A Borrajongó

Maurer Kadarka 1880 2011

2013. április 04. 06:00 - akov

A Szerbiába szakadt Hajdújárásról, a Szabadka-Horgosi borvidékről származik ez a kadarka, amelyet egy 1880-ban telepített ültetvényről készített Maurer Oszkár. A hátcímke szerint „Tudomásunk szerint a világ legidősebb kadarka szőlőültetvényének a termése a palackban lévő bor”. Minden bizonnyal így is van. Ha körbenézünk a világban, nem csak kadarkából – ahogy a címke pedzegeti szerényen – de más fajtákból is alig-alig találunk ilyen idős telepítéseket. Kapásból csak pár ausztrál borászat jut eszembe, ahol hasonlatosan hajlott korú shiraz vagy grenache tőkék adják a legcsúcsabb – és igen drágán mért – tételeket. Annál is inkább hihetetlen ez, mert a magyar szőlészeti mainstream szerint 30 éves tőkekornál már vágni érdemes. Kíván-e fűrészt a kadarka 130 évesen?

maurer_kadarka.jpg

Meglepően világos színünk van, a közepes rubint éppen megüti. Illata borsos, fűszeres, finoman virágos és cseresznyés, kevés fa, föld és túlérett gyümölcsök gazdagítják. Ahogy várjuk, a test közepes, a bor aromái ribizlit és más piros bogyósokat idéznek. Sava elég markáns, citromos-gránátalmás érzetű, tannin alig érződik, de nem is hiányzik. Az egész konstelláció a fajta fűszereire van felfestve. A lecsengés hosszú, benne egy kevés aszaltas jelleg. Nem átütő vagy bombasztikus bor, de érdekes és elegendően komplex. Piros pont az alkoholnak. Eléri a 6 pontot. 12,0%. 3.500Ft (Terroir Club)

Talán szerkezetben közelebb áll ez a bor egy pinot noirhoz, mint legtöbb fajtársa. Ha ebben a palackban nincs is benne a nagy reveláció ígérete, a klón további vizsgálatra lehet érdemes. Ha kadarkatermelő volnék, Hajdújárásig meg sem állnék, hogy erről a szőlészeti matuzsálemről vesszőt vételezzek.

Egy-egy ilyen kóstolás megvilágítja, mennyire nem ismerjük még mindig a kadarkát. A rendszerváltás óta eltelt két évtized és a fajta múltjáról mesélő borok tucatnál kevesebben vannak. Ha csak Szekszárdot vonjuk nagyító alá, Németh Márton uradalmi vincellér 1828-as fajtalajstromában a kadarka hat „fekete” és egy fehér változata szerepel.[1] Egyáltalán merre vannak ezek? Keresi-kutatja valaki az 500 éves kadarka-kultúránk szegleteit? Vagy ez mind, végleg elveszett?

Irodalom:

[1] Töttös Gábor. „A szekszárdi szőlő és bor”. 1987.

66 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr805193795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kadarka 1880-as telepítésről 2013.04.08. 13:00:01

Keresi-kutatja valaki az 500 éves kadarka-kultúránk szegleteit? Vagy ez mind, végleg elveszett?

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.04.04. 15:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2013.04.04. 08:20:09

Bolondos, csillagvirágú, fügelevelű, kereszteslevelű, lila kereszteslevelű, zöld kereszteslevelű, lúdtalpú, nemes, szagos - ezek a fajtaváltozatok tudtommal megtalálhatóak Pécsett, illetve a Szekszárdról gyűjtött klónokról is már egyre többet tudni. Az 1880-as azért különleges, mert másutt filoxéra utáni ültetvényekkel (80-100 éves) találkozni csak, gondolom immúnis talajon díszlik. Bizonyosan nem egy "klónról" van szó, éppen ez a lényeg, akkoriban fajtaváltozatok és tájfajták voltak elterjedve, vegyesen a szőlőkben: egyik színanyagot, tannint, a másik savat, a harmadik cukrot, a negyedik illatot kölcsönzött a borba, persze olyan is volt, ami szaporította a levet. A termőhelynek, az igényeknek megfelelően tevődött össze belőlük az ültetvény, illetve - és ez is egy igen fontos szempont - további fajtákból, amik többé-kevésbé együtt érnek vele és kiegészítik, rásegítenek némely gyenge pontjára a fajtának, lehetőleg akkora százalékban, hogy a gerincet adó fajta jellege ne sérüljön, csak gazdagodjon általuk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 08:46:08

@zoli: Kösz. Massal selection, nyilván. Kérdés, ezekből a különböző klónokból mennyi is hol van eltelepítve? Mennyi belőle a P9-es? A Pécsi kutatónál sok fajtából csak néhány tőke van, tehát kérdés, csináltak-e ezekből bort és ha igen, milyet?

shiraz 2013.04.04. 09:20:05

ha valaki komolyan foglalkozik a kadarkával az Oszkár. több öreg ültetvény is van ezen felül (1912, 1925) plusz az innen származó vesszőkből már termő új ültetvény is van a Szerémi borvidéken.
amúgy többen is vittek már szaporítóanyagot Hajdújárásról :)

loading 2013.04.04. 10:12:19

Nekem nem ez a bor jut eszembe egy kadarkáról: főként az említett citromos-gránátalmás ízvilág miatt. Ezt nem kedvelem. Értem, hogy öregtőke meg minden, de attól még nem jó bor. Szerintem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 10:16:34

@loading: Az öreg tőkékből, saját jogán nem lesz jó bor. Remélem nem ezt írtam le. Nekem ez a kadarka egy kifejezetten pozitív élmény. Ugyanennek a bornak a 2009-es változata szerintem teljen kiábrándító volt.

Daeril 2013.04.04. 10:21:01

Nem fűrész, hanem csákány Akov. Remélem a Szentesinél dolgozva nem kell megtudnod soha, hogy kell csinálni.

A bor valóban nem bombasztikus de mindenképpen érdekes. Évjáratról évjáratra én is igyekszem követni.

shiraz 2013.04.04. 11:02:22

"a magyar szőlészeti mainstream szerint 30 éves tőkekornál már vágni érdemes"
szégyen, h a magyar mainstream (bárkit is jelentsen ez) itt tart.
szégyen az is, ahogyan a legtöbb borászat bort készít és szőlőt termeszt Magyarországon.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 11:09:15

@shiraz: Remélem átment, hogy ezt negatív felhanggal értettem. :D

Szomorú azért látni, ahogy pl. egy 25 éves tőke feladja és megdöglik a saját súlya alatt. Velence környékén lehet ilyet látni. Vannak fényképeim, egy posztot akarnék írni belőle, de nem jutottam még el oda. :(

shiraz 2013.04.04. 11:23:36

@akov: persze, átjött.
az is szégyen ahogyan a vegyszeres szőlőből készült plasztikázott borokat simán kézműves terméknek adják el egyesek...
de manapság csak az a lényeg, hogy finom a bor és minden rendben, ahogyan egy hirdetésben láttam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 13:53:20

Kellemes borocska ez, bár nálam 5-nél nem több.

shiraz 2013.04.04. 14:27:38

@drbarta: mi hiányzik Neked belőle?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 15:02:08

@shiraz: Magasabb értékeléshez lehetne koncentráltabb, hosszabb, intenzívebb, vagy épp komplexebb. Ettől persze még rendben van úgy ahogy van, jól elkíséri a halászlét...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 15:09:53

@drbarta: @shiraz: A 80-84p tartományban sok kadarkát lehet kapni pl. Szekszárdról, ezt én azért többnek éreztem.

Az is nagy kérdés, van-e 5 pontnál jobb halászlé Szegeden. Szerintem az is ritka! :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 15:21:28

@akov: Vendéglőben nincs, de ezt konkrétan ÉN csináltam és némi elfogultsággal ugyan de 5p-nál határozottan magasabbra tenném :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.04. 16:25:25

@drbarta: Nono, azt le kell kóstolni, mégpedig vakon! :D

Fiskális 2013.04.04. 16:26:12

@drbarta: én ezzel vitatkoznék, de majd egyszer máshol. (A nagyban készült halászlével, ha tisztességes munka, s jó alapanyag van benne, akkor sok olyan előny keletkezik, amit nehéz otthon reprodukálni. Nem hiszek abban, hogy minden vendéglős csak gazemberkedik. Van, aki abban érdekelt, hogy sokan és visszajárjanak. Szerintem :-)

Fiskális 2013.04.04. 16:33:08

Igen, Egerben sokszor mondják, hogy a kadarkáról a régiek mindig a burgundi világát rokonították. Nem egy mai kadarkánál (most a jókra gondolok azért) az ember nem is érti, mire gondolhattak. Lám, egy régi tőkén a gondosan készített kadarka neked is ezt juttatta eszedbe. Akkor mégis lehet benne valami... (S nem véletlenül gondolták azt sem, hogy a Bikavér "vázbora" az lesz, amire "ráaggatják" a többit, hogy szépítse, harmonizálja. Legalábbis valamikor így volt, s tudtommal megint így csinálják sokan. Én pl. kadarka alapon készült, blauburgeres bikavérekkel találkoztam igen kiegyensúlyozott, kerek darabokkal... nekem ez a kombináció nagyon tetszett. A harmadik házasított bor bennük talán CF vagy CS volt... esetleg Merlot.)

zoli 2013.04.04. 21:06:53

@akov: nem tömegszelekció, az egészen más, ráadásul helyesen csak generatív szaporításnál alkalmazható a kifejezés. A régiek is klónszelekciót végeztek, csak nem annak hívták: a szebb, a zamatosabb, az ellenállóbb, a jobban termő, stb. vesszőket szaporították tovább és pótolták azzal a kipusztult tőkéket. Tehát egy pozitív szelekciót végeztek; a rosszul termékenyülő, nyavalyás, rúgós, érzékeny tőkéket idővel leváltották, így cserélődött általa konstansan az ültetvény összetétele, illetve hosszútávon a fajta is lassú változáson ment át.
Ahogyan linkelted is, Heimannéknál van a kihelyezett kutatás, évente összegyűlnek az egyes klónok tételeit elbírálni.
Sokan úgy gondolják a P.9 klón végett alkonyodott be a kadarkának, de sztem nem. Tény, hogy az egyik legrothadékonyabb változat, de a nagy többség is hasonlóképpen reagált volna intenzív termesztés, magasművelés, ill. szálvesszőzésre. A régi heterogén ültetvényformához még visszatérhetünk, de a legjobbnak tartott, hagyományos művelési formája nemigen hiszem, hogy újra elterjedne manapság...nomeg az újabb korban meghonosodott vörösborképünktől is tudnunk kellene elvonatkoztatni.

Fiskális 2013.04.05. 09:27:24

@zoli: "nomeg az újabb korban meghonosodott vörösborképünktől is tudnunk kellene elvonatkoztatni." - erről a mondatodról jutott eszembe, mert baromira érdekelne: van annak olvasható szakirodalma, s weben pl., hogy meddig tudjuk visszakövetni a bor befogadás és ízlés kultúráját? Magyarán tudjuk azt nagyjából, legalább belátható ideig visszamenően, hogy eleink (maradjunk csak a történeti Magyarországon) mit gondoltak jó bornak, mi volt a divatos, a trendi? esetleg a piac, akár a külföldi is mit favorizált? Tudom, hogy ez igen nehezen megragadható, de én történész-vénával vagyok megverve, s ez a gondolatkör nagyon érdekel a borászatban is, s a gasztronómiában is (ott vannak szakácskönyvek régről, s az segít, ha ételminták nincsenek is). De ha volnának is régi borok, azok nem hibernált minták lennének, hanem 100 éves változáson átesett bor-idő kapszulák, s így nem segítenének.
Mit gondoltok erről, a borivás ízlés változásairól mondjuk az utolsó 100-120 évben, kérdem szerintem egy éppen ebben a témában igen aktuális helyen, egy kadarka alatt? :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 09:42:36

@zoli: Bocs, én az gondoltam, hogy a massal selection-on a franciák pontosan azt értik. Sok klón, keverve ültetve. Mivel ilyenkor szinte mindig régi ültetvényekről van szó, természetes, hogy az évszázadok alatt csak a jó klónokat szelektálták ki.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.05. 12:04:47

@drbarta: az "elkíséri a halászlét" szinthez egy kicsit drága ez a cucc. Ha meg azt nézzük, hogy vakon leginkább pinot-nak gondolnám, abból kevés jobb van ennyiért...

zoli 2013.04.05. 13:16:27

@Fiskális: nagyon sok leírással találkozni a régmúltból az egyes borok készítésével kapcsolatban, analitikai paraméterekből is akad, külön tájegységenként, borleírások is vannak, de nyilván nem a mai szakterminológia mentén. Ettől függetlenül sokszor könnyen értelmezhető, találó leíró nyelvezetéből lehet következtetni a valós milyenségükre.
Az elmúlt 120 évben többször is nagyot fordult a világ: a filoxéra utáni rekonstrukció, az új és elhagyott fajták, a világégések, az új világrendek, mind-mind újraformálták a szőlészeti és borkultúránkat és ezáltal a közízlést.
Én azzal az utolsó mondatommal arra utaltam, hogy szinte az összes ismert régi kékszőlőfajtánkra nemigen volt jellemző a gazdag színanyag és tanninkészlet, az izmosabb savkarakter annál inkább. Mi viszont az újabban meghonosodott világfajtákon és azok nyugaton elterjedt, majd nálunk is adaptált készítési módozatainak borain nevelkedtünk és legtöbbször azokhoz mérjünk másra hivatott és jellemzően más készítési metódust igénylő fajtáink borát is.

@akov: amit te írsz, az csupán a heterogenitást szavatolja, de a merítés véletlenszerű. Akkor működhet, ha már egy tudatosan eltelepített és beállt szőlőről válogatunk és attól nem messze, hasonló adottságok mellett telepítjük/oltjuk át a sajátot.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.05. 15:15:49

@Hepci: @drbarta: minden bántás nélkül: nálam ez volt a nap kommentje! rövid és tömör és jót nevettem rajta! köszi!:-)

Fiskális 2013.04.05. 16:56:24

@zoli: magyarán, ha időutazó leszek, készüljek fel savasabb borokra? kösz különben :-)

kunzoo 2013.04.05. 19:26:29

@akov:
a kereszteslevelű változat ha jól emlékszem "rúgós", tehát nem termékenyül megfelelően.
Egy homoki gyalogszőlőnél lényegtelen hogy hány éves az ültetvény mivel a tőpusztulás miatt állandóan újítani kell, egy kétszáz éves ültetvényben lehet nincs egy darab kétszáz éves tőke.

A sok változat a szaporításból fakad, nem volt egységes nemesítői munka, ráadásul a dugványok minősége sem volt mindig jó. Ha jól emlékszem pl. ha nyakhajtásból szedtek dugványt, abból könnyen rúgós, kereszteslevelű változat lett.

A Kadarka a mindennapok bora volt mint a kövidinka, szerintem nem kell hogy nagy bor legyen belőle. Könnyen iható legyen, ha megiszok egy-két üveggel belőle ne teperjen a földre. Vicces hogy sokszor 12-13%-os boroknál odaírják hogy "nyárestékre, beszélgetésekhez".

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 20:01:49

@kunzoo: Kösz az infot. Tőkekorról beszélünk, nem ültetvénykorról. Nyilván nem választható el egymástól a két dolog. Olyan bor biztosan sosem lesz, amely csak pl. 81 éves tőkékről készült.

Kérdes, hogy a kadarkát meg kell-e hagyni a mindennapok borának? Annál, amit sok rendkívül gyenge szekszárdi kadarka tud, annál biztosan van feljebb, bármilyen fajtából. Lehet azért villanásokban látni, megfelelő szelekció mellett csodákra lehet képes.

Egyébként régen sem csak a mindennapok bora volt a kadarka. A 18. százazdban pl. a Budai bor, amely csókaszőlő és kadarka házasítása volt, kiváló exportcikkenk számított. Ha a később kialakuló bikavéreknek jó része a ma hígnak, kevésnek tartott kadarka lehetett, akkor mitől jutott bárkinek is eszébe a bika vére róla és miért 10 éves korban tartották a legjobbnak a jó bikavéreket?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.04.05. 20:06:52

@kunzoo: Mire gondolsz a 12%-13%-nál és a nyár esti beszélgetéseknél? Túl szeszes?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 20:10:42

@Szomjas Gödény: Már könnyedebbnek tűnő vörösborokra szokták ezt leírni, sőt talán sillerekre is simán. A 13% azért nem kevés már, de az is igaz, hogy nem az alkohol tesz nehézzé és melegben nem kívántá egy bort.

Mondjuk azt is megnézném, mennyivel később lehet lerészegedni egy 11,5%-os és egy 13%-os bortól. 3 perc? :D

Tudom, hogy nem engem kérdeztél... :D

kunzoo 2013.04.05. 20:34:02

@akov:
Az ültetvény kora a legnagyobb szám, a tőkék max olyan öregek lehetnek mint az ültetvény vagy fiatalabbak.
Egy régi gyalogművelésű (fejművelés karó nélkül) ültetvényben homokon jellemző munka volt az állandó pótlás, nem hosszú életű egy tőke ilyen körülmények között. Az ültetvény maga lehet attól még kétszáz éves. a tőkék benne lehet túlnyomórészt 20-30 évesek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 20:36:44

@kunzoo: Részemről nem homoki ültetvényekről beszélek. Hanem pl. ilyenekről:

www.wineanorak.com/barossa/clarevalley4_wendouree.htm

kunzoo 2013.04.05. 20:39:10

@akov: @Szomjas Gödény:
Szerintem nincs a piacon igazi nyári fröccsbor. Az lesz az alapbor sok pincénél ami nem jött össze valami okból jobb borrá. Tehát a cél valami más volt. A jó nyári bornak nem is kellene "minőségi" bornak lennie, elég kellene legyen 10-11% savas legyen, ne legyen illatos.
Ha elszúrt "minőségi" borból csinálsz fröccsöt, nem is lesz a fröccsnek jó íze. Áttör rajta a bor, szagos lesz, enyhén olajos érzete van.

A fröccsi is hungarikum, méltó helyén kellene kezelni.

kunzoo 2013.04.05. 20:57:35

@akov:
Azért emeltem ki a homoki ültetvényt mert a filoxéravész miatt máshol mint immúnis talajon nem is maradhattak fent eredeti ültetvények 100-120 évnél régebbiek, hisz azok még gyökérnemes dugványok voltak, tehát a filoxéra elpusztította őket!
Csak immúnis talajon maradhatott fenn ilyen régi ültetvény! Ott még most is gyökérnemes dugvánnyal szaporítanak. (olcsóbb)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.05. 21:13:39

@kunzoo: Jegyezzük meg, hogy vannak a világnak olyan szegletei, amelyek a mai napig filoxéra-mentesek. Dél-Ausztrália, Chile, Argentína egyes részei, Ciprus, stb. Emiatt nem csak homokon lehet öreg ültetvény. Franciáknál (pl. Loire) is talász ültetvényt, amelyet eredeti gyökértörzsön nevelnek és telepítenek is újakat. Azt mondják sokkal jobb a bor, ha eredeti gyökéren van.

kunzoo 2013.04.05. 21:23:45

@akov:
Bocsánat, én most magyarországi viszonyokat értettem ezalatt, a cikk is egy (történelmi) Magyarországról származó szőlőről-borról szól.

A filoxéra pont Franciaországot pusztította el (mármint a szőlőt) először. Lehet hogy a Loire vidékén immúnis a talaj?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.04.06. 10:44:43

@kunzoo: Tény, hogy életem legszebb fröccsemlékeit olyan borokról őrzön, amit magában nem lehetett meginni. (Mondjuk ez is meglepő.)
Ez is olyan hungaricum egyébként, amit az osztrákok csinálnak igazán jól. Lehet kapni kint félliteres, petpalackos spritzert, talán dobozost is, olcsó cuccok és jók is voltak.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.06. 22:22:21

@Szomjas Gödény: @kunzoo: abszolút egyetértek Szomjas Gödénnyel!! Ausztriában élve nagyon sokmindenből azt tapasztalom, hogy mi vettük át tőlük (nyelvtani szerkezetek, elöljárók, magyarosított szavak, stb...)! Uj Péterhez hasonlóan én sem vagyok a Hungarikumok nagy barátja, mert nem tudom, hogy valami mitől hungarikum. ergo: nem vagyok biztosan meggyőződve, hogy a fröccs nem az osztrákoktól jött! (az viszont biztos, hogy a gulyást sokkal jobban készítik mint odahaza!)

majd' 3 éve nyáron nekem borban és fröccsben is nagyszerűen esett a Bortársaság másfél literes fehérje, amit Béla és Bandi készítettek - asszem tavaly már a saját nevük alatt. csak ajánlani tudom.

zoli 2013.04.07. 10:17:14

@kunzoo: a kereszteslevelűekre általában (pl. kadarka, furmint, ezerjó) az jellemző, hogy kevés, apró, billingszerű fürtöt hoznak.
Sztem csak félig helyes a logikád - miszerint kicserélődik gyorsan az ültetvény - ugyanis pont régen és pont homoktalajon jellemzően bujtással, esetleg döntéssel pótolták a helyhiányt, hiszen az anyatőke tulajdonságait továbbviszi az újabb.
Szaporító vesszőt szintén jellemzően szép tőke szép (termő) vesszejéről szedtek.
A sokféle változat elterjedésének két kulcsa, hogy nagy felületen termesszék, illetve hogy minél több, különböző tájegységen. Előbbi sok rügymutálódásra ad lehetőséget, míg utóbbi arra, hogy vidékenként terjedjen egy-egy (vagy több) ott kiemelt, helyi igényekhez igazított változat.
Nem értek teljesen egyet "a mindennapok bora" kitétellel sem, pontosabban inkább azzal, hogy az törvényszerűen vékony, egyszerű (negatív) valami kell, hogy legyen, de azzal még kevésbé, amikor nyögvenyelősen, erőszakkal szeretnék egy-egy olyan szerepkörbe betuszkolni a műfajt, ami nemigen lehetséges. Amúgy is a legnagyobb hiány sztem pont a könnyen elérhető, korrekt mindennapok borából/ivóborból akad nálunk.

@szenvedély S.: megközelítés kérdése, Ausztriában járva nekem meg lépten-nyomon a Monarchia nemzeteinek kultúrájából összecsemegézett holmik szúrnak szemet: pl. a heurigerekben gyakorta megtalálható liptauer körözött, vurstlik alkalmával meg debreziener, langosch. Ami nem baj, az főképp nem, hogyha igényesen csinálják, csak ki ne derüljön végül, hogy ők találták ki. A rendelkezésünkre álló adatokból azt is tudhatjuk, hogy a kékfrankos németföldről (Heilbronn-Franken) került ide, előbb magyar területre, majd onnan az osztrákokhoz. Trianon előttig nem is volt használatban a blaufränkisch elnevezés (nomeg Burgenland se). Ettől függetlenül tény, hogy ők csináltak belőle sikersztorit.
Sajnálom, ha itthon még nem ettél jó gulyást, határainkon túl viszont mást - pörkölféleséget - kapsz helyette (sőt, Németországban egy helyütt egy zsemlegombócos gombás szószt neveztek annak, azaz a logika szerint goulasch = szaftos hús vagy akármi más).

Daeril 2013.04.08. 11:22:14

@zoli:
" Én azzal az utolsó mondatommal arra utaltam, hogy szinte az összes ismert régi kékszőlőfajtánkra nemigen volt jellemző a gazdag színanyag és tanninkészlet, az izmosabb savkarakter annál inkább. "

Én azt tapasztaltam a Borászati Lapokat olvasva, hogy a századforduló környékén is problémásnak találták a termelők, ha a Kadarkának nem volt színe (ez gyakran megesett, ilyenkor sillerbe minősítették az évjáratot). A szín és színstabilitás eléréséhez fickósították a Kadarkát - Csókával (Budán pl.) Purcsinnal (Sár-hegy Visonta Gyöngyös). A bikavérek ezekből a "trükkökből" nőtték ki magukat szerintem.
Mint korábban te is írtad nagy szerepe volt az eltérő klónoknak is - Vegyes ültetvényekben kellettek olyan tőkék is amelyek a tannint és színt vitték a borba.

zoli 2013.04.08. 14:03:25

@Daeril: kevert ültetvények voltak, ezt mondtam én is, ettől függetlenül a csóka meg a purcsin se nagyon jut túl a rubinpiros színárnyalaton, a tanningazdagság és lágyság szintén nem a sajátjuk. És ez nagyjából az összes régi kékszőlőfajtánkról elmondható.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.08. 14:06:52

@zoli: Kóstolva Szentesi csókájának néhány évjáratából azt kell, hogy mondjam, tud az a csóka tanninos is lenni és "színes" is. Igaz nem cabernet szinten, de mondjuk szerencsés esetben a kadarkát és a pinot noir-ok többségét meghaladva. Ráadásul Szentesinél kézi csömöszölés van, nem az agresszívabb módi, amit mondjuk Villányban képviselnek sokan.

zoli 2013.04.08. 14:19:58

@akov: tudom, kóstoltam párszor én is. Ellenben senki másnál (Bussay, Vylyan, van saját is...) nem találtam ilyennek, amolyan pinot pluszig jutott csak. Én arra következtetek, hogy Jóska nála az amúgy is alig termő, majd elszáradó kocsányon aszalódó szemeket hagyja egészen összeesni, ebből adódik, hogy a héj-hús arány egészen megváltozik és lesz tőle sötétebb és tanninosabb szerkezetű.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.08. 14:21:39

@zoli: Hm, igazad lehet. 2012-ben nem volt kocsánybénulás, 2011-ben valamennyi volt. A 12-es mintha nem lenne olyan sötét. Majd legközelebb megnézem.

Daeril 2013.04.08. 14:28:35

@zoli: Purcsinod is van? Szeretnék egy ültetvényt egyszer megnézni valahol - régi gyöngyösi-visontai borról explicite állítják egy helyen, hogy színét/erejét ennek a fajtának köszönhette.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.08. 14:35:02

@Daeril: Szentesinek van 4-5 tőkéje. Baromira későn érik, én tavaly kóstoltam is. BTW itt megtalálod a fotóját:

plus.google.com/u/0/photos/110408370361364355552/albums/5791424433306460401/5793661571441361570?tab=mX

A galériát én készítettem a Szentesi Pincénél lévő fajtákról. Az összes kép itt:

plus.google.com/u/0/photos/110408370361364355552/albums/5791424433306460401?tab=mX

Daeril 2013.04.08. 14:45:30

@akov: Köszönöm a képeket! Fantasztikus gyűjtemény!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.08. 14:54:30

@Daeril: Látod, a borbloggerek is - igaz ritkán - jók valamire. :D

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.04.08. 16:34:43

@akov: Tényleg nagyon jó album, többet kéne fényképezned. :)
Kérlek ha lesz rá időd a portói túrádon csinálj majd sok képet; szőlőkről, feldolgozóhelyiségekről, pincékről.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.08. 16:39:03

@rszabi: Köszi, fényképezek én, egyre kevesebbet sajnos. :D

Portó: fogok-fogok.

117 2013.04.12. 14:30:56

@kunzoo: Tudok ajánlani egy jó kis fröccsbort: a Szent István Korona olaszrizlingjét találtam eddig a legmegbízhatóbbnak, 600 forintért. Teljesen tiszta, semmi zavaró mellékíz. Szódával, hűtőhidegen, borospohárban, hosszúlépésnek kínálom. :-)

117 2013.04.12. 15:01:00

@zoli: Te biztos sokkal többet tudsz. Megosztanál egy-egy ilyen leírást? (Én a magam részéről úgy gondolom, hogy száz-százötven évvel ezelőtt is ugyanúgy készült a termelők mindennapi bora, mint húsz éve: láttam nagymamám bátyjánál, aki ugyanúgy csinálta, mint a nagyapja Tolna megyében: kadarka alapon, kézi "csömiszüléssel". A régiek, gondolom, nem is cukroztak: savas volt és cseresznyepiros. Főként fröccsnek itták.)

Gondolom, hogy más volt a helyzet a nagy presztízsű boroknál. A finomított cukor nemigen volt elérhető, a méz meg drága: én főleg az édes borok térhódítására tippelek: és ha jó volt a sava, el is lehetett őket tárolni.

Nem tudom, mi volt a helyzet nyugaton, erről lehet, hogy nagyobb irodalom áll rendelkezésre pl. Bordeaux, Burgundia. A legnevesebb, Londonba importált borok többsége édes volt: madeira, sherry, portói.

zoli 2013.04.12. 22:39:13

@117: tehát mondjuk egy tolnai vörösre lennél kíváncsi? Nagyjából úgy képzeld el, hogy túlnyomó többségében kadarká(k)ból áll az ültetvény, kiegészítve néhány olyan fajtával, mint pl. csóka, cigányszőlő, fekete bajor, stb. Jobb esetben fehérszőlőt nem szednek bele. A legelterjedtebb művelési forma a karó nélküli fejművelés, nagyjából hasmagasságig ér, nincs feltétlenül egyenletes sor- és tőtáv, de igen sűrűn van elültetve, itt-ott gyümölcsfával köztük. Szüretkor, ahol tudatosabb szőlőtermelés folyt a szőlőt zúzása után rostán morzsolták keresztül, a kocsány kádba kerülését kivédendő, csömöszölőfával törik fel a törkölykalapot, akár este ezt elvégzendő kinn is alszik valaki a "tanyán" (Szekszárd környékén a szőlő, présház elnevezése), ahol vagy végig vagy a zajos erjedés után hordóba fejtik az újbort/murcit. A cukor luxuscikk, késői szüretelés van helyette. (folyt köv, karakterszűke miatt)

zoli 2013.04.12. 22:39:43

Valóban cseresznyepiros vagy halvány rubin színe lehetett szép fehér habbal, kellően savas volt, de ha szépen beérett egyszerre édes (a túlérett és töppedt szemekből adódóan) és finoman kesernyés is volt. A presztízsbor arrafelé leginkább az értékesebb termőterületben és a több törődésben merült ki: többszöri szüret volt és tisztán csak az értékesebb, együtt érő és kellőképpen érett, akár túlérett fajtákat szüretelték, billinget vagy a rohadtat kiválogatva. A pincében ilyesmikkel operáltak: néhol hagyományosan két ajtó volt a présházon, az egyik csak amolyan farács féleség, ezzel szabályozhatták az erjedési hőmérsékletet. Saraztak (az almasavbomlást előidézendő) gyengébb években. A jó pinceág nagyon mélyre van ásva, így konstans hűvös hőmérsékleten lassabban érlelődik, öregedik a bor.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.12. 22:43:51

@zoli: Ez a fekete bajor a feketefájú bajor, igaz? Szentesinek van egy ballonnal, én kedvelem. Vékonyabb, silleres színű bort ad, epres és fűszeres karakterrel, alacsony szesszel. Szerintem van benne fantázia. Viszont korai, azaz a kadarka előtt jóval le kell szedni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.12. 23:10:17

@zoli: Mit jelent a sarazás? Mi köze van az almasavbomláshoz? Kösz!

zoli 2013.04.13. 08:09:02

@akov: igen, feketefájú, esetleg kék bajor. Jellemzőbb volt, hogy különböző érésű fajták voltak egyszerre ültetve, ez jelenthetett előnyt és hátrányt egyaránt. Sőt, kevésbé gondos gazda, kevésbé értékes szőlejében egyszerre díszlett fehér és vörös, amiből siller (vagy kastélyos) készült, német nyelvterületeken még ma is ezt jelenti a siller. Jobb nevű termőhelyeken - lásd Szekszárd - nemigen esett meg az ilyesmi, sőt ötszöri, válogatott szüretről is beszélnek egyazon tábláról.
A sarazás dél-dunántúli (sváb) technológia: az erjedés vége felé vagy végeztével, ha kemény, savas maradt a bor, szőlőlevéllel vagy szalmával takarták le, majd tapasztották le akkurátusan agyagos sárral, ami védelmet adott az oxidáció ellen. Miután a présházban a kádon volt, még befűteni is tudtak ilyenkor, ha magától nem indult be az almasavbomlás a törkölyös lében. Akár egy hónapig is így hagyhatták, utána feltörték a megkeményedett sárréteget és leengedték róla a bort. Néhol még ma is alkalmazzák.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.13. 10:43:47

@zoli: Ez a Szentesi... nem csak, hogy a Borászok Borásza lett, de még kék bajor is van neki egy ballonnal. Kóstoltam, hasonló a fekete fájúhoz. Teljesen egyedi bor, egyedi aromatikával. A magyarok gyümölcsös ivóbora lehetne... ez volt az érzésem, amikor kóstoltam (többször is).

zoli 2013.04.13. 14:09:44

@akov: hát...a bajorok is nőjellegű virággal bírnak, tehát vegyesen kellene telepíteni, de még úgy is keveset terem. Ivóbornak valami bőtermőbb, könnyen elkészíthető fajtára lenne szükség. Kékszőlőből azért annyira nem állunk jól. Én már annak is örülnék, ha a közvélekedés és a szakma nem nézné le annyira a kadarkát vagy éppen az oportót. Illetve lassan lehetne elgondolkodni egy rögzült dogma ledöntésén: a fajtafetisizmuson. Helyette a termőhelyre tevődne át a hangsúly. Egyrészt ez a hagyományunk, másrészt nyugaton, nagy kultúrájú borvidékeken is ez járja. Sőt, az újvilági borokkal való összevetés is okafogyottá válna. Több (elsősorban táj-)fajta = kevesebb rizikó, összetettebb, gazdagabb bor. Persze ezt megelőzően komoly vitákra és gyökeres változásokra lenne szükség...

117 2013.04.19. 18:31:15

@zoli: Köszönöm szépen!

Türkménbasi 2013.05.28. 12:12:59

Tartottam ettől a bortól, féltem, hogy több lesz a füstje mint a lángja.

Erre fel a legjobb kadarka volt, amit életemben ittam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.05.28. 12:16:56

@Türkménbasi: Hihi. Örülök, kösz a visszajelzést!

Türkménbasi 2013.05.28. 12:24:03

Óvatosságból csak egy üveggel vettem és már sehol nem kapni, brühühü:-(

bugart 2013.05.29. 12:55:32

@Türkménbasi: a 8 és 8 boltok egyikében vásroltam kb 2 hete - talán még maradt

ZádorE 2013.09.14. 19:21:23

Bocs, hogy ilyen régi dologba kavarodok bele, de szerintem ezek a régi ültetvénykorok kb. 50 év után mítoszok, mert elég valószerűtlen, hogy mindegyik tőke ugyanúgy bírta volna az időt...Akkor meg az ültetvény átlagos korát kellene kiszámolni. Csakhogy ki tarthatta számon azt azon a vidéken 130 évig? A klónszelekció is ilyen. Az első telepítés még elfogadható klónnak, de már attól kezdve mindegyik tőke más klón lesz, vagy tévedek? Minden esetre Maurer 2011-es kadarkája jó ivású természetes bor, amilyen ritka mostanság és számomra teljesen hitelesen jeleníti meg a régi idők kadarkájának imázsát (bocs a franciásoktól). A pinot noir-hoz mégsem hasonlítanám, mégpedig az eltérő ízpolaritása miatt. Ámbár Maurer 2011-e pinot noir-ja emlékeztet a kadarkájára. És emiatt nem a kadarkával voltak fenntartásaim. Mellesleg az utóbbi is abszoluth korrekt mert kb 2/3-ába került az előbbinek. Sőt! Jól csúszott, egy könnyű kategóriás bajnok volt a keresetlen ízű borok társaságában (ahol, mint említettem nincs sok induló).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.14. 19:25:57

@ZádorE: Kösz, hogy visszanézed a régi posztokat. Igen, ez egy kellemes és rendhagyó bor is egyben. Az átlagost kort még talán a borász sem tudja megmondani. Nyilván lehet számolni évi X%-os tőkepusztulással, amit valószínűleg pótoltak, de a régi pótlásokat már nem lehet elkülöníteni az eredeti telepítésekről. Ezek a régi ültetvények mindig tömegszelekción alapultak (massal selection), tehát az öregek a legjobb tőkékről válogattak vesszőket, vagy csak úgy ukkmukkfukk mindent bele. Szóval ez biztosan sok klónból tevődik össze, nem is tudom miért "klónoztam" ennyire a cikkben. A bor mindenesetre egyedi karakter.
süti beállítások módosítása