A Borrajongó

Borfeszt gyors II. rész

2012. szeptember 15. 14:30 - akov

pohar.jpg

A Kertész Pinot Noirral áttérve a vörösborokra a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio 2009 kerül a poharamba. Fűszerpaprikás, lekvárosan gyümölcsös, jó adag fával. Vakon biztosan szekszárdinak tippelném, mindenféle szempontból izgalommentes. A Balla Géza Prémium Kékfrankos Sziklabor 2009 nagyon mediterrán jellegű, jól egyesíti a túlérett és érett gyümölcsös jegyeket, miközben nagyon koncentrált és sem az alkoholja, sem az illója nem kevés. A Prémium Cabernet Franc 2009 kissé oxidált, jóval keskenyebb anyag, de így is érezhető benne az alkohol. Az est legzúzósabb tanninját mondhatja magáénak. A Gere Kopár 2009 úgy tűnik most debütált a nagyközönség számára, igaz forgalomba majd csak jövőre kerül. Koncentrált, kissé zártnak tűnik, elég tanninos, a friss gyümölcsösség csak a háttérből muzsikál, mindenesetre van benne fantázia, de a kiválósághoz még évekre is szükség lehet.

Tovább
2 komment

Borfeszt gyors

2012. szeptember 15. 11:29 - akov

Tegnap este az egyik „szaktársamtól” megkaptam, hogy a Borrajongó az utolsó borblog, amely még nem írt a Borfesztiválról. És tényleg, jogos a kritika. Igaz, péntek este tudtam először kikeveredni a várhegyre, így egy pár gyors posztban csak most tudok beszámolni saját benyomásaimról. Természetesen annyi a termelő, a bor és az ismerős, hogy ekkora kavalkádban benyomások rögzítésén túl nem sok mindenre van esély. A koncepció nálam ezúttal a hiánypótlás volt, azaz termelői-ismereti térképem vakfoltjait igyekeztem csillapítani. Csapjunk bele, hosszan és részletesen, ahogy szoktam...

szolo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Villa Tolnay: Grüner Veltliner 2009

2012. szeptember 14. 06:00 - drbarta

Tömény illat, tejszín-krémmel, mézességgel, édes fűszerekkel, diszkrét palackbukéval. Közepesnél vastagabb korty. Telt ízek, főleg tejszínes-fűszeres vonalon mozog akár az illat. Krémes konzisztencia, sima felszínek. A kortyközépre egyenletesen csökkenő intenzitások, de arányosan kitöltött végig. Közepes tömörség, közepesen, vagy attól picit hosszabb lecsengés. Nem túl magas, inkább szélesebb, barátságosabb savak, de abszolút elegendőek az egyensúlyhoz.  Nem hasonlít az osztrák veltelinikhez, kicsit nehézkesebb, kevésbé színes, de kerek és finom így is. Nem túl komplex, de árkategóriájában (2 ezer HUF) meglepően gazdag bort kapunk. 5 és fél, 6 pont határán járunk, talán el is éri ez utóbbit. (85-86)

3 komment

Burgundi-rovat

2012. szeptember 13. 06:00 - drbarta

Kiindulva az előfordulási gyakoriságból lassan ez a téma is elindulhat rovat-formában. :)

Dom. H. Gouges: Nuits St. Georges 1er cru Les Pruliers 2008

DSC_0302.JPGA múltkor már szerepelt a pince egyik tétele. Az, hogy a felemásabb érzések után még egy bor sorra került, annak az az egyszerű oka, hogy ez még  az előző előtt került a birtokomba. :) 

Bódító illat, nehezen körülírható, de igen komplex fűszerességgel. A legfinomabb, legdiszkrétebb eszpresszó keveredik ánizzsal, mentával, és nagyon kívánatos elegyet képez a szintén jelenlevő, az előzőekkel szinte szálazhatatlanul összefonódó kortalan erdei gyümölcsökkel, illetve virágos parfümösséggel. Nem annyira mély, de összetett, érdemes rászánni az időt, nagy élmény hosszan illatozni.  Alig közepes méretű test. Elegáns ízek, nem akar lehengerelni, talán nem is olyan színes, mint az illat, de odafigyelve azért részletekben gazdag, és mindenképp megnyerő. A tannin mondjuk közepes, finomszemcsés, jól integrált. A savak élénkek, cizelláltak, szintén kiválóan belesimulnak a korty egységébe.  A középen szép hosszan bontakozik a tartalom, mégse tekintélyt parancsoló, inkább lezseren gördülékeny marad. Hihetetlen elegáns bor, mégha mélységben, erőben jócskán van feljebb. Magabiztos 7 pont. (91) 49 Euro

Dom. Bart: Fixin 1er cru Les Hervelets 2009

DSC_0302 (2)_1.JPGFixin ismételten csak egy olyan körzet, ami feltétlen alkalmas kell, hogy legyen jó ár-érték arányú pinók felkutatására. Valamiért nagy elvárásaim is voltak. Nem mintha burgundi szinten egy 30 Euro körüli bor már garancia kellene, hogy legyen a maradandó élményre, de mégiscsak premier cru, mégiscsak a többször kellemes meglepetést okozó Marsannay és a hírhedt Gevrey-Chambertin között járunk, mégiscsak remek évjárat, amikor a kevésbé felkapott területek is villogni tudnak, illetve mégiscsak a termelő egyik olcsóbb tétele is már bevált a közel múltban.

Piros és kék bogyós gyümölcsösség, pörkölt kávés-toastos aromák, földesség, füst, némi keleties fűszeresség. Közepes test. Arányosan telt ízek, melyek azért lehetnének mélyebbek. Tipikus pinós gyümölcsösség, de nem elhanyagolható a hordóhatás ízben sem, mégha dominánssá nem is válik. A tannin alig közepes, a savak szépek, cizelláltak. A középen szépen bontakozik tovább a korty, de mégis van némi hiányérzet, lehetne benne több struktúra, vagy lehetnének töményebbek az egyébként  közepesnél hosszabban jelenlevő ízek.  Szép pinot, de nem lett belőle titkos fegyver. 6 pont.

 

3 komment

Villa Sandahl látogatás

2012. szeptember 12. 06:00 - akov

Már hosszú hónapok óta terveztem, hogy ellátogatok Badacsonyba a svéd érdekeltségű Villa Sandahlhoz. Mielőtt odaértem volna, már az egész sajtót bejárta a balkánian levágott öreg tőkés rajnai rizling ültetvény híre. Nem kell megijedni, nem erről lesz most szó. Egyrészt annyian és annyi félét írtak az ügyről – vádoltak, pro és kontra érveltek vagy ujjal mutogattak –, hogy halálosan unalmas lenne ezt tovább citálni. A rendőrség nyomoz, reméljük a tőkék többsége meg fogja úszni és pont kerül majd a példátlan rombolás végére. Most inkább vegyük nagyító alá, mit is csinálnak a svédek ezen a bazaltorgonákkal tűzdelt furcsa tanúhegyen.

badacsony_naple.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Villa Sandahl, Bakó Ambrus olaszrizlingek

2012. szeptember 11. 06:00 - drbarta

DSC_0302 (3).JPGVilla Sandahl: "Give me five" Badacsonyi Olaszrizling 2011

Vonzó, tiszta illat, nyári almával, érintésnyi akácmézzel, édesebb fűszerekkel, zsírkrétás mineralitással. Közepesnél teltebb, de mégis áttetsző jellegű korty. Telt ízek, a fajtához képest elég élénk gyümölcsökkel. Komoly anyagsűrűség a kortyközépen, mély ásványos mag. A savak tartják az egyensúlyt, szép cizelláltságot is adnak, de kicsit szélesebbek, ezáltal mindig ott marad az érzet, hogy egy hangyányi extra feszességgel precízebb, fókuszáltabb lehetne a bor. Bár így se lehet ok panaszra, tekintettel a fajtára, évjáratra.  A lecsengés közepesnél hosszabb, az alkohol elég jól integrált a gazdag kortyba. Egy árnyalatnyit komolyabb anyag a múltkori rajnaitól, de annak az arányait jobban szerettem. 6+ (88-89)

DSC_0318.JPGBakó Ambrus: Badacsonyi Olaszrizling A Rózától 2011

Fehér virágok alma, birs, méz, vanília, pici likőrösség az illatban. Közepesnél jóval nagyobb test. Édeskés attack, semlegesebb ízek, lágy krémesség. Ez a hangulat végig meg is marad. A kortyközépen bár jócskán kitart az anyag, megvan a koncentráció a fókuszhoz, viszont a savak nincsenek a helyzet magaslatán. Puhák, lágyan szétterülnek, nem tudják kellően vezetni a tartalmat, de a hossz így is közepesnél hosszabb. Az alkohol a savak hiányában nagyon érzékenyen viselkedik a hőmérséklet emelkedésére. Egyébiránt tisztasága, csiszolt felszínei mindenképp dicséretesek, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a messze nem tökéletes egyensúly mellett is elég jól fogyaszhtató marad a tétel. Nehéz pontozni, kb. 5+-ra matekoztam ki, hangsúlyozva, hogy az alapanyag nagysága ezen jócskán túlmutat. (tulajdonképpen az előzővel összemérhető e tekintetben) Kíváncsi lennék, hogy ugyanerről a területről milyen lehet a 10-es.

Szólj hozzá!

Weninger Cabernet Sauvignon 2009

2012. szeptember 10. 06:00 - akov

Borunk a palás és köves Spern Steiner dűlőben telepített, biodinamikus művelésű cabernet sauvignon tőkék terméséből készült. A meleg és száraz évjáratnak, valamint a rendkívül alacsonyan tartott hozamnak (20hl/ha) köszönhetően jó minőségű, egészséges és tökéletesen érett alapanyagot szüreteltek. Fatartályban erjedt, majd ezt követően hordóba került. Érdemes exponálni, hogy a minimális kénhasználatnak hála teljes kénje 15mg/l (!), amely talán az allergiás borfogyasztók számára is elfogadható mennyiség. 2011 decemberében palackozták, összesen 2.500 üveget töltöttek le belőle.

wn_cs.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása