A Borrajongó

St. Andrea Bikavérek

2013. december 18. 06:00 - furmintfan

December elején a Bortársaság Lánchíd utcai üzletében Lőrincz György személyesen mutatta be a St. Andrea bikavér-családjának két legújabb tagját. Lőrincz Györggyel eddig életemben egyszer találkoztam személyesen: vagy jó 4 évvel ezelőtt az Etyeki Kezes-Láboson tőle kaptam a poharamba a Napbort, de mivel vártak rám és rohannom kellett, akkor - bár szerettem volna - sajnos nem volt időm beszélgetni. Most megragadtam a kínálkozó alkalmat a borokra és a borászra is egyaránt kíváncsi voltam.

sta.jpg

Lőrincz Györgyben egy hallatlanul szerény, halk szavú, ugyanakkor mindig mosolygós szemű, kedves embert ismertem meg. Nekem úgy tűnt, sokan csak a vele való személyes találkozás kedvéért tértek be a boltba aznap este. Ami a borokat illeti, azok sem okoztak csalódást:

St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2011

Kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon házasítása. Fiatal korának megfelelően még bíborba hajló sötét rubin szín. Gazdag illatában először kis vajasságot érezni, majd előbukkannak a gyümölcsök, elsősorban piros bogyósok, sós ásványossággal karöltve. Savai lendületesek, fiatalosak, de nem élesek, a nagyjából közepes mennyiségű tannin most még kicsit éretlennek mondható, az alkohol nem lóg ki. Nagyon gazdag ízű bor, piros és fekete bogyós erdei gyümölcsökkel, sós ásványossággal, kis csokoládéval, kellően hosszú lecsengéssel. Nagy tehetség, most is fogyasztható, de érdemes neki még több időt adni, a 2009-es méltó utódja lesz, vagy talán túl is nő rajta. Egyelőre 6+/7 pont, idővel simán meglesz az utóbbi. (5500 Ft - Bortársaság)

St. Andrea Mythos Egri Bikavér Superior 2009

Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah házasítása. Lőrincz György szerint a kivételes évjárat tette lehetővé, hogy elkészülhetett. Érdekessége, hogy a St. Andreának nincs saját cabernet sauvignon-ültetvénye, a fajta az általuk művelt, de más tulajdonában álló szomszédos területről származik. Az illat animalitással, földességgel nyit, majd sorban jönnek az érett fekete bogyós gyümölcsök, az egri borra gyakran jellemző zöldfűszerek, némi sósság. A savak feszes szerkezetet, jó tartást adnak a közepesnél nagyobb testnek. A tannin közepesnél több, de már érettnek tűnik és minden bizonnyal még tovább is simul. Az alkohol közepesnél magasabb, de a bor teste ennyit bőven elbír. Érett fekete bogyós gyümölcsök vezetik az ízképet, de szóhoz jut itt a különböző zöldfűszerektől kezdve, a sós ásványosságon keresztül az étcsokoládé is. Már most is szép, de bőven van még ideje fejlődni. Most 7+. (8950 Ft - Bortársaság)

sta1.jpg

St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2011

Egy korábbi alkalommal kóstoltam, egy másik rendezvényen, de sok idő nem telt el a két kóstoló között, úgyhogy gondoltam, hozzátűzöm még a jegyzethez ezt a leírást is. Fele kékfrankos, a másik fele pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah, menoir, zweigelt, turán. Hűvös karakterű illatában málna, eper, édesfűszerek, kis földesség. Savai kellően élénkek, tanninja közepesnél nem több, selymes, az alkohol bár 14 és feles, de inkább kellemesen melegít, nem lóg ki. Ízében piros és fekete bogyós gyümölcsök vegyesen, de inkább előbbiek; málna, meggy, eper, feketeribizli, fűszerek, kis mézeskalácsos édes fűszeres jelleg, finom ásványosság. Minden a helyén és nagyon jó inni. 6+ és - szerintem - nagyon megéri az árát. (3250 Ft - Bortársaság)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr985695669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.18. 09:05:14

A Hangács 11-et tegnap kóstoltam én is. A leírásoddal teljesen egyetértek, nálam egy közepes erősségű 6 pontos bor volt. Szerethető anyag.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.19. 07:06:55

@drbarta: Örülök, hogy egyetértünk. A második napi visszakóstolás után meggyőzőbb volt? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.19. 14:48:38

@furmintfan: Nem mondom, hogy különösebben változott volna másnapra, inkább csak beláttam hogy fölösleges szőrösszívűsködni, főleg így nyugdíjas koromra :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.19. 17:30:39

@drbarta: ez nem szűrűsszívűsködés! most bezzeg lemágnesezted az iránytűt!:-)
süti beállítások módosítása