A Borrajongó

Soproni fehérbor páros

2014. június 07. 06:00 - furmintfan

Sopron elsősorban a vörösborokról híres borvidékünk, azonban az alább tárgyalt két bor tökéletesen igazolja, hogy értő kezek alatt igazán izgalmas, egyedi fehérborok is születhetnek itt. Terem persze a borvidéken zöldveltelini, olaszrizling, irsai olivér, de itt most mégsem a könnyed, jól iható, reduktív eljárással készült borokról lesz szó. A két bor közül az egyik egy francia fajta, a másik egy nagyon különböző karakterű fajtákból készült cuvée, de mint kiderült, ez nem is igazán fontos. Igazi terroir-borokat kóstoltam, ahol a fajták szinte teljesen alárendelt szerepet játszottak a termőhely mögött.

fehersopron.jpg

Ráspi Tündér 2011

Leányka, zöldveltelini és irsai olivér házasítása (a címke tanúsága szerint), bár nekem úgy rémlik, hogy furmint is került bele. Citromsárga szín, összetett illat. Sósság és enyhén édeskés hordófűszerek egyvelege árad ki a pohárból. A vaníliás, édesfűszeres és sós-ásványos jelleg végig megmarad, de társul hozzá egy kis őszibarack, érett citrus is. Kóstolva ismét a sós-fűszeres aromatika válik azonnal meghatározóvá. A savak már némileg lekerekedtek, de kellő feszességet biztosítanak a struktúrának, amelyben az összetevők remekül kiegyensúlyozzák egymást. A jól kitöltött kortyban a sós minerális érzet, és a francia hordó vaníliás, édeskés fűszerei mellett kis citrusosság, őszibarack, pici szőlő, és gyógynövények jutnak még szóhoz. A hosszú lecsengésben azonban határozottan a sós-fűszeres ornamentika veszi át ismét az irányítást. Nagyon ellentmondásos bor volt számomra, mert a klasszikus értelemben véve nem mondható behízelgőnek, de hála remek egyensúlyának és az egyedi aromatikának, gyorsan fogyott és minden cseppje élmény volt. 6p (Kézműves Borok Háza - 1990 Ft)

Weninger Fehérburgundi 2011

Fehérburgundi, azaz pinot blanc, amely nem éppen intenzív aromatikájáról híres. Vajas, tompán, neutrálisan fehér húsú gyümölcsös - talán leginkább őszibarackos és körtét lehet belőle kihámozni - jegyekkel indít, ezt követően azonban lelki szemeim előtt egy húsvéti sonka képe jelenik meg, ahogy a pohárba szagolok: só, sózott sonka, különféle fűszerek. Szellőzéssel és a pohár kiürítése után a szárazpróba sós és barackos jegyeket mutat. Kóstolva a savak viszonylag lágynak tűnnek, de a határozott sósság némileg szikárabbá teszi a bort. Ízben sós jegyekkel, gyógynövényekkel, leheletnyi fenyőgyantával, ánizzsal és gyógynövényekkel indít, majd sózott sonka, ananász, őszibarack, citromfű, borókabogyó, kevés hordófűszer és némi citrus érdekes egyvelegének ízjegyei érezhetőek. A fajta teljesen mégsem tagadja meg magát: eléggé telt, savai inkább a szélesebb, szétterülősebb tartományba sorolhatók, bár annyi lendület bőven van bennük, hogy a bor ne legyen lomha. A lecsengés hosszú, sós, citrusos, de itt már nem diadalmaskodik a savérzet, a korty végül alkoholosba fordul. 5p+

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr196283378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2014.06.07. 21:21:16

Ritka szerencsés napod volt, én évek óta nem ittam 4p nál jobb Ráspit.
Utolsó 20 próbálkozásban bár párszor lettek volna szép zamatok, ha a fa ordenáré mód le nem tarolja az egészet. Tulajdonképp minek a természetes szemlélet, ha amúgy a hordó mindent eltüntet?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.08. 07:33:46

@Szegediszomelijé: Elismerem, ez a bor biztosan megosztó lenne bármilyen társaságban, nem csak a hordó miatt (az pont annyi volt, amennyi nekem még belefér, ráadásul a határozott sósság miatt uralkodni sem tudott a boron), én mindig szerettem.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.08. 07:47:30

Én a Weningert (néhány blogger társaságában kóstolva) vékonynak és sajtszagúnak találtam annak idején. Erős hármasnál nehezen menne feljebb.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.06.10. 00:01:30

@ungert: Kóstoltam majd' egy éve egy 2 napja bontott palackot, akkor nekem sem jött be, bár vékonynak akkor sem mondtam volna. Ezzel most nem volt gond.

NZperX 2014.08.21. 15:57:15

Tündér 6p? Hát ez minimum meglepő.

Már évek óta egyértelmű a számomra, hogy Ráspi nem tud egyenletesen magas színvonalat tartani, ebben egy tavalyi nála eltöltött kóstoló is megerősített.
Vannak valóban kitűnő borai, amelyeket túláraz, és vannak középszerűek, amelyeket sokan felülértékelnek.
A 6 pont szerintem olyanoknak jár, mint a 2HA 2012-es vagy Tamás 2007-es olaszrizlingje, melyek nálam 2 kategóriával jobb borok a Tündérnél, és ez szerintem már nem csak ízlés dolga.

Nem vitás, hogy az ásványossága-sóssága miatt messziről felismerhető a Tündér, de attól, hogy ismerős, még nem biztos, hogy valóban kiváló kvalitású.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.08.21. 16:08:00

@NZperX:
Amit Ráspi borairól írsz, azzal egyetértek.
"Nagyon jó borok. Gazdagok, egyediek, jó arányúak. A maguk szintjén kifogástalanok, a magasabb kategóriához viszont további összetettség, elegancia, vagy finesz hiányzik."
Nekem ez alapján belecsúszott a 6 pontba a Tündér, és nem egy palackot fogyasztottam el belőle, de el tudom képzelni, hogy nem mindenkinek jött be ennyire.
A Tamás bort sajnos nem kóstoltam, a 2HA 2012-es olaszrizlingjét én is 6 pontra tettem (borrajongo.blog.hu/2014/06/17/borok_a_gourmet_fesztivalrol).
süti beállítások módosítása