A Borrajongó

Szentesi Open 2013/11.

2013. november 11. 06:00 - akov

Ismét beszámolok a félévente sorra kerülő Kézműves Borok Háza portfolió-kóstolóról, ahol a már megszokott baráti környezetben sorakoztak fel kereskedők, vendéglátósok és borkedvelők, hogy megszondázzák a Szentesi József fémjelezte kereskedés kínálatát. A márciusi kóstolóval volt némi átfedés, viszont újdonság, hogy a legtöbb termelőnél palackba került a 2012-es tételek derékhada. A borokat kedvenc „Sonkásunk” kiemelkedő minőségű húsárui kísérték lefelé. Ej, ha ő nem lett volna, másnap biztosan cefetebbül éreztük volna magunkat.

olaszrizling.jpg

A házigazdától elindulva a Pezsgő és Bor Chardonnay 2011 lassan kapható lesz, tiszta, intenzív, jól elkészített pezsgő, 6 gramm dosage és 15% rajnai rizling segíti kibontakozni a klasszikus fajtát. A fehéreket időhiány miatt most átugrottam – egyébként is sokszor kóstoltam őket a pincében –, hogy rögtön a frissen palackozott 2011-es csúcsvörösekre repülhessek. A Merlot 2011 egyelőre csak egy próbapalackozás, kénezés nélkül lett letöltve. A bor erényei és koncentráltsága nagyon jól érezhetők, de egy pici bizonytalanság is vegyül az összképbe. Aki a természetes boros vonalon mozog, örülhet neki, részemről azonban inkább megvárom a kénezett verziót. A Velence Cuvée 2011 viszont remek formában volt, kifejezett, de szép hordós jegyekkel, irtózatos koncentrációval és intenzitással. A mély fekete bogyós gyümölcsösség és az egyértelmű komplexitás a kétkedőknek is megvillantja, hogy a Velencei tó környéke Magyarország egyik legpotensebb vörösboros vidéke.

Ha már a Velencei tó, akkor említsük meg a Nagy Gábor és Társa borászatot is, amely 2012-ben jelent meg a kereskedés portfoliójában. Korábban itt írtunk róluk. Gábor – aki egyébként a Velencei-tó Körzeti Hegyközség hegybírója – borai tiszták, fajtajellegesek, csavarzárasak és nagyon kedvező árfekvésűek. Nem hiperkoncentrált csúcsborokra kell vele kapcsolatban felkészülni, hanem korrekt, jól iható, mindennapi fogyasztásra alkalmas tételekre. A reduktív technológiával, színléből készülő zenit, rajnai és sauvignon blanc fajtaborok mellett egy présléből erjedt fehér házasítás is készül.

A Kikelethez sodródva a magnum palackos 3 Grácia 2011 kis mákos illatot mutat, ami már a korosság jele. Fáradófélben van, lapos érzetű, sós. Ellenben a Furmint 2012 lendületes, érett, friss és hosszú. Erre csak a Lónyai Hárslevelű 2012 tud „ráverni”, amely zamatosan lédús fehér húsúakra épül, fát szinte nem érezni, érett citrusaival és nyári almájával az egész este talán legjobb és legígéretesebb fehérbora. A Kései Szüret 2009 nagyon formában volt, alacsony ára miatt talán az egyik legjobb vétel most a pincénél.

A rendezvény elengedhetetlen szereplője a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, amelyet természetesen most is Török Csaba képviselt. A fő attrakciót itt a nemrég letöltött 2012-es fehérborok jelentették. Az Olaszrizling 2012 nagyon koncentrált, jó savú, nagy anyag, de jelen pillanatban még rettentően fás. 30%-ban új fában erjedt. Csaba szerint ez az eddigi legjobb olaszrizlingje, amely éppen most van a legfásabb pillanatában, fél év türelmet mindenképpen kér. A Szürkebarát 2012 50% új fában erjedt és a pince fehérboraihoz hasonlóan almasavbontáson is átesett. A szürkebarátnál ez így együtt szörnyen hangzik, azonban a bor meghökkentően jó. Sokkal jobban beépítette a fát, mint az olaszrizling, az almasav hiánya ellenére is lendületes, friss és vibráló. Nagyon tetszett. A Tabunello 2011 egyre szebb arcát mutatja, szerintem vitán felül az egyik legszebb, legjobban elkészített magyar vörösbor.

Az Orsolya Pincénél az Olaszrizling Pezsgő 2010 (palackos erjesztés by Szentesi) friss, még erőteljesen szénsavas, de jó kötésű és a fajtajelleg is szépen átjön a bubikon. A hordóban erjedt Olaszrizling 2012 nagyon parfümös, a természetes erjedés ellenére is tutti fruttis. Lédús gyümölcsökre épül, nagyon intenzív és fajtajelleges, a nagy fenék (ti. alacsony sav, magas alkohol) ellenére is érdemes kipróbálni. A korábbi kóstolóhoz hasonlóan a Tehéntánc 2011 volt a kedvencem, amely bár jó savas, mellé rendesen koncentrált és igen jól érlelhetőnek ígérkezik.

A Bukolyi Családi Birtoknál két fehér- és három vörösbort lehetett kóstolni. A 10%-ban hordóban erjedt Egri Cottage Fehér 2012 jó lehetne, de én némi bizonytalanságot érzek az utóízében. A Borfeszten is benne volt egy furcsa pörkölt rizses jegy – akkor még nem tartottam érdemesnek leírni –, de most már kifejezetten zavart. A Chardonnay 2012 bár jó lehetne, nagyon testes, nagyon olajos, nagyon hordós miközben cukor is rekedt benne bőven. Sajnos a maradékcukor nagyon nehezen tolerálja a barrique hordót, szóval ez nem az én borom. A kékfrankosra épülő Egri Cottage Vörös 2012 ellenben korrekt, kétezer körüli árához képest is koncentrált és szépen gyümölcsös. Az új Kisfiam Vörös Cuvée 2012 bár kicsit alkoholos, azért hozza a pince eddig megszokott puha és gyümölcsös stílusát. A Bikavér Válogatás 2011 szintén nem rossz, tanninban mindenképpen feljebb lép és már jobban csúszik a túlérést jelző lekvárosság felé.

A Kislaki Bormanufaktúrától a Rajnai Rizling 2012 tetszett a fehérek közül, 10hl-es hordóban erjedt, amely egy visszafogottan kellemes fás réteget vitt a borba, miközben a lendületes fajtajelleg is szépen megmaradt. A Jánoshegy Kékfrankos 2011 jó ivású, biztos pont a Dél-Balatoni alap vörösek palettáján. Az újonnan megjelenő csúcsbor, a Kislak 2011 50%-ban merlot-ra, egyharmad részben kékfrankosra, egyötöd részben pedig cabernet franc-ra épül. Kifejező gyümölcsösség, markáns sav, szép fa és elég hosszú lecsengés jellemzik. Van benne fantázia.

A kedvelt mátrai „különítményre” most igen kevés időm maradt, mind Losonci Bálintról, mind Szecskő Tamásról majdnem lecsúsztam. A csavarzáras Losonci Parola 2012 kerek, tartalmas és lédús gyümölcsökre apellál. Nagyon tetszett a Mátka Siller 2012 és hozzá hasonlóan a Magyarfrankos 2012 is. A pincétől egy héjon áztatott Szürkebarát 2012-t kóstolhattunk még, amely az ínyenceknek érdekes lehet, bár jelenleg picit nyers oldalát mutatja. Tamásnál már csak a megosztóan illatos Turán 2012-ből jutott, amely bőven hozza a megszokott színvonalat. Nekem nincs nagy bajom a fajtával, a Szecskő-féle interpretáció pedig abszolút jó példája a turánnak.

Ennyi fért belém mára. Helyszíni riportunkat látták-olvasták. Jelentkezünk fél év múlva – remélhetőleg már szép tavaszi időben – a következő Kézműves Borok Háza portfolió kóstolóról.

(Köszönet a meghívásért Szentesi Józsefnek.)

A borkereskedés honlapja: http://www.kezmuvesborok.hu/

Korábbi cikkeink a témában:

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr855622039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2013.11.11. 07:33:41

"A Velence Cuvée 2011 viszont remek formában volt, kifejezett, de szép hordós jegyekkel, irtózatos koncentrációval és intenzitással."

Korábbi Velence küvék valóban irtózatosak voltak. Még sohasem sikerült kiváló bort kóstolnom Szentesitől de azért ezt a tizenegyest mutasd meg a nyáron. Remélem nem lesz büntető lövés.

loading 2013.11.11. 13:15:31

"Tamásnál már csak a megosztóan illatos Turán 2012-ből jutott, amely bőven hozza a megszokott színvonalat." Meglepő, de 3 palack vásárlása és elfogyasztása után a 2012-es mélyen alulmúlta a 2011-es és a 2009-es évjáratot. Mondhatni nem tipikus turán (másokat is figyelembe véve).

"A Kikelethez sodródva a magnum palackos 3 Grácia 2011 kis mákos illatot mutat, ami már a korosság jele. Fáradófélben van, lapos érzetű, sós." Szerintem egy 2 éves bornak még korai ilyennek lennie.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.11. 13:17:46

@loading:

Turán: nekem annak tűnt, illatos-pacsulis volt, elég vastag is, ahogy kell ennél a fajtánál.

3 grácia: nincs formában a bor, annyi szent.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.11. 13:19:58

@európai: Akárhogy is van, a Velence Cuvee egyik legjobb hazai vörösbor. És szépen érik, itt volt ebből egy vertikális. A 2007-es szvsz egészen remek:

borrajongo.blog.hu/2013/07/03/szentesi_matrixban

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.11. 14:52:51

@loading: @akov: Karácsonykor ez a bor lesz nálam a vendégváró ital. Majd megírom, hogy milyen volt.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.11.11. 16:08:42

@loading: @akov: nálam 3 db 3 grácia fogyott az elmúlt évben, de egyik után sem rebegtem "gracias-t". kettő dugós volt és a harmadik is darabokban volt, nem esett jól.

eddig vártam a 4. kipattintásával, most meg már késő? :-)

loading 2013.11.11. 16:13:48

@akov: Lehet, de a palackok nagy száma miatt én nem gondoltam palackvariációra. Vagy túl hamar nyitottam volna meg és náluk ennyit jelent a friss palackozás?!
@szenvedély S.: Nem tudom, én nem kóstoltam. Csak csodálkozom, hogy ennyire korán került leszállóágra.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.11. 16:43:43

@loading: ezek szerint ennyire terveztetett. Dugo, ken, stb.

loading 2013.11.11. 18:26:23

@akov: 4900Ft/palack áron? kb. 1 hónappal a palackozás után? Ezért picit mérges vagyok. De gondolom velem van a baj.....

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.11.11. 20:13:59

A 3 Gráciát én is kóstoltam mostanában, többször is. Egy hónapja a Mindszenthavi Mulatságon teljesen rendben volt, hétvégén a Gellértben én is úgy éreztem, hogy tetszett már jobban. Szerintem a borászok se hosszú érlelésre szánták, mindenesetre nekem is van még 1 palackom az ünnepekre.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.11.11. 20:15:40

@loading: jaja, el vagyok tévedve (elnéztem az évet, haha). Ez egy friss bor. Viszont ha 11-es, akkor miért volt ennyit hordóban/palackon kívül?
süti beállítások módosítása