A Borrajongó

Szent Tamás Pincészet 2012 évjáratbemutató

2014. április 19. 06:00 - furmintfan

A mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet elindulása óta nagyon céltudatosan működik minden területen. Semmit nem bíznak a véletlenre. Mád legjobbak területei közé sorolt dűlőkben rendelkeznek területekkel, a borászati munkákat két olyan szakember irányítja mint Balassa István és ifj. Szepsy István, a szortiment fokozatosan bővül, a borászatot is folyamatosan fejlesztik. A tulajdonosi körnek láthatóan szívügye a pincészet és a mádi bor: a borászat életre hívásán túl az Első Mádi Borház és a Gusteau Kulináris Élményműhely létrehozásával nagy mértékben hozzájárultak Mád, mint turisztikai célpont borvidéken belüli kiemelkedéséhez is.

Tavaly május 1-jén a pincészet utaztatta Mádra az online borsajtó munkatársait egy dűlőtúrára, idén ők jöttek Budapestre, hogy a gasztronómiai partnerek megismerkedjenek az új tételekkel.

sztt1.jpg

A Szent Tamás piacra lépése óta nagyon sokat ad a marketingre, és ebben a kezdetek óta rendkívül igényesek. Magyarországon kevés pincészet fordít ekkora figyelmet a megjelenésre, az arculatra, a promóciós anyagok színvonalára és a közösségi oldalak által nyújtott lehetőségek kihasználására. Mindez a 2012-es évjárat bemutatóján is meglátszott: minden részletre nagyon ügyeltek a tervezésnél.

A Magyar Tudományos Akadémia különterme igazi borszentéllyé alakult át a bemutató idejére: MÁD feliratot formázó polcrendszer, MÁD palackokból kirakott üvegtorony, szőlőszemet formázó installációba ültetett képernyőn ismétlődő videó, borkorcsolyák, és természetesen Szent Tamás-borok. Az eseményen a pincészet tulajdonosai és a vendégeket folyamatosan részletes információkkal ellátó borászok is részt vettek.

A termékpiramis alján a településszintű, MÁD márkanevű borok találhatók, amelyek mádi gazdáktól felvásárolt szőlőből készülnek, tartályos erjesztéssel és érleléssel: egy száraz furmint, egy félszáraz hárslevelű és egy édes késői szüretelésű házasítás. A 2012-es dűlős borokat 2-2 furmint, illetve hárslevelű képviselte. A dűlős borok jellemzően 9 hónapot töltenek vegyesen használt és új hordóban. 2012-ben – az előző évjárattal ellentétben – a Birsalmásból és a Középhegyből nem készült dűlőszelektál tétel.

Szintén új tételként lehetett kóstolni a Mád irányítószáma után 3909 fantázianévre keresztelt késői szüretelésű cuvée-t 2011-ből. Felvonult a nehéztüzérség is, egy erősen korlátozott mennyiségben készült magnumpalackos parcellaválogatás és a pince első aszúja képében.

sztt2.jpg

MÁD Furmint 2012

Mintegy 20 ha területről felvásárolt szőlőből készült, tartályban erjesztve és érlelve. Illatban friss fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, körte, citrusok, finom fűszerek. Remek egyensúly, hosszan tartó savak, minimális maradékcukor, moderált alkohol. Körtés, almás, ananászos, fűszeres íz, finom fanyarsággal a lecsengésben. 6p

Percze Furmint 2012

Kis területű, déli fekvésű dűlő, riolitos alapkőzettel, amelyben kvarc, vulkáni tufa és bentonit is megjelenik. A szőlő általában itt érik be a leghamarabb, 2012-ben szeptember végére esett a szüret. Illatban édesfűszerekkel nyit, némi trópusi gyümölccsel kísérve. A vaníliás-kókuszos-szegfűszeges vonal dominál végig. Arányos szerkezetű, de a hordót még nem dolgozta be. Ízében citrusos, fehér húsú gyümölcsös, kókuszos, fűszeres, határozott cserességgel, kissé fás lecsengéssel. Van benne ígéret, ha a fát integrálja, szép bor lesz. Most 5p+

sztt5.jpg

Szent Tamás Furmint 2012

Riolitos alapkőzet, kvarccal, riolittufával, zeolittal, különböző között fedőtalajjal. Illata nagyon komplex: enyhén füstös, finom fűszeres jeggyel nyit, amely kissé süteményes, vaníliás jellegűvé változik, majd némi virágosság, vanília, édes fehér húsú gyümölcs, körte, kis trópusi gyümölcs bújik elő, végül olajos magvakkal búcsúzik. Savai hosszúak, kortyközépen mintha kicsit csökkenne az intenzitásuk, aztán a végén megint szépen kitartanak. Ízében citrusok, alma, körte, füstös-sós ásványos érzet, fűszerek és pici fa. 7p

sztt4.jpg

Szent Tamás Furmint ’86 2012 Magnum

A dűlő déli oldalán, a Makovica aldűlő legmagasabb részén található 2286-os helyrajzi számú parcella bora, amely a dűlőkön belüli kisebb területegységek különbözőségét hivatott bemutatni. 470 palack készült belőle. Balassa István érdekességképpen elmesélte, hogy ugyanerről a parcelláról származik a 2009-es Balassa Szent Tamás Furmint is.

Némi gyorsan kiszellőző fülledtséggel indul az illat, majd sós-citrusos jegyeket pici tejszín, fehér húsú gyümölcsök és fűszerkavalkád követ: vanília, kókusz, szegfűszeg, keleti fűszerek. Kicsit felmelegedve határozott sós, füstös, ásványos érzet kerekedik felül. Hasonló karakterű, ám szikárabb, kicsit cseresebb, mint az előző bor. Citrusos, sós, füstös, kókuszos, fehér húsú gyümölcsös íz, amelyet egy nagyon vonzó és tiszta édes vaníliás vonal tesz behízelgőbbé. Most még nagyon fiatal, a magnumban feltehetően lassabban is érik majd. 7p

Nyulászó Hárslevelű 2012

Meleg dűlő, változatos vulkanikus alapkőzettel, kvarcos riolittal, vastag agyagréteggel. A Nyulászóból a korábbi évjáratokban félszáraz tételek készültek, 2009-ben egy hárslevelű, 2011-ben egy hárslevelű-furmint házasítás. Ez most  újra 100% hárslevelű és száraz. Illata összetett, virágos, őszibarackos, édesfűszeres, kis trópusi gyümölccsel, kókusszal, vaníliával, pici sóval. Az illat végül egy tömör, tartós egységgé áll össze, amely hosszú percekig meg sem rezzent a pohárban. Íze az illatra rímel: őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, kis trópusi gyümölcs, citrusok, leheletnyi sósság, fanyar lecsengés. 6p+

sztt6.jpg

Percze Hárslevelű 2012

Újdonság a pincénél: a Percze terméséből eddig csak furmint készült. Nagyon vonzó, folyamatosan változó illat: trópusi gyümölcsök, egzotikus virágok és fűszerek, mangó, majd a második hullámban érkezik egy gyógynövényes, mentás, ánizsos, hűvösebb vonal. Savai lágyabb érzetűek, mint a többi kóstolt boré, szerkezete lazább, viszont nagyon zamatos, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, vaníliás, kókuszos, finoman minerális ízvilággal. 6p-

MÁD Hárslevelű 2012

Szintén felvásárolt szőlőből készült félszáraz hárslevelű, mintegy 17 g/l maradékcukorral. Vonzó, édeskés hangulatot árasztó ornamentika, virágokkal, édes citrusokkal, őszibarackkal, körtével, kis trópusi gyümölccsel, ananásszal. Nagyon jól iható, kellemesen édeskés, némi gyurmás ásványossággal. 5p+

sztt8.jpg

MÁD Késői Szüret 2012

139 g/l maradékcukor, 6,5 g/l sav, 11,5% alkohol. 50% Furmint, 30% sárgamuskotály, 20% hárslevelű, feldolgozáskor házasítva, tartályban erjesztve és érlelve. Élénk, trópusi gyümölcsös, töppedt szőlős, virágos illat, jellemző muskotályos jegyekkel, ananásszal, licsivel, keleti fűszerekkel. Behízelgő, finom édes bor, ízében is hozza az illatnál felsorolt aromajegyeket. Nem különösebben komplex, lecsengése nagyjából közepes, de remekül iható, szinte kéri a következő kortyot. 5p+

3909 Késői Szüret 2011

179 g/l maradékcukor, 7,3 g/l sav, 10% alkohol. Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, közel egy évig kisméretű fahordóban érlelve. Visszafogottabb, hűvösebb, elegánsabb aromatikája van, kis virágossággal, trópusi gyümölcsökkel, sárgabarackkal, édesfűszerekkel, jó egyensúllyal. 6p+/7p-

sztt9.jpg

6 Puttonyos Aszú 2009

266 g/l cukor, 9g/l sav, 9% alkohol. 800 palack készült belőle. 100% furmint, az aszúszemek nagyrészt a Danczkából származnak, az alapbor a Percze terméséből. Egyetlen 500 literes zempléni tölgyhordóval készült belőle, amelyben a bor összesen négy évet töltött. Mély illat, sárgabaracklekvárral, kandírozott gyümölcsökkel, érett trópusiakkal, mangóval, papajával, édesfűszerekkel, valamint gombás, avaros tercier illatjegyekkel. Egyensúlya picit az édesség felé húz, de a ragacsosság vagy gejlség árnyéka nélkül. Gazdag, telt bor, rengeteg trópusi gyümölccsel, édesfűszerrel, vaníliával, szegfűszeggel, sárgabaracklekvárral, finoman kesernyés, picit poros érzetű lecsengéssel. 8p

A bemutatóra a Szent Tamás Pincészet hívott meg, köszönet érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr276044874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása