A Borrajongó

Tegnap ittam – Nyolcas és Fia Borház Merlot 2010

2014. február 20. 06:00 - ungert (törölt)

A Nyolcas Tamás és fia, Ádám által igazgatott egri kispince feltörekvése egyike a méltatlanul elhallgatott borvidéki eseményeknek napjainkban. Igaz, nincs nagy múlt a projekt mögött, de van minden más, amit manapság annyira közkedvelt fontosnak tartani: kis volumen (bérelt és saját terület együtt nagyjából öt hektár), klasszikus fahordós erjesztés és érlelés kizárólag spontán, minimális kén, és mindezek alapján természetes borok. Az első tételek alig két éve kerültek először piacra, de a szortiment egészen 2009-ig nyúlik vissza. Az biztos, hogy a 2009-es muskotályuk finoman szólva is érdekes volt, valamint ugyanezen év merlot-ját egyik kedves olvasónk egyenesen a tavalyi kedvencei közé válogatta. Mivel ez a bor már kifutott, ezért fiatalabb társát igyekeztem faggatni arról, hogy a muskotály-egyediség vajon egyszeri véletlen volt-e, vagy tényleg jók a borok, csak erről valamiért senki sem tud. Nem a legkockázatmentesebb kísérlet egy északi merlot 2010-ből; ha ez rendben van, akkor ott nagy baj már nem lehet.

2013_Nyolcas_Merlot_2010-980x329.png

Ami a garantált bukást okozhatja: zöldes gyümölcsök, húzós savanya a kortyban, nyers tanninok és vékonyság. Kezdetben semmi okot nem találtam az aggodalomra; bár a színe áttetszően világos (közel silleres), az illat érett és nagyon tiszta: főtt szilva, erdei gyümölcsök és meggy tűnik fel, nyilván nem a túlérett fajtából, de zöld jegyeket keresve sem találni benne. Szellőzve egy kis virágosság és feltehetően a hordóból adódó füstösség kerül elő, ami inkább hozzáad, mintsem elvesz az összképből. A korty lendületes, friss és és ropogós; nem hivalkodik, nem dübörög hangosan, inkább csak jólesően frissít és szomjat olt. Persze erőteljesen a savakra épít, a tannin jelzésértékű, az alkohol dicséretesen moderált. Nem túl hosszú, cserébe zavarmentes. A másnapra eltett jó három deci még kerekebb lett; talán nem árt szellőztetni. Finom, eltéveszthetetlenül egri (és '10-es) vörösbor, inkább a burgundia-fanok fogják benne nagyobb örömüket lelni. Eszünkbe ne jusson érlelni: most van formában, most kell meginni. Szép teljesítmény egy nem túl szép évjáratból, nem sok neki még az 5 pont sem. (2 090 Ft, pincearon.hu)

[Az illusztrációt a pince hivatalos weboldaláról metszettem.]

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr715822275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.20. 08:38:22

Szerencsés termelő, könnyű a nevét marketingelni.
Persze, Disznóól Béla dolga is egyszerű lenne ilyen aspektusból...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.20. 13:22:02

@Hepci: Hogyan lehet egy ilyen nevet jól marketingelni? Nem kételkedek az állításodban, csak nem értem.

loading 2014.02.20. 15:50:10

@ungert: Hagyd, két üveggel vett belőle és rögtön meg is itta. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.20. 21:37:44

@ungert:
Arra gondoltam, hogy rajzol egy szépen kalligrafált 8-ast a címkére, és máris megvan a fogyasztó 'ÁHÁÁÁ' érzése.
De lehet, hogy ezt nem marketingnek célszerű nevezni.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.20. 21:53:44

@Hepci: Már értelek, kösz, hogy kifejtetted. Marketingnek nem mondanám, de eltalált, visszafogott mivoltában is remek címkedizájnnak annál inkább. Olcsó trükk, de jó. Még az a szerencse, hogy a beltartalom is. : )

dagadtos 2014.02.21. 03:46:18

Nekem a teljes Nyolcas-szortimentből ez tetszett legjobban, sokkal inkább, mint a 2009-es merlot, ami nagyon túlérett, alkoholos, ez viszont tényleg rendben van. Borfaluban amúgy 1790.
süti beállítások módosítása