A Borrajongó

Olcsósítás a finewines.hu-nál

2014. április 25. 06:00 - akov

A hazai boros közéletben otthonosan mozgó olvasóink már biztosan ismerik a hiánypótoló, átlagon felül izgalmas nemzetközi szelekciót kínáló finewines.hu, illetve riesling.hu oldalakat. A Tar Ferenc nevéhez fűződő, mértékadó hazai vállalkozás a jövőben kibővített, olcsóbb szortimenttel igyekszik egyedülállóan izgalmas betekintést nyújtani a külhoni borvilágba, és próbálja mindezt az eredeti igényszint megtartása mellett tenni. Ez kétségkívül nehéz feladat, ami elsősorban jó borokat igényel jó árazással. Az újítás okán Ferenc egy szűkebb baráti társaságot hívott össze, hogy a friss kínálat alapjául szolgáló borokat megszondázzuk. A beszélgetésre és kóstolásra egy laza, kötetlen péntek estén a nU Bisztróban került sor – ezúton is köszönjük szépen. A Borrajongót ketten, ungertvel képviseltük, így a beszámolót az ilyenkor megszokott négykezes formában olvashatjátok.

zullrose.jpg

Weingut Huber Hugo Grüner Veltliner Niederösterreich 2013

Alap buli-grüner egy fiatal, de annál nevesebb és díjakkal kistafírungolt traisental-i termelőtől. Metszően tiszta, szőlős, szőlővirágos karakter, finom fehér borssal, kellemes zöld gyümölcsöket idéző fanyarsággal. Könnyedsége és tisztasága irigylésre méltó, a pontszám talán ki sem fejezi, mennyire jólesett. 12,0%, 1.700Ft. 4p+ (akov)

Tiszta, vad és savcentrikus, mint egy jól elkészített sauvignon blanc. Könnyűre hangolt, mentes mindenféle komplexitástól és kanyartól, cserébe precíz és lendületes. Az illat és a korty gazdagon fűszeres, élénk és hosszú. Magában is veszélyesen gyorsan lecsúszik, mégis talán fröccsben a legjobb. Technológiai cucc, de vitathatatlanul borszerű: nem éktelenkedik rajta zavaró fajélesztő, és egy napos darabban tartás után is vígan áll. Sima 4 pont, bármikor szívesen innám. (ungert)

Weingut Zull Weinviertel Grüner Veltliner 2013

Kellemes illat, vonzóan intenzív és áradó, miközben nagyon tiszta, virágokkal, zöldalmával és friss süteménnyel. Gazdagabb az előzőnél, nagyon jó inni, finom fehér húsúak definiálják, alig érett őszibarack, zöld gyümölcsök, frissességet adó sav, decens lecsengés. 13,0%. 2.400Ft. 5p (akov)

A szellős transzparencia mellett szedett magára komplexitást is: gyümölcsei kevésbé direktek, a citrusok helyett döntően barackfélék felé tolódott a hangsúly, a savhangerő potenciométere is lejjebb lett csavarva. Letisztult, nyugodt bor elképesztő frissességgel. Kóstolva finom, egyensúlyos és precíz, nagyon jó inni. Élvezetes bor korrekt áron, kövér 5 pont a jutalma. (ungert)

Weingut Huber Gelber Muskateller Niederösterreich 2013

Ez ugye egy sárgamuskotály. Víztisztaságú, csak egy enyhe árnyalat utal szőlő-múltjára. Elegánsan fajtajelleges illat. Kóstolva légiesen könnyed, krémes konzisztenciájú, sok-sok savanyú gyümölccsel, nyári és zöld almával, éretlen barack fanyar aromáival. Nekem talán túlontúl zöld a savtartalma, de kétségtelenül profi munka. 11,5%. 2.500Ft. 5p (akov)

Újabb alien a sztenderd muskotályok között. Egy nappal a Sauska után kóstolva pont azt éreztem, mint ott: tud ez a fajta parfümös aromáktól mentes, élénk, metsző savú, élvezetes bort adni, csak okosan kell csinálni. Sima 5 pontos teljesítményét tanítani lehetne és kellene is itthon. (ungert)

Weingut Huber Riesling Terrassen Traisental 2011

Kellemes érési aromák színezik, kis petrol és virág. Krémes, zamatos, nagyon tiszta, kiváló beltartalmi értékekkel. Szépen definiált alma, szőlő, fehér húsú gyümölcsök és a kiadós lecsengésben kibontakozó frissítő fanyarság. Nagyon tetszik, igencsak megéri az árát. 12,5%. 2.500Ft. 6p- (akov)

Klasszikus fajtajegyeivel száznyolcvan fokos fordulat az eddigiekhez képest: kevesebb (de még bőven elegendő) sav, visszafogott petrol, friss gyümölcsök, árnyalatnyi maradékcukor. Kiforrott, csiszolt struktúra több rétegben kibomló, érett korttyal. Inkább az én stílusom, mint az előzőek, nem is sajnálom tőle a 6 pontot. (ungert)

Leitz Rüdesheimer Riesling Trocken Rheingau 2012

Illatát rettentő tisztaság, fehér virágok sokasága, selyemcukor, fehér húsú gyümölcsök és őszibarack alkotják. Nagyon zamatos, tökéletesen kifundált zöldalmával, zöld és fehér húsú gyümölcsökkel. Az alkotók tökéletesen illeszkednek egymáshoz, zavarba ejtő, ahogy az intenzív gyümölcsízek a finoman textúrált savasság kellemes fanyarságába úsznak át. Hosszú lecsengés. 12,0%. 2.500Ft. 6p (akov)

Mérnöki pontossággal megtervezett, mégis az első pillanattól az utolsóig természetesnek ható száraz rajnai, cicomázás nélküli stílustananyag. Penge savak, virágok, sárga- és fehérhúsú gyümölcsök, hossz, elegancia és intenzitás. Komoly bor, messze az árán felül teljesít. Sima 6 pont. (ungert)

Leitz Rüdesheimer Kirchenpfad Kabinett Feinherb Riesling Rheingau 2012

Nagyon tiszta, klasszikusan virágos és elegáns, rendkívül vonzó fiatalos illat. Kóstolva „olcsó” borhoz mérten meghökkentően intenzív. Zamatosan lédús fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, citrusok, különféle almák vezetik, mégpedig rettentő tisztaság mellett. A maradékcukor és a frissítően élénk savasság arányát tudományos pontossággal sikerült eltalálni. Könnyed, elegáns, mégis hosszú. Riesling „aha-élmény” ennyi pénzért, szinte ajándék! 11,0%. 2.600Ft. 6p+ (akov)

Hasonló élmény, mint a száraz társa, nehéz kukacoskodni. Az alkotók tökéletes rendszerben és egyensúlyban, a cukor sem sok, néha viszont úgy éreztem, hogy külön utakat jár a savaktól. Nem túl hosszú, cserébe rendkívül finom. A precíz összképet még a cukor sem tudja 6 pont alá tolni. (ungert)

auspink.jpg

Wiengut Zull Lust & Laune Rosé 2013

80% zweigelt, 20% pinot noir, blauer portugieser, merlot és cabernet sauvignon. Ijesztően „poppos” külcsín. Na de kérem, nincsen itt probléma. Nagyon tiszta, cseresznyés és más piros bogyósokkal kecsegtető illat, abszolút nem ízléstelen. Kellemes, jó savú, frissen cseresznyés és epres, a várakozással ellentétben tuttifruttinak nyoma sincsen. Totál arányos, vedelni lehet, a kellemes fanyarsága frissítően hat, miközben a beltartalomról sem kellett lemondani. Nem egy magyar rosé jut eszembe, amely 30%-kal többért 50%-kal kevesebbet hoz. 12,0%. 1.600Ft. 4p+ (akov)

Sillerszerű szín, egyszerű, nem-én-vagyok-a-célközönség-típusú címke. A pohár dönti magából a tutti-fruttiba hajló cukros piros gyümölcsöket, sok jóra ezek után nem számítok. A korty ellenben hatalmas meglepetés: tiszta, tutti-fruttitól mentes, gyümölcscentrikus, könnyű és friss. Hosszról és tankönyvi savakról nem tudok beszámolni, de az összbenyomás abszolút borszerű, ami a műfajban itthon ennyi pénzért ritka. Meglepett, erős 4 pont. (ungert)

Leitz Pinot Noir Rosé Rheingau 2012

No, és egy igazi kuriózum számomra, egy rosé Rheingauból. Vásárolt szőlő. Irtó vonzó és elegáns illat, természetesnek hat, cseresznyés, cukorkás, kis grillázzsal. Krémes állag, nagyon zamatosan cseresznyés és tartalmas, miközben ízlésesen kimunkált. A bortípustól nem várt hosszal búcsúzik. A legjobb rosé, amit idén ittam, nem nagyon lehet belekötni. Elképesztően alacsony alkoholtartalom. 11,0%. 2.000Ft. 5p (akov)

Komoly cucc: színre inkább fehérboros, az illat nem tobzódik aromákban, inkább távolságtartóan elegáns. A tutti-frutti persze szóba sem jöhet, van helyette tiszta eper, némi cseresznye is. Minden ízében borszerű, arról nem is beszélve, hogy a Leitz-féle tisztaság még egy rozénak is jól áll: szép savak, hossz, tartalom és lendületesség. Egyszerűségével kimaxolja a műfajt, bajban lennék, ha hazai kihívót kellene keresnem. Ez bizony 5 pont. (ungert)

Weingut Zull Zweigelt Niederösterreich 2012

Tartályban erjedt, majd fél évet töltött használt hordókban. Rózsás, feketecseresznyés illat, érett hatású, majd fekete földesre szellőzik. A közepesnél teltebb, ízléses gyümölcsösséggel kedveskedik, kellemesen meggymagos, a háttérben dolgozó fás fűszerekkel és egy kevés fekete csokival. Tannin csak mutatóban van, éppen annyi, amennyi kell. Az alkohol érezhetően nem alacsony, enyhén befűt, de nem éget. 13,5%. 2.200Ft. 5p+ (akov)

Nettó öröm: direkt gyümölcsök a piros spektrumból orrban és szájban egyaránt. Minimális tannin, egészséges savak, tiszta ízek. Gondolkodni kár felette, meg kell inni este magában vagy étellel. Kár az enyhe szesztúlsúlyért. Gyengébb 5 pont. (ungert)

krutzler.jpg

Krutzler Blaufränkisch Reserve Südburgenland 2011

Neves termelő, Dél-Burgenland. Rendkívül vonzó illat, zseniális minőségű fás fűszerekkel, rozsával, gyógynövényekkel, érett fekete cseresznyével és meggyel. Kóstolva egyértelmű, hogy nagy formátumnak szánták. Komoly beltartalom, tényleg klasszis fás hatás, jól definiált meggyre épülő gyümölcsösség. Erőteljes sava fókuszált kortyot ad, tanninja elég sok és jelen pillanatban porosan-darabosan rusztikus. Ennek ellenére is nagyon tetszik, egészen eltér a hazai kékfrankosoktól, de mégis fajtajelleges. Hosszú lecsengéssel zár, benne tanninos-meggymagos kesernyével. A pincében a helye, majd pár év múlva érdemes ránézni, akkor talán lazul rusztikussága. 13,5%. 3.800Ft. 6p (húsvéti sonkával sima hét pontot hozott :D) (akov)

Újvilági feeling: okos, kimunkált hordóhasználat, komoly gyümölcsösség, tekintélyes beltartalom. A korty kissé közhelyes, a tannin sem igazán találja benne (még?) a helyét, egyébként dicséretesen hosszú és tulajdonképpen finom is. Számomra kékfrankosként értelmezhetetlen (nem ártana nemzetközileg is kitekintenem a témában…), vörösborként még túl fiatal. Komolyabb elmélyülés nélkül gyengébb 6 pontot szavaznék meg neki. (ungert)

Zull Pinot Noir Niederösterreich 2009

Rózsás-virágos illat, csipkebogyóval, édesre érett cseresznyével, finom hordós vaníliával, bujkáló vegetálissággal és gyurmával. A közepesnél teltebb, intenzív, dzsemes is, friss is, markáns savval, fűszerekkel, egy egészen aprócska vegetális villanással. Profi bor, nagyon jól fogyasztható, nagyon pinot noir-os, nagyon ízléses. 13,0%. 5.500Ft. 6p+ (akov)

Pinot noir-prototípus. Komplikáció és egyéb cicoma nélkül, lecsupaszítva mutatja meg, hogy mit tud a fajta, ha okosan bánnak vele. Áttetsző színű, illata törékeny, hecsedlis-földes, némi hűvös zöldességgel. A korty feszes, a savak szépek, a tannin fel sem tűnik. Az illattal analóg, enyhén fanyar nyers-zöldes vonal kifejezetten jól áll neki. Annyira, hogy nem is sajnálom tőle a 6 pontot. (ungert)

(A kóstolóra Tar Ferenc hívott meg minket. Köszönet érte!)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr856082456

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.04.25. 09:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.25. 10:17:31

Köszi a beszámolót. Sajnálom, hogy nem tudtam elmenni, de néhány tételt biztosan beszerzek én is.

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.04.29. 13:51:31

A cikkben szereplő borok többsége május közepéig spec akcióban megvehető... Részletek a FineWines FB oldalán... m.facebook.com/finewineshu

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.27. 19:46:39

Néhányat megnéztem ezek közül. Mind jó volt,én is tudom ajánlani, bár jó fél/egy ponttal azért alátok vágtam :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.27. 20:07:13

@drbarta: Alank? Hova? Az 4-5p. Kivancsi lennek milyen magyar borokat tennel ezek melle.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2014.06.02. 10:57:07

7végén gyorsan végigszaladtam a nagy részükön a Nu-ban a Bormatinén, tiszta, jól iható az összes, jó volt kóstolni őket, a két Leitz rizling és a rosé tetszett talán legjobban
süti beállítások módosítása