A Borrajongó

Külföldi párosok

2014. február 23. 06:00 - furmintfan

A múlt héten egy pár fehér és egy pár vörös külföldi bort eresztettem egymásnak. Az egyik duó tagjai Alsó-Ausztria Wachauhoz közel fekvő, de kevésbé ünnepelt borvidékeiről, Wagramból, illetve Kamptalból származnak. A vörösborok a Rhône-völgy déli részéből érkeztek: egy Cotes du Rhône és egy Ventoux mérkőzött meg egymással.

 par.jpg

A fehérborok:

Wagram Bécstől nyugatra, a Duna mentén északra és délre terül el. A Dunától északra találjuk a tulajdonképpeni Wagramot, egy 30 km hosszú löszös fennsíkot. Kamptal nyugatabbra, Wachautól északkeletre, a Duna bal partján található. Alacsonyabban fekszik, mint Wachau, valamivel melegebb is, a talaj többnyire lösz.

gv1.jpg

Weingut Bernhard Ott Grüner Vetliner Am Berg 2011

Citrusos, ásványos illat, zöldfűszerrel és egy kevés őszibarackkal. Szép, csiszolt savszerkezet, pici maradékcukor, remek arányok, sehol semmi túlzás. Ízében citrusok, őszibarack, zöldalma, zöldfűszerek, ásványos aromák. Néhány nap után megjelenik benne egy gombás, nedves asszociációkat ébresztő illatjegy, ami kicsit már ízben is érezhető. 5+

Weingut Johann Topf Grüner Veltliner Strassertal 2011

Illata kissé lassan nyílik, benne fehérbors, petrol, zöldfűszerek, palás ásványosság. A leheletnyi maradékcukor ellenére is szikár, savai élénkek – már-már citromosak - és hosszúak, a test közepesnél kisebb. Citrusok, zöldfűszerek, kevés őszibarack érezhető ízben, finom ásványossággal. Több nap elteltével a citromos savak kicsit szelídülnek, a bor egyre gyümölcsösebb, vonzóbb képet mutat. 5 pont

 

A vörösborok:

A Côtes du Rhône adja Dél-Rhône bormennyiségének jelentős részét. Ventoux Dél-Rhone keleti szélén található, magasabb fekvésű és hűvösebb éghajlatú terület. Mindkét vidék változatos talajokat és mikroklímákat produkál.

cdr.jpg

Domaines Paul Jaboulet Ainé Les Traverses 2010

80% grenache, 20% syrah. Kissé fülledt, lassan nyíló illat, bőr, vaj, animális jegyek, majd fekete bogyós gyümölcsök, végül kevés kávé. Savai élénkek, de egyben kissé nyersek is. Tanninja kissé tapadós, főleg elöl érezhető, az alkohol kissé emelkedett. Ízében leginkább a fekete bogyós gyümölcsök dominálnak, feketecseresznye, feketeribizli, áfonya, és egy kis kökény, csontszáraz, kissé kávés lecsengés. Van benne egy kis savanyú gyümölcsös vonal is. 5 pont

Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve 2010

Grenache, mourvédre, syrah. A grenache az Orange melletti, köves, mészköves, agyagos Grand Prébois-ból, a syrah az északabbra fekvő kvarcban gazdag, márgás-mészköves Vinsobres-ból származik, a mourvédre termőhelyéről pedig nem szól a fáma. Gyönyörű rubin szín, kis bíbor beütéssel. Illatában erdei gyümölcsök, főleg piros bogyósok málna, szamóca, szeder. Íze is gazdagon erdei gyümölcsös, málnával, meggyel, szamócával, szederrel, feketeribizlivel, finom fűszerekkel, és egy kevés csokoládéval. Jó savak, közepes mennyiségű, bársonyos, kissé tapadós tannin, közepes test. A lecsengés száraz, kicsit tanninos. Nagyon jól elkészített bor. 6 pont (A Bortársaságnál akciós, február végéig 3490 Ft helyett 2690 Ft)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr305827352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.23. 08:10:06

A Jaboulet-t tavaly ittam, nekem egy ponttal jobban tetszett, bár van benne valami fura, redukcióra utaló aroma, ami nem akart kiszellőzni belőle (engem mondjuk nem túlzottan zavart).
süti beállítások módosítása