A Borrajongó

Marchesi di Barolo: Barolo Millenium 1990.

2012. november 01. 06:00 - pardi norbi

Mindig érdekes tapasztalat 20 éves bort kóstolni, ezúttal némi szerencsével jutottam hozzá egy ilyen palackhoz. Az eredeti 120 dollár körüli árat nemigen fizettem volna ki érte, de a töredékéért szívesen megvettem. Nagyjából egy kilós üvegben pihent, és az általam eddig látott leghosszabb dugóval (55 mm) zárták el a külvilágtól. Tudtommal megfelelően volt tárolva, a dugó is csak egy rövid szakaszon volt átázva. A pincészet informatív honlappal rendelkezik, és megtudhatjuk, hogy 110 hektáron gazdálkodnak és szinte minden típusú Piemontban készíthető bor megtalálható a kínálatukban. A bort 4 órás dekantálás után kezdtem el kóstolni. Közepes gránátszínű. Közepesen intenzív illat, érett hangulat, friss és aszalt pirosbogyósok (áfonya, meggy, ribizli), földesség, balzsamecet, dohány, finom fűszerek. Szép. Közepesnél alig nagyobb test, az illatban érzékelhető aromakészlet bukkan elő ízben is. Szép érett savak és bársonyos tanninok, viszont mindkettő valami elképesztő mennyiségben, az egyensúlytól nagyon messze repítve a bort. Gazdag, érett bor, nem éreztem abszolút elöregedettnek, formáját 3 nap után is stabilan tartja. Ha értékelnem kellene önmagában, nagyjából 5 pontra tenném, egy jól megválasztott étel mellett bizonyára sokkal többet mutatna. Örültem a találkozásnak.  

barolo90.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr334883108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.02. 00:08:53

Kár, hogy ez nem lett egy szép bor. Bezzeg az 5 pontos színvonalat a 10 EUR-os Pesquera is hozta.

borrajongo.blog.hu/2012/10/02/pesquera90

Elvileg 1990 egy jó kis évjárat... mi történhetett ezzel a borral?

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.02. 01:19:19

@akov: könnyen lehet, hogy más többet adna rá, merthogy gazdag bor és mélység is van benne, de ilyen szintű sav és tannintúltengést én nem tudok figyelmen kívül hagyni. Simán el tudom képzelni, hogy étel mellett nagyot szól...
süti beállítások módosítása