A Borrajongó

A Furmint Február szerintünk 2014

2014. február 10. 06:00 - akov

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Nagy Furmint Február kóstoló. Közel ezer, furmint-fixált fogyasztó, kereskedő, bortermelő, boríró és gasztromókus gyűlt ismét össze, hogy legkedvesebb fehér szőlőfajtáját – irdatlan mennyiségben – megint szájára vegye. Az évek alatt igazi kultúr-heppeninggé nőtt nagykóstoló nem csak a kiemelkedően jó felhozatal, a kellemes helyszín és a jó szervezés miatt lett megkerülhetetlen, hanem mert a rendezvényt tényleg mindenki fontosnak érzi. Az asztalok mögül bortermelők, borászok köszönnek vissza, a nézősereg soraiban pedig mindenki mást megtalálunk, aki él és mozog a magyar borvilágban. A Nagykóstoló tehát nem csak egy újabb borbemutató, hanem az évek alatt a kellemes beszélgetések és a furminttal körbelocsolt nagy találkozások színterévé érett. Ennél pedig több nem kell, hogy a finoman alulvezérelt január után valamivel belökjük az évet. Ha ehhez sok furmintot kell meginni, hát legyen!

ff2014.jpg

Kis stábunkból furmintfan, illetve jómagam próbáltunk meg birokra kelni a furminttal. Rövid, lényegre törő jegyzeteinket is ennek megfelelően olvashatjátok. A fesztivál-jelleg miatt a pontozástól természetesen ezúttal is eltekintünk.

Tokaj-Hegyalja

Árpád-hegy Birtok Furmint 2012

(furmintfan) Almás, fűszeres, picit magas alkohollal. Nem túl komplex, de jól iható bor.

Árpád-hegy Király 2012

(furmintfan) Visszafogottabb, mint pár hónappal ezelőtt, szépen összesimult. Fűszeres, vaníliás, kókuszos, szegfűszeges, fehér húsú gyümölcsös aromatika, jó savak, kissé magas alkohol.

Árvay Istenhegy 2010

(furmintfan) Citrusos, zöldfűszeres, ásványos, csipetnyi vegetális jeggyel, hordófűszerekkel.

Árvay Istenhegy 2011

(furmintfan) Lassan nyíló illat, őszibarack, vanília, ásványos jegyek illatban és ízben. Arányos és elég hosszú.

Balassa Betsek 2011

(akov) Kukoricás-redukciós kissé, zamatos, jó felépítésű, almásságot idéző oxidatív iskola, mézes, narancsos, nehézkes.

(furmintfan) Édesfűszeres, mézes, édes gyümölcsös, eléggé telt karakterű.

Bardon Meszes 2012 (alapbor, tartályos, csavarzáras)

(akov) Kellemesen birizgáló CO2, alma, körte, tiszta ízek, remek arányok. A kóstoló egyik bora számomra.

(furmintfan) Jól iható, arányos, fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, enyhe gyógynövényességgel.

Bardon Edgar 2012 (60%-ban fában erjedt)

(akov) Finom fa, fűszerek, szép gyümölcsösség, kiváló sav és fókusz. Körtés könnyedség, mégis van tartalom. Szintén a kóstoló emlékezetes borai közt van.

(furmintfan) Barackos, édesfűszeres illat, finom hordós hatás, körtés-barackos íz, jó egyensúly.

Basilicus Lapis 2012

(furmintfan) Fűszeres, körtés, ízében ásványos jegyek is társulnak, kissé magas a szesz.

Basilicus Mestervölgy 2012

(furmintfan) Fűszeres, sós-ásványos, enyhén virágos illat, ízben hasonló jegyek, közepesnél magasabb alkohol és kissé nagyobb test.

Béres 2013 (tartályminta, 8g/l sav, 3g/l cukor)

(akov) Zöld gyümölcsök, tiszta zamatok, zöldalma, közepes lecsengés. Jól elkészített bor.

Béres Lőcse Furmint 2012

(akov) Nagyon sok, de minőségi fa, ízlés kérdése, befogadjuk-e. Ezt leszámítva nagy beltartalom, jó textúra, hosszú lecsengés, magas alkohol jellemzik.

Bodrog Borműhely Deák 2012

(furmintfan) Édes barack, trópusi gyümölcsök, fűszerek, ananász, mogyoró. Még kicsit fás, magas alkohollal.

Bodrog Borműhely Lapis 2012

(furmintfan) Fűszeres, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, arányos szerkezet.

Bott Csontos 2012

(akov) Nem meglepő módon a legjobbak között végez. Tiszta, jól feltöltött tartalommal, szép fehér húsú gyümölcsökkel, jó savval, szinte nulla fával. Hosszú.

(furmintfan) Többször kóstoltam mostanában, írtam is róla. Fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, tartalmas, hosszú. Az egyik legjobb tétel az este során.

Demeter Zoltán Birtokbor 2012

(akov) Szép és kifejezett gyümölcsösség-zamatosság. Nagyon rendben van.

(furmintfan) Fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres íz, remek arányok.

Disznókő Dry 2012

(akov) Érőfélben lévő aromák, főként citrusok viszik. Lendületes savak, szép tisztaság, nyári alma.

Disznókő Lajosok 2012

(akov) Citrus-fixált gyümölcsösség, ízléssel használt fa, kellemes fűszeresség. Nagyon magas sav jelzi fiatalságát, mellé finom vajasság és egy kevés hordós vanília.

(furmintfan) Citrusok, némi fehér húsú gyümölcs, narancs. Élénk savak, finom fűszeresség.

Erzsébet Pince Király 2012

(furmintfan) Kókusz, vanília, szegfűszeg, érett fehér húsú gyümölcsök, a háttérben ásványos jegyek. Kellően élénk savak, magas alkohol, teltebb test, kis alkoholédesség.

Ferdinánd Padi-hegy 2012

(akov) Bármennyire is olcsó ez a bor, nekem még mindig sajtos és tartalmatlan.

Füleky Dry 2012 (hordóban erjedt, 50%-a hordós érlelésű)

(akov) Korrekt, könnyed is és nem is, finom lédús fehér gyümölcsökre épül, tisztán zamatos, jó savval.

Gizella Szil-Völgy 2012

(akov) Zárkózott állapotban van, aromáit csak egy kevés zöld gyümölcs adja. Ezen túl most nem mutat túl sokat.

(furmintfan) Sokszor kóstoltam az utóbbi időben. Kissé visszafogottabb, mint máskor, édes gyümölcsök, finom fűszeresség.

Gróf Degenfeld 2013 (tartályminta, félszáraz, 15 g/l maradékcukor, 7.3 g/l sav)

(furmintfan) Erős stílusváltás a korábbi évjáratokhoz képest, az új borásznak köszönhetően. Friss gyümölcsös, szőlős, ananászos aromatika, könnyed, de arányos.

Gróf Degenfeld 2012 BIO Furmint

(furmintfan) Fűszeres, tósztos, enyhén füstös, érett gyümölcsös illat és íz. Hangyányit magas az alkohol és kicsit sok a fa is, de így is jól elkészített bor.

furmint1.jpg

Hétszőlő Bisztró 2012 (csavarzár, 20e palack készül)

(akov) Kellemes meglepetés, finom, citrusos és tiszta. Jól fogyasztható és jól árazott tétel.

Hétszőlő Selection 2012 (6 hónap hordós érlelés)

(akov) Vajas, citrusos, almás, jól eltalált savassággal, kiváló fehér húsú gyümölcsösséggel. Fókuszált, hosszú lecsengés.

(furmintfan) Almás, körtés aromatika, arányos, elég hosszú is, de nekem az almás aromatikában volt valami előrehaladott érzet is.

Holdvölgy Birtokbor 2009

(akov) Kis redukciót, mellé pedig szikárságot mutat. Ezek mögött jó felépítésű bornak tűnik. Kis kesernye az utóízben.

(furmintfan) Kakaós, hordófűszeres, fehér húsú gyümölcsökkel, jó szerkezettel.

Holdvölgy Király 2011

(akov) Nagyon tartalmas és korrekt, szép egyensúllyal.

(furmintfan) Ásványos, citrusos, tengeri sós jegyekkel, hosszan tartó savakkal.

Homoky Bártfai 2012

(akov) Egyértelműen oxidált bor, cideres, illós, rendkívül sok, durva minőségű savval.

(furmintfan) Illós, hordós jegyekkel, kevés gyümölccsel, nyers savakkal.

Homoky Nyergesek 2013 (minta)

(akov) Nyári almás gyümölcsösség, elég sok cukor, mellette híg.

(furmintfan) Mintha kevés CO2 is lenne benne. Friss szőlő és alma, kevés maradékcukor, laza szerkezet.

Istenhegy Kisbirtok Szent Tamás Hárslevelű Furmint 2011 (70% hárslevelű, 7g/l cukor, 9g/l sav)

(akov) Grillázs, virág, pecsenyelére emlékeztető jegyekkel (húsleves, pörkölés). Nagyon sok, citromos sav gründolta szerkezet, már kezdődő palackérettség, hosszú lecsengés.

(furmintfan) Illatában naspolya, ízben citrusok. Nagyon élénk, hosszú savak, még a 7 g/l maradékcukor mellett is.

Istenhegy Kisbirtok Szent Tamás Hárslevelű 2011

(akov) Tisztább, lédús, zamatos, tartalmas, kis túléréssel és az előző bornál szelídebb savval.

(furmintfan) Kevesebb sav, kevesebb cukor, a kettőnek jobb is az egyensúlya. Virágos, mézes, barackos, édesfűszeres aromatika.

Istenhegy Kisbirtok Édes Szamorodni 2013 (minta)

(akov) Friss, jó arányokkal, szép beltartalommal, minimális sajtossággal.

Istenhegy Kisbirtok In Medias Res 2007

(akov) A birtok első bora. Fura palackérési aromatika, rouge-sajtra emlékeztet. Egyébként meg komoly beltartalom, jó sav-cukor viszonyok és lédús fehér húsúak jellemzik.

Kardos Padihegy 2012

(furmintfan) Illatában édesfűszerek, körte, ízben almás, körtés, hordófűszerekkel, sós-ásványos jegyekkel. Még friss, picit cseres.

Kardos Betsek 2011

(furmintfan) Almás, kissé már reszelt almás illat és íz, jó arányok, de mintha kezdené az öregedés jeleit mutatni.

Kikelet Birtok Furmint 2012

(furmintfan) Citrusos, grapefruitos, ananászos, lendületes savakkal, ízben lédús citrusokkal, finom fűszerekkel.

Kikelet Váti Furmint 2012

(furmintfan) Alma, körte, hordófűszerek, kissé magas alkohol, közepesnél nagyobb test.

Királyudvar Sec 2011

(akov) Az est legjobb száraz borai között végez. Kiemelkedően ízlésesen elkészített, finoman citrusos, kimért eleganciával, rendben lévő alkohollal, az éppen szükséges cukorral. Hosszú, nemzetközileg is kiemelkedő tétel.

Királyudvar Demisec 2009

(akov) Furmintosan almás, fűszeres, ízletes, egyensúlyos és hosszú.

Királyudvar Lapis 2009

(akov) Szintén az alma vezeti, kiemelkedően zamatos, szőlőhéjas, remek egyensúllyal és hosszú lecsengéssel.

Lenkey Kishegy 2011

(furmintfan) Fülledt, gombásan induló illat, ami lassan kiszellőzik, és egyre több érett gyümölcsöt és fűszert mutat. Jó savak, arányos, lineáris szerkezet, kellően hosszú is.

Lenkey 7 Hordó 2009

(furmintfan) Érett illat, palackbuké, érett gyümölcsök, kis petrol. Ásványos, citrusos, barackos íz, testesebb, gazdagabb.

Nobilis Susogó 2012 (tartályos)

(akov) Jó, de nem túlzottan izgalmas, fehér húsú gyümölcsökre épül. Kevés sav.

Nobilis Barakonyi 2012

(akov) Nagyon rossz hordó ül rajta, illós és ecetes aromákra emlékeztet. Kár érte, persze nagy kérdés, elmúlik-e ez róla.

(furmintfan) Illóra emlékeztető illatjegy, amit korábban nem tapasztaltam ezt ennél a bornál. Megkérdeztem Bárdos Saroltát, aki szerint ideiglenes ez az állapot. Ízében kevésbé éreztem zavaró aromákat.

Oremus Mandolás 2012

(akov) Végre egy teljesen száraz bor. Jó fa, kellemes citrusokkal, jó fókusszal, grapefruitos lecsengéssel. Rendben van, ahogy megszoktuk.

(furmintfan) Finom hordófűszerek, a háttérben citrusok és fehér húsú gyümölcsök, jó felépítés.

Oremus Mandolás 2009 (magnum)

(akov) Érettséget is mutat, de frissesség is van benne bőven. Citrusok, jó fa, elég hosszú lecsengés.

(furmintfan) Érettebb gyümölcsösség, szépen besimult hordós aromák, jó felépítés. Tartalmas és hosszú.

Orosz Gábor Betsek 2011

(furmintfan) Fűszeres, körtés, almás illat és íz, finom fa, jó egyensúly.

Pajzos-Megyer Pajzos T 2012

(furmintfan) Fehér húsú gyümölcsök, üde, jó savú, tartályos tétel.

Pajzos-Megyer Megyer 2012

(furmintfan) Almás, körtés, gyurmás ásványossággal, kis vajjal, finom hordóhasználattal, vaníliával, kókusszal, csipetnyi maradékcukorral.

Pannon Tokaj ZsomBor 2013 (minta)

(furmintfan) Héjon erjesztett furmint. Szőlős, narancsos, barackos jegyek, némi maradékcukor. Kissé nyers, rusztikus.

Pannon Tokaj Furmint 2012

(akov) A 8-10% sárgamuskotály azonnal érezhető. Illatos, muskotályosan virágos, áradó. Összességében nem túl izgalmas, de korrekt árazású bor.

Pannon Tokaj Dominium Furmint 2012 (hordóban erjedt)

(akov) Kicsit tartalmatlan, vajas és fás-fűszeres aromákkal, magas alkohollal. Elég olcsó ahhoz, hogy korrekt vétel maradjon.

(furmintfan) Almás, fűszeres illat- és ízjegyek, kissé magas alkohol.

Patricius 2012 (csavarzáras)

(akov) Zárkózott, nem túl izgalmas tétel, valami furcsa aromával (kén?).

Patricius Teleki 2013 (minta)

(akov) Nagyon gyümölcsös, mintha muskotály lenne benne (nincs). Jó sav, lime-os gyümölcsösség, kellemes.

Paulay Borház 2013 (minta)

(furmintfan) Friss gyümölcsös, szőlős, körtés, off-dry érzet, jól iható.

Paulay Borház Bitangjó 2012

(furmintfan) Fehér húsú gyümölcsös, jó savú, szép egyensúllyal, leheletnyi maradékcukorral.

Pelle Birtok Furmint 2012

(furmintfan) Virágos, édesfűszeres illat, körtés, almás, citrusos, fűszeres íz, remek arányok.

Pelle Szent Tamás Furmint 2012

(furmintfan) Hordófűszeres, enyhén gumis illat, fűszeres, almás, körtés, még friss, de ígéretes.

Pinceköz Quasar 2012

(furmintfan) Narancsos, fűszeres illat, ízében alma és fűszerek. Nem túl komplex, de arányos, jól elkészített bor.

Radics Pazar Tokaji Furmint 2011 (nagy hordós, 1,5 éves palackos érlelés)

(akov) Egyértelműen oxidált, édeskés és alkoholos. Szomorú, ha ezt a készítője nem veszi észre!

Sauska Medve 2012

(furmintfan) Hordófűszeres, citrusos, nagyon élénk savakkal. Még kissé rendezetlen.

Szarka Juharos 2011

(furmintfan) Virágos, mézes, gyümölcsös illat, arányos szerkezet, gyümölcsös, fűszeres íz, kellő hosszal.

Szent Benedek Birtok Furmint 2011 (18 hónap fa)

(akov) Tiszta, jó sav, kellemes hordós és vajas aromák, fehér húsúak. Lehetne zamatosabb, de így is tetszik. Közepesnél hosszabb lecsengés, rendben lévő alkohol.

Szent Benedek Szent Tamás 2011

(akov) Tartalmas, de iszonyúan magas és rossz állagú, éretlen savval. Kár érte.

Szent Tamás Mád 2012

(furmintfan) Arányos, tartalmas és jól fogyasztható. Fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, diszkréten ásványos.

Szent Tamás Szent Tamás 2011

(furmintfan) Ásványos, fűszeres, igényes hordóhasználattal, jó szerkezettel, hosszú lecsengéssel.

ff2014_2.jpg

Tállya 2012 (Barta Péter, Szűcs Ferenc, Zsadányi László)

(furmintfan) Szőlős, zöld körtés illat, mintha került volna bele egy minimális muskotály. Almás, körtés, kókuszos íz, ásványos jegyekkel. Kissé még nyers.

Somló

Barnabás Pince 2011

(akov) Korábban kóstoltam már, de nem tetszett. Most úgy tűnik kirúgta magát. Tartalmas, jó felépítésű, kellemesen arányos és mégis somlói.

Fekete Béla 2009

(furmintfan) Mézes, sárgabarackos, késői szüretes jellegű, a hordó fűszereivel.

Fekete Béla 2008

(furmintfan) Palackbukés, gombás, érett barackos, lágy savakkal.

Kolonics 2011

(furmintfan) Kis szellőzés után termálvizes, sós, kevés fehér húsú gyümölccsel, szikár savakkal.

Kolonics 2009

(furmintfan) Kis fülledtség, sós, szikár, lineáris.

Kreinbacher 2012

(akov) Elképesztően gyümölcsös és zamatos, nagyon jó egyensúllyal. Friss, almás, citrusos.

Kreinbacher Öreg Tőkék Válogatás 2011

(akov) Szikárabb, élénkebb savval, citrusokra épülő aromatikával. Nagyon tiszta, nagyon fókuszált, nagyon ígéretes.

(furmintfan) Picit fülledt, termálvizes, ásványos illat, citrusos, barackos, ásványos íz, jó hordóhasználat, de még fiatal.

Spiegelberg 2011 (kísérlet eredménye, 14 hónapig erjedt, 20 hónapot volt hordóban)

(akov) Jó felépítésű bor, kicsit zártnak hat. Van benne valami répás-krumplis aroma, ami nem válik előnyére.

(furmintfan) Eléggé visszafogott, kókuszos, almás aromatikával.

Spiegelberg 2012

(akov) Szikár, most éppen nincs sok gyümölcs benne. Az egyensúlya rendben van.

Egyéb borvidékek

Chateau Vincent Furmintissima (2012-es szüretből)

(akov) Fajélesztős, áradóan populáris illat. Elég híg, nincs sok izgalom.

Chateau Vincent Furmint Pezsgő (2011-es szüretből)

(akov) Meglepetés. Egészen jól eltalált arányokkal, kellemes frissességgel és szép autolízises aromákkal, élesztős jegyekkel. Jó fogyaszthatóság.

Dimenzió Borászat 2012

(furmintfan) Almás, kis fűszerrel. Könnyed, laza szerkezet, rövid lecsengés

H2 Pince 2013

(furmintfan) Üde, virágos, friss gyümölcsös illat, könnyű, jól iható, gyümölcsös.

Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011

(furmintfan) Kis fülledtség. Hordófűszerek, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, krétás ásványosság. Izmos, de arányos test, szép hordóhasználat.

Nagy-Sagmeister Furmint-Szerémi Zöld 2013

(furmintfan) Virágos, vegetális, friss gyümölcsös illat, citrusos, citromhéjas, picit vegetális íz. Könnyed, jól iható.

Nagy-Sagmeister Furmint 2012

(furmintfan) Érett gyümölcsös, barackos, almás, kis virágossággal az illatban. Már egy kis reszelt almás vonal is jelen van benne.

Pálffy Furmint 2011

(akov) A nyár óta elveszítette gyümölcseit. A beltartalom megkérdőjelezhetetlen, kérdés, visszatér-e önmagához.

(furmintfan) Vajas, kis édes citrusosságot mutató illat. Jó szerkezet, nem túl intenzív íz, citrusok, alma, narancshéj.

Pálffy Furmint 2012

(akov) Fűszeres, finom fehér húsúakkal, tartalmas, tapadós extrakttal. Kis cukor, szép sav, elég hosszú lecsengés.

(furmintfan) Édesfűszeres, almás, körtés aromák, jó arányok.

Pók Tamás Rigópohár 2011 (furmint + hárslevelű)

(akov) Egyértelműen nem tiszta a bor, TCA-ra emlékeztető, elég erőteljes jegyekkel. A borász bontott még egy palackkal, de az is ilyennek tűnt.

Ha végigolvastad, nálam jelentkezz egy pohár furmintért!

(A rendezvényre a Vinoport kedves invitálásának eleget téve látogattunk el. Nagyon köszönjük!)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr315805943

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.02.10. 12:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.10. 07:53:30

A Királyudvar Secje nálam is abszolút benne volt a legjobb háromban. A Demidec sajnos kicsit oxidáltnak tűnt nekem mellette, pedig az szokott jobban tetszeni.
A másik csúcs pedig a somlói Dénes birtok 2011-ese volt, elképesztően tiszta illata és finom arányai voltak.
Az Oremus 2009-ese pedig szépen mutatta nekem a friss évjárat mellett, hogy van értelme szép palackérésről beszélni a száraz furmintok vonatkozásában is.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.02.10. 15:26:26

végigolvastam. hol a furmintom? :-)

@akov: ha jól árazott borról írsz (Hétszőlő Bisztró 2012), igazán nem kéne félúton függőben hagynod a kérdést, tudod milyen érzékeny vagyok erre!:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.10. 15:31:21

@szenvedély S.: Köszi. Ha erre jársz (Bp), jelezz, megkapod a furmintot, nem viccelek! :D

Hétszőlő: az árra vagy kíváncsi? Szándékosan nem írtam le, mert nem akartam pontatlan lenni, de valahol 1.500Ft körüli árra emlékszem.

pecz 2014.02.10. 20:07:55

Már ne haragudjatok, de nem sorolnátok fel, hogy melyik az a néhány bor, ami nektek tetszett? Ezt ezekből a leírásokból nehéz kitalálni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.10. 20:44:59

@pecz:
Néhány? :)
Elhiszem, hogy a nyúlfarknyi leírásokból, és a 2012-eseknek gyakran felrótt "sok alkohol" és "még nyers/friss/fiatal" megjegyzésekből nem teljesen ez jön le, de nekem sok bor tetszett.

pecz 2014.02.10. 20:50:22

A pontszám segíthetne...

Aztán: "Citrusos, grapefruitos, ananászos, lendületes savakkal, ízben lédús citrusokkal, finom fűszerekkel." Ez most tetszett? Ezután is odaírhatnátok, hogy egy kiváló bor.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.10. 21:01:56

@pecz: Nem engem kérdeztél, de nekem ezek tetszettek pl:

Királyudvar Sec 2011
Oremus Mandolás 2009
Bott Csontos 2012
Kikelet Váti 2012
Dénes Furmint 2011
Kreinbacher Öreg Tőkék 2011 és Furmint 2012
Bodrog-Borműhely Lapis Furmint 2012, Deák 2012

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.10. 21:31:34

@pecz: Ahogy akov is írta, ilyenkor a "fesztiváljelleg" miatt nem nagyon szeretnénk pontozni, de nekem nagyjából ez volt a top 1/3 most (abc-ben):
Árpád-hegy Király 2012
Árvay Istenhegy 2011
Balassa Betsek 2011
Bardon Edgar 2012
Bardon Meszes 2012
Basilicus Mestervölgy 2012
Bodrog Borműhely Deák 2012
Bodrog Borműhely Lapis 2012
Bott Csontos 2012
Demeter Zoltán Birtokbor 2012
Gizella Szil-völgy 2012
Holdvölgy Király 2011
Holdvölgy Meditation 2009
Kikelet Birtok 2012
Kikelet Váti 2012
Kolonics 2011
Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2011
Oremus Mandolás 2012
Oremus Mandolás Magnum 2009
Paulay Bitangjó 2012
Pelle Birtok 2012
Pelle Szent Tamás 2012
Szarka Juharos 2011
Szent Tamás Mád 2012
Szent Tamás Szent Tamás 2011

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.02.11. 08:48:46

@akov: köszi, jelentkezem! :-)

Bardonékról tudtok valamit azon kívül, ami a weboldalon van?

azért rendesen kitettetek magatokért! mindenki helyett kóstoltatok.:-)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.11. 21:14:14

@szenvedély S.: Köszönjük, igyekeztünk. :)

Ami a Bardont illeti, olyan nagyon sokat én sem tudok róluk.
Az biztos, hogy borászt váltottak valamikor 2012 környékén. A 2009-es borokat még Kovács Gabriella, a jelenleg kóstolható 2012-eseket már Szabó Tímea készítette.
Csak halványan emlékszem a 2009-es borokra, azokat utoljára 2012 elején kóstoltam. Akkor egyébként tetszettek.
A 2012-es tételekkel mintha a korábbiaknál könnyedebb, elegánsabb, csiszoltabb borstílus lenne a kitűzött cél, kevesebb hordóval, kevesebb érett gyümölcsös ízjeggyel.
Így hirtelen ennyi, és ennek is a fele távoli emlékekből. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.02.11. 23:42:54

@furmintfan: nem olyan rossz ez, köszönöm. az ízlésemnek megfelelő lágyságot, kedvességet egyre inkább a hölgyek hozzák a tokaji boraimba, kedvelem a Dereszlát, a 3 Gráciát és egy kicsit Gizellát. :-) nem is tudom miért olyan jó Balassa Pista. tán ő a kivétel? vagy a kislánya beleszól a borkészítésbe? :-D

a lényeg: jobban oda kell figyelni a Bardonra, ha ők is hölgyborászt alkalmaznak...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.12. 06:43:16

@szenvedély S.: :)
A Royalnál, és december óta a Degenfeldnél is hölgy a borász. ;)
Ráadásul a Royal duplán számít, mert ott van Stephanie is, mint tanácsadó. :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.02.12. 09:18:59

végigolvastam, jöhet a pohár furmint :)

nekem esélyem nem volt ennyit megkóstolni, 66-ig jutottam, de ahogy nézem a kedvenceim nagyrészt ott vannak furmintfan listáján is

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.12. 09:21:43

@Syntax Error: Kösz. Asszem' ez itt 87, amit ketten "dobtunk" össze. Ezek szerint jobb voltál nálunk... :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.12. 09:23:42

@pecz: Elnézést, valóban a sorok között kell keresni a kiemelést! Ami nekem tetszett: Bott Csontos, Királyudvar Sec, a két Bardon egyértelműen nagyon jó, jó volt a Füleky birtok és Szent Benedek birtok is. Somlóról a Kreinbacher szintén OK, mindkét tétel.

terroir 2014.02.12. 09:54:48

66 meg 87 tétel? Mehettek a Kalóhoz egy száz tételesre :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.02.12. 10:12:32

@terroir: azért arra még rápihennék. meg fontos hogy másnap ne munkanap legyen. :D
süti beállítások módosítása