A Borrajongó

Balatoni fehérek 2011-ből

2012. augusztus 03. 06:00 - drbarta

DSC_1010.JPGKonyári: Szárhegy 2011

Élénk illat nyári almával, citrusokkal, fehér virágokkal, kőporossággal. Első nap némi sauvignon-os vegetalitás is játszik, másnap ez nem érződik. Közepesen, vagy attól picit nagyobb test, tiszta, enyhén krémes konzisztencia.  Friss gyümölcsös ízek, némi minerális fűszeresség, tényleg csak érintésnyi hordó. Szépen strukturált köntös, cizellált savak, kellemes közepi koncentráció, közepesnél picit hosszabb lecsengés. Megszokott stílus és minőség, én szoktam szeretni. 6 pont.

Laposa: Badacsonyi kéknyelű 2011

Semlegesebb hangulatú fehér-húsú gyümölcsök, sós, kissé fülledt felhő. Közepesen telt korty, szintén közepes ízintenzitás. Feszes savak, se nem tömör, se nem laza szerkezet. Közepesen hosszú lecsengés, sóssággal, némi cserességgel. Letisztult világú, egyensúlyos bor, ugyanakkor nem igazán tudom elképzelni, hogy melyik részéért tud bárki rajongani. 5 pont.

8 komment

Villa Maria: Sauvignon blanc Cellar selection 2011

2012. augusztus 02. 06:00 - pardi norbi

A múltkori kellemes új-zélandi sauvignon blanc-os élmények hatására a nyári melegben több marlborough-i palackot is bontottam, ez a bor kifejezetten tetszett és a kóstolás után villámgyorsan elfogyott. A Villa Maria egy viszonylag ismert, több borvidéken (Marlborough, Gisborne, Hawkes Bay, Auckland) is jelen levő pince, számos borcsaláddal. Sauvignon-ból is számos típus készül, a kóstolt bor a felső kategóriások közé tartozik. villamariaSB.jpg

Világos citromszínű. Intenzív, tiszta, nagyon szerethető illat citrusfélék (grapefruit, vérnarancs), bodza és zöld fű aromajegyeivel. Közepesen testes korty, jóféle, dinamikus savakkal és az illathoz hasonló primer gyümölcsös-zöld növényes karakterrel. Elegáns, hűvös karakterű bor, közepesnél picit hosszabb utóízzel. 19 dolláros árával nem ár-érték bajnok, de rossz vételnek sem mondanám, különösen, ha éppen ilyesmire szomjazik az ember. Kedves, élvezetes nedű. 6 pont.

 

 


 

Szólj hozzá!

Szentesi Merlot 2009

2012. augusztus 01. 06:00 - drbarta

DSC_1009_1.JPGKicsit az ideálisnál hidegebben kezdtük kóstolni, ennek megfelelően nem is mutatott túl sokat. Visszafogott gyümölcsösség, kávés-vaníliás fajelenlét. Melegedve egyre szebb, a sötét bogyós gyümölcsök egyre mélyebbnek, koncentráltabbnak tűnnek, érettek, de egyáltalán nem lekvárosak, olyan nagyborosak. A fűszeresség is komolyabb, inkább izgalmasabb szerecsendiósabb-fahéjasabb irányba fordul. Szájban közepesnél teltebb a korty, abszolút jó arányokkal. Az illathoz hasonlóan az ízek is egyre teltebbnek tűnnek az ideális hőmérséklet közeledtével, szép gyümölcs, szép hordó, jól megférnek együtt. Érett, viszonylag finomszemcsés a tannin, a sima felszín mellett is szilárdak. Még nem tökéletesen integráltak, de minden esélyük megvan erre.  A savak szintén érettek, feszesek, lefutásuk mutat némi játékosságot. A kortyközépre lassan csökkennek az intenzitások, nem kap új erőre a tétel, nem villant nagy denzitásokat, de az anyag kitölti arányosan a szerkezetet, semmiféle hiányérzetünk nem marad vissza, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Jó volt. Semmiből nem nyújtott ugyan emlékezeteset, annyira kifejezőnek se éreztem, de minden alkotója mégis igényes, volt benne elegancia. Minél több időt töltöttem vele annál erősebbnek tűnt a 6 pont.

Szólj hozzá!

Kikelet-hársak 2011-ből

2012. július 31. 06:00 - drbarta

DSC_1007.JPGKikelet: Kassai-hárslevelű 2011

Illatában frissen facsart grapefruit, finom sósság, zsálya. Szájban közepes testű korty. Az ízek kellemesen kitöltik, harapható a gyümölcsössége. A savak kellően magasak és érettek. Tisztaság, kerekség, egyensúly. A kortyközép kissé lazának hat, lehetne fókuszáltabb a bor, de a lecsengés így is közepesnél picit hosszabb. Eléri a 6 pontot.

Kikelet: Lónyai-hárslevelű 2011

Grapefruit, fehér húsú őszibarack, gyógynövényes fűszeresség, érintésnyi sósság. Közepes testű korty. Telt, harapható ízek.  Itt is megfigyelhető az a letisztult, jól definiált, koncentrált gyümölcsösség, ami jellemezni szokta a pince borait. A kortyközépen egyenletesen csökken az ízek intenzitása, a lecsengés közepesnél picit hosszabb. Élénk, de érett savvilág, korrekt cizelláltság. Arányos felépítés, tisztaság, remek egyensúly és egység. Magasabb értékeléshez talán lehetne benne nagyobb erő, hosszabb, sűrűbb, tekintélyesebb mag, de tulajdonképpen minek is? Így jó ez a bor, ahogy van. Erős 6 pont.  


5 komment

Vega Sicilia látogatás - IV. rész

2012. július 30. 06:00 - akov

A Vega Sicilia látogatást bemutató monstre poszt-sorozat záró epizódja következik. Megismerhetjük végre a Valbuena és az Único titkait, sőt meg is kóstolhatjuk őket. Ehhez egy pihe-puha tejes báránynak is át kellet költöznie az örök gyapjúmezőkre, de utólag ezt egy pillanatra sem bántuk. A kóstolóra és az ezt kísérő kései ebédre a Tudela de Duero faluban található Zurita étterembe megyünk. A helyi specialitásokat kínáló Zurita kellemes és nyugodt környezetet kínál a kóstoláshoz, a kemencében izzó-ropogó fahasábók – egy pillanatra feledtetve a kinti hőséget – barátságos hangulatot kölcsönöznek a modern étteremnek.  tasting.jpg

Tovább
7 komment
süti beállítások módosítása