A Borrajongó

Tegnap ittam – Gál Szőlőbirtok és Pincészet Cserszegi Fűszeres 2013

2014. június 30. 06:00 - ungert (törölt)

Gálné Dignisz Éva év bortermelőjévé választása kálium volt a tetszhalott, gyakran önmaga belső köreit (vagy azt sem) szórakoztató és informáló szeszközvélemény hullámveréstől mentes állóvizében, legalábbis ami a ritkán látott heves verbális reagálást illeti. Se kedvem, se kompetenciám megítélni, hogy az „addig jár a korsó a kútra…”-elv alapján kiosztott díj renoméja hogyan áll most, de azt biztosan tudom, hogy Gálék köszönik szépen, jól vannak. A száz hektár közeli területről többnyire finom, ropogós, reduktív alföldi borokat készítő vállalkozás jól megy, a pinceajtónál rendszerint kisebb-nagyobb sort szükséges állni, hogy borhoz jusson a hétvégi betevőért zarándokoló alkesz, történik mindez díjtól függetlenül már évek óta.

kep.jpg

Jómagam baráti körömmel együtt rendszeres fogyasztója vagyok a szigetcsépi boroknak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy alig egy órás autóútért cserébe indokolatlanul nagy mennyiségű fröccsalapanyag szerezhető be tőlük olyan áron, amennyiért még fele ilyen jót sem kapni a hiperek polcairól. Az van ugyanis, hogy az én poharamban sem pörög minden nap dűlőszelekció, mert egyrészt néha jó dolog csak úgy inni, másrészt meg nem szeretném éves szinten egy kisebb lakás árát elkölteni borra. Szombaton egy ilyen csak úgy ivás-keretei között kibontottam, megkóstoltam, majd megittam egy palack cserszegi fűszerest, mely alapján úgy tűnik, hogy Gálék talán legjobb borát tisztelhetjük benne.

Tehetsége többek között abban keresendő, hogy a karaktergyilkos, fajélesztővel erősen megtámogatott technohengert túlélve képes karakteres és ténylegesen fűszeres maradni, ezzel felülkerekedve a stílust reprezentáló savas alkohol-dömpingen. Egyszerű és finom: borsos-mentás, mint egy jó osztrák grüve, és ropogós, mint egy alföldi olaszrizling. Savai élesek, három pohárnál többhöz átlagon felüli savtolerancia, esetleg szikvíz szükséges. Remek asztali bor, a teljes palack pikk-pakk kiüríthető szólóban is, és azt hiszem, hogy ezzel bőven teljesíti is a neki szánt feladatot. Egyszerű dal, mert néha ilyen is kell. 4 pont, árában van. ( 1 000 Ft, pincétől)

[A palack fotóját a pincészet Facebook-oldaláról vettem kölcsön.]

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr596435857

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gál Szőlőbirtok és Pincészet Cserszegi Fűszeres 2013 2014.06.30. 09:13:01

Remek asztali bor, a teljes palack pikk-pakk kiüríthető szólóban is, és azt hiszem, hogy ezzel bőven teljesíti is a neki szánt feladatot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása