A Borrajongó

Tokaji hétvége I. Árvay, Tokaj Nobilis és Bott-pince vizit

2013. május 07. 06:00 - drbarta

Ne csak írja...Ismét ezzel a jelszóval tölthettem egy hétvégét Tokajban, illetve főleg Bodrogkisfaludon. Aki a korábbi részeket már olvasta, nagyjából sejtheti miről van szó. Aki esetleg még nem olvasott itt ilyesmit, annak dióhéjban annyit, hogy a Bodó-Bott házaspár invitálására olykor összegyűlik néhány velük már évek óta baráti kapcsolatot ápoló mihaszna, városi léthez szokott puhány borblogger, akiket terv szerint jól megdolgoztatnak, hogy szinten tartsák bennük a tiszteletet a szőlész-borászok kétkezi munkájának irányába.

Mielőtt esetleg bárki megsajnálna bennünket a kemény meló csak a kisebbik részét teszi ki az itt töltött időnek, nagyrészt ugyanis orrba-szájba kóstolunk, iszunk, finomakat eszünk és egyáltalán igen jól érezzük magunkat.

A hivatalos program megkezdése előtt persze igyekeztünk kihasználni a rendelkezésre álló időt és néhány pincelátogatással tartalmasabbá tenni a tokaji hétvégét. Most ezekről fogok írni, megosztva a kóstolt borok jegyzeteit.

ÁRVAY-PINCE

Sárgamuskotály Angi 2011: Saját flórával erjedt. Illatos, de nem annyira orrbamászó módon. Diszkrét virágos parfümösség, fehérhúsú gyümölcsök, pici sósság. Könnyed, de elegendően tartalmas korty, száraz, tiszta ízek, itt is némi sósság ad egy kis komolyságot. Közepes hossz. Szép.

Sárgamuskotály Angi 2012: Fajélesztővel erjedt. Rózsás-citrusos-licsis illat, direktebb az előzőnél. Szájban hasonlóképp könnyed, közepesen intenzív zamatokkal. Tiszta, egyszerű, szokványosabb világú muskotály.

Sauvignon blanc 2012: Passio-gyümölcs, fehérhúsúak, citrusok.Közepes test, visszafogott ízek. Tisztaság, áttetszőség. Könnyen iható, nem bonyolult darab, alig közepes lecsengéssel.

Birtok Furmint 2010: Friss és kortalan gyümölcsösség, körte, alma, méz, virágok, érlelet hangulatú aromák. Telt ízű korty, cizellált, élénk, kissé kemény savakkal, bár a maradékcukor jól oldja szigorukat. Elég hosszú.

Szabi Furmint 2011: Acéltartályban készült. Kicsit visszafogott, de tiszta és vonzó illat, nyári almával, citrusokkal. Szájban közepesnél teltebb, nagyon jóivású. Nem egy hatalmas szerkezet, de ízében elegendően koncentrált, kifogástalan savakkal, egyensúllyal,arányokkal. Stílusban ez tetszett a legjobban.

Istenhegy furmint 2011: Tartályminta 1- Visszafogott illat, sok ásványossággal. Telt, erőteljes korty. Koncentrált anyag, sok sav, hosszú kibontakozás, és lecsengés. Kicsit rendezetlen, de ígéretes, komoly alapanyag.

Istenhegy furmint 2011: Tartályminta 2- Félszáraz. Hasonló illat, szájban még vastagabbnak tűnik, mélyebb, intenzívebb  indítással. Masszív, sűrű kortyközép követi, savban viszont szélesebb, puhább az előzőtől, így inkább hömpölygősebb a bor. Szép hosszú lecsengés.

Köves-Úrágya furmint 2010: Rigid bort ígérő illat, sok ásványossággal, érleltebb, kortalanabb hangulattal. Nagy, de izmos test. Ízben visszafogott, de van benne jócskán struktúra, tömörség. Élénk savak, sima tapintat.

Padihegy furmint 2009: Többet nyújt az illat, vastagabbak a gyümölcsök, több fűszer is van, de benne van szintén az előző bor érleltebb, előrehaladottabb hangulata is. Nagy test, teltebb íz, tömör, ugyanakkor kerek korty.

Sárgamuskotály-édes 2012: Körtekompót, fahéj, sütőtök, édes fűszerek. Arányos test, nem túlzó édesség. Közepesen telt íz, lehetne savban feszesebb.

Kései furmint 2010- Élénkebb illat, sok kajszival, mézzel, viaszossággal. Arányos korty, nem túlzó édesség, intenzív ízek, frissebb gyümölccsel. Feszes, szikrázó savak, hosszabb lecsengés, kissé rakoncátlan egységű összkép. Tetszett.

Aszú  6 putt. 2009:  186 g maradékcukor. Visszafogott, de szép tiszta illat. Akácméz, méhviasz , kajszi, pici vanília, marcipán. Nagy, olajos test, mély indítás, intenzív íz megtámogatva jelentős édességgel. Picit puhább, szélesebb savak, igen hosszú lecsengés.

 

TOKAJ NOBILIS

Birtokbor 2010: Almás-virágos illat, kis érleltséggel. Közepes test, közepes ízintenzitás, közepes lecsengés. Jó arányok, jó egyensúly, sima felszínek.

Susogó furmint 2011: Hűvös illat friss, élénk gyümölcsökkel, citrusok, zöldalma, pici menta, sós-gyurmás ásványosság. Közepesnél alig nagyobb test. Tiszta, szinte áttetsző közegben kellően koncentrált  íz. Feszes savak, jó egyensúly, közepesnél hosszabb lecsengés. Elegáns és kifejező bor.

Barakonyi furmint 2011: Mélyebb illat, melegebb, érettebb gyümölcsökkel, jól érzékelhető hordóhatással. Az előzőnél picit nagyobb test, krémesebb konzisztencia. Vastagabb gyümölcsösség, hordófűszerek ismét. Kicsit talán sűrűbb anyag, de most sokkal jobban megfogott az előző bor.

Barakonyi hárs 2011: Hasonló illat. Érett alma, körte, virágos-mézes-vaníliás díszítésekkel.  Nagy testű korty, telt ízek. Szerkezetileg közepesen tömör, fókusz helyett inkább hömpölyögve fejlődik a korty. Gazdag, szerethető bor.

Sárgamuskotály 2011: Félszáraz. Rózsás-licsis-citrusos illatok. Közepesen telt, zamatos korty. Nem bonyolult a felépítés, de az átlagnál tartalmasabb, vastagabb a korty. A savak szélesebbek, de elegendően vannak. Fincsi.

Kövérszőlő 2008: Érett, petrolos illat, mögötte édeskés trópusi gyümölcsök bújnak szép lassan elő. Van azért egy olyan kortalan, előrehaladott hangulat benne. Közepesen telt korty. Alapvetően édesség-hangsúlyos és lágy, de szájban mégis fiatalabbnak tűnik, mint az illat ígérte. Édeskés gyümölcsös-fűszeres ízek, egyszerűbb felépítés, közepes lecsengéssel.

Aszú 5 putt. 2008: Kajszi, trópusi gyümölcsök, pici fülledtség, viaszosság, méz, vanília. Arányos testű aszú, az édesség sem túlzó. Telt, sokszínű ízvilág, feszes, vibráló savkészlet, szép hosszú lecsengés.  Tetszik.

Aszú 6 putt. 2010: Kajszi, töppedt szőlő íz, vanília, méz. Nagyon vastag, olajosan sűrű korty. Nagyon intenzív, mély íz, hosszan hömpölyögve bontakozna, de egyszercsak robbannak savak és az egészet iszonyú magasra repítik. Nagyon hosszú lecsengés és persze nagyon finom, de most még szertelenség jellemzi, élek is vannak jócskán. Lórúgás-szerű élmény a különböző előjelű féktelen intenzitásaival.

2012-es minták

Birtokbor:  Nagyon primer, tiszta, jóivású, örömteli.

Barakonyi furmint: Vonzó primer gyümölcsösség, szőlővel, pici élesztővel. Zamatos korty, kicsit puha savak, ugyanakkor kis co2 most ad neki jól eső vibrációt. Mindig öröm ilyesmit inni.

Barakonyi hárs:  Hasonló,talán még nyíltabb, picit teltebb, picit még jobban tetszett.

Susogó furmint: Érdekes, hogy már hordóminta korában csupa ásványosság, ugyanakkor teljesen sima és kerek. Kissé lágyak a savak.

Amicus: Barackos, kicsit élesztős. Szájban színes ízek, kissé puha savakkal itt is.

Szamorodni: Sok friss kajszi, pici élesztő, szájban sokkal intenzívebb, mélyebb haraphatóbb ízek, feszesebb savak által kísérve. Kis co2 van még, nagyon jól áll neki, még vibrálóbbá teszi. Nagyon tetszett.

BOTT PINCE

Teleki 2012: Zöldalmás, citrusos gyümölcsösség, finom fűszerezettség. Arányos test, telt íz. Kellően tömör szerkezet, precíz, cizellált savak vezette fókusz, elég hosszú lecsengés. A vége még kicsit szétáll, rendezetlen még a bor, de pazar alapanyag.

Előhegy hárs 2012: Citrusok, zöldalma, zsálya és egyéb kerti fűszerek. Nagyon zamatos korty, lédús, harapható gyümölcsökkel. Pont ideális savak, élénkek, jóízűek, de szépen belesimulnak már a korty többi alkotója közé. Nem kiemelkedően mély, vagy tömör, de a stílushoz épp elegendő a strukturális tartalom. Jelenleg az egyik legnagyobb öröm a sorban.

Előhegy furmint 2012: Újhordóba került, érződik is. Rengeteg toast, kávé. Szájban közepesen tömör szerkezet, az aromákat itt is uralja a hordó. Nem lesz önálló tétel.

Határi hárs 2012: Érett fehérhúsúak, fehér virágok, sós-gyurmás áványosság. Közepesnél nagyobb test. Izmos, tömör, szikár. Cizellált, kemény savak, még rendezetlen egység.

Kulcsár hárs 2012: Vonzóbb illat, több virágosság, kedvesebb gyümölcsösség, kerámiaporosabb ásványosság. Egy kicsit könnyedebbnek hat a textúra, de benne van az előző tömörsége, izmossága. Tiszta, már most remekül iható.

Kulcsár hárs 2011: Hasonló világ, de az előző tisztasága után még szembeötlőbb a múltkor is megfigyelt erjedt-sütőtökös szokatlan aroma. Szájban hasonló méret, hasonló teltség, de savban most szélesebbnek tűnik, nincs benne az a vibráció, mint emlékeimben. Ha bárki kíváncsi rá inkább 2012-es révén ismerkedjen a dűlővel.

Határi furmint 2011: Körte, alma, virágok ismét, sósság, gyurma. Pazar szerkezet. Koncentrált zamatok, ugyanakkor tömör, feszes, fókuszált. Remek egyensúly és egység, nem igazán tudok belekötni.

Csontos 2012: Hordóminta. Szenzációsan jó. Tele direkt bájjal, zamattal, ugyanakkor nagyborosabb ásványossággal, precíz fókuszáltsággal. Mindez hibátlan arányok, magától értetődő gördülékenység mellett. Lehet ez lesz az eddigi legjobb Csontos?

Csontos 2012 (Rudi néni): Hordóminta. Talán még mélyebb anyag. Vastagabb, tömörebb test, a sav viszont szélesebb, kicsit több cser.

Csontos 2012 (Rudi-néni -2) Excellenciás alapanyag. Még élesztős, de intenzív az egész, masszív savakkal.

Kései 2012 (Három Grácia alapanyag) Hordóminta. Vonzó kajszis illatok, ízek, savban kicsit kevés.

Szamorodni 2012: Hordóminta. Kajszis, dohányos, viaszos. Mély íz, jól strukturált felépítés, remek savak.  Igen szép.

Szamorodni 2011: Gyümölcskosár, kajszival trópusi színekkel. Telt korty, mély íz, szemrevaló strukturális tartalom, hosszú lecsengés. Savban icipicit puhább az ideálisnál, de  nagyon szép, mint eddig mindig.

Aszú 2008: Letisztult világ sok friss sárgabarackkal. Mély, intenzív anyag, remek sav-cukor aránnyal, hosszan hasító fókusszal.

A hétvégén tartott nagylélegzetű kóstolókról igyekszem még a napokban beszámolni.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr75284319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2013.05.07. 08:11:05

"Aszú 2008: Letisztult világ sok friss sárgabarackkal. Mély, intenzív anyag, remek sav-cukor aránnyal, hosszan hasító fókusszal."

Milyen érdekes,ahol most én ülök ott délután négy óra van és éppen a 2008-as 6 puttonyost kortyolgatom. Rendkivül jó bor, hamarosan hoszabban értekezem róla.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.07. 08:19:49

@európai: Ez tényleg érdekes :) Örülök, ha tetszik neked is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.07. 09:37:21

Köszi a megosztást! Rendben van a leírás:)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.05.07. 10:16:30

végre egy kis tokaji cucc. jól indul a napom!:-) benne két kiváló ár/érték arányú pincészettel...

emoss 2013.05.07. 11:41:30

Ez a mennyiség/minőség ebben a koncentrációban szinte már pofátlanság! :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.07. 13:29:20

@emoss: Mi az, hogy "szinte" ? :)
Akkor várd még ki a hét hátralevő részét!
süti beállítások módosítása