A Borrajongó

Demeter Zoltán: Anett bora 2008 - Up to date

2012. november 07. 06:00 - drbarta

DSC_0646.JPGNagy kedvenc kerül terítékre az "Up to date"- sorozat keretein belül.

Főszereplőnk szamorodni-technikával tisztán sárgamuskotályból készült, közel kétszáz gramm maradékcukrával méretben jócskán a hatputtonyos határ felett tanyázik. 

 Egy bor, amely jó néhány alkalommal többünket ámulatba ejtett és amely szerintem többünket a fajtával szemben támasztott előítéletek, elvárások átgondolására késztetett.

Két és fél éve kóstoltam először, a minap pedig vélhetően utoljára. Szokásosan most összegyűjtöm a borról készült összes jegyzetet, zárójelben megemlítem, hogy milyen kontextusban kóstolva születtek az egyes írások.

2010. március

Otthon, harmincadik születésnap alkalmából, családi körben. Királyudvar édes Lapis 2008, Szepsy Szamorodni 2006, Kikelet Zéta 2007 után következett és magabiztosan volt az est csúcspontja.

Hihetetlen intenzív, lehengerlő és nagyon hízelgő rózsás-muskotályos illat. Hihetetlen vastagságú, olajosan folyó test, rendkívüli aromagazdagság, csodálatosan intenzív, szárnyaló, vibráló mégis simogató savak. Selymes, tükörsima felszínek, a korty nem akar véget érni, mélységek és magasságok egymás után az érzékek hullámvasútján. Nagyobb életöröm-érzéssel eltöltő bort nem igazán lehet elképzelni. 9 pont.

 

2010. december 

Karácsonyi édes-kóstoló a Klubban. Bott-rytis 09, Nobilis "Ahogy termett" 07, Demeter Főbor 08, NAG Hanna 08 után és Szepsy aszú 05 előtt került sorra. Talán mindenkinek ez a bor okozta a legnagyobb örömet.

Hasonló világú (mint a Hanna) rózsás-muskotályos illat, de kevésbé direktebben parfümös, inkább több gyümölcs, szőlő, citrus, licsi. Szájban a szó szoros értelmében felrobban. Mélység és zamathegyek. Savvilágától rétegzettebbet, magával ragadóbbat nem igazán tudok elképzelni. Az is már valószínűtlen, hogy mennyire nem akar véget érni a korty. Hihetetlen intenzitás, mégis harmónia lakozik benne. Komplexebb aromatikát még el lehet képzelni (bár nem hiszem , hogy ebből a fajtából) de nagyobb örömbort nemigen. 9 pont.

2011. augusztus

Egy kisebb, de annál szemrevalóbb merítést kóstoltunk 08-as édes borokból, hazai és nemzetközi versenyzőkkel. Királyudvar Ilona, Kikelet Szamorodni, Fritz Haag Juffer Sonnenuhr Auslese Goldkapsel után következett. Mindegyik bor mesés volt, de ismét legnagyobb egyetértéssel vitte el az estét.

 Ízig-vérig sárgamuskotály-illat. Citrusok, licsi, muskotályos szőlő, rózsa. Intenzív, mély, direkt, orrbamászó, de mégse közhelyes. Kifejezetten telt, olajos konzisztenciájú korty. Nagyon sima, csiszolt, simogató, felszínek. Mély, intenzív és nagyon hosszú zamatok. Végtelenül hosszú, dinamikus, de nagyon kifinomult savak. Mindez a legtökéletesebben illeszkedő egységben. Az egyetlen kritikája, hogy ízkomplexitásban jócskán van feljebb. Az összetettség érzetét inkább a savszerkezet gyönyörű cizelláltsága adja.  Mélység, ízintenzitás, hosszúság tekintetében az Ilonával fej-fej mellett az élen. Az Ilonától kevésbé komplex, de lényegesen harmonikusabb, elegánsabb. Igazán különlegesnek találom, hogy egy viszonylag kiszámítható, egyszerűen fajtajeleges aromákkal bíró tétel hogy tud ilyen szinten levenni a lábunkról, de mégis így van. A bor egyszerűen szenzációs. Maga a megtestesült báj és harmónia. 8 és 9 pont között. (94)

 

2012. november

Utolsó palack, itthon, családi körben, különösebb kontextus nélkül.

Mély illat, töppedt muskotályos szőlő, rózsa, törökméz, aszalt citrusok. Kicsit jobban érződik rajta a kor, mint emlékeim alapján, de kétségtelenül gazdag és szép. Nagy test, olajosan folyó konzisztencia. Intenzív ízek, sűrűn bontakozó közép, elég hosszú lecsengés. Jelentős édesség és jelentős savérzet, jó arányokban vannak jelen, az egyensúly a kétszáz gramm cukor mellett is rendben van. Egységben viszont most nem hoz annyit, mint a korábbi találkozások alkalmával. Most valahogy nem tapasztalható a savaknak az a hihetetlen szép, integrált játéka, ami olyan megdöbbentően hosszúvá és fókuszálttá tudta tenni a kortyot, és ami miatt a nem kiemelkedő komplexitás mellett is annyira kivételes élmény volt minden korábbi találkozás. Persze élmény így is, de ezúttal egy szűkebb 7 pontot éreztem reálisnak.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr424893339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.11.07. 10:28:40

Nekem is van meg a csodabol egy palack. Várni fogok vele meg, mert erről a fajtarol, ilyen formába ontve nagyon keveset tudunk... Bízom benne, hogy nem fogok csalódni pár év múlva(:

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.07. 10:39:25

2011-ben kóstoltam először, ám annak ellenére, hogy lenyűgözött, a sok cukorral nehezen tudtam mit kezdeni. maradjunk annyiban: a 2008-as szamorodnikból van arányosabb, de számomra tetszőbb biztosan! :-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.07. 11:03:52

@demisec: Hajrá!
@szenvedély S.: A korábbi találkozások alkalmával tökéletesen arányosnak éreztem, legalábbis nem tudtam volna megnevezni még egy olyan bort, amelyik 200g cukorral képes ilyen egyensúlyra. Most először volt olyan, hogy kicsit talán sok volt

Kabócás 2012.11.07. 11:27:08

Nekem személyes favoritom ez a BOR! Kár, hogy nem tudok belőle visszakóstolni. Ha jól emlékszem 4szer volt alkalmam hozzá, de minden esetben extázisba estem :)

európai 2012.11.07. 13:06:54

Értékelem a realizmust, nálam ez a bor szűkebb 6 pontnál állt meg. Az árán kivül nélkülözött bármilyen komolyságot. Illatos és töményen édes volt, savhiányosnak is tűnt rövid lecsengéssel. Régen volt, de ma is bosszant.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.11.07. 14:26:11

@európai: már nagyon régóta rá akarok kérdezni a (számomra) nehezen követhető borértékeléseid, kommentjeid okán... Volnál szíves mondani a fenti bor műfaján belül 3 olyan tételt, ami jobb mondjuk ennél?
No offense. Csak érdekelne.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.11.07. 19:16:22

@európai: ..., mint doktor bartát az ausztrál rizling ;)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.07. 21:54:19

@drbarta: lehet, hogy csúcstartóként kéne rá tekintetni!:-)

tőlem tavaly is megkapta a 7 pontot, de az ízlésemnek túl édes volt, ráadásul nem is kóstoltam még annyi nagyszerű édes szamorodnit, hogy számottevő véleményt tudjak alkotni = elnézem magamnak, hogy Tokajban (is) kezdő vagyok!:-)

apropo. lesz majd nálad Gizella és Balassa bor is? kíváncsi vagyok.

európai 2012.11.08. 10:51:15

@demisec: Van legalább kettő jó édesbor.
Itt megtalálod őket:
www.facebook.com/AttilasWineWorld

Demeter fantasztikus 2010-es a zene borával együtt.
A minőség számomra fontos. Nem alkuszom. Az Anett nem elég jó, ez van. Szenvedélyes is ráérzett.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.08. 13:13:11

@szenvedély S.: Mire gondolsz? Hogy fogok -e jövőben kóstolni Gizella és Balassa-bort? Egészen biztos :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.08. 13:18:12

@európai: Kár ezt újra elővenni. Egyszerűen nem tudsz értelmezni 200 gramm cukrot. Nem gáz persze, hisz ez már valóban haladóknak való :))

európai 2012.11.08. 13:33:24

Doktor úr, meg ne haragudj, de te vetted elő, ha kár, akkor nem kellett volna irnod róla. 200 gramm cukrot ami nincs egyensúlyban, senki sem tud értelmezni. A gáz az, hogy pontjaid szépen mennek lefelé. Tegyünk egy próbát a jövő nyáron. Üljünk asztalhoz ismét, te és én, középen az Anettel. Hátha addigra eléri a 6 pontot nálad is. Egy próbát megér. :-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.08. 13:57:36

@európai: Változunk mi is, változnak a borok is. Nálad is előfordult már, hogy egy adott bor nem minden egyes palackjáról volt ugyanaz a véleményed. Sajnos nem tudok több Anettel szolgálni, de van jobb ötletem. Üljünk le, legyen köztünk egy Laposa Kéknyelű 11 és nézzük meg azt a 93 pontját, hogy hogy is van. Esetleg nézzük meg a Szepsy cuvée 07-et, hogy tisztán BLIC alapon pontosan ugyanarra a polcra való-e. Tehetünk melléjük egy Hollóvár Furmint 08-at hogy vajon tényleg 9 pont-e...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.08. 15:03:16

@drbarta: igen, mihamarább, mert ha jól látom van amit már többször is "megénekeltél", míg tőlük még semmi sem volt.

@európai: a meghatározásod nekem picit kategórikus. kettőnk között az a különbség, hogy ezt a bort fiatalkorában nem kóstoltam. (amikor még nyilvánvalóan kevésbé voltak fáradtak a savai.)

ráadásul, sosem leszek olyasfajta semleges sommelier, mint az ti, aki egy "arkhimédeszi pontból" képes elemezni a borokat, függően a szájban elfoglalt helyétől; majd mindezt öszegzi és egy nemzetközi koordináta-rendszerbe helyezi. erre sem pénzem, sem türelmem.

a kóstolásban leginkább a borásszal való gondolatcserét élvezem. meglepően jók szoktak lenni ezek, főleg, ahol a borok is jók!:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.08. 15:29:37

@szenvedély S.: Ezt nem osztom, jópárszor szerepeltek itt. Valamiért nem engedi a rendszer a linkeket kommentelni, így azokat elküldöm privátban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.11.08. 15:36:46

@drbarta: teljesen igazad van. megkövetlek!
csak a címkéket futottam végig és köztük egyiküket sem találtam, de a linkek alapján emlékszem. köszönöm.
süti beállítások módosítása