A Borrajongó

Domaine du Vieux Télégraphe

2014. május 23. 06:00 - akov

Châteauneuf-du-Pape-ba érve első dolgunk a Domaine du Vieux Télégraphe-hoz vezetett, ahol Leo Borsi főborásszal beszéltünk meg időpontot. A 19. század végén alapított Vieux Télégraphe ma a borvidék egyik legnevesebb termelője, kezdetek óta a megfontoltan bővítő Brunier család irányítása alatt áll. Jelenleg éppen a negyedik generáció ül a nyeregben. Az alapokat Hippolyte Brunier vetette meg, aki 1898-ban kezdett szőlőművelésbe a Châteauneuf-du-Pape-tól dél-keletre fekvő, a kiváló terroirnak tartott Plateau de La Crau területen. A Bédarrides, Châteauneuf-du-Pape és Courthézon falvakat összekötő La Crau-ban található az appelláció legmagasabb pontja, amely ideális helyszín volt a Marseille-t és Párizst összekötő távíróhálózat helyi állomásának (innen a birtok neve: „öreg távíróállomás”). Az idők során a Vieux Télégraphe neve egybeforrt a La Crau-val, hiszen a birtok minden bora erről a területről készül.

telegraphe.jpg

A generációkon átívelő okos építkezésnek hála, a Brunier fivérek birodalma, a Vignobles Brunier ma négy komoly birtokból áll. A szintén Châteauneuf-du-Pape-ban tevékenykedő Domaine La Roquète 1986-ban került hozzájuk, közel 30 hektár CdP és 3 hektár Vin de Pays területen dolgoznak. 1998-ban a híres amerikai borkereskedővel, Kermit Lynch-csel megvásárolták a Gigondasban található Domaine Les Pallières-t (25 hektár), valamint nem sokkal ezt követően – más franciákkal együtt – beszálltak a libanoni Massaya pincészet alapításába is.

Leo Borsival találkozunk tehát, aki közel nyolc éve dolgozik a Brunier-birtokokon. Sem neve, sem fizimiskája nem francia, szóval ez adja is az első kérdést. Hamar kiderül, hogy Leo bizony argentin, aki tanulmányait Dijonban és Beaune-ben végezte, majd több helyen is megfordult Burgundiában. De emellett blogokat ír és mellékesen nemrég vásárolt némi öreg tőkés ültetvényt Argentínában (Bodega Borsi), amelyről a Rebellion Garage névre hallgató garázs malbec-et készíti.

A Vieux Télégraphe jelenleg tehát 70 hektár területtel rendelkezik a La Crau-ban. A La Crau mély, a szőlő számára ideális összetételű köves-homokos üledékes talajjal rendelkezik. Felső része teljesen köves, majd ahogy haladunk lefelé, egyre inkább keveredik homokkal, majd egy méteres mélységtől a vörös agyag is egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg. Ez az agyagos réteg a nedvesség egyetlen forrása a szinte teljesen száraz nyári hónapokban. A gondos talajvizsgálatok kimutatták, hogy a szőlő gyökérzete 2.5 méteres mélységnél állapodik meg. Mind a 13 szőlőfajtát megtaláljuk az ültetvényeken, a termés gerincét persze a szokásos „négyesfogat” adja: grenache, syrah, mourvèdre és cinsault. A művelés a racionális rendezőelveket preferáló „lutte raisonnée”, amely akkor avatkozik be – akár vegyszerrel –, amikor az feltétlenül szükséges. Beavatkozásra pedig Châteauneuf-du-Pape tikkasztóan meleg és száraz klímájában nem gyakran kerül sor.

vt_cellar.jpg

Leo Borsival körbejárjuk a pincészetet, amely természetesen makulátlanul tiszta és ahol kell modern, ahol kell öreg. Az erjesztőtérben beton, acél és fakád egyaránt található. A mintegy 5 hektáros területről készülő fehérbor fajtái együtt erjednek, majd részben 225 és 600 literes hordókba, részben pedig egészen nagy régi hordókba kerülnek és általában 10 hónapig érlelik őket. Minimális szűrést követően mennek a palackba. A vörösboroknál 20-30% az egész fürtös feldolgozás aránya és bizonyos fajtáknál részben együtt erjesztés is történik. A kis bor acélban, a nagy bor mindig fakádban erjed, ez utóbbira a finomabb tannin és textúra miatt van szükség. Ezt követően mindegyik bor még 10 hónapot tölt el tartályban, illetve fakádban. Ezalatt szépen letisztul, majd csak ekkor kerülhet sor az almasav lebontására. Természetesen rákérdezek a savpótlásra, amelyre Leo Borsi szerint csak bizonyos évjáratokban van szükség, de a mérték nem különösebben vészes. A hordós érlelés ideje 12 hónap, amely a grenache-nál 30 hektós, míg a többi fajtánál 50-70 hektós régi fahordókban történik. A palackozás szűretlenül történik, a borok szabad kéntartalma 15-20mg/liter, ami kiemelkedően alacsony szint. Leo szerint a Vieux Télégraphe két évtizedet simán kihúz palackban, szóval nem kell aggódni.

A borászat teljes termelésének 90%-a vörös. Évente 200.000-250.000 palack bort készítenek. Csoportszinten, kiegészülve a többi borászattal 400.000 üvegre kerül a Brunier fivérek birtokainak neve.

A Vieux Télégraphe mellett a Domaine La Roquète borokat is megkóstolhattuk:

Domaine La Roquète Clos La Roquète Châteauneuf-du-Pape Blanc 2012

34% grenache blanc, 33%-33% clairette és rousanne. 100% hordós erjesztés, 8 hónapot volt seprőn. Borzasztóan jó minőségű fás-fűszeres aromák tűnnek fel elsőként, aztán persze a finoman adagolt friss és elegáns fehér húsú gyümölcsök. Közepes sav, minden tekintetben kiegyensúlyozott. Elég hosszú. Rettentő erős kezdés. 13,5%. 30,0 EUR. 6p+

Vieux Télégraphe Le Crau Châteauneuf-du-Pape Blanc 2012

A nagy bor fehérben. 40% clairette, 30% grenache blanc, 15%-15% bourboulenc és roussane. Nagyon tiszta, fehér virágokkal, trópusi gyümölcsökkel, rendkívül jó minőségű hordós jegyekkel. Testesebb, intenzívebb, remek állagú fehér húsú gyümölcsöket hoz. Tömör közép, kiváló szerkezet, finom trópusiakkal játszó hosszú utóíz. 13,5%. 50,0 EUR. 7p

telegraphe2.jpg

Vignobles Brunier Le Pigeoulet des Brunier Vin de Pays de Vaucluse 2012

A Domaine La Roquète-nél készül a VdP területekről. 80%-ban grenache, a többi részt syrah, carignan és cinsault adják. Egyenesen gyümölcsös, friss, virágos, nagyon tiszta. Kulturált tannin, jó sav, a közepesnél nagyobb test, kellemes fűszeresség. Tisztán hagyja a szájat. Nagyon profi bor. 14,0%. 7,0 EUR. 5/6p

Vieux Télégraphe Télégramme Châteauneuf-du-Pape 2011

A „kis bor”, amely a hatvan évnél fiatalabb tőkékről készül és acélban erjed. 80% grenache, 10% syrah, 6% mourvèdre és 4% cinsault. Összesen 90.000 palackot töltöttek le belőle. Közép rubin szín. Közepesen intenzív, virágos, szilvás és fűszeres illat, érlelt hatású. Kóstolva a közepesnél teltebb, nagyon jó savval áldották meg. A zamatos kortyot szép piros bogyósok töltik ki, talán a cseresznye jut először az eszembe. Az extrakció intelligens, éppen annyi tannin van, amennyi kell. Zavarba ejtő minőségű és kiváló ízléssel alkalmazott fa. Hosszú lecsengés. Meglepett, hogy ennyire magasra tették az alapot. 14,5%. 30,0 EUR. 7p-

Vieux Télégraphe Le Crau Châteauneuf-du-Pape 2010

60% grenache, 15% mourvèdre, 15% syrah, 5%-5% cinsault és clairette. Csak 60 évnél idősebb tőkék gyümölcse kerülhet bele, összesen 150.000 palackot töltenek le. Meglepő szám. Rendkívül finom illat, levendulával, garrigue-al, sok piros bogyós gyümölccsel, cseresznyével, rózsával, kiváló fűszerekkel. A szinte könnyed szövésű, de annál mélyebb és intenzívebb kortyot szintén a piros bogyósok vezetik, a kiváló savasság jó fókuszt ad, miközben a tannin csak éppen a háttérben dolgozik. Ismét csak kiemelendő a ritka biztos kézzel használt fahordó, a szép érleltség és a mégis játékos gyümölcsösség. A végére a percekig tartó lecsengés teszi fel a koronát. Szinte burgundias érzetű, de annál kiválóbb bor. 14,5%. 60,0 EUR. 8p

A borászat(ok) honlapja: http://www.brunier.fr/

Ld. még Drbarta korábbi írását a 2003-as Vieux Télégraphe-ról itt.

(Köszönet a Domaine du Vieux Télégraphe-nak és természetesen Leo Borsinak a kiváló tárlatvezetésért.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr966194537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fiskális 2014.05.27. 18:30:17

Ezek a Napoleon korban még szemafor-házak voltak, így néztek ki anno: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/OptischerTelegraf.jpg

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.27. 18:46:57

@Fiskális: vicces, köszi, nem láttam még ilyet. Ha a 19. szazad vegen mar oreg volt, bizonyara hasonlo lehetett.