A Borrajongó

Kvaszinger furmint duó 2012-ből

2014. május 21. 06:00 - furmintfan

Kvaszinger-borokhoz eddig csak a tavalyi Nagy Furmint Február Kóstolón volt szerencsém a Vajdahunyadvárban, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy éppen csak futólag ismerem a pincészet munkásságát. Tóth Adrienntől (Vinoport) kaptam még márciusban két palackot: Kvaszingerék küldték a borokat azzal a céllal, hogy mutassa meg néhány bloggernek. Így történhetett meg, hogy a márciusi Fuxli-kóstoló végén két palack furminttal hagytam el az A38 fedélzetét.

kvaszinger.jpg

Ami a borászatot illeti, a Kvaszinger-család több generációs szőlőtermesztő, bortermelő família. Kvaszinger László fiaival, Györggyel és Lászlóval borászkodik Olaszliszkán, mintegy 5 hektáron. A fő fajta a furmint, de kevés hárslevelűt, zétát és sárgamuskotályt is termesztenek.

Kvaszinger Kanyargós Furmint 2012

A pincészet birtokfurmintja, több dűlő terméséből házasítva. Illatában citrusok, friss fehér húsú gyümölcsök, körte, alma. Határozottan lendületes savak vezetik a sima kortyot, az alkohol moderált; mindkét dolog örvendetes a 2012-es évjárat ismeretében. Összességében véve a bornak remek egyensúlya van, elég feszes, kifejezetten finom és eléggé hosszú is. Ízben lédús gyümölcsösség jellemzi, citrusokkal és friss fehér húsúakkal, minimális almahéjas fanyarsággal a lecsengés felé. Öröm volt inni, a pontszám valószínűleg ki sem fejezi, hogy mennyire. 5p+/6p-

Kvaszinger Hatalos Furmint 2012

Délkeleti kitettségű, meredek lejtésű dűlő Olaszliszkán, a pincészet legfontosabb termőterülete. Illatában alma, körte, édesfűszerek, kis füst, ízében citrusok, zöldalma, birs, őszibarack, citrusok, fűszerek, bors, kis füst, köves-sós jegyek, kesernyés lecsengés. A savak élénkek, de a birtokborhoz képest rövidebbnek tűnnek, a korty intenzíven indul, középtájon lassan kezd el halkulni, és kissé kesernyés, alkohol-domináns lecsengésbe torkollik; felszíne kissé érdes, integrálatlan cserességgel, az alkohol fűt a végén. Az alapanyag elég komolynak tűnik, de az előző tétel fiatalos lendülete hiányzik belőle, és még kicsit jobban össze kell simulnia. Most nálam stabil 5p

A borokat a Kvaszinger Borászattól kaptam, köszönet érte. Tóth Adriennek szintén köszönet a közvetítésért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr636186169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.05.22. 13:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása