A Borrajongó

Bakó Ambrus borai 2013-ból

2014. június 21. 10:00 - drbarta

Jó két éve relatíve nagy visszhanggal léptek köztudatba Bakó Ambrus borai a Villa Sandahl szortiment oldalán. Megnéztem akkor néhányat, de nem igazán tetszettek. Tiszta, krémes, túlzottan lágy, esetenként alkoholos, de leginkább semleges borok voltak. A 12-es évjáratból egyet néztem csak meg, és véleményem egyáltalán nem változott. A 13-as évjárat színrelépésekor is ez volt a terv, nézzünk meg egyet szúrópróba-szerűen, ami végül olyan jól sikerült, hogy szép lassan vettem egy-egy palackkal az itt elérhető összes Bakó-borból.

Nem bántam meg, a szortiment egésze egy kivételtől eltekintve tetszetős volt

2014-06-12 20.49.15.jpg

Bakó Ambrus: Badacsonyi kéknyelű „A Vincétől” 2013

Félédes stádiumban megállt az erjedés. Vonzó illat, nyári alma, egres-szósz, pici kapor, sósság, lehet a neve miatt, de egy kis kékbogyós asszociáció is beugrik. Közepes plusz test, remek arányok méreteit, összetevőit tekintve. Tiszta, áttetsző, gyakorlatilag hordótlan érzetű. Zamatos, elég koncentrált ízű, pici co2 teszi bizsergetővé, amúgy rajnaisan. Közepesen vagy attól picit tömörebb szerkezet, jó savak, van benne játékosság, cizelláltság. Tisztességesen hosszú lecsengés. Remek bor, venném újra. 6+/ 6.5

Bakó Ambrus: Badacsonyi Olaszrizling 2013

Ezt a fajta olaszrizlinget szeretem a legjobban. Zamatos nyári alma, citrusok, fehér virágok, diszkrét sósság. Szájban is olyan, amilyet az illat ígért. Közepes test, tisztaság, áttetszőség. Nem akar nagyra vágyni, nincs viszkozitásra, sűrűségre törekvés, alkoholos erőlködés, nagy semleges krémesség, ugyanakkor az élményborozáshoz így is éppen elegendő tartalommal bír. Ízletes, élénk, egyensúlyos, remek savakkal, talán itt is van egy egész pici co2-s vibráció, ami nagyon jól áll neki. Közepesen hosszú. Tulajdonképpen mindent hoz, amit vállal, ezt is megvenném újra. Kis lelkesedéssel megtámogatva 6- frissen bontva (másnapra kicsit tompul).

Bakó Ambrus: Badacsonyi Rajnai Rizling 2013

Félszáraz. Édes gyümölcsökkel telt illat, őszibarack, déligyümölcsök, sárgadinnye, ananász. Van egy kis fülledt, zsírkrétás felhő is, ami elsősorban akkor válik szembetűnővé, ha az előző után illatozzuk. Szájban telt ízű, jól érezhető maradékcukor teszi vaskosabb érzetűvé. Tiszta, színes zamatok, szélesebb, súlyosabb savak. Kerek bor, egy rajnaihoz mérten talán túlzottan is, de a maga „töltöttgalamb” stílusát elfogadva rendben van az egyensúly. Egy fél lépéssel tartalmasabb bor az előzőnél, az olasz viszont arányosabb volt. Legyen 6- ő is.

Bakó Ambrus: Badacsonyi Kéknyelű 2013

Fülledt illat, semlegesebb gyümölcsökkel, némi vegetalitással. Alig közepes test,ízekkel is közepesen telített, összességében nem túl nagyvonalú, de nem is túl barátságos. A korty második felére a semleges ízek fokozatosan halkulnak, a közepes tartalom mellé nem a legszebb savak társulnak, kissé túlzottan fanyar, sőt lehet mondani „savanya” emlékkel búcsúzik. Nem lett az esetem, legyen osztás-szorzás után 4.

Bakó Ambrus: Badacsonyi Olaszrizling „A Gróftól” 2013

Nem túl intenzív, de szép illat. A megszokottabb nyári alma mellé némi barack, barackvirág és marcipán társul. Nem nagy a test, intenzitásban se kell semmi kirobbanóra számítani, talán egy picit visszafogottabb az alap olasznál is e téren, de határozottan kellemes. Közepesen tömör szerkezet, szárazabb érzetű az alap olasznál, picit talán jobban érzik a hordó is, nem elsősorban aroma, inkább érintésnyi cserrel a búcsúban. Közepesnél picit hosszabb, az egyensúlyra nem lehet panasz. Nem feltétlen nagyobb anyag az alap olasznál, talán egy egész picit fókuszáltabb, de az előbbi nekem ma nagyobb örömforrás, de ez is tetszett. Sokaknál bizonyára ez lesz az elegánsabb. Ez a bor is szűk 6-os környékén van nálam.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr476395261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.21. 12:04:57

Nekem is volt egy olyan érzésem, hogy Ambrus általában későn szüretel. Az is igaz, hogy a 2013-as év őszének hűvössége nagyon-nagyon kellett már egy olyan meleg borvidéknek, mint Badacsony.

Totijo 2014.06.21. 12:08:58

Ár-érték arányban mi a meglátásod? A 6 pontos borok ára elég széles skálán tud mozogni...

Kopáncs 2014.06.21. 12:53:44

Én a sima olaszrizlinget kóstoltam, nekem is tetszett, meg a kéknyelűt próbálták rám tukmálni, úgy tűnik jobb is, hogy nem vettem meg végül. Még a szürkebarátja érdekel, de már nem nagyon kapni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.21. 16:46:36

@akov: Akármi is volt az oka, ezek frissebbek, arányosabbak, zamatosabbak, mint amiket a korábbi években kóstoltam.

@Totijo: Az alap olasz és a rajnai klubáron 2500 környékén szerintem igen jó vételnek minősül. A Vincétől egy bő ezresel drágábban egy lépéssel több is, úgy gondolom az is teljesen jó ár-érték arányú bor. A "Gróftól" is még mindig elfogadható élményt ad a pénzért, de szubjektíve szívesebben venném meg újra ez előbbi három bor akármelyikét. A kéknyelű meg mivel alapvetően nem tetszett, így esetében értelmetlen volna ár-értékről beszélnem, hiszen nem vennék belőle akkor se ha sokkal olcsóbb lenne.

@Kopáncs: Örülök az olaszrizling téren a megerősítésnek.
süti beállítások módosítása