A Borrajongó

Disznókő: Incognito 2011

2013. február 22. 06:00 - drbarta

2013-02-15 19.43.45.jpgNagyon megkapó illat. Eper, vaníliarúd, szerecsendió, virágos parfümösség. Szájban alig közepes a test, könnyednek ható konzisztencia. Közepesen intenzív, de nagyon vonzó ízek, piros bogyósokkal, színes, édeskés fűszerességgel. Nagy szerkezetet ne keressünk, de ami van az arányosan kitöltött, a lecsengés mondjuk közepes. Finom tapintatú savak, kevéske tannin, selymes textúra. Remek egyensúly és egység, határozott finesz és egyáltalán magától értetődően finom. Ekkora anyagok általában öt pontig szoktak nálam jutni, de a benne levő újszerűség és elegancia-faktor végett nem tudom 6 pont alá adni. Nagyon tetszett.

23 komment
Címkék: tokaj disznókő

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr335095397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.02.22. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.22. 08:27:18

Sok kékszőlőből készül, utána kéne járnia a Szerzőnek. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.22. 08:51:24

@akov: Tovább passzolnád nekem a felkérést? :)
Az a helyzet, ha már egyszer Incognitonak hívják, akkor minek kérdezősködni? :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.22. 08:58:53

@drbarta: Úgy tudom, nagyon sokféle fajta van benne. A kurucvér rémlik fel. De kevert az ültetvény, asszem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.22. 16:27:41

@akov: @drbarta: ügyesen megoldottátok dalton1 kérdését! :-)

de azért az elemi infókra is szükség lenne...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.22. 16:32:24

@szenvedély S.: Bakker, sehol sem írják mi is van benne, mintha titokban lenne tartva az egész. Érdekes. A Disznókő honlapon tuti nem fogjátok megtalálni! :D

Ez egy szégyenlett bor... :) Azt hiszem, rá sem írják, hogy Disznókő. Dávid: rá van írva?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.22. 17:40:36

@drbarta: Megmondtam, szégyellik! Most biztos már a válságértekezlet is összeült a Birtokon, hála Drbarta cikkének! :D

dalton1 2013.02.23. 00:30:47

6 pont...? Mit szégyellnek rajta? Tokaji borvidék? :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.23. 08:37:02

@akov: @drbarta: ha jól értettem vörösbor. lehet azt Tokajban készíteni és tokajiként forgalmazni? ha nem, milyen területre lövik be? zempléni? ha inkognitóban van, akkor miért derül ki a Disznókő? hol vetted? mennyiért?

ha inkognitóban volt, hogy találtad me? :-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.23. 09:37:55

@szenvedély S.: ajandekba kaptam, de mar itt-ott korabbi evjaratait is lehetett latni. Most nincs idom utananezni de nem szokott veszelyes lenni az ara, kettoezer valahanyszaz remlik.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.23. 11:05:41

@szenvedély S.: Szóval ez a bor régóta létezik, de a legtöbben nem ismerik. Bp-n pl. az Olimpia étteremben is lehetett találkozni vele. A Disznókőnek van egy kékszőlős területe és - gondolom - nem akarták kivágni, így hát bort készítenek róla. Szerintem sima asztali borként került forgalomba, még csak nem is tájborként. Legalábbis régen így volt, asszem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.23. 11:09:59

Szóval, írtam a birtoknak, kérve információt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.25. 11:26:57

@drbarta: @szenvedély S.: @dalton1: Mészáros Lászlótól kérdéseimre az alábbi információt kaptam. Majd egy külön posztban is megírom:

1. Milyen szőlőfajtákból készül?

Nagyrészt, 1976-ban a Borkombinát által a Hangács-dűlőben kísérletként telepített fajtákból készült: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Kurucvér, Kármin, "Medoc noir", illetve ezekből is különféle klónváltozatok, valamint egy kevés Cabernet S.

2. Mekkora területről? Hol található ez a terület?

Nagyjából fél hektáros területen, kb. 1200 tőke, a Disznókő legkeletibb fekvésű, viszonylag agyagosabb talajú Hangács dűlő lejtőjének középső részén.

3. Miért döntöttek úgy, hogy vörösbort készítenek?

Mert ott volt a szőlő. Először csak a dolgozók itták meg a bort, majd a Sárga Borház asztali bora is lett, és aztán többen jelezték, hogy szívesen vásárolnának is belőle, ezért úgy döntöttünk, hogy forgalomképessé tesszük.

4. Asztali vagy tájborként kerül-e forgalomba?

Asztali. Az új termékleírás szerint Tokaj-hegyalján készített vörösbor már nem is lehet más.

5. Hogyan készül a bor?

A szőlőt teljes mennyiségét lebogyózzuk, erjesztés / héjonáztatás kádban, többszöri körfejtéssel és delestage-zsal, kb. 16-18 nap után léelválasztás, préselés. Almasavbontás hordóban, fahordós érlelés kb. 6 hónapon keresztül.

No, így már világos??? :D

elzee 2013.02.26. 12:39:08

amennyiben érdekli az urakat, nálam elérhető a bor... :)

elzee 2013.02.26. 18:42:31

@akov:

Jelenleg csak az Olimpiában lehet kapni, illetve Dunakeszin, a Bormániában.

elzee 2013.02.26. 18:52:22

Én? Az Incognito... :D

ToKaJ 2013.02.27. 08:39:52

Bort (is) csak biztos forrásból ! Gondolom a pincészet segít az elérésében , ráadásúl a leírtakból kiolvasható , hogy a nagyon jó 2012 es évből nemsokára elérhetőlesz a bor.

elzee 2013.03.04. 09:12:53

@ToKaJ:

egyetértek, azért is ajánlottam magam. :)

Attila Halasi 2018.09.26. 13:49:13

Kurucvér .Inkogníto borhoz hol lehet hozzájutni. Egy 0.7. Lit. Csak kostolásra. Szomszédomban van 30 tőke. Összehasonlítás képpen a bort.
süti beállítások módosítása