Hosszú ideje nem kóstoltam bort a Somlóról. Ezt valamelyest orvoslandó három palackot hoztam magammal a Hegyről. Valamennyit egy este nyitottam fel és kóstoltam hosszasan. Mindegyik bor 2011-es volt, különböző termelők különféle fajtákból szűrt borai. Íme:
Kreinbacher: Juhfark válogatás 2011.: Világos citromszín. Kicsit zárt, melegedve valamelyest nyíló, viszonylag neutrális illat: zöldalma, lime, fehér virágok. Közepesen telt korty, az illathoz hasonló aromavilággal. A hordós érlelést inkább csak sejtem mint érzem, ami számomra dícséretes. Szépen csiszolt bor, kerek, kissé krémes, nincsenek zavaró élek. Megfelelő sav, nem túlzó alkohol. Komolyabb szerkezeti összetettség vagy aromatikai egyediség ugyan nincs benne, de ezzel együtt is nagyon tetszett. Erős 5 pont. 3500 HUFTakács Lajos: Hárslevelű 2011.: Világos citromszín. Eleinte ez is zárt, később kissé bizarr (de a pincétől nem szokatlan) illat: fehér virágok, viasz, méz, gyógyszeresség. Közepes test, nagyon egyszerű ízvilág, a gyógyszeresség valamelyest felerősödik, mellette minimális gyümölcsös-fűszeres díszítés. Megfelelő sav-alkohol egyensúly. Egyszerű bor minden elemében, ugyanakkor különösebb hibát sem találok benne. 4 és 5 pont között. 4200 HUF
Somlói Apátsági Pince: Furmint 2011.: Közepes citromszín. Tiszta, közepesen intenzív illat: nyári alma, érett trópusi gyümölcsök (mangó, ananász), édesfűszerek. Közepesen testes dinamikus korty, szépen kitöltve tartalommal: sok finom gyümölcs, éppencsak megjelenő hordós fűszeresség. Kifejezetten zamatos, gömbölyű korty, jó sav-cukor egyensúly, moderált alkohol. Komoly szerkezeti mélység és tömörség ugyan nincs, viszont élvezetes, finom bor. 5 és 6 pont között. 3000 HUF