A Borrajongó

Tizenkilenc éves csúcs-smaragd

2014. március 01. 14:00 - drbarta

Franz Hirtzberger: Riesling Smaragd Singerriedel 1995

2014-02-20 20.05.33.jpgSpeciális bor számomra a Hirtzberger Singerriedel. Nem csak azért, mert rendre az évjárat egyik legjobb, illetve mindenképp az egyik legnagyobb presztízsű rieslingje szokott lenni Wachaunak, de itthon talán sokan emlékeznek rá, hogy 2006-os évjárata az egyetlen száraz fehér bor volt, amely az egykori Művelt Alkoholistán a maximális, szinte elérhetetlen 10 pontos magasságokba emelkedett Albert Gazda jóvoltából.

Bevallom, akkor nagy hatással volt rám az a cikk. Akkoriban kezdett kibontakozni bennem a „borbuziság” és kezdtem napi rendszerességgel online is olvasgatni a borokról. És igen, az, hogy a „szőrős szívű” alkeszeknél egyszer csak egy bor ilyen szinten kivágta a biztosítékot, bizony felkeltette az érdeklődésemet. Bár a külföldi rendelés még abszolút nem volt nálam akkoriban reális opció, így az adott bor beszerzése is csak álom volt, de a tízpontos bor lehetősége mégiscsak irányt mutatott és valahol elültette a későbbi riesling-fanatizmus csíráját.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Kiderült, hogy nem is az alkeszek a szőrös szívűek, hanem én. :) Albert Gazda nem inspirál bennünket többet. Néhány újabb évjárata az egykor vágyakozva olvasott bornak már nálunk is szerepelt megannyi egyéb riesling nagyágyúval egyetemben és mindig hatalmas sikerrel. Pl. a 2009-es itt és a 2011-es itt. A nagyon nehezen beinduló külföldről való rendelésről is bebizonyosodott, hogy mi sem egyszerűbb, egészen új távlatokat nyitva meg a borőrültek számára. Például ilyeneket is, hogy sokat emlegetett idol-borok régi évjáratai is hozzáférhetőek egyes helyeken megspórolva akár 10-20 évnyi türelmes érlelgetést.

Milyen volt arra felé a 95-ös évjárat? Robert Parker honlapján 90 ponttal éppen becsúszik a kiemelkedő kategóriába. A Vinea Wachau honlapján ideális nyárról, csapadékosan és ködösen kezdődő, majd nagyon szépen folytatódó októberről írnak: Nagy testű, gazdag, némiképp botritisz-érintett borokra lehet számítani.

Nézzük mit tud ez a bor ma:

Rögtön nyitás után ijesztően fülledt és öregesnek ható illat. Picit ki kell szellőzzön, le kell rázza a „ringrozsdát”. Nem kell komoly órákig tartó dekantálásra gondolni, kitöltünk egy pohárnyit, és jó 10-15 percre magára hagyjuk. Visszatérve hozzá már igen komoly, ekkor már inkább nemesen érett komplexitásról beszélnék. Aszalt citrusok, aszalt szilva, pici füst, kávézacc, gyömbér, vajkaramella, gyógynövényes-vegetális jegyek és sokféle egyéb palackérési fűszeresség. Lehetetlen pontosan visszaadni, de az biztos, hogy minél több időt töltünk vele annál inkább lenyűgözőbb. Közepes-plusz test. Telt, intenzív íz. Mumifikált-aszalódott formájú, de tulajdonképpen még definit gyümölcsösség, de a hangsúly nem is ezen, hanem a vélhetőleg ideális körülmények között lezajlott palackérés összetett aromáin van. Lehet a leírás nem adja vissza, de az érettség ellenére abszolút egy élettel-teli bort kell, hogy elképzeljünk, vitális, fajsúlyos, de jól integrált savakkal. Szerkezeti súlyt tekintve minél többször kóstoltam bele annál komolyabbnak éreztem. Eleinte úgy tűnt, hogy mindössze rendben van, korához képest tisztességgel tartja magát, de egy fiatal Singerriedel emlékéhez képest azért már lazább, jóval kevesebb erővel, mélységgel. Később, főleg másnapra kifejezetten tömörnek és töménynek tűnt, (amit egy jóval fiatalabb, egyébként igen jó dűlős Heymann-Löwenstein referencia-jelenléte is igazolt) csak valahogy a krémes simaság és az összedolgozott részletek mellett ez csak úgy magától értetődően, izmozás nélkül jelentkezett. Nem extrém módon, de szép hosszú a lecsengés. Első nap 7 pontra tettem, másnap már egy szűk 8-as se tűnt volna ördögtől valónak. Mindenképp kuriózum értékű, emlékezetes, sőt lenyűgöző élmény. 70 Euro körül volt. (Egy friss évjárat kb. 50.) Innen rendeltem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr135836005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása