A Borrajongó

Márciusi tokaji hétvége I. - nagy sauvignon blanc kóstoló

2014. április 03. 06:00 - furmintfan

Hegyaljai borászok kis csoportja gyűlt össze az egyik szerencsi pince kóstoló helyiségében egy márciusi péntek délután. Az összejövetel apropóját tájidegen borok szolgáltatták: sauvignon blanc-ok kerültek a poharakba szerte a világból.

A kóstoló ötlete már régen megszületett, de eredetileg még csak a találkozónak helyet adó család - erősen sauvignon blanc-rajongó - új generációjával beszélgettünk róla, hogy amikor egyszer a fővárosban járnak, megkóstolhatnánk néhány Loire-völgyi és új-zélandi tételt együtt. Telt-múlt az idő, a kóstoló sehogy sem akart összejönni, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy a helyszínt áttesszük Tokaj-Hegyaljára, és végül „kicsit” kibővítettük mind a résztvevők, mind az áldozatnak szánt borok körét is.

sb.jpg

Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Franciaország – azon belül is a Loire-völgy –, USA (Kalifornia), Chile és Új-Zéland egyaránt képviseltette magát egy vagy több borral. Az új-zélandi kontingens felét végül egy későbbi alkalomra félretéve kivettük a kóstolósorból, amely még így is gigantikusra duzzadt.

Közös megegyezés alapján nem vakon kóstoltunk, és szétszedtük a borokat óvilági és újvilági szekcióra - némileg talán formabontó módon a kettő közötti átvezetést egy somlói, és egy hordós erjesztésű kaliforniai bor jelentette - ezután következtek az intenzívebb aromatikát felmutató chilei és Új-zélandi tételek.

A kóstoló végén abban megegyeztünk, hogy összességében véve szép sor jött össze, bár – ahogy többen megállapították – a francia borok a vártnál kevesebbet mutattak.

A sor végére érve kinyitottunk egy fehér burgundit is, majd a rend kedvéért  – azért mégis Tokaj-Hegyalján voltunk – már „műsoron kívül” következtek a házigazda borai és a visszakóstolás, de ez már mind az est örömborozásba fulladt része volt.

Ahol lehetett, feltüntettem a borok elérhető magyarországi beszerzési helyét és árát.

sb1.jpg

Carpinus Pince Sauvignon Blanc 2013

Bai Edit és Bai István induló pincészete. Több dűlőben is rendelkeznek szőlővel, ha minden jól megy, hamarosan megjelennek az első borok is. A pincészet nevét a Gyertyános dűlő nyomán kapta (a gyertyán latin neve Carpinus). A nyitó tételnek szánt bor az olaszliszkai Budaházi dűlőből származik, ahol a kötött nyiroktalaj alatt riolit található, más mállott vulkanikus kőzetekkel együtt.

Szinte víztiszta, nagyon halvány zöldescitrom színű bor. Hűvös sauvignon blanc-os illat: csalán, kis bodza, vágott fű, menta, némi tavaszi virág. Friss, ropogós savak adnak gerincet a bornak és kellő lendületet a kortynak. Elegáns, üde bor, amely egyszerre ad teret a fajtának, és mégis érezhetően tokaji. Íze is a hűvös vonalat követi inkább: édes citrusok, zöldfűszerek, mellettük vágott fű, csalán és zöldpaprika, némi fehér húsú gyümölcs, kevés trópusival fűszerezve. A kezdeti attakk után az intenzitás folyamatosan halkul, de az ízek így is elég sokáig tartanak. "Belövő" tételnek erős kezdés. 6p

Bai Istvántól kaptam egy palackot otthoni szondázásra – köszönet érte –, otthon, több időt az ismerkedésre szánva talán még jobban tetszett. 

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2012

60%-a az etyeki Szent Orbán, 40%-a az alcsútdobozi Nagy Látóhegy dűlő termése. Előbbi talaj barna erdőtalaj, mészkő alappal, utóbbi esetében a mészkő felett lösz, és nyomokban barna erdőtalaj található. A tőkék életkora 5-27 év. 50% acéltartályban, 50% 20 hl-es magyar tölgyfa hordóban erjed, majd 3 hónapig finomseprőn érlelődik.

Citrusos, fehér húsú gyümölcsös illatában kevésbé lehetett felfedezni a fajtára utaló jellegzetes jegyeket. Némi egres és minimális vágott fű azért érezhető, de tavaly ez az illat sokkal intenzívebb és fajtajellegesebb volt. A gyümölcsös jegyek most inkább uralják az ízképet is, citrusokkal, a vegetális, füves aromák háttérbe szorultak, és a bor kortyközépnél kicsit üres. A szerkezet arányos, a savak teszik a dolgukat. Jó kis bor ez most is, de tavaly nyáron, amikor vettem ezt a palackot a pincénél, sokkal jobban tetszett. Most ennek a mezőnynek csak a második felébe fért be. 5p- (2500 Ft - pincétől)

Domaine Bellevue Touraine Sauvignon Blanc 2013

Mintegy 30 hektár területtel rendelkező családi birtok. A bor tartályban erjedt és seprőn érlelték.

A fajtához képest kissé visszafogott illat zöldalmával, citrusokkal, kis zöldfűszerrel és fűvel. Arányos szerkezetet mutat, a savak pont annyira élénkek, amennyire kell, a test közepesnél vékonyabb. Az illatjegyeket tükröző ízében citrusok, zöldalma, zöldfűszerek, vágott fű jelennek meg. Korrekt belépő bor. 5p- (2750 Ft – Radovin)

sb5.jpg

Weingut Tement - Domaine Ciringa Fosilni Breg 2012

Ausztriában, Dél-Stájerországban, a szlovén határ mellett gazdálkodó borászat kísérlete szlovén területről. Az osztrák Zieregg dűlő szlovén részéről, mészköves, fosszíliákban gazdag barna talajáról származik az alapanyag. A bor 90%-a acéltartályban, 10%-a nagy méretű tölgyfa hordóban érett. 6,5 g/l sav, 1,7 g/l cukor, 13,5% alkohol.

Nem harsány, nem hivalkodó, de izgalmas illat: citrusok, lime, menta, zöldfűszerek, friss fehér húsú őszibarack. Nagyon feszes, hosszan tartó savak, egyenletes kortylefutás, csiszolt, elegáns struktúra jellemzi. Nem kirobbanóan intenzív, mint sok más bor a sorban, de hűvösen, visszafogottan izgalmas. Ízében citrusok, lime, még éppen beérett fehér húsú őszibarack, zöldfűszerek érezhetőek, meszes ásványosság-érzettel. Inkább eleganciájával hódít, mint koncentráltságával. 7p (5390 Ft – DropShop)

Weingut Tement Sauvignon Blanc Erste STK Lage Grassnitzberg 2012

Ausztriában, Dél-Stájerországban, a szlovén határ mellett gazdálkodó borászat dűlőszelektált tétele. 80%-a tartályos, 20%-a nagy tölgyfa hordóban, finomseprőn 8 hónapig érlelődött. 6,5 g/l sav, 1,1 g/l cukor, 13% alkohol.

Hűvös illat, citrusokkal, őszibarackkal, zöldfűszerekkel, és határozott gyógynövényességgel, ánizzsal. Teltebb, kerekebb, mint az eddigi borok, de az élénk savak megfelelő gerincet biztosítanak. Feltehetően részben a seprőn tartásnak is köszönhetően nagyon gazdag, zamatos bor, a korty betölti az egész szájat.  Áradó körte és őszibarack, édes alma, áfonya, zöldfűszerek, édes citrusok, gyógynövények, némi vágott fű és kis sósság érezhető az ízben. Érdekes volt, hogy amikor megkérdeztem, kinek melyik tetszett jobban a két Tement bor közül, szinte két egyenlő nagyságú részre szakadt a társaság. 7p (8600 Ft – DropShop)

Guy Saget Sancerre Blanc 2012

Régi múltra visszatekintő borászat és egy ideje egyben kereskedőház. Összesen 240 hektár területtel rendelkeznek a Loire-völgy különböző részein.

Zöldes jegyekkel indul az illat: spárga, zöldbab, fű, egres, majd trópusi gyümölcsök is felbukkannak. Jó arányokkal bíró, sima felszínű, elegáns bor, citrusos, déligyümölcsös, savanykás narancsos, zöldfűszeres ízzel, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Inkább eleganciája, mintsem komplexitása vagy különösebb koncentráltsága a fő erénye, de ezeknek sincs híján. 6p+/7p- (a 2011-es évjárat: 5365 Ft – Bor és Más)

Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2012

Mintegy 50 éves múltra visszatekintő családi borászat, amely ma már 72 hektáron gazdálkodik. Saint-Andelain krétás-agyagos talajjal fedett dombjairól származik az alapanyag. A bor acéltartályban erjedt, és 5 hónapig tartották finomseprőn.

Fajtajelleges illat, egressel, csalánnal, bodzával, citrusokkal, és egy pici virágossággal. Koncentráltabb, intenzívebb, teltebb, mint az előző bor, de annak eleganciájából kevesebb jutott neki. Élénk savai mellett az alkohol is kissé emelkedett, a test is izmosabb. Ízében sok zöldfűszer, vágott fű, rengeteg citrus, lime, zöldalma, valamint egy kevés őszibarack és finom mineralitás. 6p+ (7700 Ft – DropShop)

Albane & Bertrand Minchin La Tour Saint-Martin Menetou-Salon Morogues 2011

Menetou-Salon Sancerre és Pouilly-Fumé kevésbé ismert, de hasonló karakterű borokat adó szomszédja. Morogues falut körülvevő, agyagos, mészköves, márgás talajról származik a szőlő. A Minchin família 15 hektárnyi ültetvénye mind a környéken található. A must acéltartályban erjedt és érlelődött 7 hónapig.

Kissé fülledt, fedett illat, bodza, csalán, nedves föld. Ízében zöld leveles, növényszáras vegetalitás, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, érett citrusok. Az arányokkal és a szerkezettel itt sincs gond, de az aromatika lehetne tisztább, kifinomultabb. 5p+ (7500 Ft – DropShop)

sb4.jpg

Pascal Jolivet Sancerre Clos du Roy 2011

1987-ben alapított borászat, amely a természetközeli borkészítést helyezi előtérbe. Ez a bor déli kitettségű dűlő termése, mészkőben gazdag talajról. A must vadélesztővel, acéltartályban erjedt, majd több hónapig seprőn érlelődött.

Citrusos, finoman zöldfűszeres, barackos és kovaköves-minerális illat pici virágossággal. Savai érettek, de kellően élénkek és tartósak, az egyensúly tökéletes, a struktúra elegáns. Sárga húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack és kevés zöldfűszer színezi az ízét. Minden erénye ellenére volt egy kis hiányérzetem. Az utóbbi egy évben több palackhoz is volt szerencsém, tetszett már jobban is ez a bor. 6p- (a 2012-es évjárat: 5250 Ft – Bortársaság)

Grgich Hills Estate Napa Valley Fumé Blanc 2011

Miljenko „Mike” Grgich horvát borász által alapított pincészet. American Canyons és Carneros ültetvényeinek termése nagyrészt nagy francia fakádakban, kisebb részben kisméretű, használt francia hordókban erjesztve, majd 6 hónapig hordóban, seprőn érlelve.

Nagyon eltér a többi bortól, szinte minden paraméterében. A hordó erősen érezhető az illatban, különféle fűszerekkel, vaníliával. A fűszerek mellett trópusi gyümölcsök, egres és bodza tűnik fel. Testesebb az eddigi tételeknél, és persze a hordó miatt is máshova kerülnek a hangsúlyok. A hordóhasználat azonban profi, a fűszerek mellett tud érvényesülni a fajta bodzás jellege is, mellette citrusokkal és őszibarackkal. 6p+/7p-

Takács Lajos Hollóvár Sauvignon Blanc 2008

Picit fülledt, jellemzően somlói illat, a fajtából nem sokat mutat: só, sárgabarack, pici vanília, fűszerek. A savak érettek és remekül tartanak, a szerkezet jó arányokat mutat, a lecsengés hosszú. Ízében is a termőhely mutatkozik meg inkább: sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, kis méz, vanília, fűszerek, és markáns sósság. 6p+/7p-

sb3.jpg

Vina Errazuriz Estate Sauvignon Blanc Reserva 2012

Az Aconcagua-völgy agyagos, palás altalajú, lápföldes talajrétegén 100-300 méter közötti magasságba telepített ültetvények termése. Tartályos erjesztés és érlelés 3 hónapig finomseprőn. 6,3 g/l sav, 1,5 g/l cukor, 13,5% alkohol.

A zöldes, vegetális jegyek dominálnak illatában és ízében: spárga, zöldpaprika, fű, citrusok és egy kis virágosság. Ropogós, jó savai vannak, intenzíven indul a korty, amely azonban középen kissé kiürül, és a lecsengés is legfeljebb közepes. 5p (3480 Ft – Radovin)

Vina Montes Limited Selection Sauvignon Blanc 2013

A San Antonio-völgy alrégiójából, a Leyda-völgyből származik az alapanyag, amely tartályban erjedt. 1,9 g/l cukor, 12,7 % alkohol.

Az intenzív újvilági stílus másik spektrumát képviseli, illatában és ízében inkább a trópusi gyümölcsök dominálnak: maracuja, mangó, ananász, bodza, zöldpaprika, lime, grapefruit, az ízben zöldes lecsengéssel. A korty intenzitása gyorsan csökken, és középtájékon kissé üres marad. 5p (2950 Ft – Bortársaság)

Cloudy Bay Marlborough Sauvignon Blanc 2013

Jól ismert marlborough-i borászat, területeik a Wairau-völgyben helyezkednek el. Köves és üledékes talajú területekről származik a szőlő. A tétel nagy része acéltartályban erjedt vad- és fajélesztőkkel. A tétel kisebb része használt francia tölgyhordókban és nagy tölgyfa kádakban erjedt. 7,8 g/l sav, 2 g/l maradékcukor, 13,5% alkohol.

A közelmúltban Ungert és Akov is megdícsérte már (Akov-val ráadásul ugyanazon a napon kóstoltuk, csak más helyszínen), most rajtam a sor.

Kirobbanóan intenzív és gazdag illat fogad a pohárban: csalán, vágott fű, bodza, egres, fehér húsú gyümölcsök és ananász. A rendkívül lendületes savak és az illatban megismert aromagazdagság szájban egyaránt hosszan kitartanak, a korty jól kitöltött és szép íve van. Nagyon élénk, intenzív, gazdag és tiszta bor. 7p (6950 Ft – Bortársaság)

sb6.jpg

Tohu Single Vineyard Marlborough Sauvignon Blanc 2012

Az első maori tulajdonban álló borászat. A bor Marlborough-n belül az Awatere-völgyben található ültetvények bora, 100%-ban tartályos tétel, fajélesztővel erjesztve.

Melegebb tónusú, inkább az érettebb, gyümölcsösebb vonalat képviselő új-zélandi bor. Vonzó, gazdag illat, sok trópusi gyümölccsel, maracujával, mangóval, almával, ananásszal, citrusokkal, kis bodzával és a háttérben megbúvó zöldes, paprikás jegyekkel és egy kis virágossággal. A savak élénkek, tartósak, jól tartják a közepesnél nagyobb testet. Ízében először a trópusi gyümölcsök köszönnek vissza - mangó, maracuja, ananász, édes alma, édes citrusok – zöldfűszerekkel megspékelve, majd a korty második felében erősödnek fel a zöldes jegyek: spárga és paprika. 6p+/7p- (6330 Ft – IFDT, 6000 Ft - Tesco)

Mount Nelson Marlborough Sauvignon Blanc 2012

Az Olaszországból jól ismert Antinori család tulajdona a borászat, 2004-ben palackozták első évjáratukat. A Taylor folyó torkolatánál alacsonyabban fekvő, lápföldes, köves talajú területek termése került palackba acéltartályban erjesztve. 8 g/l sav, 1,8 g/l cukor, 12,5 % alkohol.

Visszafogottabb, a kategórián belül lágyabb karakterű bor, mint az előző kettő új-zélandi bor. Illatban zöldpaprika, csalán, vágott fű, bodza, trópusi gyümölcsök, mangó. Aromatikáját tekintve kevésbé harsogó, szerkezetét illetően kevésbé testes, szikárabb, mérsékeltebb savérzettel. Ízében a citrusok és a zöldfűszerek dominálnak: grapefruit, lime, zöldpaprika. 6p+/7p- (4490 Ft – Bortársaság)

Urlar Estate Gladstone Sauvignon Blanc 2011

Az Északi Sziget déli részéről, Martinborough Wairarapa részéről, Gladstone mellől származó bor. Nagy része acéltartályban, kisebb hányada használt tölgyfa hordóban erjedt. 6,9 g/l sav, 3 g/l cukor, 14% alkohol.

A legkorosabb versenyző a sorban, ezt érettebb illata is mutatja. Nem a klasszikus Marlborough-i területről érkezett, ennek megfelelően az illat karaktere is eltér a többiekétől. Inkább mérsékelt égövi gyümölcsök dominálnak, zöldalma és őszibarack. A trópusiak is megjelennek, de inkább csak a háttérben. A savak élénkségére itt sem lehet panasz. Fehér húsú gyümölcsök jellemzik leginkább az ízét, az őszibarack, sárgabarack és alma mögött kevés trópusi gyümölcs, kis fűszer és zöldes jegy fedezhető fel. 6p (A 2012-es évjárat 6200 Ft – DropShop)

ráadás:

sb_ch.jpg

Domaine Cordier Pére et Fils Saint Véran Clos a la Cote 2011

Burgundia és azon belül Maconnais legdélebbi részéről, krétás-agyagos talajú területről származó bor.

Vaníliás, szegfűszeges, hordófűszeres illat és íz, a fűszerek mögött megbújó fehér húsú gyümölcsökkel. Jó savai vannak, az egyensúlya is rendben lenne, a hordó is szép, de úgy tűnik, hogy még nem teljesen integrált. 6p

sb2.jpg

Köszönet az összejövetel minden résztvevőjének és külön köszönet jár a vendéglátó Varkoly-családnak.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr555885441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.03. 08:47:56

Frankó kis sor ez. A Tohu-t egyébként az utóbbi hetekben 1.500Ft-ért árúsította ki a Teszkó... sajnos csak egyet vettem!

szakee 2014.04.03. 08:49:48

Nekem '11-es Ciringa-m van, tavaly vettem akciósan a WeinCo-nál 13€-ért, talán mostmár ideje kinyitni akkor.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.03. 08:57:20

@akov: Na ne! Melyik Tesco? Az Újbuda Centerben (az van közel) mindig figyelem, de véletlenül se akarják leárazni.
@szakee: 2011-eshez nem volt szerencsém, de annyiért elég jó vételnek tűnik. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.04.03. 09:02:46

@furmintfan: soroksári, de már nincsen, elvitték.

bukovics 2014.04.03. 09:04:23

Izgalmasan hangzik, hogy van egy ujabb tokaji sauvignon blanc!

dagadtos 2014.04.03. 17:08:25

"Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, kis méz" - na ez aztán tuti nem a termőhely, hanem a botritisz, de minimum túlérés.

dagadtos 2014.04.03. 17:25:53

A Grassnitzberg pedig külön dűlő és Ausztriában van.

emoss 2014.04.03. 17:38:28

www.tesco.com/wine/product/details/default.aspx?id=259738433

Fenti bort nem győztük vásárolni tavaly aztán annyit ittuk hogy végül ráuntunk, 1600Ft körül volt a polcon, nekem/ünk zseniális volt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.03. 23:28:30

@dagadtos: Köszi. Hollóvárt illetően jogos, talán az illatnál fogalmaztam egyértelműbben, arra céloztam, hogy elsősorban a Somló takart minden hársas fajtajelleget. A sárgabarackot illetően a botritiszt magamnak a füzetemben kérdőjellel felírtam, aztán inkább a túlérettségre szavazva nem említettem (egyiket se), mint okot. Nem esküdnék egyikre se kizárólagosan, szerintem inkább túlérettség, de simán tévedhetek.
Ami a Grassnitzberget illeti, az bizony blogos szerkesztési hiba, örök hála az észrevételért, javítom.
süti beállítások módosítása