A Borrajongó

Párbajok I.

2013. június 14. 10:00 - drbarta

Elindítok egy sorozatot. Rendszeresen két bort fogok egymás mellé állítani, és megnézni hogy szólnak együtt, mit tudnak egymásnak mutatni.

Első lépésként kíváncsi voltam, hogy a múltkori Languedoc-kóstolónk legszebb bora, a jó nevű, de presztízsét tekintve a borvidék szintjén sem épp a csúcsok csúcsának számító, 20 Eurót kóstáló Clos de L'Escandil valóban megüti-e, vagy épp akár túl is teljesíti-e egy top tizenezres villányi nagyágyú szintjét, mint ahogy arra a kóstolónk után gyanakodtam.

2013-06-10 18.05.36.jpg

Tiffán Grande Selection Villány 2007

Érett-aszalt fekete gyümölcsök, sok pörkölési aroma, fekete csokoládé, kicsi odaégett jelleg. Nagy testű korty. Nem kimagaslóan intenzív, de telt ízek. Aszalt és főtt gyümölcsök, némi bőrösség, pörkölt magvak. Érezhetően van jócskán glicerin, alkohol meg extrakt, a bor sűrű és nehéz, de a szerkezet mégis csak közepesen tömör, fókuszáltság helyett inkább hömpölygős. Rengeteg tanninra épül a váz, érettek, szilárdak, de némileg tapadósak. A lecsengés közepesnél hosszabb. 6 pontnál nem adnék rá többet.

A második, de főleg a harmadik napra egyre gyengébb lett. A kezdeti kis odakozmált beütés később már kifejezetten szétfőtt-állott-tercier arcot öltve az egészre rányomta a bélyegét. Ízben is egyre fáradtabbnak, előrehaladottabbnak, a mérethez képest üresebbnek tűnt, ezzel párhuzamosan pedig  a tannin egyre erősebben szárított. A harmadik napi formát már nem volna kedvem pontozni. Ez a bor úgy általában 14 ezer forint körül van, én az Alexandra könyvesbolt borszaküzletében vettem rendkívül jutányosan 10 ezerért.

Dom. des Aires Hautes Clos de L’Escandil Minervois La Liviniere 2007

Sokkal mélyebb, tisztább és komplexebb illat. Szuperérett  feketegyümölcsök, áfonya, szeder, ibolya, szegfűszeg, feketeolíva-koncentrátum, édes gyökér, az előzőtől lényegesen finomabb, de szép adag pörkölési aromával itt is. Szájban nagy test. Áradóan mély íz, vastagon gyümölcsös-fűszeres rétegek, a hordó itt is jól érzékelhetően jelen van, de az alapanyag koncentrációja mellett teljesen jól megfér. Tömörebb, sűrűbb a közép, szerkezetileg is tartalmasabb, fókuszáltabb, hosszabban bontakozik korty. Itt is sok a tannin, de mégis finomabb tapintatú, remekül integrált, akárcsak a savak. Igazi nagyágyú vörös, a minőség minden szempontjából túlnő az előző boron, de a közelmúltban kóstolt prémium burgundi borok  friss emlékeim szerint tudnának neki újat mutatni finesz-elegancia szintjén, így most nem adnám meg tisztán a nyolc pontot. Legyen 7.5 pont. A második és harmadik napon is pontosan ilyen, áll, mint a cövek. Az áráért persze bomba vétel, megvenném újra.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr505361039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.06.14. 13:20:15

Tiffán Cuvée Carissimaet kóstoltál mostanában?
Kíváncsi lennék, hogy az milyen a Grand selectionhoz viszonyitva.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.14. 15:25:46

Nem. Én is kíváncsi lennék,de szerintem ki fogom hagyni :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.14. 15:48:29

@drbarta: ezek ilyen tipikus ajándékozó-borok, a delikvens legalább hallott róla és tudja, hogy k. sokba kerül.
Saját célra pénzt adni fájdalmas érte.

emoss 2013.06.14. 16:22:38

Sziasztok!

Még a Vinopolis év eleji Nagy Villányi Kóstolóján kóstoltuk a Carissimae-t (évjárat most nincs meg), nem voltunk tőle odáig, a Lucia-t vártam nagyon de azt meg nem hoztak. Lelkes amatőrként kedvelem Villányt de ez a bor abban a mezőnyben a középső harmadban foglalt helyet.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.06.14. 17:14:02

@drbarta: ha azt a 20 €-t nézzük, amit ráköltöttél utóbbira és hogy az a FELE a Tiffán bornak. hát, nem is értem miért vennéd meg még1x...:-)

asszem Tiffánéktól már csak az Elysium érdekelne, de költeni rá már nehéz lenne.

a franciát hol vetted?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.15. 08:15:12

@szenvedély S.: Az árazást tekintve én többször mondtam, hogy engem nem is feltétlen az érdekel, hogy most konkrétan mennyibe fájna egyiket, vagy másikat megvenni jelenlegi árfolyamon, hanem inkább azt összehasonlítani, hogy mennyire lett beárazva. És 5 évvel ezelőtt, amikor ezek a borok születtek/érlelődtek/palackozódtak, akkor még 250 körül volt az euro. Tehát A Tiffánt közel 60 eurora árazták be akkortájt, amikor az Escandilt 20-ra.

Ez utóbbit pedig itt vettem:
www.karl-kerler.de
egy korábbi palackját pedig itt:
www.pinard-de-picard.de

Puskásutcalakás 2013.06.15. 17:13:25

Igen, a L'Escandilben akkora energia van, minden szegmensében, hogy nehéz mellette helyt állni. Tiffántól a Cabernet Franc-Sauvignon mindíg jól esett -inkább vezette a gyümölcsösség, mint a hordó v akár a nagy test, és ettől élénkebb a bor, mint pl a Clarissimae (vagy akár a Gr. Sel. de azt még nem kóstoltam). 3400 környékén nem rossz vétel, 6p-t hoz az is.
süti beállítások módosítása