A Borrajongó

Tegnap ittam – Villa Sandahl Elephant Tap 2012

2014. február 11. 06:00 - ungert (törölt)

Izgalmas pályát járt be a Villa Sandahl az elmúlt két-három évben. Szinte a semmiből felbukkanva bloggereket tartolt a 2011-es évjárat, de még a szkeptikusok sem vitatták, hogy valami megmozdult Badacsonyban. Ezek után volt botrány egyszer és még egyszer, aztán valamiért úgy alakult, hogy az összeesküvés-elméletek nemcsak elterelték a figyelmet a borokról, de mintha meg is keserítették volna őket. Jómagam igyekeztem félredobni az eszméket és a mindenféle külföldi mércét, így a 2011-es évjárattól korrekt, átlagon felüli, de brutálisan túlárazott borokat kaptam. Bár nem kóstoltam mindent, de amit igen, abban semmi kivetnivalót nem találtam. Egészen addig, amíg nem nekem kellett kicsengetni a húzós ezreseket. Aztán telt-múlt az idő, de 2012-ről valamiért mindenki hallgatott. Ha nem keresem fel a hivatalos oldalt, akkor azt hinném, hogy nem is készült bor; pedig készült, nem is egy, hanem öt: négy rajnai és egy olasz. Az egyik rajnait különösebb felhajtás nélkül a legnagyobb borkereskedő is berakta a kínálatába (emlékszünk még arra a bizonyos 2011-hype-ra?), meglepő módon egy kerek ezressel olcsóbban, mint az eddigi legolcsóbbat. Ennyit már hajlandó voltam leszurkolni egy Sandahl-palackért, hogy megtörjem a csendet, és hogy eloszlassam a gyanút a kínos hallgatás körül.

elephanttapfront-3.gifÚj évjárat, új dizájn

Röviden: nem szakítja át a fajta és a pincestílus által eddig állított korlátokat, de módfelett élvezető, transzparens és jól iható rajnai. Alaposabban: színe halvány, némi zöldes árnyalattal. Orrban, hidegen nem nyújt túl sokat, melegebben és szellőzve viszont szépen kinyílik: petrolos jegyeket hírből sem ismer, ellenben gazdagon zöld almás és citrusos, árnyalatnyi fülledtséggel és hűvös összbenyomással, amit jobb híján el is könyvelhetünk ásványosságnak. A korty nem nem túl tömör, inkább friss és lendületes; azt éppen nem állítanám, hogy ezt a határozott savaknak köszönheti, de egyáltalán nem billen el az egyensúly az öt és fél grammnyi maradékcukor miatt az édesség felé, és a korty sem ürül ki félúton. Alapvetően édes tónusú, a gyümölcsei hosszan tartanak, a lecsengést szerencsére nem uralja el a magasabb alkohol. Inkább élvezetes, mintsem komplex, de ez még simán megbocsájtható. Ami a legfontosabb: identitását tekintve egyértelműen rajnai, de hagyott rajta nyomot a termőhely is. A két napra, gyógyszeres üvegben eltett utolsó deci semmit sem vesztett, semmit sem nyert. Nincs érdemi ok a hallgatásra: a bor finom, az ár még éppen korrekt. Nem kell több a 6 ponthoz. (4 800 Ft, Bortársaság)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr905798977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.11. 08:16:50

Nemrégiben én is kóstolgattam ezt a bort. Nálam inkább 5+ volt. Nem rossz, kellemes, de még így is túlárazott.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.11. 09:36:35

Miért kínos hallgatni egy cégről, ahol pontonként majdnem 1000 pengő a legolcsóbb bor?
A szőlejüket meg nyilván nem vághatják tarra minden évben a kíméletlen bűnözők, még ha csak pár sort is szemelnek ki évente.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.11. 11:45:46

@Hepci: Az előző évjárat felhajtása után minimum érdekes, hogy nagy a kuss.

dagadtos 2014.02.11. 14:41:15

Pont mostanában kaptam vakon, sikerült eltalálnom, hogy rajnai, de nem volt könnyű. Engem nagyon zavar a fajélesztős illatosság ezekben a borokban, ebben konkrétan még a magas alkohol és a kicsit lusta-édes korty is. Talán megvan 6 pont nekem is, de inkább a negatívumokra emlékszem utólag, mint az erényekre.

bazaltrajongó 2014.02.11. 17:49:38

Köszönjük szépen a figyelmet és a pozitív értékelést! :) A 2012-es Villa Sandahl "portfolio" alapja az Elephant tap, szélesítettük a borok körét, így az árukat is. A komolyabb tételek is megtalálhatók itt-ott, ha valakit érdekel, írjon! Forgalomban van az összes, talán csak nem keresik őket eléggé, akiket meglep a csend :)

Bakó Ambrus

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.11. 20:54:21

@bazaltrajongó:

Köszönöm a hozzászólásod. Engem egy árlista és egy elérhetőség mindenképpen érdekelne.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.11. 20:59:38

@ungert: Csatlakoznék :) Szerintem jöhet a közös blogos elérhetőségünkre.

bazaltrajongó 2014.02.12. 17:22:18

@furmintfan:

Sziasztok!

Szombaton ott leszünk a Borjour Magnum-on.

Teljes választékunk elérhető dr. Soós Katalinnál (magánszemélyeknek és viszonteladóknak is), l.

www.villasandahl.com

a kezdőoldalon, jobbra, az én nevem fölött, az árlistákat és az egyéb lelőhelyeket küldöm a blogos elérhetőségre.
süti beállítások módosítása