A Borrajongó

Malbec-párbaj - Óvilág és Újvilág

2013. december 29. 06:00 - furmintfan

A malbecet leginkább Argentínával köti össze a jelen borivó nemzedéke, holott a malbec eredetileg a hat engedélyezett kékszőlő-fajta egyike Bordeaux-ban, sőt, a 18. században még a borvidék legnagyobb mennyiségben telepített fajtája volt. Manapság legfeljebb kis mennyiségben kerül a házasításokba, sötétebb színt és nagyobb testet biztosítva. A malbec a 19. század közepén került Argentínába, ahol mára az ország borainak zászlóshajójává vált. Az itteni malbec fürtjei kisebbek, tömöttebbek, bogyói is apróbbak, mint az európaié. Európában a malbec jelenleg leginkább a Délnyugat-franciaországi Cahors appelláció jellemző bora.
Az Óvilág és az Újvilág jellegzetes malbec-termelő vidékeit 1-1 bor segítségével vettem górcső alá.

DSCN2919.JPG


Kaiken Malbec Reserva 2010

Mendoza adja Argentína bortermelésének mintegy 70%-át, és egyben ez a Föld legnagyobb borszőlő ültetvénnyel rendelkező területe is (160000 ha). A sivatagos vidéken a szőlőt nagy tengerszint feletti magasságban telepítik, ahol az átlagos hőmérséklet alacsonyabb, és ahol a hegyekből lecsorgó hólé enyhíti a szárazságot. Az aromaintenzitás és a savak megőrzése érdekében a malbec-ületvények általában a lejtők oldalán a cabernet sauvignon-hoz képest magasabban helyezkednek el.

ChileArgentinaWineMap.png

(a kép forrása: www.winealign.com)

A borászat honlapja szerint jutott bele 6% cabernet sauvignon is. A tétel 60%-a 6 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordókban. Illata vajassággal nyit, majd egy kis bőr, áfonya, meggy, kis kávélikőr és medvecukor következik. Viszonylag lágyabb karakterű, érett savak és selymes tannin jellemzik, az alkohol (14,5 %) viszont sajnos kegyetlenül befűt, rányomja a bélyegét az egész kortyra és teljesen felborítja az egyensúlyt. Az alkohol égető érzete által sajnos kissé eltakart ízben feketeribizli, szilva, áfonya, kis fűszer, némi sósság érezhető. Az alkohol sokáig fűt, egyébként az ízek nem tartanak ki különösebben sokáig. Vannak erényei, de az alkohol nagyrészt elfedi azokat, így ez csak 4+. Már a 2011-es évjárat kapható, dettó 14,5%-os alkohollal. (A 2011-es évjárat: 2290 Ft, Bortársaság)

Rigal The Original Malbec 2010

Cahors a Garonne egyik mellékfolyója, a Lot mellett elhelyezkedő magasfennsíkon található, szintén Cahors nevű város körül elterülő borvidék. Hagyományosan telt, sötét színű, rendkívül cseres, hosszan érlelhető, úgynevezett "fekete" borok készültek itt. Ma már jóval szélesebb a spektrum: az ültetvények elhelyezkedésétől függően többféle borstílussal találkozhatunk.

Map_Southwest_France.jpg

(a kép forrása: princetoncorkscrew.com)

Az Auchanban csaptam le kb. két hónapja egy akciós palackra 1300 Ft-ért, azóta már csak a 2012-es évjáratot láttam a polcokon. Illatában édes vegyes gyümölcsök (nem kell rosszra gondolni), meggy, eper, feketeribizli, fűszerek, kis bőr. Kóstolva igen jó arányok jellemzik, közepesnél több, finomszemcsés tannin, moderált alkohol, pont ideális savtartalom, közepes test. Ízét főleg fekete bogyósok vezetik: feketeribizli, feketecseresznye, áfonya, ezt színesítik finoman piros bogyós gyümölcsök, különféle fűszerek és egy kevés étcsokoládé. A lecsengés közepesnél talán valamivel rövidebb. Kifejezetten jó volt inni. Ezt a kört a franciák nyerték: 5+. (A 2012-es évjárat: 2390 Ft, IFDT)

(Forrás: Hugh Johnson, Jancis Robinson: A világ boratlasza; Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I. A világ borai)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr365714474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.29. 14:21:18

Huh, de nekifeküdtél, azt hittem lesz egy 10 boros sor. :D

IWAS 2013.12.29. 17:52:10

Jó írás, csakúgy, mint a korábbiak.
A Kaikent magam is kóstoltam. Számomra is túlzó volt az alkohol, de nem annyira zavaró, mint a szerzőnek. (Természetesen ez függ a fogyasztási hőmérséklettől is, amihez útmutatóként szolgálhat a címkén feltüntetett alkoholkoncentráció. :)) Még annyit, hogy 2012-ben bronzérmet kapott a Decantertől.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.30. 18:25:41

@akov: egyedül azért nem álltam volna neki egy tizes sornak :)
@IWAS: többféle hőmérsékleten is kóstoltam, nekem mindenhogy sok volt a szesz, ettől függetlenül - mint írtam is -, vannak erényei
süti beállítások módosítása