A Borrajongó

Fekete Béla: Somlói Hárslevelű Aranyhegy-dűlő

2012. július 06. 14:00 - drbarta

DSC_0603.JPGMéz, aszalt sárga és fehér húsú gyümölcsök, intenzív sósság. Van benne valamiféle kortalan, érlelt, de semmiképp nem öreg, vagy előrehaladott hangulat. Elég nagy test, sűrű, krémes konzisztencia. Telt ízek, aszalt gyümölcsökkel, komoly ásványossággal. A kortyközépen is elegendő a koncentráció, közepesnél hosszabb lecsengés. Élénk, fajsúlyos, de lekerekedett savak, a felszínen némi cseresség, de a kortyba integrálva. Tetszett. 6 pont.

4 komment

Hollóvár borok 2010-ből

2012. július 06. 06:00 - drbarta

DSC_0619.JPGHollóvár: Sauvignon Blanc 2010

Illatában lime, grapefruit, egres, mélyebbről jövő vegetális jegyek, pici sósság. Alig közepes test. Tisztaság, áttetszőség. Közepesen intenzív ízek, hűvös, fanyar gyümölcsösség, zöldnövényi karakter. A lecsengés szintén közepesen hosszú, a korty második fele az élénk savak játékáról szól.

Hollóvár: Furmint 2010

Illatozva nyári alma, citrusok, tűzköves mineralitás jön a pohárból. Szintén szűk közepes a test, áttetsző stílus. Közepesen intenzív ízek, az előző bortól talán egy árnyalatnyit strukturáltabb a közép, viszont a savak még inkább dominánsak a végére. A lecsengés itt sem hosszabb közepesnél.

Egyértelműen a 2009-től megfigyelhető új, könnyebb, tisztább, sterilebb, de az azelőttieknél talán jóval kevésbé jellegzetes stílust követik ezek a borok is. Értelemszerűen most az évjáratnak megfelelően kisebb testek, és némiképp kilógóbb savak tapasztalhatóak, ami szerintem nem feltétlen áll jól ezen eleve könnyedebbre  szabott  stílusú tételeknek. A borok a gazda elképzeléseinek megfelelően olyannyira  nem telítenek el túlzottan, hogy már-már a másik oldalra esnek át. Először éreztem olyat Hollóvár-borok esetén, hogy nem minősül szentségtörésnek, ha ebben a melegben inkább fröccsként fogyasztom őket, annak ellenére hogy nyílván így megkarcsúsodva is túlmutatnak azon a kategórián. Nálam 5 pontnál semmiképp nem volt több egyik sem.

Délutánra időzítettem még egy somlói jegyzetet.

4 komment

Ismerkedés Új-Zélanddal I.

2012. július 05. 06:00 - pardi norbi

 

Az új-zélandi professzionális borászkodás története csak néhány évtizedet foglal magába, mégis meglehetősen ismertek, keresettek (és jók) az itt készült borok. Aki részletesebben szeretne a vidék bortörténelméről olvasni, az itt például megteheti. Az eddigi kóstolási tapasztalataim alapján a sauvignon blanc és a pinot noir a két legígéretesebb fajta a területen, de ezek mellett azért számos mást is telepítettek. Néhány napja kóstoltam az alábbiakat:   

  

Tovább
6 komment

Bodegas Rodero

2012. július 04. 06:00 - akov

A következő kiruccanás célpontja a Pedrosa de Dueroban található Bodegas Rodero. A tavalyi Ribera del Duero nagyboros kóstolónkon a Reserva 2004 mindannyiunkat elbűvölt. A gyümölcs szuperérettsége, a tannin és a hordó finomsága kevés helyet hagyott a kritikának. Amikor a ribera del dueroi túra ötlete felmerült, az elsők között kerestem meg a pincészetet. Carmelo Rodero családja négy generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. A dédnagyszülők kicsiben elkezdett háztáji gazdaságát a nagyszülők teljesítették ki igazán, később ők hozták létre a pedrosai termelőszövetkezetet. Carmelo éppen ebbe szövetkezetes miliőbe született bele, de néhány év után változtatott: saját lábára állt és 50 hektáron megtermelt szőlőjét önállóan kezdte értékesíteni. Miután 15 éven át tudhatta kliensei között a mitikus Vega Siciliát, Carmelo elegendő önbizalmat és eltökéltséget gyűjtött egy saját bodega megalapításához.pince2.jpg

Tovább
4 komment

Clos de l’Oratoire des Papes: Chateauneuf du Pape 2009

2012. július 03. 14:00 - drbarta

DSC_0580.JPGRepülőtéren jutottam hozzá, 29 Euro volt. Parker 90 pont, Wine Spectator 91, Cellartracker 90.5  8 jegyzet alapján.

Zárkózottan induló, de idővel szépen nyíló illat. Ideálisan érett málna, szilva, édesebb fűszerek. Közepesnél nagyobb testű korty. Élénk, cizellált, de csiszolt savak, illetve közepesnél több, érett, finom tapintatú, de jó tartású tannin gondoskodik profi szerkezeti vázról. Telt ízek, kifejező gyümölcsösséggel,  fűszerességgel. A középen szépen bontakozik az anyag, van fókusza, vezetése a kortynak. Viszonylag hosszú lecsengés, egyensúly, egység. Semmilyen fronton se világraszóló, de minden szinten átlagon felüli, elegáns tétel. 7 pont.

3 komment

Weninger Syrah 2009

2012. július 03. 06:00 - drbarta

DSC_0522_1.JPGViszonylag mély illat, komplex fűszerességgel. Érzetem szerint ez lényegesen nagyobb százalékban származik a remek hordóból, mint a gyümölcsből, de kétségtelenül szép. A fűszerek mellett érett szilva és szeder adják a gyümölcsösséget. Közepesnél teltebb korty. A tannin valahol a közepes és a sok között, érett, sima, bársonyos. A savak is finom tapintatúak, kissé puhák, de elégséges tartást adnak. Szép intenzitású ízek, az illatnak megfelelően érett kék és fekete gyümölcsöket, valamint hordófűszereket találhatunk. Közepes, vagy attól picit hosszabb lecsengés. Tiszta, profin elkészített, finom bor, de a klasszis szinthez én több mélységet, erőt várok. Stabil 6 pont.

7 komment

O. Fournier vizit

2012. július 02. 06:00 - akov

barrels.jpgRibera del Dueroval való ismerkedésünk elsőként a Bodegas O. Fournier-hez vonzott minket. Reggel van, Berlangas de Roa faluban járunk. Ennénk-innánk valamit, de csak lehúzott redőnyöket látunk, sem ember, sem más meg nem mozdul. A birtok a faluból egy pár kilométeres földúton érhető el, gabonaföldeken és ártéri nyárfásokon hajtunk keresztül. A Duero nem lehet innen messze, a folyami üledékes talajt akaratlanul is kiszúrom. A spanyol tulajdonú O. Fournier csoport összesen három borászatból áll. A projekt 2000-ben indult Mendozában, ahol ma közel 110 hektár termőterülettel rendelkeznek. A remek adottságok mellett a kedvező földárak és az alacsony termelési költségek miatt kezdtek Dél-Amerikában. A dueroi borászatot 2002-ben, a chilei projektet pedig 2007-ben indították útjára. A munka José Spisso főborász irányításával zajlik, aki a 3 birtok között ingázva ellenőrzi és felügyeli a helyiek munkáját. Laura Terrazas borásszal van találkánk, aki Ribera del Dueroban felel a borok elkészítéséért. Laura közvetlen és jó kedélyű, rögtön a szőlő irányába mutat, lássuk, miből lesz a cserebogár.

Tovább
10 komment
süti beállítások módosítása