A Borrajongó

Kézműves Borok Háza portfólió-kóstoló

2012. november 13. 06:00 - akov

A Kézműves Borok Háza november elején tartotta szokásos éves portfólió-kóstolóját. A rendezvény célja, hogy kereskedők, vendéglátósok és esetleg nagyfogyasztók megismerkedhessenek a Szentesi József fémjelezte kis- és nagykereskedés felhozatalával. A mindig jó hangulatú rendezvényen rengeteg az ismerős arc, jókat lehet beszélgetni bortermelőkkel és szerteágazó, bensőséges ismeretségeket köthetünk a sommeliertől a hentesig mindenkivel.

kostolas.jpg

Kezdjük talán a házigazdával. Az évjárat ellenére a Pezsgő és Bor Fehér Cuvée 2010 palackos erjesztésű pezsgő tiszta aromájú, zamatos és jól fogyasztható. A Szentesi Pince zengőt, zöldveltelinit és rajnait tartalmazó A Cuvée 2011 alapbora vastag, belépő bortól szokatlanul tartalmas, kevés maradékcukor csúsztatja. Külön pont a csavarzár és a jó ár (1900Ft). Nagy-nagy kedvencem a Zöldveltelini 2011, amely – azt gondolom – mérföldkő lesz a hazai zöldveltelinik történetében. Testes, fajtajelleges, nagyon tiszta, jó savval és szép egyensúllyal, remek lecsengéssel.

Kellemes élmény volt a Szentesi Pincével egy szintéren „motorozó” Nagy Gábor és Társa kispincészet borait megkóstolni. A zenit, rajnai rizling és sauvignon blanc fehér fajtákból szűrt borok reduktív technológiával készülnek, nagyon tiszták és jól fogyaszthatók. A Háztáji 2011 alapbor a felsorolt három fajta préslevéből készül, ennek ellenére nincs oka szégyenkezni. A Zen 2011 és 2012 zenit, valamint a Rajnai Rizling 2011 szintén nagyon tiszta és jól elkészített borok. Mindannyian csavarzárral kerülnek forgalomba, 1600Ft-tól induló áruk a best buy kategóriába taszítja őket. A pince hordós érlelésű vörösbort is készít, de ezt most nem lehetett kóstolni. Röviden el is beszélgettünk Nagy Gáborral, aki a saját pincészet mellett a Velencei-tó Körzeti Hegyközséget hegybíróként igazgatja. Gyorsan megegyeztünk, hogy van hova előre a Velencei-tó körül, mind a borturizmus, mind az általános minőség tekintetében fejlődésre volna szükség.

A badacsonyörsi Váli Pincétől a Pinot Noir Siller 2011 és Pinot Noir 2010 borokat érdemes megemlíteni. Utóbbi az évjárat ellenére egészen jó, főként a piros bogyósok lekvárjai vezetik. A szomszédos Szent-György-Hegyen tanyázó 2HA Szőlőbirtok és Pincészet ezúttal két fehérborral volt jelen. Az Olaszrizling 2011 és a Szürkebarát 2011 hordóban erjedtek, majd ott is érlelődtek 6-7 hónapig. Előbbi bornál a hordók harmada, utóbbinál fele volt új. Mindkét bor tiszta, tartalmas és a friss vonalon mozog. A fahatás nem kevés ugyan, de ami van az jó minőségű. A birtok 2011-es fehérborai mindenképpen előremutatóak.

Átevezve a Mátra hűvösebb lankáira mindenképpen (megint) kiemelném a Szecskő Pince borait. Most három tavalyi reduktív fehéret kóstolhattunk, mindegyiket nagyfokú tisztaság, frissesség és jó egyensúly jellemeznek. A Szürkebarát 2011 fajtajelleges, jó arányokkal, szép lecsengéssel. A Chardonnay 2011 szintén messziről felismerhető, a seprőkeverésnek köszönhetően kialakult karamelles, vajas karakter miatt már-már hordót kiáltana az ember. A sok vacak ottonel-élmény után a szárazra kierjedt Muscat Ottonel 2011 igazán felvillanyozó, igaz nem árt egy adag ártatlan nyitottsággal közelíteni ehhez a pacsulis fajtához. Losonci Bálint kolléga Pinot Noir 2011-e gazdag, elsősorban a fekete bogyósokra épül, koncentrált és jó sava van (ld. Drbarta tegnapi értékelését itt). A Gereg Kékfrankos 2010 nagyon-nagyon savas és keményen tanninos, Bálint vacillál rajta, hogy érdemes-e a Gereg névre. Azt gondolom, ha a „dűlő-építés” a cél, akkor talán nem tanácsos megbontani a Gereg Kékfrankosok izgalmas sorát.

Az Egri Borvidékre áttérve az új kezek készítette Gróf Buttler borokból két vöröset lehetett megkóstolni. Kadarka 2011 a Nagy-Egedről származik, koncentrált, gyümölcsös, a kadarkához mérten elég sűrű, jó savval és tanninnal (ld. Drbarta tegnapi értékelését itt). Lehet, hogy nem a leginkább kadarkás kadarka ez, de azért érdemes rápróbálni. A Kékfrankos 2011 a Szarkás-tető gyümölcséből készült, szintén sűrű, gyümölcsös, szép fahatással. Ezen a két boron már jócskán érezhető volt a magas, 14-15% körüli alkohol, amely a 2011-es hazai vörösborok zömét kísérni fogja.

Ha Buttler, akkor Bukolyi. A név önkéntelenül is eszembe villan, nem is hasztalanul, hiszen Bukolyi Marcell első borai (Bukolyi Pince) ezen a bemutatón debütáltak. A borok részben vásárolt szőlőből, a Kőporos pincében készülnek. Igaz, óriási különbség, hogy ezek valóban Marcell borai, Bukolyi László csak a háttérből figyel.  A Kisfiam 2011 kékfrankos, franc és merlot házasítása, finom, jó savval és kiváló fahatással. A Kékfrankos 2011 hasonló karakter, tetszett. A Cabernet Franc 2011 egy igazi sűrű, alkoholos gyümölcsbomba, nekem ez jött be a legkevésbé, de egészen biztosan vevőkre talál majd.

Új élmény volt a szomolyai Attila Wines megjelenése. A pincészet még kemény borkedvelők körében is szinte teljesen ismeretlen. A budapesti illetőségű tulajdonost, Vámos Attilát annyira elbűvölte Kaló Imre munkássága, hogy 2006-tól termelésbe fogott Szomolyán. A Kaló Imrétől 50 méterre található pince a „szomolyai legenda” evilágon kívüli módszereit követi. A szüret nagyon kései, 24-28MM° körül szednek, sokszor töppedt, néha botrytisszel fertőzött szőlőt. Az erjesztés nyílt kádban történik, a bor sokszor 3-5 hónapot is érintkezik a héjjal. Préselés nincs, csak színlével dolgoznak. Minden tétel hosszú-hosszú érlelést kap, évekig fejtés nélkül pihennek a hordókban. A hosszas erjesztési és érlelési folyamat közben az alkohol jó része elillan, így a kész borok 12,5-14% alkoholt tartalmaznak. A kóstoltatott tételek portugieser, pinot noir, cabernet sauvignon, turán, leányka és chardonnay fajtákból készültek. Tisztára, mintha Kaló Imre borait inná az ember. Az egyetlen különbséget az új hordók itt-ott felvillanó aromái adják, hiszen az Attila Wines-nál nem régen indult a termelés. Az egyes borokra külön nem térnék ki, erőteljesen lekvárosak, hecsedlisek és aszalt gyümölcsösek. A vörösborokban gyakran feltűnik az oxidációra utaló mézesség és darált mákos aroma. A hosszas érlelés miatt szinte mindegy, hogy portugiesert vagy cabernet sauvignont iszunk, a fajtajelleg szinte teljesen eltűnik az évek labirintjában. Aki imádja Imre borait, vagy csak szeretné végre megkóstolni őket, most piaci forgalomban lévő tételeken keresztül kerülhet közelebb hozzájuk. Igaz, ennek ára van, jó mélyre kell a zsebünkbe nyúlnunk a manapság szűkölt Forintokért.

Ha már body meg building, akkor kóstoljuk meg a villányi Iványi Zsófi borait is. Kései szüret, hosszú héjon tartás és hosszas hordós érlelés, nagyjából így lehetne pár szóban összefoglalni Zsófi filozófiáját. A stíluson belül maradva a Merlot 2008 még egészen értelmezhető, fűszerpaprikás, lekváros, hordós és elég tanninos. A Cabernet Franc 2008 alkoholos, kemény bor, sok aszalt gyümölccsel. A Cabernet Franc Válogatás 2007 nehezen befogadható, irtózatosan kemény bor, nagyon sok tanninnal, intenzív érlelt lekváros aromákkal. Minél magasabbra pozícionált a bor, annál későbbi a szüret, annál jobban markol a tannin és melegít az alkohol.

Végül ugorjunk vissza kis hazánk Észak-nyugati szegletébe. Az egész kóstoló számomra legkellemesebb élményét a Ráspi borok nyújtották. Horváth Józsinál a 2009-es borok egységesen magas színvonalat képviselnek. Gyümölcsösek, tiszták, elég frissek és érlelésre is bőven alkalmasak. A fickós savtartalom a meleg évjáratban is visszafogott alkohollal lép nászra, így a borok fókuszáltak és szép hosszú lecsengéssel kényeztetnek. Tulajdonképpen nehéz kiemelni borokat, nekem a legjobban a Kékfrankos 2009, a Cabernet Sauvignon 2009 és a Syrah 2009 tetszettek a legjobban. A Zweigelt Válogatás 2009 nagyon tanninos és savas, acélkemény bor. A merlot-ból hosszú áztatással készülő Resveratrol 2009 szintén nagyon kemény, minden értelemben sok. Mint neve mutatja, szív és érrendszeri problémákra is megfelelő gyógykészítmény lehet.

Köszönet a kiváló rendezvényért, ahol sajnos időhiány miatt nem tudtam megkóstolni a Somlói Apátsági Pince, az Orsolya Pince, a tokaji Barta Pince és az egri Csutorás borokat. Kár értük. Majd lesz mit pótolnom legközelebb.

(A Kézműves Borok Háza kóstolóra Szentesi József hívott meg. Köszönöm.)

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004901584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.11.13. 08:56:48

Igazán élveztem ezt az összefoglalót,nagyon tetszett! Abból a 2011-es zöldvelteliniből marad még a nyárra?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.13. 09:41:41

Érdekes tegnap fogyott el nálam egy Szecskő Chardonnay, de a határozott krémessége mellett (aminek az érzetét még erősíti is a magas alkohol, extrakt és a maradékcukor is), szerintem kifejezetten szépen megtartotta a gyümölcsös íz és illat aromáit is. Érdekes, hogy mellette itunk egy Lehmann Barosa Chardonnat is (WS 87 pont), amit minden tekintetben simán a földbe gyalult. Nekem nagyon tetszett ez a bor, Magyarországon a legjobb Chardonnayk között van, de nemzetközileg is nagyon ott van. Pár napon belül nyílik még 2 külföldi Chardonnay nálam,az egyik nemzetközileg elismert klasszis, kíváncsi vagyok, hogy ehhez képest lesz-e nagy előrelépés.

Octopus 2012.11.13. 20:21:21

@rszabi: próbálj ki egy jobb ausztrált (chardonnay-t ne a Barossából), elég ütősek. Cape Mentelle pl nagyot szólt nálam, sajnos még soha nem ittam ahhoz mérhető magyar chardonnay-t

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.13. 20:30:43

@Octopus: Köszi a tippet, majd ránézek ha lesz rá lehetőségem. Ezt mondjuk tudatosan választottam kíváncsi voltam, hogy amiket a nemzetközi sajtó 6 (87-88)pontra értékel az mit nyújt a jobb magyar chardonnayk között. Ma nyílt egy Château Ste. Michelle Chardonnay 2010 (Washington state) az sem érte el a Szecskő szintjét. Pár napon belül még nyílik egy Kumeu river estate chardonnay 2009, arra még nagyon kíváncsi vagyok.

Octopus 2012.11.13. 20:55:49

@rszabi: a Kumeutól sokat várnék, nagyon szereti a nemzetközi borsajtó. Honnan rendelted a borokat?

Octopus 2012.11.13. 21:08:44

@rszabi: á, a vinexus. Rendszeres célpont nálam is :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.13. 21:52:41

@akov: Olvastam. Ez volt az egyik ok ami miatt belekerült a kosárba :), de tényleg jókat hallani róla sok helyen.

@Octopus: Tényleg jók és olcsó a kiszállítás.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.13. 23:10:13

@rszabi: NAG Cserepes Chardonnay-t (asszem 2009-est) kóstoltad-e már? szívesen venném, ha összevetnéd Szecskővel és a többivel...

@akov: nagyszerű az anyag, pár kérdés:

1. hol lehet kapni az új (2010,2011-es) Buttler borokat?
2. van-e, lesz-e újra brunellója a 2HA-nak?
3. a Szecskő OR-nek és CH-nak tudod-e az analitikai adatait és "láttak-e" hordót?

kösz, előre is.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.13. 23:53:48

@szenvedély S.: Igen szeretném, még azt is és Sauska Makár 2009-est is belevenni. De sajnos lehetséges, hogy majd csak januárban lesz rá lehetőségem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.14. 06:07:01

@rszabi: az nálam nem verte ki a biztosítékot, de a Gróf Butler 2009-es Szarkásáról nagyon jók a tapasztalataim. apropo. ha tudsz még szerezni belőle a "honnant" kérlek írd meg privátban.:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.14. 10:03:46

@szenvedély S.: Köszi.

1. Kézműves Borok Háza. De van máshol is. Szerintem a Radovinben is van/lesz.

2. 2HA: lesz 2011-ből. Hordóból kóstoltam, szerintem eddig ez lesz a legjobb. A tőkék öregebbek, koncentráltabb a cucc.

3. Szecskő Ch: Tamástól meg lehet kérdezni. Hordót nem látott, csak azt hittem hírtelen, annyira karamellesnek tűnt.

117 2012.11.14. 10:15:24

A Szecskő chardonnay-ja egészen kivételesen jó magyar CH. Tudtommal nem volt hordóban (forrás: a borász). Úgy emlékszem, 4 gramm a maradékcukra. (Ha 2 lenne, még jobban ízlett volna). Az alkoholra 14,5%-ra emlékszem, de nem érződött, a cukor ellenére sem. Ami viszont nálam ezt is verte, az a Szecskő szürkebarátja. Zseniális.

dalton1 2012.11.14. 13:38:27

Az évjárat nélküli félédes Szecskő Muscat Ottonel (a 11-es elődje) a legkevésbé sem volt "vacak"...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.14. 14:26:05

@dalton1: A vacak élmények kapcsán azokara a borokra gondoltam leginkább, amikkel egyetemistaként találkoztam jó kis bulik előtt. Ha rájuk gondolok, rosszul vagyok. :D

dalton1 2012.11.14. 14:35:57

Így érthető...:)

117 2012.11.14. 18:45:02

@rszabi: Bocs, ha beleugatok a chardonnay-tesztbe. Érdemes lehet mellérakni a Wekler 2008-as Premium chardonnay-t (Metro-ban azt hiszem beszerezhető még, kb. 1500 Ft). Battonage, egyensúly, közepes test, pici szénsav, belövőnek jó lehet. Mi igencsak szeretjük. Meg ott van még Szőke Matyi bácsi Páskomi chardonnay-ja, abból is a 2009-es.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.14. 19:20:39

@117: a szürkebarát engem is érdekel. mondanál róla többet?

117 2012.11.14. 19:30:57

@szenvedély S.: Az Ördöngős-tető dűlőből (mészköves-agyagos talaj). Alkohol: 13%. Emlékeim szerint maradékcukor nincs benne. Nagyon eltalált bor: szép szalmaszín, enyhe virágos-fehér gyümölcsös illatok, ez visszaköszön ízben is, de van benne pici sós-minerális jelleg (gondolom, a mészköves talajtól). Nyelvhegyen érezhető szénsav. Egyensúlyos, jól eltalált savakkal, szerintem jól elkapott szüreti időponttal, nem lóg ki az alkohol sem (pedig ez szokott zavarni). Közepesen hosszú, remek arányokkal. Az általam kóstolt egyik legszebb szürkebarát. Számomra kifinomultnak tetszett, nem egy átlagos magyar bor.

117 2012.11.14. 19:32:20

@szenvedély S.: 3000,- Ft körül lehet hozzájutni, pl. a Bortársaságnál.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.14. 20:54:22

@117: Ellenkezőleg, nagyon örülök az ötleteknek, januárban mindenképpen csinálok majd egy második kört akkor megpróbálom belevenni az összes tippet. Köszi.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.24. 17:04:28

@rszabi: @akov: mindketten (különböző szinten) foglalkoztatok Szecskő 2011-es Chardonnay-val és (Szabi külön posztban is) jó véleménnyel voltatok róla. decemberben én is kóstoltam, nagyszerű volt, de mostanra erősen az az érzésem, hogy túlérett a csúcson, mit a jó Stallone.:-)

ha belefér, újrakóstolnátok? a vélemény érdekel, akár külön poszt nélkül is, akár magánban. a második üveget bontom egy hónapon belül, és ami decemberben nagyszerű élmány volt, mostanra egy minden gyümölcsösségét elvesztőben lévő alkoholbomba. (egyik: 9 fokon tárolva fél éven át, másik 2 hete érkezett - 2 másikkal - a pinceárontól, azóta szintén 9 fokon tárolva)...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.04.24. 17:07:14

@szenvedély S.: Nekem nincs több palack belőle, de ha lesz rá lehetőségem meg fogom kóstolni újra.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.24. 17:53:08

@szenvedély S.: @rszabi: Érdekes... nekem sincsen palackom belőle.

Távol álljon tőlem a hasonlítgatás, de éppen a napokban bontottam egy csavaros Bock Olaszrizling 11-et, hát semmi íze nem volt, pedig mást vártam csavarzárral!!!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.04.24. 22:18:05

@rszabi: köszönöm.
@akov: sztem Villányban ilyen meleg években csak görög mazsolabort szabadna készíteni!:-D

második nap jobb, kimondottan szebb, lehet tegnap egy káprázatos szamorodni elnyomta.

apropo. ne ijedjetek meg, ha nincs! több helyen is kapható még.:-)
süti beállítások módosítása