A Borrajongó

Pierre – avagy egy francia borbár Hollandia szívében

2014. március 04. 06:00 - furmintfan

Hollandia számos dologról híres, de aligha a borkultúra jut elsőként az ember eszébe, ha meghallja az ország nevét. Sör, hajózás, sajt, németalföldi festők, szélmalmok, Oranje, fapapucs, csatornák, hogy a coffee shopokat és az örömlányokat ne is említsük. Én most mégis Hollandiában (nem holland) borokkal kapcsolatban szerzett élményekről fogok beszámolni.

A múlt héten meglátogattam egy barátomat Hágában. Már korábban is terveztük, hogy megnézzük a város valamelyik belvárosi borbárját, de valami mindig közbejött. Az eredeti program most is úgy nézett ki, hogy náluk vacsorázunk valamit, és beszélgetés közben elfogyasztunk 1-2 palack bort, de végül az első palack után felkerekedtünk, és az esővel dacolva megkerestük a Pierre-t a városközpont közelében.

pierre1.jpg

Az egyszerre borbárként és borboltként is működő Pierre-ben néhány kaliforniai tételt leszámítva csak francia borokat kínálnak. Franciaország legfontosabb borvidékeinek borait megtaláljuk a borlapon, a Bordeaux-i borokat különösen nagy számban. Mintegy 20 bort poharaztatnak, a többiből egész palackkal lehet vásárolni. A borokhoz borkorcsolyákat is kínálnak.

Néhány tétel után a felszolgáló személyzet láthatta szemünkön az őszinte érdeklődést, mert megmutatták a pincét is, ahol a komolyabb tételeket őrzik, és kisebb csoportoknak külön kóstolókat tartanak szakképzett sommelier vezetésével.

pierre2.jpg

A kissél hosszúra nyúlt bevezető után következzenek az kóstolt tételek, két máshol elpusztított bemelegítő borral felvezetve.

Brancott Estate Sauvignon Blanc 2012

Valójában még tavaly ősszel kóstoltam, szintén Hágában, de gondoltam elfér itt a leírás. Bort kerestem az egyik helyi hiperben, és mivel az itthoni Marlborough-i sauvignon blanc-okhoz képest egészen barátinak tűnt az árcímke, le is emeltem a pocról. Már a 2013-as évjárat van forgalomban. Érdekesség: a címke és a borászat honlapjának tanúsága szerint a Brancott Estate készítette az első Marlborough-i sauvignon blanc-t.

Hűvös illat, klaszikus Marlborough-i sauvignon blanc jegyekkel: csalán, vágott fű, maracuja, sárgadinnye, és édes körte. Szájban a nagyon élénk, már-már kissé agresszív savak egészpályás letámadást indítanak, és sokáig meg is maradnak. Ízben is hozza a kötelezőt: citrusok, lime, citrom, egres, sárgadinnye, csalán, vágott fű, zöldfűszerek, menta. Nagyon intenzív bor, de a citromosba hajló savakat én már picit túlzónak éreztem, komplexitása pedig egy lépéssel elmarad a Tohu-Cloudy Bay-vonaltól. Ettől függetlenül összességében véve tetszett. 6p (A 2013-as évjárat: 8 EUR, Albert Heijn)

brancott.jpg

Wild Pig Wines Chardonnay Pays d’Oc 2012

Chardonnay Languedoc-ból. Vonzó illat, ananász, sárgadinnye, barack, némi fűszer, virágok és méz. A savak pont kellően élénkek, de nem túlságosan tartósak. Az illathoz képest ízben egyszerűbb: citrusok, kis fűszer, őszibarack, a lecsengés közepesnél valamivel rövidebb. 4p (5,59 EUR, Albert Heijn)

haga1.jpg

A Pierre-ben kóstolt borok:

Domaine Galétis Sauvignon Blanc 2013

Chardonnay párjával együtt fehérben ez az egyik „ház bora”. Hozza a kötelezőt, kezdő tételnek ideális. Friss, citrusos, füves illat, élénk, de nem különösebben hosszan tartó savak, könnyű test, ízben lime, kevés vágott fűvel. 4p

Maison Tardieu-Laurent Cotes du Rhone „Les Becs Fins” 2012

A fele viognier, a többi grenache blanc, roussanne és clairette, 40, illetve 20 éves tőkék terméséből, acéltartályban érlelve. A viognier illatban és a kortyban is jól tetten érhető. Az illatot őszibarack, keleti fűszer, barackvirág jellemzi. Az egyensúly hangyányit billen az alkohol felé, de bőven határon belül. Közepes mennyiségű, de tartós savak mellett, az alkohol kissé emelkedett. Őszibarack, citrusok, fűszerek, kis grillázs vezetik a bor ízét a kellemesen fanyar lecsengésig. 5p+

haga2.jpg

Domaine Hubert Lamy Puligny-Montrachet „Les Tremblots” 2008

Nagyon gazdag illat, amelyet a hordó fűszerei határozottan, de nem tolakodóan uralnak: vanília, kis pörkölt mogyoró, csipetnyi kókusz, mögöttük érett fehér húsú gyümölcsök. Határozott, hosszan tartó savak adnak komoly gerincet a bornak. A beltartalommal sincs gond: jól kibélelt, finoman krémes, de nem lusta korty, őszibarack, alma, grapefruit, mandarin, finom fa, az illatban is tapasztalt gazdag fűszeresség. A bornak szép íve van, a lecsengés hosszú, a hordó pedig tényleg "csak" fűszerez, és hagyja érvényesülni a többi alkotórészt is. 7p

haga3.jpg

Maison Saint AIX Rosé 2013

Magyar rosékhoz szokott orrnak és szájnak különleges élmény egy provence-i rosé. Ez éppen grenache, cinsault, syrah és counoise házasítása. Nagyon finom, elegáns illat: barackvirág, őszibarack, mangó, sárgadinnye, kevés szamóca. Lendületes, kellően hosszan tartó savak vezetik a kortyot. Ízben citrusok, őszibarack, lime, mangó, finom fűszeresség, és kevés piros bogyós gyümölcs a háttérben. A műfajhoz képest hosszú és kecses. Erős 5p

haga4.jpg

Maison Louis Latour Fleurie Cru de Beaujolais 2011

Közepes bíbor szín. Nem tolakodó, tiszta málna, szeder, virágok, keleti fűszerek az illatban. Jó savak, kis mennyiségű és finom tannin. Jól kitöltött, száraz érzetű korty, málna, ribizli, szeder, fűszerek, kevés csokoládé, kis keleti fűszer, és leheletnyi sósság, kellemesen fanyar lecsengéssel. 6p

haga5.jpg

Domaine Trapet Pére & Fils Marsannay 2011

Édesfűszeres, vaníliás, enyhén capuccinos, piros bogyós gyümölcsös, rózsás, cseresznyés, szamócás illat. Savai élénkek, valószínűleg még nem kerekedtek le teljesen. A tannin közepes mennyiségű és jó minőségű.  Jól definiált piros bogyós gyümölcsök uralják a bor ízét: főleg cseresznye, mellette szamóca és málna, továbbá fűszerek, vanília, rózsa, és finom fa. A bor összességében véve még kicsit fiatalnak hat. Mehet még feljebb idővel, de most 6p+/7p

haga6.jpg

Chateau Clerc Milon Pauillac 2007

48% cabernet sauvignon, 42% merlot, 7% cabernet franc, 2% petit verdot, 1% carménère. Az illat animális jegyekkel, bőrrel indít, majd kis tejszín, avar és a túlérettség határán táncoló fekete bogyós gyümölcsök következnek fűszerekkel. Puha korty, közepes savak, bársonyos, érett tannin, érett fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek az ízben. Összességében véve korrekt, jó felépítésű, de komolyabb koncentrációt és különösebb  izgalmakat nélkülöző bor. 6p

haga7.jpg

(A borbár honlapja: http://www.pierre.nl/)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr415837718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.