A Borrajongó

Villámlátogatás az Istvándy Pincészetnél

2014. április 28. 06:00 - furmintfan

A húsvét egy részét Badacsony közelében töltöttem, és ha már így esett, nem múlhatott el a hétvége egy borászat meglátogatása nélkül. Az Istvándy Pincészet boraival találkoztam már itt-ott, de átfogó képem még nem volt a szortimentről. Láttam, hogy húsvétkor nyitva van a pince, nem is jelentkeztem be előre, mert úgy gondoltam hogy a nem éppen barátságos időjárás miatt kevesen indulnak el a Hegymög-dűlőbe borozni. Tévedtem. A Káptalantóti és Badacsonytomaj között, a Tóti-hegy déli lejtőjén, idilli környezetben található pince kültéri vendéglátó része vasárnap kora délután tele volt vendégekkel. Nem sokkal érkezésem előtt ért véget a káptalantóti piac, és egy nagyobb biciklis csoport is beesett egy frissítő fröccsözésre, így a pince minden dolgozója szinte folyamatos mozgásban volt a pult és az asztalok között, de Istvándi Gergelynek jutott egy kis ideje rám is.

istvandy5.jpg

A családban a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek több generációra visszatekintő hagyománya van. Ma a borkészítés mellett mangalica, racka juh és szürkemarha tartásával is foglalkozik a családi gazdaság. Istvándi Csilla, a borász testvére neves budapesti éttermekben, remek séfek mellett dolgozott, ő viszi a birtok konyháját.

A szőlőültetvények a Tóti-hegyen és Csobáncon terülnek el, mintegy 40 hektáron, többnyire bazalt, illetve kisebb részben permi vörös homokkő alapkőzeten. A termés egy részét feldolgozzák a pincében, másik részét eladják. A szortiment nagy részét természetesen a fehérborok teszik ki, de kóstolhatunk a pincénél gyöngyözőbort, rosét, vörösbort és késői szüretelésű édes bort is.

Hét bort kóstoltam palackból, majd egy még le nem töltött tétellel búcsúztam el a Tóti-hegytől.

istvandy4.jpg

Olaszrizling 2013

Tartályban erjedt, majd 3 hónapot töltött nagy fahordóban. Halvány citromszín, minimális gyöngyözés a pohárban. Nagyon friss, üde illat, szőlő, körte, nyári alma, pici virágosság.  Élénk savak, gördülékeny korty, karcsú test, jó arányok. Igazi tavaszi-nyári bor, citrusos, zöldalmás ízzel, enyhe mandulás fanyarsággal a végén. 5p

Ottonel Muskotály 2012

Tartályban erjedt és érlelődött. Hozza a kötelező muskotályos jegyeket, anélkül, hogy orrbamászó, vagy tolakodó lenne, szőlővel, pici virágossággal, némi licsivel és ananásszal. Üde savak, könnyű test, a lecsengésben kellemes fanyarsággal. Nagyon jól iható, kellemes bor. 4p+

istvandy2.jpg

Szürkebarát 2012

Tartályban erjedt, majd 9 hónapig érlelődött nagy fahordóban. Illata végig meglehetősen visszafogott és szinte neutrális marad, kókuszos, vaníliás hordófűszereket és fehér húsú gyümölcsöket, körtét és mandulát sikerült kipörgetni belőle.  Ízben lényegesen gazdagabb: körte, őszibarack, zöldalma, fűszerek, határozott fanyarsággal. Arányos, eléggé izmos szerkezet, legalább közepes lecsengés jellemzi. 5p+

Kéknyelű 2012

Tartályban erjedt, majd 9 hónapig érlelődött nagy fahordóban. Visszafogottan fűszeres, vaníliás, kókuszos, fehér húsú gyümölcsös illat, őszibarackkal, almával. Savai élénkek, hosszan tartanak, szép ívet adnak a jól kitöltött, egyszerre tömör és tartalmas kortynak. Ízében őszibarack, körte, alma, vanília, kókusz, minerális jegyek, mandula. A lecsengés közepesnél hosszabb. Az egyik legjobb kéknyelű, amit ittam. 6p

Ottonel Muskotály 2013

Frissen palackozott tétel. Lendületesebb, élénkebb, gazdagabb, mint 2012-es elődje, friss szőlővel, virágokkal, ananásszal, licsivel, a háttérben sárga húsú trópusi gyümölcsökkel. 5p

istvandy1.jpg

Sauvignon Blanc 2012

Tartályban erjedt, majd egy része tartályban is érlelődött, másik része kishordóban érlelődött finomseprőn. Illata meglehetősen neutrális, nehezen szálazható, de sűrű alapanyagot sejtet. Meglehetősen masszív, robosztus bor, nem a fajta könnyen azonosítható jegyeiről szól. A sauvignon blanc zöldes, füves jegyeit csak nyomokban tartalmazza, inkább sós-minerális, barackos, érett almás, vajas aromatikát mutat. 5p

Cabernet Sauvignon 2011

4-6 éves 225 l-es hordókban erjedt és érlelődött összesen 11 hónapig. Meleg érzetű, fekete bogyós gyümölcsös, szilvás, meggyes, édesfűszeres illat jellemzi. Nagyon jó arányokkal rendelkezik, a savak relatíve lágyabb érzetűek, de teszik a dolgukat, az alkohol moderált, a tannin bársonyos, érett. Ízben visszatérnek az illatban érzett fekete bogyós gyümölcsök, meggy, szilva, szeder, édesfűszerek. 5p+

Golgota Sárgamuskotály Késői Szüret 2013 (minta)

Egy 50 g/l maradékcukor tartalmú friss tartálymintával zártam a sort. Nagyon vonzó, trópusi gyümölcsös, mangós, maracujás, ananászos, édes körtés aromatika jellemzi, pici fűszerességgel árnyalva, jó arányokkal, üde savakkal.

 istvandy3.jpg

A kóstolóért köszönet Istvándi Gergelynek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr476075511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.28. 08:32:41

CabSav hordoban erjedt? Azt hogyan?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.30. 09:57:30

Szeretem ezt a pincét. Szegedi borfeszten itt szoktak lenni, minden évben végignézem a szortimentet. Jól iható, tiszta borok, szerintem is 4 és 6 pont között szórnak, mindig szoktam köztük kedvemrevalót találni. A pincénél egyszer voltam. Teljesen véletlen keveredtünk arra és megláttam az ismerős táblát, be kellett, hogy nézzek. Gyönyörű környezet, panoráma, isteni zsíros kenyér gazdagon, fatányéron, jó borokkal, nagyon jól éreztem magam.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.05.01. 00:28:26

egyik kötelező állomásunk a környéken, a környező hegyekre való kirándulás után nagyon jó ott megpihenni. mindig jó boraik voltak, úgy látom ez fentmarad (a 12-es 13-as évjáratok még kimaradtak)
süti beállítások módosítása