A Borrajongó

Riesling-rovat IX.

2012. augusztus 17. 06:00 - drbarta

Rég jelentkeztem már rieslingekkel. De aggodalomra semmi ok :), fogy  rendesen a készletem, csak összevártam néhány jegyzetet.

Íme:

 

Toni Jost: Riesling Bacharacher Hahn Grosses Gewachs 2010

DSC_1007_1.JPGA Mittelrhein-borvidék leginkább meghatározó termelőjének zászlóshajó száraz tétele. 22.50 Euro.

Fehérhúsú őszibarack, citrusok, nagyon finom ásványosság. Szájban közepes test. Kristálytiszta, áttetsző. Szép, intenzív ízek, tipikus karakter, de valahogy nagyon kifinomult formában. A savak élénkek, a korty nagy részében csiszoltak, szép, cizellált szerkezeti keretet adnak. A kortyközépen nincsenek drámai mélységek, de azért még el lehet mélázni a tartalmak idővel egyre részletgazdagabbnak tűnő mivoltában. A lecsengés közepesnél hosszabb. A végén egy egész picit 2010-es savanyába fordulnak az acidok, de ettől eltekintve egy igazán elegáns és szerethető bor. 6+(89) 

 

 

J.J. Prüm: Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese 2005

Őt nem kell bemutatni, már a bor is szerepelt itt. 25 Euro, de az újabb évjáratok már valamivel drágábbak.

Zárt illat. Petrolosság, fülledtség. Szellőznie kell. Később jönnek a jellegzetes citrusos aromák még mindig frissnek ható gyümölcsök képében, valamint mézes-ásványos díszítések. Szájban jócskán túlteljesíti az illatot. Lényegében mindent tud. Karcsú, légies test, áradóan intenzív ízek, ugyanakkor szerkezetileg mély, fókuszált. Szép hosszú lecsengés. Ami igazán kiemelkedővé teszi az a bámulatos egyensúlya, a korty bármely pillanatában tökéletes. Magával ragadó a gazdagsága, de semmiből nem nyújt túlzásokat, az arányok, amik elképesztőek. A savak rieslingesen vibrálóak, de mégse róluk szól a történet. Kifogástalanul csiszoltak és tökéletesen beleolvadnak a  bor egységébe.  Eléri a 8 pontot. (93) 

 

 

Dr.Bürklin-Wolf: Riesling Forster Jesuitengarten GC 2010

DSC_1114_2.JPGPfalz talán legnagyobb presztizsű termelőjéről és a borvidék két legelismertebb dűlőjének egyikéről van szó.  50 Euros tétel.

Illatában fehérhúsú barack, lime, zöldalma, krétapor, méz. Tiszta, mélyről jövő, elegáns. Szájban közepes test mellett intenzív ízek köszöntenek, hűvös karakterű, de szaftos és koncentrált gyümölcsélmény. A kortyközépen ásványosabb irányba fordul, az anyag magas, precíz,  vibráló savak által kísérve fókuszálódik. Több hullámban érkező impulzusok, hosszú lecsengés. A szintén hosszú utóízben szépen keveredik a savak finoman citrusos, frissítő emléke tiszta, hársmézre emlékeztető aromával. Nagyon szép bor. Pazar arányok, tekintély, mégis könnyed elegancia. Az egység még fiatalos. Most 7 és 8 pont (92) között, benne van az utóbbi lehetősége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr154713071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása