A Borrajongó

Az idei kékfrankos-kóstolónk

2012. november 20. 06:00 - drbarta

A kékfrankos egy olyan téma, ami magyar borisszaként szinte kötelező.  Ennek megfelelően évente egyszer biztos sorra kerítünk egy ilyen sort, de bevallom jelenleg van még egy kis szubjektív fenntartás bennem. Nem kell persze komolyan venni, kóstoltam már én is remek képviselőit a fajtának minden árkategóriában, talán csak a tavalyi sor nem túl acélos emléke él még bennem.

kekfr.jpg

No mindegy, ne vészmadárkodjunk, nézzük a sort. Többféle árcédula, többféle évjárat, de mégis vakon kóstoltuk a tételeket. Talán azért, mert bennem volt a kisördög, hogy a csapatban nem mindenki ugyanolyan szinten rajong valamennyi résztvevő termelőért. :)

Íme:

Weninger: Spern Steiner kékfrankos 2008

Sötét bogyós gyümölcsök, jellegzetes ásványosság fülledt-sós-földes felhő képében. Csillámpala, villan a fejembe. Akov-kolléga persze két percen belül linkekkel alátámasztva bizonyítaná, hogy amit érzek, annak köze nincs  konkrétan a csillámpalához, ami könnyen lehet, hogy úgy is van,  viszont, ha meggondolom, ezt a jegyet eddig kizárólag komolyabb Weininger és Ráspi-borokban szoktam érezni, és most is egyértelműen segített az azonosításban. Vissza a borhoz, még diszkrét, minőségi hordós jegyek is erősítik az illatot némi eszpresszó képében, de abszolút átengedve a dominanciát a gyümölcsnek és az említett mineralitásnak. Közepesnél teltebb korty. Finom, telt ízek, elsősorban gyümölcsöt, sósságot kereshetünk benne. Közepes mennyiségű, keményebb tannin, magas, feszes, cizellált  savak. Szilárd váz, picit talán domináns a savérzet, bár egyedül nem marad.  Viszonylag fókuszált, korrekten fejlődő kortyközép, közepesnél hosszbb lecsengés. Elég komoly és karakteres anyag, a visszakóstolásoknál már a savat is teljesen helyénvalónak éreztem. 6+ (88-89)  Sikerült eltalálni.

Ráspi: Fertőrákosi kékfrankos 2009

Vonzó illat sok cseresznyével, pici sóssággal, kerti fűszerekkel, érintésnyi kávéval itt is. Közepes test. Finom, ízekkel arányosan kitöltött attack. Szép, túlzásoktól mentes felépítés, kellően feszes, de egyáltalán nem kemény savakkal, érintésnyi tanninnal.  Könnyed, selymes textúra, közepes lecsengés. Egy lépéssel kisebb anyag, mint az előző,de annyira sima, tiszta, kerek, egységes, egyszerűen-élvezetesen zamatos, hogy mégis közel ugyanarra a polcra raknám. 6- (86)  Őt is sikerült eltalálni.

Orsolya: Nagygalagonyás kékfrankos 2008 (40 dkg.)

Tömény illat. Aszalt szilva, hecsedli lekvár, zöldfűszerek, némi kovászos uborka, édesfűszerek, gyógynövény-szirup. Nagy test, telt, vastag, édeskés ízek, kissé főtt, lekváros jellegű gyümölcsökkel. Az extrémnek ható méretek mellett a szerkezet viszonylag egyszerűbb. Nincs cizelláltság, fókuszáltság, újabb tartalékok, a tannin nem nagyon szól bele, a savak kicsit lágyak, lényegében kizárólag koncentrációból dolgozik. A lecsengés közepes, az utóíz némi klógó alkoholt is mutat.  Amellett, hogy a stílus nagyon nem a zsánerem, és a bor egésze semmiféle eleganciát nem nyújt, tulajdonképpen teljesen jóérzéssel fogyasztható, vagy legalábbis kóstolható, mint „kézműves érdekesség”.  Az egyéniséget és az attack ízintenzitását sem lehet elvitatni.  Legyen 5 pont.  Ezt a bort is sikerült felismerni.

Jagini: Zagersdorfer Blaufrankisch 2008

Élénk illat, remek minőségű fekete bogyós gyümölcsökkel, szederrel, áfonyával, kissé közhelyesebb puncsos-vaníliás hordóval. Közepes test, arányos felépítés. Korrekt teltségű ízek, gyümölcs és hordófűszeresség fej-fej mellett. Sima tanninok, kerek savak, letisztult világ, egyensúly, közepes lecsengés. Tiszta, korrekt, sallangoktól és izgalmaktól mentes. Az előző bor konkrét ellentéte. 5+  Talán a Pfneiszl-re számítottam a vakkör után.

Losonci Bálint: Gereg kékfrankos 2009

Az érett feketebogyós gyümölcsök mellett negro,ánizs, likőrös jegyek. Van intenzitása, de elég szokatlan. Közepesnél picit nagyobb test. Aromákban elég zárkózott, az ízek közepes koncentrációval töltik ki a testet. Érett savak és tanninok, kicsit lágynak ható szerkezet, közepesen hosszú lecsengés, kicsit csipős utóíz. 5 pontra tettem ezt a bort is, a leleplezés nagy meglepetéssel szolgált.  Nem is tudom melyikre számítottam, igazából egyiket se ilyennek vártam, kizárásos alapján a Jagini maradt…

A másnapi maradékra nagyon figyeltem, új nap, talán újonnan élesedett érzékek.  Ekkor érdekes módon masszívan „kanalas orvosságra” hajazott az illat, ami kicsit leblokolt. Szájban se lett tartalmasabb, mint előzőleg a kóstolón, a 6  pontra tett borokhoz képest egyértelműen üresebbnek tűnt ízben.  Engem annyira frusztrált, hogy a korábbi 6 és fél-7 pontra értékelt bor, a kóstoló tulajdonképpeni favoritja miért mutatja ezt a formát,  nem -e a palackkal van gond,  hogy azonnal nyitottam még egyet.   Egy lépéssel jobbnak tűnt. Több gyümölcs, teltebb íz, ánizsos-negrós fűszerek megint, de kanalas gyógyszer hálistennek több napon át kóstolva sem jött elő. Ez a palack konkrétan az előző maradéka mellett elért (játékon kívül) egy szűkebb 6-ost, de akkor is messze éreztem az év eleji nagyon meggyőző arcától. Kíváncsi vagyok másnak volt –e ezzel a borral tapasztalata év régebben és mostanában….

Karner Gábor: Tavaszföld kékfrankos 2008

Masszív illat likőrösséggel, hecsedli-lekvárral, pörkölési aromákkal. Nagy test,  krémes-olajos konzisztencia, nem édeskés, hanem határozottan édes az indítás, mintha jó adag maradékcukor is játszana (pedig elvileg nem). Telt, aszalt jellegű ízek, intenzív attack. Kerek savak, tapinthatóan magas alkohol, a tannin nem sok vizet zavar. Mélyebb szerkezeti tartalmakat nem nyújt, méretével akar nagyot szólni.  A lecsengés jó közepes, kissé csipős az utóíz. Nehezen értelmezhető, értékelhető, legyen mondjuk 5 pont, de biztosra veszem, hogy az Orsolya 40-hez hasonlóan egy megosztó borral állunk szemben, amiért lehet esetlegesen rajongani is, meg konkrétan ki is szaladni tőle a világból. Bár soha nem kóstoltam, a 16-os alkohol tudatában felismerhető volt.

Orsolya: Nagygalagonyás kékfrankos 2008 (80 dkg)

Cseresznye, hecsedli, zöldfűszerek, szegfűszeg. Nagyon egries-orsolyás illat ( és lőn).  Közepesnél nagyobb test, arányos felépítés. Telt ízek, szépen kitöltött struktúra, érett, de kellő tartású savak, érintésnyi tannin, közepesnél hosszabb utóíz.  Tartalmas, jellegzetes, egyensúlyos bor, tetszett mindenkinek. 6 pont.

Pfneiszl: Kékfrankos-válogatás 007

Frissnek ható feketebogyósok, szeder, áfonya, remek minőségű, „nagyborosabb” jellegű gyümölcsök, plusz érintésnyi ánizs, édesgyökér. Közepes test, a szájat szépen beterítő ízek. Nagyszerű gyümölcsösség itt is, még mindig. A kortyközépre elég szépen összesűrűsödnek a tartalmak, megvan a szerkezeti mag. Arányos mennyiségű, sima tapintatú  érett savak és tanninok, kerek egésszé összeállt egység, Közepesnél hosszabb lecsengés. Lehetne komplexebb, de talán a legjobban tetszett a sorban. 6+, legközelebb a 7-eshez. (89)  Ezt vártam a vakkörben a Geregnek.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr744915710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.20. 07:45:21

Szeptemberben is és nyáron is kóstoltam a Gereg KF-ost. 6/7 pont között ingadozott.

Kicsit zavar, hogy sajnos van egy árnyalatnyi doh a borban, vagy valami, ami engem arra emlekeztet (hordó, lehet) és minden palack érintett. De ne legyen igaz, lehet valami fura illatjegy ez.

európai 2012.11.20. 07:51:06

Idei kékfrankos kóstolóm egyetlen palackből, a Hummel 2009-es Spatz-ből fog állni karácsonyra, nagy reményeket fűzök hozzá, hiszen a MA 7 pontra tette. Jó lett volna a Hummelről olvasni nálatok.
A Gereg 2009 a nyáron szuper volt!

Supremely varietal, astonishingly intense Kékfrankos. Here comes the great sour cherry drive I love! Exciting and hugely drinkable red. Loved it.
93 points. HUF 4000.-

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.11.20. 08:40:54

Rém szórakoztató lehet, mikor akovval együtt kostoltok:D
Tavaszfoldben szerintem bizony nem kevés maradekcukor van (5 és 10 közötti szám rémlik).

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.20. 10:50:06

Szerintem is van maradékcukor a Tavaszföldben. Én a kékfrankos napon 7,5 grammot írtam a jegyzetembe.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.20. 11:09:48

@demisec: @rszabi: Félreérthetően fogalmaztam. Azok az értékek amiket írtok még összeegyeztethetőek a szárazsággal. Ez a bor olyan érzetű volt, mintha minimum félédes lenne. Ha címkét nem ismertük volna tippeltem volna vagy 25-öt. Az volt a meglepő, hogy mindössze 7.5 gramm van benne, nem pedig az, hogy egyáltalán.

zoli 2012.11.20. 11:11:39

Sebestyén Ivánvölgyi, Németh János, Hetényi János, Tüske Pince, Szeleshát, Halmosi...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.20. 11:19:45

@zoli: Tudod, én már csak ilyen északias figura vagyok :)

zoli 2012.11.20. 11:26:50

@drbarta: :) -Szegeden. Ha neadjisten egyszer mégis ilyen perverziód támadna...

Octopus 2012.11.20. 12:34:56

Ez a Tavaszföld szerintem is egy műfajon kívüli, kísérleti jellegű cucc, gyakorlatilag egy desszertbor. Sajnos hasonlókból gyakorlatilag több van itthon bármilyen fajta esetén, mint letisztult, elegáns és tipikussággal rendelkező tételekből (bár lassan talán már távolodik a magyar borászat az extrémitásoktól)

Octopus 2012.11.20. 12:42:10

A Gereg 09 forgalomba kerülése környékén gyönyörű volt, én nagyon magasra adtam. Érlelésre alkalmas, hosszú éltre hivatott bornak tűnt, ehhez képest már tavasszal és nyáron is kicsit gyengébb formát hozott, amit egyszerűen nem értek...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.20. 16:40:24

@Octopus: Köszi a megerősítést a borok tekintetében :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.21. 00:05:05

@zoli: drukkolok, ne a Tüske 2008-as Baranyavölgy Kékfrankosára gondolj, mert az nálam nyárra csúnyán kipukkadt és csak az alkohol maradt. még van 2 palack és tudom, szörnyű ilyet mondani, de ilyen az élet: talán forralt bornak jó lesz...:-(

zoli 2012.11.21. 06:46:48

@szenvedély S.: nem kóstoltam, de meg lennék lepve, életem egyik legjobb kékfrankos élményét Halmai Csabának köszönhettem (2004-es v. 5-ös), azóta is stabilan jó választásnak tűnt minden alkalommal.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.21. 08:09:44

@zoli: A fent linkelt tavalyi kékfrankos-kóstolónkon előkerülő Tüske-kékfrankos nagyon nem volt meggyőző számomra...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.21. 08:56:17

@zoli: én sem véletlenül vásároltam belőle 3 palackkal, de meglepő, hogy ha kibontok egy osztrák 10 eurós 2007-es reservét, biztosan - hangsúlyozom: biztosan - nincs olyan állapotban, mint ez. Csaba mindíg magas alkoholfokú és sima borokat készít, amiket szeretek és lehet, ennek esik (kevés sav/savgerinc hiánya) a bor később áldozatául. lehet ez a "frissenivós" kategória. ugyanakkor mégis szörnyű, hogy ennyire mellényúltam.

@drbarta: el nem tudom képzelni, hogy (a fenti soraim ellenére) nem volt egyetlen szekszárdi kékfrankos sem, ami bekerülhetett volna a sorba.:-) koncepció?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.21. 09:32:13

@szenvedély S.: Koncepció? Annyi volt nagyjából, hogy kinek mi van otthon..:)

zoli 2012.11.21. 17:21:05

@szenvedély S.: nem feltétlenül szerencsés egy esetből messzemenő következtetéseket levonni.

@drbarta: ha nem, hát nem. Majd kóstolok egyet vmikor...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.21. 20:32:40

@zoli: nem egy eset. évek óta iszom Tüske borokat. kedvelem őket, de eddig egy sem volt hosszú ideig eltartható.

zoli 2012.11.22. 02:31:47

@szenvedély S.: a 2004-es és a 2005-ös kf-ből, illetve a 6-os merlot-ból néhány éve még mindig örömmel bontottam meg egy-egy palackot - ebből én akkor meg azt vonhatnám le, hogy milyen jól eltarthatóak. Persze részint igazad van, csak azt inkább évjárathatásnak hívják. Nemrég kóstoltunk egy valag merlot-t (~30), a 9-esek túlnyomó része elérte a csúcsát, komoly részük túl is jutott rajta. Tele voltak főttes, lekváros, tompa, kiüresedett ízekkel, míg a 8-asok meg sokkal élőbbek voltak, részletgazdagabbak. Legtöbb esetben a termelő nem okolható ezért: a mi éghajlatunkon sok világfajta úgy viselkedik, hogy hirtelen szökik fel a cukra és csappan meg a sava. A biológilag éretlen a szőlőből (értsd nyers, húzós cserek) származó borért meg sokkal háklisabb a vevő, mint az általad emlegetett el nem tarthatóságért. Tehát irtó nehéz ilyenkor akármilyen terhelés, művelésmód és talajmunka mellett ideális időpontban szüretelni, másrészről a termelő nincs is olyan helyzetben, hogy alacsonyabb alkohol mellett hosszasan érlelje a borokat és legtöbbször egyáltalán nem is lenne ugyanaz a végkifejlet, mint mondjuk Bordóban.
Ki lehet még vágni/át lehet oltani az összes világfajtát és lebeszélni az összes vevőt az ízléséről, de nyilván sejted, hogy nem ez fog történni. Illetve lehet, csak az évtizedekben mérhető.

zoli 2012.11.22. 02:34:03

@zoli: cabernet franc volt az a 2006-os bor.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.22. 15:49:12

@zoli: nem okolom a termelőt, magamat okolom, hogy nem jól vásároltam.:-) nem mellesleg ez éppen a 8-as barakonyi, ami, ugye, hosszabb ideig eltartható - mondod. mindegy. nem haragszom rád sem, ez egyszerűen ilyen.

ettől függetlenül, nekem kellett volna érezni, hogy a cucc hamar túl lesz a csúcson, sajnos én nem voltam eléggé tájékozott még ezen a területen akkor... shit happens!:-)

nem mennék bele a magyar borászat és különösen a vörösborászat kérdésébe itt és most, mert 90%-ban (vagy több) fehéreket iszom. az ízlésváltozás megváltozására meg végképp nincs időm.:-)

zoli 2012.12.09. 23:10:08

@szenvedély S.: helló, ha még olvasod, épp most kóstoltam én is azt a 8-as Baranya-völgyit. Két dolog: a pohár szélén még jócskán akad hűvös színárnyalatból, az illata nem főtt vagy lekváros, inkább direkt gyümölcsös, finoman fajtajelleges. Szóval sztem szétesésről nem beszélhetünk. Viszont a testhez szabott alkohol valóban nagyon kilóg, sőt egy kevés mandulahéjas kesernye se javít az összképen.
Igazából nem hinném, hogy korábban ez nagyon másképpen lehetett volna, inkább sorba ágyazottan kóstolva tűnhetett másként.
Sommásan: a bor értékelésével egyetértek, a levont következtetésekkel nem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.10. 15:58:24

@zoli: kösz, hogy megkóstoltad.

igazából nem nagyon érdekel a darab többet.

azóta nagyon jó forralt bor lett a 2 megmaradt palack egyikéből és ahogy a telet nézem hamarosan a másik is csapra kerül, persze hasonlóképpen.

ja, majdnem elfelejtettem, hogy annyira irritálta a magas alkohol a kedvesemet, hogy egy másil palack segítségével glühwein cuvée-t hozott létre! a recept többi része titkos, hátha 100 év múlva még nagy pénzt ér.:-)

a baj az, hogy nehezen szánom rá magam a friss merlot megkóstolására. pedig az asszem 2011-es!
süti beállítások módosítása