A Borrajongó

Chateau de Saint Cosme

2014. március 05. 06:00 - akov

Egyszerűen nem tudok változtatni azon, hogy a Rhône-völgyéről elsőként a Saint Cosme ugrik be. És jó úton vagyok ahhoz, hogy ez így is maradjon. Egyszerűen annyi konzisztensen kiváló borélményt kapcsolok ehhez a pincéhez, amely szinte minden mást elhomályosít. Amikor a túrát szervezni kezdtük, nem is volt kérdés, hogy a Saint Cosme a lista legelső helyén szerepel. A kezdeti lelkesedésem azonban hamar hűlni kezdett, mert a Louis Barroulnak küldött e-mailre csak nem akart válasz érkezni. Már teljesen lemondtam a dologról, amikor a harmadik, finoman erőszakos próbálkozásomra egy kurta kis válasz érkezett: „Július 18. reggel 9 óra. Nyugtázza!”. Nem sokat kellett gondolkodni megfelel-e az időpont, hiszen az öntörvényű, lobbanékony bortermelőként ismert Louis Barroulhoz bejutni és vele találkozni – úgy tűnik – nem tartozik az alapszolgáltatások közé.

saint-cosme.jpg

Ideges is vagyok, amikor a szállásunk és a Gigondas közötti út a vártnál hosszabbnak ígérkezik. Elszámítottuk magunkat. És ha ez még nem volna elég, mindenki most áll neki előttem tökölni. A GPS meg közben optimalizálja a hülyeséget. Végül a szőlők és barackfák közt kell egy „százhúszas” passzázst találni, de így is késéssel gördülünk a Birtokot árnyaló fák alá. Chateau ide vagy oda, a Saint Cosme épülete pontosan az, ami: egy délies stílusban kialakított, kellemesen öreg vidéki kúria. Semmi fakszni, nincs műgonddal megkomponált előkert, de lézerpontossággal vágott sövényt sem látni. Úgy tűnik itt laknak és dolgoznak. Monsieur Barroul és Joëlle Marty Javelle – egy csinos hölgy, aki a második ember itt – az irodában vár bennünket, kedvesen bemutatkoznak, majd gyors egymásutánban záporoztatják a kérdéseket. Kik vagyunk, mik vagyunk? Merről jövünk, hova megyünk? Mivel foglalkozunk? Mit és hova írunk? Mi van a magyar gazdasággal? Milyen a borpiac? Mit isznak a magyarok? Satöbbi, satöbbi, satöbbi. Miután megléptük a beugrónak is beillő, de valójában a maga módján csak kíváncsi kérdéssort, végre a pince felé indulhatunk.

Történelem

Ahogy egyre beljebb kerülünk, a hely szelleme hullámokban áraszt el bennünket. És nem csak azért, mert a Saint Cosme (ejtsd: „komm”) az egyik leghíresebb birtok itt lent délen, hanem mert olyan történelme van, amely talán a világon egyedülálló. A ház és a pince alapját Kr. u. 109-ben rakta le egy bizonyos Cornelius. Elképzelhetetlenül távolinak tűnik, de itt mégis kézzel fogható. A pince huszonöt, a földben kialakított római kori erjesztőkádra épül, amely egyben a kétezer éves szőlőkultúrát is igazolja. A kazamatának beillő járatrendszer egyik sarkában Barroul egy kis „helytörténeti” múzeumot alakított ki. Volt miből dolgozni. Római kori érmék, a Kr. e. harmadik századra datált szoborfej, vizeskancsók, második századi lámpa, öreg mérlegek, de még egy 5000 éves baltát is találtak. A Barroulok direkt felmenője 1590-ben vásárolta meg a helyet és kezdte építeni a ma is látható pincét, fölé meg a kúria elődjét. Egészen döbbenetes, de itt vagy kétezer év kontinuitása van a szemünk előtt, amelyből a jelenlegi tulajdonos és közvetlen ősei négyszáznál is több évet hasítanak ki!

cosme_muzeum.jpg

A St. Cosme múzeum

Louis Barroul 1992-ben vette át apjától a gyeplőt. Ettől kezdve a főként folyóbort termelő Saint Cosme fokozatosan átalakult, és drámaian gyors lépéseket tett a minőség felé. Hamarosan Barroul érdeklődését felkeltették a Rhône-völgy más, fantasztikusan izgalmas terroirjai, így 1997-ben negociant tevékenységbe kezdett. A biodinamikusan művelt, 15 hektárnyi saját terület nagy része Gigondasban, közvetlenül a birtok közelében terül el. A vásárolt szőlőből készülő borok pedig a Rhône különböző appellációiból származnak, úgymint Saint Joseph, Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie, Condrieu északon, valamint Châteauneuf-du-Pape és Côtes du Rhône délen. Előbbiek Chateau de Saint Cosme, utóbbiak pedig Saint Cosme név alatt kerülnek piacra. Ezen túl Vin de France és Vin de Pays d’Oc besorolású borok készülnek még. A teljes portfoliót tizenötnél is több tétel alkotja.

Mi a természetes?

Elsőként a birtokon alkalmazott szemlélettel szeretnénk tisztába kerülni. A saját területek művelése mindig organikusan történt, néhány éve azonban Louis Barroul a biodinamika mellett tört lándzsát. A természetességet és a minimál-beavatkozást hirdető bortermelőt elsőként a magas alkoholról és a savpótlásról kérdezem. „A magas alkohol és a kevés sav egyaránt problémát jelentettek. Használtam borkősavat, de nem szerettem vele dolgozni. Amúgy is nagyrészt a tartály alján végzi. Mióta áttértünk a biodinamikára a szőlő korábban érik, a pH alacsonyabb, így savpótlásra sincs szükség.” – meséli. A birtok mögött álló színtiszta filozófia szinte alig jelenik meg a kommunikációban és ez kíváncsivá tesz. „Demeter és Ecocert tanúsítványaink vannak, de egyiket sem reklámozzuk. A vegyszermentes gazdálkodás mindennek az alapja.” – hangzik a kérlelhetetlenül egyszerű válasz. A kénmentesség friss élményével kis tarisznyánkban a természetes bor kérdéskörét feszegetjük. „A természetes bor egy nagy bullshit.” – mondja dühösen Barroul, akit már a téma puszta említése is irdatlanul felpaprikáz. „Ez egy divat. Ismerek termelőket, akik tíz éve még túlextrahált és túlbarrikkolt műborokat készítettek, ma meg már állítólag természetes bort palackoznak. Hát a fenéket. A szőlőinket ötszáz éve nem érte méreg, hiába próbálkoztak, apám sosem dőlt be a ’vegyszereseknek’. Szóval nekem senki ne mondja meg, hogy mi a természetes. Ezek az emberek tehetnek egy szívességet.” – fejezi be Barroul, láthatóan közel az agyvérzéshez.

cosme_pince.jpg

A mintegy 500 éves pince hordókkal

Gigondas

Ránézésre nehéz megérteni miben is különbözik Gigondas Châteauneuf-du-Pape-tól. Annyira közel vannak egymáshoz, és Gigondas kellemesen lapályos széle – egy csíknyi kis Côtes du Rhône-on át – leheletfinoman érkezik meg Châteauneuf-du-Pape-ba. A főként folyami üledékes, kavicsos és leginkább lapos Châteauneuf ellenében Gigondas a tengerszint felett 150-500 méter között helyezkedik el, és amennyire kicsi, annyira összetett. A homokos-kavicsos üledékes talajtól elindulva találunk mészkövet, kalcitot, márgát, de a legjobb termőhelyeken agyag is segít a nedvesség megtartásában. Az üledékes mészkő a Gigondasnak hátat vető, sajátosan csipkés Dentelles de Montmirail-ból származik. A hegység mészkőrétegei az idők során függőleges irányba fordultak, cakkosra koptak, és e fura geológiai kuriózum élesen tört sziluettje ma is valószerűtlen látványt nyújt. És, ami még fontosabb, árnyékot vet, mégpedig a legjobb területekre. „A nyári időszakban egy teljes órával kevesebb direkt napsütés éri a szőlőinket, amely segít megtartani a frissességet.” – mutat rá a speciális adottságokra Barroul. Ezt demonstrálandó három hordóból állítja nekünk össze a még formálódó Gigondas 2012-t, amelyet kb. 60% grenache, 20% mourvèdre és 20% syrah alkot. Meleg hatású, buja bor, elképesztően jó minőségű és finoman kezelt fával, remek egyensúllyal és hosszú lecsengéssel. Tagadhatatlanul van benne frissesség.

cosem_gigondas.jpg

Az öreg tőkés clairette ültetvény, háttérben a Dentelles de Montmirail csipkéi

Technológia

Míg a hordók között állunk, előkapom a szokásos technológiai kérdéseim. Barroul nem sokat titkolózik. A saját területeiken a hozam simán 30hl/hektár alatt van, amely rendkívül kevés. A beérkező alapanyag nem kerül bogyózásra, nagyjából a fürtök felét zúzzák csak össze. A cefre 10g/hl ként kap és beton, fa vagy acéltartályba megy erjedni. Az erjedés vadélesztővel megy, a maceráció részben kézzel (pigeage), részben pedig napi nulla-két körfejtéssel történik. Az almasav lebomlása szintén természetes. A borok palackozás előtt még egy kevés ként kapnak, amellyel a teljes kéntartalom 50-60mg/liter környékre kúszik fel, tehát összességében nagyon alacsony szintről beszélünk.

A közel ötszáz éves pincében vagy harminc hordó, a borászati forradalom elejéről mesélő kis acéltartályok, néhány fakád, valamint a római erjesztők fölé emelt, a sziklafalnak támaszkodó betontartály kap helyet. Az egész egy őrült professzor laborjára emlékeztet, könnyen el is lehet tévedni a labirintusra emlékeztető kazamata-rendszerben. 2007-ben az öreg kúria mögé egy feldolgozót és hordós érlelőt építettek. Ezt megelőzően a borok nagy része más pincészeteknél készült. Az épületben helyet kapott egy szabályozott hőmérsékletű tér is, amely a hordós erjesztésű fehérborok terepe.

cosme_pince2.jpg

A Saint Cosme kápolna

A szőlőterületek a chateau mögött, a pincészetről híressé vált Saint Cosme kápolna körül kezdődnek. A román stílusú kápolnát a 11-12. században emelték, mára a birtok védjegye lett. A híres Le Poste dűlőben sétálunk egyet, mindenfelé mészkődarabok közé ékelődött öreg tőkék kapaszkodnak. Megcsodáljuk a 100 évnél is idősebb clairette ültetvényt (ld. kép), csupán néhány hordó bor készül belőle. Az itt alkalmazott tőkeforma eltérni látszik a Châteauneuf-du-Pape-ból ismerős gobelet műveléstől. Az elképesztő fát fejlesztett öreg tőkék lombja az ég felé nyúlik, mindegyik mellett karót látni, amely minden bizonnyal a szeles éghajlat jele. A tőkéken meghagyott néhány fürt diszkréten bújik a zöldben, kevés esélyt hagyva a perzselő forróságnak.

Kereskedelem

cosme_clairette.jpgA pincészet borainak közel negyede az USA-ban talál gazdára. Robert Parker az elmúlt tíz évben egyre gyakrabban emelte piedesztálra a Saint Cosme borokat, ezért adódik a kérdés: mennyire számít Parker véleménye? „Parker egy nagyon komoly képességgel megáldott kóstoló. Emellett meg egy rendes fickó. Nagyon jó kapcsolatot ápol sok termelővel. Évente egyszer eljön a birtokra és az első dolga, hogy felkeresi idős apámat és elbeszélget vele. Hogy lényegesek-e a pontszámai?” – teszi fel a kérdést – „Nem igazán.” Végül a kínaiakról kérdezek, hiszen a távol-keletiek nyomulása Bordeaux után szépen lassan más francia borvidékekre is átterjed. „Kínaiak? Már rég megérkeztek. Rémálom velük üzletelni. Egyszer ezt mondják, legközelebb meg az ellenkezőjét. Aztán nem fizetnek.” – láthatóan ez sem tartozik Barroul kedvenc témái közé. „Minden Közép-európai országban eladunk valamennyi bort. Ott vagyunk Csehországban és Lengyelországban. Egyedül Magyarországon nem sikerült még megjelennünk. Pedig inkább adnék el évente 15 karton bort Magyarországon, mint több százat Kínában.” – mondja nagyon is őszintén Louis Barroul. Kereskedők: felhívás keringőre?

Miközben diskurálunk, az egyik meghatározó bor a másik után érkezik poharainkba, Louis Barroul nem beszél mellé, semmi kétségünk sem marad. Mindegyik tétel végtelenül precíz és kimunkált ízlésről tanúskodik, minden mozzanatában méltó a helyhez, a rómaiakhoz, mindenhez.

A kóstolt borok:

Côtes du Rhône Blanc 2012

30% viognier, 20% roussanne, 20% marsanne, valamint 25% picpoul de pinet és 5% clairette. Nagyrészt sokadtöltésű hordóban erjed és érik. Kellemes savasság jellemzi, érett trópusi gyümölcsökkel, hosszú utóízzel és kellemes, a háttérben játszó fás hatással. 13,0%. 5p+

Condrieu 2012

Idősen vagy fiatalon jó-e a Condrieu? Barroul fiatalon preferálja. Egyötöd rész új fa. Nem túl savas, bájosan virágos, finom trópusias jegyekkel, rendkívül szép fával. Olajos folyású, közepes lecsengéssel és enyhén fűtő alkohollal. Pár hete töltötték le, ami megviselte. 13,5%. 5/6p

Crozes-Hermitage 2011

6.000 palackos tétel. Meleg hatású, érett fekete bogyós gyümölcsösséggel, szép testtel, jó sav-tannin aránnyal. Darabos textúra, korrekten szép fa, kiváló savasság. Nagyon tetszik. 13,0%. 6p

Les Deux Albion Côtes du Rhône 2011

Syrah, grenache, carignan, mourvèdre egy kevés clairette-el együtt erjesztve. Beton és fatartályban érlelték, semmi hordó. Az egyetlen chateau bor Gigondas-on kívülről. Szintén éretten meleg hatású, friss fekete bogyósokkal, buja gazdagággal, sok, darabos tanninnal, kiváló savval. Vastag, intenzív, tartalmas, elképesztő utóízzel. Micsoda CdR!!! 14,5%. 7p

cosme_albion.jpg

Les Deux Albion: egy zavarba ejtően jó Côtes du Rhône

Gigondas Le Poste 2011

100% grenache, egy év hordós érlelés. A kápolna környékéről származik, nagyon öreg tőkékről. Egészfürtösen erjesztve, 30%-ban új hordóban érlelve. Barroul személyes kedvence. Éretten lédús piros és fekete bogyós gyümölcsök uralják, mellettük bájos virágosság, füst és garrigue játszanak. Sok tannin, kiváló fűszerességgel jelen lévő fás hatás. Sűrű és buja, kiemelkedő bor, nagyon hosszú lecsengéssel. 14,5%. 7/8p

Côte-Rôtie 2011

10 ezer tőke/hektár ültetési sűrűség. 15 hónap fa, felerészben új hordó. Louis Barroul szerint Côte-Rôtie-ban rengetegen zöld alapanyagot szednek, túl korán szüretelnek, amit ő ki nem állhat. Kellemes cékla, fekete bors, tonnányi fűszer, virág, egy egészen kicsi hűvösséggel. Közepes-nagy test, feszes szerkezet, narancsosan élénk sav, jó tannin, hosszú-hosszú lecsengés. Bombasztikus. 12,5%. 7/8p

Gigondas Valbelle 2006

Hogyan érik a grenache? – tesszük fel a kérdést. A válasz ez a 2006-os Gigondas, amelyben egytized rész syrah is szerepet kap. Ugyan fiatalon is rendben vannak ezek a borok, de készítőjük szerint 8-10 éves korukban kapnak valami csavart, amitől aztán fantasztikusan kinyílnak. Egyharmadnyi új fa. Varázslatos illat, elképesztően mély, klasszis fával, vonzó fűszerekkel, rózsával, egy kevés bőrrel és fenyőgyantával. Egyértelműen szép érettséget hordoz, miközben még friss fekete bogyósokkal is kedveskedik. Föld, fűszerek, fahéj, plusz sok-sok tannin, de annyira tartalmas a bor, hogy képtelenség belekötni. Hosszú percekig kitartó lecsengés, benne hullámokban érkező rétegekkel. Elképesztő! 8p

cosme_valbelle.jpg

Gigondas Valbelle 2007

Remek illat, fűszerekkel, rózsával, sonkás füsttel és még frissességgel. Vastag, kifejezetten vonzó aromákkal, szép gyümölcskarakterrel, lendületes savval, poros textúrájú tanninnal. Itt is kiemelkedő minőségű a fa, a savasság citrusosan élénk. Nem gyümölcsorientált és hűvösebb karakterű, de ez is egyértelmű klasszis. 7/8p

Le Poste Blanc Côtes du Rhône 2011

Az a bizonyos öreg tőkés clairette a kápolna oldalából. Csak itt, helyben lehet hozzájutni, de Barroul szerint akár 20 évet is elvan a palackban. Az 1991-es évjárat még rieslinges frissességet mutat, meséli vendéglátónk egy közelmúltban felbontott palackról. Régi hordókban erjedt és egy évig érett. Nagyon kellemes, tiszta, közepes savassággal, citrusos és fehér húsú gyümölcsöket mutató bor, egy egészen kevés fás fűszerrel, szép lecsengéssel. Nehéz lenne megmondani ebből, kibír-e két évtizedet, mindenesetre kellemes. 5p+

Little James Vin de France

Ez a bor egy évjárat nélküli tétel, amely a préslevek évjáratokon átívelő házasításával, szinte solera-rendszerben készül. Legnagyobb részben az előző évjárat préslevét tartalmazza, de akár 10 éves borok is kerülhetnek bele. Palackozásig betontartályban múlatja az időt, majd csavarzár alá kerül. Picit bizonytalan, érettséget és kis oxidációt mutat, de azért tartalmas, gyümölccsel, tanninnal, mindennel. Nem egy agyeldobás, de a 4 Eurós árért szerintem rendben van, esti vacsorabornak bőven megfelelt. 4p

(Igazán meghatározó látogatás volt, talán a 2013-as év pinceszerezése. Nagy köszönet Louis Barroulnak.)

>>> A Rhône-sorozat cikkeihez

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr65840484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.03.05. 08:53:23

Ezekből talán 4bort kostoltam, zseniálisan!!! En mar októberben írtam Mr Barroulnak több emailt is jelezve h szeretnem a borait forgalmazni de semmi válasz nem jött... De nem adom fel!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.05. 09:12:02

Köszi, remek írás ismét.

@aquarius71: Lehet, hogy egyszer majd kapsz váratlanul egy e-mailt: "Nyugati tér, holnap reggel 8, nyugtázza!" :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.05. 09:52:13

@aquarius71: @furmintfan: köszi.

Szóval én is szeretnék segíteni Ferinek ebben, írtunk most már többen is levelet, szívhezszólót. Úgy tűnik udvarolni kell neki, de megérni majd. :D

kegyetlenkirály 2014.03.05. 09:52:31

Eredeti beszámoló ,tetszett ! Sokkal jobban fekszik neked mint a kóstolás ! :)

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.03.05. 10:31:19

@akov: én is szívesen udvarolok, csak végre haladjon aza karaván... :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2014.03.12. 12:33:18

@akov: ismét egy jó írás! :-)
kb árakat tudsz mondani?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.03.12. 14:50:21

@ringsider: Koszonom!

GBP arak itt:

www.winedirect.co.uk/st-cosme

Ugy tunik Tar Ferinek koszonhetoen (finewines.hu) hamarosan lesznek itthon St. Cosme borok!

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.04.14. 22:07:49

Örömhír: a Chateau de Saint Cosme borai 2 héten belül érkeznek... Rövidesen a finewines.hu kínálatában elérhetők lesznek! :)

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.05.11. 18:07:02

To whom it may concern: a Chateau de Saint Cosme borok pénteken megérkeztek a FineWines-hoz.

Néhány alapbor kivételével korlátozott palackszámban, emailben rendelhetők (info@finewines.hu)- a következő 2 hét során az alábbi kedvezményes, bevezető árakon:

Cote du Rhone (Syrah) 2700
Cote Rotie 11400
St Joseph 5600
Crozes Hermitage 5100

Gigondas 6700
Les Deux Albion 3800
Valbelle 10800
Le Claux 15900
Le Poste 15900
Hominis Fides 15900
Chateauneuf-du-Pape 8200

mindenkinek borbaráti üdvözlet, Dr. Tar Ferenc

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.05.12. 18:26:55

@aquarius71: Köszi az infót! És akkor ha jól értem, stay tuned egy nyilvános Cosme kóstolóra, ugye?
süti beállítások módosítása