A Borrajongó

Piemont újratöltve

2013. november 16. 06:00 - furmintfan

Akov korábban már megénekelte itt a finewines által szervezett Piemont-esten szerzett élményeit. A nagy érdeklődésre tekintettel Tar Ferenc megismételte a kóstolót, ezúttal a NU Bisztróban.

Ez még önmagában nem feltétlenül érdemelne külön posztot, viszont három tétel - köztük két Barolo - kicserélődött a sorban, és az előző kóstoló tapasztalatai alapján a borok bemutatásának sorrendje is változott valamelyest. Én most csak az akov által nem kóstolt tételekről írok.

DSCN2452x.jpg

A kóstolási sorrend nálunk a következő volt:

Ascheri Dolcetto San Rocco 2012

Vajra Dolcetto D’Alba Coste & Fossati 2011

Vajra Freisa KYÉ 2009

Ascheri Barbera Fontanelle 2011

Vajra Barbera D’Alba Superiore 2009 (kíváncsiságból utánanéztünk: 5,5 g a maradékcukor, 7 g a sav)

Elio Altare Langhe Barbera Larigi 2009

Ascheri Montelupe Syrah 2006

Roberto Voezzio Nebbiolo San Francesco 2001

Ascheri Barolo Sorano 2009

Vajra Barolo Bricco delle Viole 2009

Luigi Baudana Barolo 2007

Elio Altare Barolo Cerretta Vigna Bricco 2006

Ascheri Barbera Fontanelle 2011

Dűlőszelektált tétel, október közepén szüretelt szőlő, a bor egy része 6 hónapig érlelődött használt nagyhordóban. Közepes rubin szín. Illata marcipánnal, pisztáciával nyit, majd jönnek a gyümölcsök is, cseresznye, meggy, szilva, finom fűszerekkel, fával, és egy kis nyersgumival. A savak szép lendületesek, a tannin is ideális mennyiségű, az alkohol sem lóg ki. Ízében a piros bogyós gyümölcsök, a finom fűszer és a szintén éppen csak fűszerként érezhető fa mellett sós, meszes ásványosság is megjelenik, a lecsengésben keserűcsokoládéval. 6 pont. (4200 Ft)

DSCN2447x.jpg

Luigi Baudana Barolo 2007

A pincészet szintén a Vajra család tulajdonát képezi. Az illatot szuperérett, már-már likőrösbe hajló piros bogyós gyümölcsök uralják, édesfűszerekkel, marcipánnal, némi földességgel, bőrrel és avarral kiegészülve. Savai élénkek, de nem bántóak, nem élesek. A tannin elég jelentős mennyiségű, de sima, érett. Az alkohol 14,5%, mégis csak finoman és hosszan melegít, nem éget. Bőven jutott tehát mindenből a borba, mégsem lóg ki a szerkezetből semmi. Komoly, szinte rágható beltartalommal bír, a hordókezelés pedig parádés. A bor gazdag ízét rengeteg érett piros bogyós gyümölcs vezeti, ásványos sósság és kevés vanília, hordófűszer színesíti az összképet. Nagyon szép. Ez bizony 8 pont. (8900 Ft)

DSCN2449x.jpg

Elio Altare Barolo Cerretta Vigna Bricco 2006

Viszonylag fiatal, nagyjából 10 éves ültetvény termése márgás, meszes, némileg agyagos talajról. A 2 éves barrique-hordós érlelésnek köszönhetően illata teljesen más, mint az addig kóstolt Baroloké: sok hordófűszer, vanília, kókusz, vadcseresznye, kis nedves fa. Az illatból sajnos a 14 és feles alkohol is kikandikál. A savak lágyabbak, mint az előző bornál. Tanninból ebbe a borba is jutott rendesen, de a minőségi, érett fajtából. A hordó azonban így is kissé túlzottan rátelepszik a borra, ízben is jön a sok hordófűszer, mögötte érett piros és kisebb mértékben fekete bogyós gyümölcsök, kék szirmú virágok, némi ásványosság. 6+

Tar Ferencnek köszönet a meghívásért és a remek borokért. A kóstolóért természetesen fizettem.

(ui.: Többen firtatták egy másik poszthoz fűzött kommentekben, hogy vajon a magyar borászok kóstolnak-e, és vajon mit. Nos, ezen a téren biztosan van remény, ugyanis Losonci Bálint is részt vett a kóstolón. :))

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr695635939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.16. 06:47:39

Ha esetleg nem túl nagy fáradtság,engem azért érdekelne, hogy milyennek láttad a sor többi részét is. Pár szó meg mondjuk egy pontszám erejéig.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.16. 11:49:26

hát jó :) akkor dióhéjban:
Ascheri Dolcetto San Rocco 2012: 5 pont alsó határa, belekötni nem tudnék, de ez a kicsit újboros jelleg nem az én világom.
Vajra Dolcetto D’Alba Coste & Fossati 2011: ez jobban tetszett, tartalmasabb és veszettül itatja magát, 5+/6.
Vajra Freisa KYÉ 2009: meglepő, egyedi karakter, kifejezetten tetszett, 7 pont.
Vajra Barbera D’Alba Superiore 2009: érdekes volt kóstolni, de nekem is kicsit sok volt az édességérzet, annak ellenére is, hogy azért a savak és egy kis ásványosság ellensúlyt képez, 6 pont alja.
Elio Altare Langhe Barbera Larigi 2009: én finoman szólva nem szeretem a borban a sok újfás hatást, de engem itt a profi kivitelezés megvett, kilógott ugyan a sorból, de tetszett, 6+.
Ascheri Montelupe Syrah 2006: vakon meg nem mondtam volna, hogy syrah, szépen összeérett bor, és jól illett a sorba, 6+.
Roberto Voerzio Nebbiolo San Francesco 2001: Tar Feri szerint a mostani messze elmaradt a múltkori kóstolóra bontott palacktól. Már az erősen barnába hajló szín sem volt túl bizalomgerjesztő. Kár érte.
Ascheri Barolo Sorano 2009: ez is nagyon tetszett, nagyon gazdag, gyümölcsös, remekül operáló savakkal, a tannin nem kevés és még biztos simul, de szerintem már most is rendben van, 7+.
Vajra Barolo Bricco delle Viole 2009: ez volt a másik kedvencem a Baudana mellett, komplex, és az egyensúly is szinte tökéletes, 8 pont.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.16. 23:49:50

@furmintfan: Kosz. Orulok, hogy nagyon hasonloak az ertekeleseink.
süti beállítások módosítása