A Borrajongó

Pinot noir vakkóstoló

2014. február 12. 06:00 - drbarta

Ez a kóstoló még novemberben volt, de gondoltam ha már visszajöttem miért is ne írhatnám meg utólag? Elsősorban azért jött létre, mert német pinot-kra voltam kíváncsi. Ahogy olvas az ember cikkeket, mint pl. ezt, körvonalazódik egy idea, hogy talán a rieslingek árnyékában van egy „titkos fegyverük” is a németeknek?!  A spatburgunder képes lehet elszomorítani Burgundiát, csak azért nem tudunk róla szélesebb körben, mert a németek majdnem mindet megisszák maguk?

Egy szó, mint száz, a tettek mezejére léptem és némi utána olvasás után beszereztem néhány jelesebbnek tartott tételt érintve azokat a német borvidékeket, melyek ezt a fajtát tekintik a legfontosabbnak. Természetesen pinot noir-ról révén szó feltétlen kíváncsi voltam, hogy mit mutatnak a fajta örök referenciája Burgundia mellett, persze úgy nagyságrendileg hasonló polcról. A kóstoló résztvevői közül néhányan azt is szerették volna, hogy magyarok is kerüljenek a sorba, így ez is megtörtént. Ez utóbbiak biztosítását a kóstolóra szintén elvállalták a kedves kollégák. Mivel nem igazán számítunk pinot noir-nagyhatalomnak, és ennek megfelelően árban is átlagosan alacsonyabb árkategóriát képviseltek a hazai tételek, mint a külföldiek, a sorban való jelenlétük inkább a kíváncsiság kielégítését szolgálta, mint nagy következtetések levonását.

Pinot-Noir-Grapes.jpgA képen pinot noir szőlők. Itt találtam.

Következzen végül a sor, három burgundi, három német és három magyar tétel képviseletével, a vakkóstolás sorrendjében.

 

Rudolf Fürst: Spatburgunder Klingenberger 2009

Franken, avagy Franconia Bajorország leginkább észak-nyugati részén található, távol a  tradicionálisan „borosabb” blokkjától Németországnak, ez inkább már a sörösebb rész. A Majna folyó mentén vannak a szőlős övezetek, mint Maindreick,  illetve Mainviereck. Előbbi inkább fehér borokra specializálódott, sylvaner, müller-thurgau és riesling fajták dominanciájával, utóbbi pedig inkább vörösekre, elsősorban a spatburgunder révén, de népszerű még a frühburgunder is.  Kitalálható, hogy jelen borunk is ez utóbbi körzetből származik. Vörös, vasban gazdag homokköves talajok. Ezt a termelőt tartják a borvidék legjobbjának, történelmét a 17. századtól jegyzi. A szortiment három lépcsős. A birtokbor (cuvée Tradition) felett vannak a falu/település nevét viselő borok (a jelenlegi Klingenberger is ide tartozik), a csúcson meg a Grosses Gewachs-ok. 27 Euro. Jancis Robinson 16, Cellartracker 93, Wein-Plus 85.

schlossberg.jpgA képen Klingenberg kiemelt jelentőségű dűlője, a Schlossberg. A termelő honlapjáról vettem kölcsön.

Piros bogyós gyümölcsök, kis földesség, toast-os-pörkölt magvas hordó. Közepes test, közepes íz-intenzitás. Nincs sok tannin, a savak csiszoltak, az egész sima és lekerekedett. Közepesen hosszú. Nem rossz bor, de többre számítottam. 5 pont. (84)

Bernhard Huber: Bombacher Sommerhalde Spatburgunder „R” GG 2007

Baden Németország legdélibb borvidéke, Elzász magasságában található, attól a Vogézek válaszják el. A vörös spatburgunder mellett a fehér grauburger és weissburger is népszerű, erre felé a fehérborok is nagyobb testűek, szárazak és általában fahordóban érleltek szemben Németország többi részével. Bernhard Huber meghatározó, a Wein-Plus szerint ötcsillagos termelő, Jancis Robinson szerint Németország talán legszebb pinot noirját ő szokta elkészíteni.  Jelen borunk a Grosses Gewachs-ok közül a legolcsóbb a szortimentben, 37 Euro volt.  Jancis Robinson 18.5, Cellartracker 91,

Sokkal intenzívebb illat, komplexebb fűszerességgel, illetve az előzőhöz elég hasonló pörköltmagvas-kétszersültes jellegű fahatás. Szájban meggyőzőbb az első bornál, koncentrált a gyümölcsösség, kellően komoly az anyag, hogy megbirkózzon az itt is elég szembetűnő hordóval. Szerkezetileg sűrű, ugyanakkor pinot-san  élettel-teli a vibráló savaival és finomszemcsés, frissítően száraz tanninjaival. Fiatalabbnak hat koránál, mintha még lenne minek jobban összesimulni.  Elég hosszú a lecsengés. Eléri a 7 pontot. (90)

Losonci Bálint : Mátrai Pinot Noir Gereg 2011

A szerény, elhivatott mátrai borászt senkinek sem kell bemutatni. A rendszeres olvasók pedig a nickneve alapján következtethetnek egyik kedvenc fajtájára is. :) Losonci Bálint köztudomásúlag burgundi-rajongó és mint így feltehetőleg konkrétabb elképzelései vannak, hogy nagyjából milyennek szeretne látni egy ebből a fajtából szűrt bort. Alap pinot noir-ja remek tétel volt 2011-ből, ugyanezen évjárattal viszont bemutatkozik a sokat várt Gereg is. A birtok legtöbbre tartott dűlője, burgundi klónok, illetve a borász ismert hozzáállása a műfaj iránt...vártam a bort, na. Sajnos ezek után meglehetősen csalódás volt a borral való első, meg nem írt találkozás. Akov-val való belső egyeztetés viszont felvetette a lehetőségét, hogy peches palack lehetett, így nagyon örültem, hogy újra összefuthatok vele.

Kifejezetten szaftos gyümölcsösség, főleg meggy.  Közepesnél nagyobb test, szájban is gyümölcs-orientált, zamatos. Közepesen tömör szerkezet, élénk savak, keményebb, kissé szemcsésebb tanninok. Közepesnél hosszabb lecsengés. Fiatalosan rendezetlen, de tartalmas, vitális és élvezetes bor. (Tulajdonképpen ilyesmire vártam a Gereget az alap pinot ismeretében, de elsőre nem ilyen volt) Stabil  6 pont. (87)

Meyer-Nakel: Bad Neuenahrer Sonnenberg Spatburgunder GG 2009

Az Ahr völgye a legkisebb és egyúttal legészakibb borvidéke Németországnak, már a szőlőtermesztés határának tartott ominózus 50. szélesség felett található. Sajátos mikroklíma teszi ezt lehetővé, napfényes déli fekvések, illetve a meredek palahegyek is konzerválják a meleget. Az erre tévedő hasonló terepet láthat, mint a Mosel-Saar-Ruwer vidékén, de itt nem rieslinget,  hanem spatburgundert  temelnek. A borászat a borvidék egyik meghatározó neve.  Ötödik generációs családi pince, 15 hektár összterület. A portfoliót a  „G”,  „Blaushiefer” és „S” jelölésű egyre magasabb szintű birtokborok vezetik be, majd jönnek a Grosses Gewachsok, ez a bor a három közül a legolcsóbb. 45 Euro. Wein-Plus 93+, Jancis Robinson 17, Cellartracker 91.

sonnenberg.jpgA képen jelen borunk termőhelye a Sonnenberg látható. A termelő honlapjáról.

A második borral tűnik rokonnak. Intenzív illat koncentrált piros bogyós gyümölcsösséggel, földes-fűszeres díszítésekkel és ismét csak a toast-os hordóval. Tömény, szemrevaló bor, mély ízekkel, sűrű szerkezettel, a korty második felére tovább fejlődő, mintegy kitáguló beltartalommal. Hosszú, összeszedett lecsengés, remek egyensúly az elejétől a végéig. Kellő szilárdság, tartás és energia mellett is sima és csiszolt. Magabiztos 7 pont. (91)

Tamás Pince:  Csopaki Pinot Noir 2009

Csopak, Kishegy-dűlő. Permi vörös homokköves, magas mésztartalmú márgás üledéktalaj. 25 hl/ha hozam, bogyózás, héjon erjesztés, kézi csömöszölés, majd a borok 14 hónapig érnek kishordókban. 2018-ig javasolja elfogyasztását a termelő. 3400 Ft.

Visszafogott piros bogyós gyümölcsösség, földesség, gombák, kétszersültes-pörköltmagvas hordó, de viszonylag diszkrétebb kiadásban. Közepes test, intenzitás, érezhetően egy lépéssel kevésbé koncentrált az előző boroknál, de ami van, az csiszolt és egyensúlyos, közepesnél valamivel hosszabb. Van benne elegancia.  Eléri a 6 pontot. (86)

Marquis d’Angerville: Volnay 1er cru Les Taillepieds 2007

Burgundia, Volnay. A komoly történelmű termelő szerepelt már néhányszor a blogon, minden alkalommal emlékezetesek voltak a boraik, szerintem bátran hívhatjuk őket "nagy" burgundiaknak is. 2007 meg az az év, ami náluk jól sikerült, de általában máshol nem, ezért árban is még egészen kedvezőek. (a 2009-es és 2010-es boraikért már komolyabban kell perkálni)  A Taillepieds közvetlenül a zászlóshajó Clos des Ducs után következik a hierarchiában. 55 Euro. Burghound 93, Cellartracker 92.1.

22413.jpg
A képen Volnay látható, innen vettem.

A szippantás rögtön osztályokkal magasabb szintet jelez, mint eddig bármelyik.  Tömény, tiszta gyümölcsösség, egész fűszerbazárnyi komplexitás, illatos virágok. A hordó leírhatatlanul profibb, tulajdonképpen eszünkbe se jut, gyönyörűen integrált, az ilyen TÉNYLEG csak hozzáad a borhoz. Közepes test mellett megkapóan intenzívek az ízek. A gyümölcs egyszerűen ragyog, de találunk még sok más réteget is mellette. A szerkezetnek is itt van a legnagyobb mélysége, ugyanakkor a textúra mintegy könnyeden selymes. Hosszú lecsengés, gördülékeny, magától értetődő eleganciával adja elő a fentieket.  Ebben aztán benne van a varázs. Magabiztos 8 pont. (93-94)

Dom. Faiveley: Mercurey 1er cru Clos du Roy 2009

A Faiveley-birtokot 1825-ben alapították, jelenleg a hetedik generációt képviselő Francois kezében van az irányítás. Nuits St. Georges-ban van a központ, de Burgundia-szerte rengeteg körzetben van területük. Jelen borunk termőhelye egy a Cote Chalonnaise Mercurey körzetében található 1-er cru. 30-40 éves tőkék, 14-16 hónapos hordós érlelés, általában 1/3-adában újakban. 7-10 éves potenciált ír a termelő. 22 Euro. Cellartracker 88.9.

Tiszta, jól definiált piros bogyós gyümölcsösség, kifinomult fűszeresség ismét csak okosan adagolt, profi, szinte észrevétlen a hordó. Közepes test. Remek intenzitású ízek koncentrált, kifejező gyümölcsösséggel, bár tény, hogy az előző bor után nehéz dolga van. Szemrevaló súlyú szerkezet, a korty második felére is tartogatva még kibontakozó tartalmat, részleteket. Elég hosszú lecsengés, egységes, egyensúlyos. Egy egész picit marad el koncentrációt tekintve, mint a két drágább német, de fineszben, pinot-s eleganciában meg tud nekik újat mutatni. Magabiztos 7 pont. (91)

Vylyan:  Villányi Pinot Noir 2010

A közismert villányi pince alap pinot-ja. Kettőezer forintért lehet hozzájutni többek között a Tescoban.  Cellartracker 83

Piros gyümölcsök, hordós jegyek. Közepes test, intenzitás, hossz, élénk savak, inkább lazább, mint tömörebb szerkezet.  Nem bonyolult, de a maga műfajában teljesen korrekt és élvezhető tétel.  5 pont. (84)

A et P de Villaine: Bourgogne la Digoine 2010

Az itthon is kapható általában remek ár-érték arányú, megbízható Cote Cholonnaise-i pince borairól már sokszor volt szó a blogon, konkrétan ennek a tételnek is korábbi évjáratairól. 35-45 éves tőkék, 2/3  részben egészfürtös feldolgozás. Cellartracker 89.3.

Friss bogyós gyümölcsök, földesség, finom pinot-s fűszeresség. Közepes test, harapnivalóan telt ízek, kellő súlyú gyümölcsösség. A második felére is marad még anyag, tartalom, hogy fenntarthassa az érdeklődésünket. Porosan finomszemcsés tanninok és lendületes savak adják mindehhez a megfelelő tartást. Közepesnél határozottan hosszabb. Tiszta, frissítő és remekül egyensúlyos. 6 és 7 pont között. (89)

Kezdem a hazaiakkal. Mint fenn említettem nem voltak esélyesei a sornak, de tulajdonképpen tisztességesen helytálltak.  A német Grosses Gewachs-ok remek borok voltok, kiváló felépítéssel, tényleg szemrevaló koncentrációval, de a "titkos fegyver" jelleg nem jött át. Talán azért mert nem annyira szeretem azt a típusú hordót, ami mindegyiken azért erősen rajta volt. Meg valószínűleg azért mert Burgundia annyira szépen demonstrálta ismét, hogy miért számít a fajta origójának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr835803743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása