A Borrajongó

Karácsony warm-up

2012. december 21. 06:00 - akov

Pár boros cimborával ültünk le körbe, hogy megünnepeljük: idén is lesz Karácsony. A feladat rettentően egyszerű volt. Semmi tematika, semmi gondolkodás, csak mindenki hozzon egy komoly bort. Fehér, vörös vagy édes, ami éppen kezünk akadt. Két borral szerepeltem – nem járok ugyanis egyedül –, nézzük miképpen.

podere2006.jpg

Podere La Vigna Brunello di Montalcino DOCG 2006

20-30hl-es hordókban érett két évig. Wine Spectator 91, Wine Enthusiast 89 és érdekes módon Jancis Robinson csak 14.5 ponttal küldte meg. Közép rubin szín, átlátszó. Finom, vonzó, érésben lévő illat, pici medvecukorral, puncsos és rumos diós hangulattal. Mellé fűszerek és édesfűszerek minden mennyiségben. Szinte illatos-parfümös, sok erdei virággal, érett piros és fekete bogyós gyümölcsösséggel, kevés lekvárral. Van itt még bőr, vonzó vanília és hosszabb szellőzés után nagyon-nagyon rejtőzködően ugyan, de a tojásos-gumi is előbújik. Testes, érett aromatikával és egy karavánnyi fűszerrel nyit a kóstolóra. A palackérés jegyei egyértelműek, a gyümölcsök érettek és leginkább lekvárosak. A virágos aromatikával játszó borhoz finoman illeszkedik a szép bőrös és hordós hatás. Kicsit talán meg is lep ez a túlzottan érett univerzum, 6 éves brunellonál több fiatalsággal kalkuláltam. A tannin sok és elég kemény, a sav brunellohoz mérten visszafogott, nem ad feszes szerkezetet. A sok alkoholnak köszönhetően kissé terjengős, hömpölygős a cucc. Az utóíz azért nagyon hosszú, a hordós jegyek zavarba ejtően szépek, de azért marad kisebb hiányérzetünk. Többet vártunk. Szép 7 pont (90+). 15,0% 9.600Ft (Enoteca Montalcino)

oremus99.jpgOremus Tokaji Aszú 5p 1999

Közép arany szín, a 13 éves kornak jele sincs. Ez pedig minden bizonnyal jó jel. Intenzív, hársas, kamillás és mézes illat, aszalt sárgabarackkal, édes fűszerekkel, kandírozott gyümölcsökkel, marmeláddal. Virágos-kedveskés dominanciával állunk szemben, az öregebb aszúkra jellemző dohány, gomba vagy avar fel sem merülhet. Semmi, de szinte semmi nyoma a tisztes életkornak. Kóstolásra telt és sűrű, mézes, fűszeres, hasonlóan az illathoz a palackos érlelés sokszor kellemetlen irányokba csúszó aromáit teljes egészében nélkülözi. Élénk savtartalom, nagyon hosszú, percekig érezhető és egyenletesen lecsavart utóíz. Narancshéjas, aszalt sárgabarackos és fűszeres kavalkád. Minden aroma a helyén, bölcsen egymáshoz csiszolódva. Vakon 5-6 évesnek néztem volna. Bomba vétel. Erős 8 pont (94). Úgy tűnik, mégsem vagyok teljesen elvarázsolva, tényleg hozza, amit kell. 11,5% 8.000Ft (pincétől)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr854975636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.12.21. 15:48:28

Hoppá!
Oremus Tokaji Aszú 5p 1999-
Számomra ez az év kóstoló jegyzete, akármilyen nyelven. Szenzációs!
"...egyenletesen lecsavart utóíz."-ez nagyon tetszik.
Az egész jegyzet óriási. Gratulálok!

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.12.21. 20:58:41

Igy nagyon erősen elgondolkodom, hogy a 99-es hatputtonyosom szenteste kibontsam-e, ha ez ilyen fiatalos...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.21. 23:46:23

@demisec: Ha nem sötét a színe, akkor jó eséllyel fiatalos lehet. A kollégák az asztalnál felidézték az Oremus 1999 6p Birtokvalogatast, ami állítólag öregebb volt ennél. Az Alkeszen megtalálod a jegyzetet róla.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.12.22. 16:00:13

@akov: igen, boltban is rácsodálkozom, hogy óriási eltérés lehet egyik és másik palack között. Én egy világosat választottam, de azért ez elég fura nem, hogy a bv meg egész más szín öltött...(?) Meg, hogy a 2005-ös 6 puttonyosnak ugyanolyan színe van, mint a 99-esnek....
süti beállítások módosítása