A Borrajongó

Karácsonyi vacsora

2012. december 25. 11:24 - akov

Az idei Karácsony semmilyen szempontból sem ígérkezett promenádnak. Sok minden történt év közben, ami a „Boldog Karácsony” szófordulatot kicsit átértelmezni. De nyavalygás helyett jöjjön a karácsonyi vacsora, mert bármi is van, enni azt kell. A tavaly már bejáratott kagyló és champagne párosítást megtartottuk, a pihe-puha bárányt idén halra cseréltük, amit ezúttal rendhagyóan vörös borral ütöttünk agyon. Milyen szerencse, hogy már korábban jégre került.

lperrier.jpg

Laurent-Perrier Champagne Brut

A nyaki fityegő szerint chardonnay, pinot noir és pinot meunier alapanyagból. Micsoda meglepetés. Citrusos, finoman briósos illat, egészen friss, kevés élesztősséggel. Közepes test, érett citrusra épített aromatika, finom élesztősséggel és csiszolt savtartalommal. Arányos minden tekintetben, az érlelési és gyümölcsös aromák kiválóan viszonyulnak egymáshoz.  A hosszú lecsengés evidencia, egyenletesen halkulva, elegánsan búcsúzik. Kóstolásra sem különlegesen összetett, de azért jobbnak és tartalmasabbnak érzem, mint a tavalyi Moët & Chandon Imperial Brut-t. Eléri a 7 pontot (89-90). 12,0% (Culinaris)

Kiváló kísérő a finoman pirított szent-jakab kagylóhoz és vinaigrettes zöld salátához. A főétel sókéregben sült rombuszhal volt, amelyhez – külső nyomásra – egy magyar vörössel próbálkoztam, de sem a párosítás, sem a bor nem bizonyult jónak. Amolyan radiátorok és spotlámpák gyűrűjében főzött lábszagos-lekváros döglöttsége volt. A csalódottság oldására és az ünnep helyénvaló kezelésére gyorsan előkerült valami más.

Château Amélisse Saint-Émilion Grand Cru 2009

ch_amelisse.jpg85% merlot és 15% cabernet franc. Wine Spectator 90-93 pont, de sok egyéb nem lelhető fel róla. Közepesen intenzív, tiszta és vonzó illat, meleg hatású, finom vaníliával, fekete bogyósokkal, virággal, földdel, fűszerekkel. Semmi popularitás vagy lehengerlő komplexitás, csak egyszerűen egy komolyabb várakozásokat megalapozó illat. A közepesnél teltebb, az illathoz hasonlóan meleg karakterű, de abszolút nem túlérett. A vezető cassis jegyei még frissek, de már nem fiatalosak. A gyümölcs mellé föld, egészen visszafogottan díszítő fahatás, valamint egy jó adag, finom poros állagú tannin jön. Az ellenpontozó sav egy jó szerkezet ad, a lecsengés szép hosszú, finom gyümölcsösséggel és földes-magos és kakaóporos kesernyével. El tudnék képzelni komplexebb és mélyebb bort is ennél, de egészen lenyűgözött a gyümölcs tökéletes érettsége és az ünnepekhez méltó eleganciája. Sima 7 pont (91). 14,5%. 19,95 EUR (Gute Weine)

Megköszönve az egész éves figyelmet minden kedves Barátunknak és Olvasónknak kellemes és békés-boldog Karácsonyt kívánunk!

(A halárut a budaörsi Fishmongernél szereztük be. Még jó, hogy van.)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr524980862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.25. 11:46:47

Nektek is boldog karácsonyt!
Köszönöm az egész évnyi sok érdekes olvasnivalót, nekem idén a Ribera del Duero-s sorozat tetszett a legjobban.
Mi volt a magyar vörös ami nem működött a vacsorához?
A mai és a holnapi bor-étel párosításokról is szívesen olvasnék. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.25. 11:49:27

@rszabi: Nagyon köszönjük!

Egy Bolyki Merlot 2009 volt, amit a Bortársaságnál vettem pár napja, de meg volt főzve. Sajnos.

európai 2012.12.25. 13:07:18

Valóban nagyon szerencsés és szép év volt, jó borokban gazadag. Nálam is volt egy hibás palack, egy 2009-es Beaune burgundi bizonyult hibásnak. Én azt szeretném megköszönni a Borrajiongónak, hogy tápláljátok a reményt, hogy igenis van kiváló borblog ma Magyarországon. Legyen 2013 jó borokban gazdag és legyen ez a blog még sikeresebb. Kiváló munkát végzel Akov dokival együtt. Gratulálok, és mégegyszer, köszönöm.

Fiskális 2012.12.25. 15:30:22

Csatlakozom a rajongókhoz.:-) köszönjük.
(Kemény híres regényéből tudjuk, hogy ez a szó kicsit mást jelentett 150 éve. Talán ma azt mondanánk ugyanerre, hogy fantaszta:-) )

loading 2012.12.25. 17:11:21

@akov: Egy Heimann Franciscust próbálj meg legközelebb a halhoz. Nekem bejött (és nem paprikás, hanem citrommártással készült verzióhoz).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.26. 19:29:28

@európai: Nagyon köszönjük a kedves szavakat! Remélem hamarosan összefutunk. :D

@loading: Köszi. Nekem a hal és vörösbor párosítások eddig inkább csalódást jelentettek, nehéz ügy ez. Elhiszem, hogy jó a Franciscus a citromos mártáshoz, de nehezen tudom így magam elé képzelni. Persze függ a haltól is, milyen a hús szerkezete és zsírossága.

Gergely Lajos 2012.12.26. 21:03:08

Boldog karácsonyt! Szeretem ezt a blogot. Sok időmet elvesz. :-) És nem bánom.

loading 2012.12.26. 23:25:45

@akov: Alapvetően nekem sem a vörös az alapértelmezés a halhoz. Vajhal volt.
süti beállítások módosítása