A Borrajongó

Liszkay borok

2012. szeptember 07. 12:50 - akov

liszkay.jpg

Az utóbbi hónapokban annyira jó sajtót kapott a Káli-medencei Monoszló közelében található Liszkay Pincészet és Borhotel, hogy gondoltam nekem is érdemes volna „rákóstolni” a boraikra. A 2001-ben alapított birtok rögös utat járt be, amíg a ma telepített 15 hektáros méretig eljutott. A cirkalmas életpályát bejárt tulajdonos, Liszkay Mihály idegenbe szakad hazánkfia, aki a Káli-medencében látta meg a pince- és hotelalapításhoz szükséges fantáziát. Jelenleg 10 hektárról szüretelnek, alacsony hozam mellett dolgozzák fel a bordeaux-i fajtákat, valamint az ezeket kiegészítő pinot noirt és szürkebarátot. A technológia hagyományos, nyitott acélkádban erjesztenek és minél kevésbé próbálnak a borok életébe avatkozni. A borász Barna János, saját bevallás szerint is az út legelején járnak, próbálják kitapasztalni, mit is rejt a Pangyér-dűlő régen tündöklő terroirja.

Liszkay Cabernet Franc Pangyéri Szűz Barrique Terroir 385/400 2008

Elsőként a bor cirkalmas neve és a kisregénynek is simán beillő hátcímke késztet némi derültségre. Egészen biztos vagyok benne, hogy még a gyakorlottabb kis borrajongók is belezavarodnának az értelmezésbe. Mindenesetre az „ódivat” (barrique) mellett a modern idők szele (terroir), valamint egy – a múlt ködébe vesző – terroir-értékelés is felbukkan. Minden elő- és hátcímkénél, valamint terroir-matematikánál többet mond, hogy alanyunk a Decanter World Wine Awardson egy ezüstöt zsebelt be, valamint a Dél-pannon top-csodákat elmarasztaló Pannon Bormustrán a vörös csúcsborok közt végzett.

Első találkozásunkkor finoman elegáns, kissé hűvösen arisztokratikus illattal nyit. Az érett sötét bogyósok vezette illatot minőségi hordós fűszerek és vanília egészítik ki. A kevés fűszerpaprika diszkréten utal a hűvösebb évjáratra. Kóstolásra telt, de nem túlzóan extrahált, a jó sav feszes szerkezetet kölcsönöz neki. A korty magja koncentrált, a fekete bogyós gyümölcsök elegen vannak és frissességgel is kecsegtetnek. A fahatás markáns ugyan, de szép, a tannin nem kevés, de érett. Mindezeken felül az alkohol visszafogott, ami megint csak üdvözlendő. A kellemes lecsengés nem sok kívánnivalót hagy maga után, elégedetten nyugtázhatjuk, hogy ismét egy új pince potens borát kaptuk poharunkba. Örömteli 6 pont. 3.500Ft. 13,5% (Bortársaság)

(Pár héttel később egy újabb palackot bontva egy teljesen másik világgal szembesülök. Kellemetlenül paprikás és szárított paradicsomos aromák és elnyűtt gyümölcsök. Sok örömet nem találok benne. Közben a Borigó magazin az enyémhez hasonló értékelésében a bor előrehaladott korára panaszkodik. Ez erőteljes palackvariációt sejtet, az éretlen-pirazonos vonalat azonban ezzel nehéz magyarázni, bár talán nem lehetetlen.)

Liszkay Cuvée Terroir 385/400 Pangyéri Szűz Barrique 2008

Egy fordított bordeaux-i házasítás, cabernet franc-kal, cabernet sauvignonnal és merlot-val. A Pannon Bormustrán szintén a vörös csúcsborok közé verekedte be magát. Illatában paprika, cseresznye, fekete bogyósok és fából származó vanília. Gyümölcsössége elég friss. A közepesnél valamivel teltebb, aromáit fekete bogyósok, fűszerpaprika, szeder, medvecukor és az ezúttal visszafogottabb hordós hatás képviselik. A sav a közepesnél több, kifejezetten jól esik ez a bordeaux-i házasításoknak, a korty magja koncentrált, a lecsengés elég hosszú, az alkohol üdítően moderált. A tannin ismét sok, de bársonyos textúrája jelzi az érettséggel itt nem igen volt gond. Valahol 5/6 pont határán vagyunk. Fair árazás. 2.950Ft. 13,5% (Bortársaság)

Összességében nagyon is érdemes volt a Liszkay borokkal találkozni. Azt hiszem, erre a pincére oda kell figyelni a jövőben. Kifejezetten üdítő a moderált alkohol, az emelkedettebb sav és a visszafogott extrakció, de én személy szerint a hordókezelésben is láttam fantáziát. Ismét egy újabb bizonyíték arra, hogy van más út, van hol jobbá válni a magyar vörösbornak. Hajrá!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr494761122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.09.07. 14:37:57

Hajrá bizony!

Mondjuk (a versenyeket is ideszámolva) a 20%-os palackvariáció (ráadásul, hogy azokban szinte teljesen más jelleget mutat a bor) azt jelzi, hogy van még hova fejlődni.

Lassan már a LOT-számokat is kellene figyelnie az ember fiának, ami merő képtelenség ilyen árak mellett...

európai 2012.09.07. 19:08:07

Emlékszem a Pangyéri Szűzre! Utolsó borvacsoránk leghumorosabb adaléka volt. Gyengén szerepelt de talán 386 és 389 méter között a terroir már superior kategóriát sejtet 50%-os palackvariáció mellett? Szerintem egyáltalán NEM érdemes odafigyelni a Liszkay borokra, mig meg nem komolyodnak. Még 10 év?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.08. 13:28:25

@európai: Ez is igaz, en azonban latom a biztato jeleket, es orulok, hogy van. Ennyi.

117 2012.12.14. 20:34:17

Éppen ma nyílt a Cabernet sauvignon Pangyéri szűz terroir 385/400 2007-es palackja. Nos, ez nem tartozik a 20%-hoz. :-) Remekül eltalált bor: illatban fűszerpaprika, szilva, feketebogyósok, hordós érlelésből származó, nem tolakodó jegyek. Kitöltve is látszi: már a csúcsán van: egy világosabb gyűrű figyelhető meg a felső gyűrűben. Ízben a szépen integrált, de élénk savak köszönnek be, majd jönnek a piros gyümölcsök, helyüket aránylag gyorsan átveszik a hordós érlelés jegyei, meg a tannin (és talán a szőlő zöld részeiből származó kesernye). Összességében szép bor, a 13,5%-nyi alkohol nem feltűnő, jól iható tétel, a tannin nem bántó, a hordó sem. Jól iható tétel, ajándékba kaptam. Köszönet érte.
süti beállítások módosítása