A Borrajongó

Vie Vinum 2012/1- Wachau

2012. június 05. 06:00 - drbarta

A Vie Vinum Ausztria legnagyobb boros rendezvénye, mely két évente kerül megrendezésre. Több, mint 500 kiállító, külföldiek is szép számmal, de elsősorban osztrákokra fókuszál, kis túlzással a teljesség igényével. Feltehetőleg mindenki jelen van, aki él és mozog, legalábbis a legnevesebb pincék biztosan. Közel komplett szortimenteket lehet kóstolni, csúcsborokkal egyetemben. Az elővételben 30 Euroba kerülő napijegy rendkívül jutányos azért, amit nyújtanak érte. A légkör és a közönség kulturált, a gazdák szívélyesek, kis őszinte érdeklődést tanúsítva több helyen is előkerülnek "pult alatti" tételek, olykor komoly, régi évjáratú kuriózumok is. A kiállítók és a kínált borok listája, analitikával, térképekkel együtt kb. egy hónappal a rendezvény előtt letölthető a honlapról. Ha van rá idő, igazán föl lehet előre készülni.

Két éve is sikerült kijutni, hatalmas élmény volt, öt részes beszámoló született róla itt a blogon. Nagy lökés volt akkor, lehet mondani sikeresen ráállított a riesling-pályára. :)

Idén egy napot tudtam beiktatni erre a célra. Gyakorlatilag 9 órát töltöttünk ott, kb. 120 bort kóstolva. Bőségesen hangzik, de a becslésem szerint kb. 2500-3000 mintához képest elenyésző, annyi és annyi minden érdekelt volna még.

A nagy merítéshez mérten zömmel tűrhetően sikerült jegyzetelni. Túlnyomó részt pontszám-benyomást is rögzítettem, de kéretik ezt úgy kezelni, hogy a fenti számú mintából, fent említett idő alatt, 2-3 centeket kóstolva születtek.

Első részben következzen a legjobban várt wachaui merítés:

 

F.X. Pichler Loibenberg 2011- Kellemes nyitás. Maracuya, sárgadinnye, lédús citrusok, édes fűszerek. Közepesnél nagyobb test, telt ízek,szépen vibráló savak. A közép egy kicsit lehetne mélyebb, sűrűbb, de lényegében perfekt. 6+

F.X. Pichler GV Liebenberg 2011- Hasonló világ, de picit citrusosabb, hűvösebb. Közepesnél nagyobb test, telt ízek, picit talán lágyabb savak. 6

F.X. Pichler Riesling Loibenberg 2011- Picit fülledt illat, de mögötte vastag érett citrusok sejlenek fel. Szájban közepes test mellett telt, haraphatóan intenzív ízek, sok gyümölccsel, köves ásványossággal. Struktúrált közép, fajsúlyos, mégis vibráló savak. Ez azért igen jó. 7-

F.X. Pichler Riesling M Reserve 2011- A vastag citrusok mellett trópusibb színezetek is megfigyelhetőek. Közepesnél nagyobb test, mély ízek, sűrű közép, hosszú lecsengés. Nagyon sima, csiszolt felszínek, remek egyensúly, bár lehetne egy picit fürgébb. 7+

F.X. Pichler GV Kellerberg 2011-Fűszerkavalkád, egzotikus gyümölcsök, maracuya. Igen mély korty, krémes gazdagság, nagyon masszív közép, látványosan hosszú kibontakozás és lecsengés. Szépen cikázó, barátságos savak. Fiatal, de hatalmas anyag. 8-

F.X. Pichler GV M 2011- Még megdöbbentőbb mélység, átható fűszeresség, túlérett gyümölcsök. Nagy test, hihetetlen koncentrált ízek, tényleg szédületes mélységek, denzitások, ugyan az alkohol se elhanyagolható. Extrém élmény, az előző mondjuk arányosabb volt. 8-

F.X. Pichler Riesling Kellerberg 2011- Színes gyümölcs-kavalkád, szaftos citrusok, barack, trópusi gyümölcsök, kőpor. Közepesnél teltebb, igen mély korty. Gyümölcsös-ásványos rétegek, hosszan elnyúló fókuszát közép, vibráció, erő. Itt is érződik a fiatalság, de megint csak elképesztő anyag. 8-

F.X. Pichler GV Kellerberg 1996- Elképesztően mély és komplex illat, igen nehéz lenne alkotóira szálazni. Krémes-mézes-fűszeres-finoman tercier, de süt belőle az elevenség. Elég nagy test, krémes-kortalan gazdagság. Nem hogy ép, hanem érintetlen a szerkezet. Tömör mag, komoly mélységek és hosszúság, lekerekedett savak, sima illesztések, egység. Hatalmas élmény. 8

 

Rudi Pichler GV Kollmütz 2011- Picit fülledt illat, nem annyira sokat ígér. Arányos korty, kellemes, de nem annyira intenzív aromák, inkább ásványosab világ. Szép savak. F.X top borai után nehéz dolga van, több kategóriával visszaléptünk. 5+

Rudi Pichler GV Hochrain 2011- Nem sok különbséget éreztem. Szikárabb, ásványosabb grüner ez is, jó arányokkal, egyensúllyal, de szintén kicsit kevés. 5+

Rudi Pichler Riesling Kirchweg 2011- Sok gyümölcs, citrus, fehérhúsú barack, kövek. Hűvös, elegáns, de kellően zamatos világ. Remek felépítés, szép cizellált savak, arányosság, egyensúly. Egy lépéssel meggyőzőbb, mint a grünerek, szép. 6+

Rudi Pichler Riesling Achleiten 2011-Érettebb gyümölcsöket, vastagabb bort ígérő illat. Mélyebb, teltebb ízek, mégis ennek a bornak is szikár a hangulata, bár az alkohol sem elhanyagolható. Valamivel hosszabb lecsengés, de kategóriaváltást azért nem érzek. 6/7

 

FJ Gritsch Mauritiushof GV Steinporz 2011- Fűszeres-maracuyás, kedves, kényeztető világ. Közepes test, finom ízek, arányos kitöltöttség, kerek, mégis korrekt savak. Tetszetős, jól csúszó darab.6

FJ Gritsch Mauritiushof GV Singerriedel 2011-Mélyebb illat, komplexebb fűszeres-ásványos karakter, de vonzó ő is. Mély ízek, szép, koncentrált közép, hosszúság, erő. Nagyon tetszett. 7

FJ Gritsch Mauritiushof Riesling Setzberg 2011-Picit fülledt illat, de mély és koncentrált gyümölcsösséget ígér. Kedves korty, finom gyümölcsök, érezhető maradékcukros rásegítés. Jóféle savak, gömbölyűség, jól fogyaszthatóság. Kicsit talán több struktúrát vártam az illattól, de remek. 6+

FJ Gritsch Mauritiushof Riesling 1000Eimberg 2011- A gyümölcsök mellett már jelentős ásványosság is megjelenik az illatban. Telt, barackos-citrusos-jaffás ízek, szép hosszan bontakozó közép, szikár, precíz savak. Elég hosszú. Nagyon rendben van. 6/7

FJ Gritsch Maurritiushof Vision Wachau Res. 2011-Félszáraz. Hasonló karakterű gyümölcsösség, de teltebb, édeskésebb korty. Szépen struktúrált felépítés, simaság, hosszú lecsengés. 6/7

 

Franz Pichler GV Hochrain 2011-Ásványos-fűszeres-sárgadinnyés illat. Közepesen telt korty, telt ízek, szép koncentráció még a középen, közepesnél hosszabb lecsengés. Struktúra és kedvesség találkozik. 6/7

Franz Pichler GV Kollmitz 2011- Egzotikusabb, komplexebb, fűszeresebb. Picit teltebb testben és ízben is. Egy kicsivel több mélység, picit puhább savak. Szép. 7- 

Franz Pichler Riesling Gaisberg 2011- Citrusok, barack, kövek. Arányos felépítés, kellemesen telt ízek. Élénk, de jóízű savak, kerekség. Nagyon jó fogyasztású, több, mint korrekt tétel. 6

Franz Pichler Riesling Kollmitz 2011- Mélyebb tartalmat ígérő illat. Citrusok, barack, egzotikus gyümölcsök, és ásványok is rendesen. Közepes test, remek arányok, telt ízek, szikárabb savak, mégis sima felszínek. Picivel több szerkezeti tartalom, mint az előzőnél. 6/7

Franz Pichler Riesling Harzenleiten 2011- Lédús gyümölcsökkel telt illat. Nagyon kerek korty, jól érezhető a maradékcukor támogatása,  igen teltek az ízek. A közép is még koncentrált gyümölcsösséget kínál. A savak fajsúlyosak, de inkább szélesebbek, mint precízen magasak.  6/7

Franz Pichler Chardonnay Terrassen 2011- Semlgesebb almás-ásványos ízek, korrekt struktúra. 5/6

Franz Pichler Weisburgunder Gaisberg 2011- Érdekes fűszeres-almás-licsis-ásványos világ. Talán a legjobban eltalált arányokkal a sorban. Hivalkodás nélküli vastagság, fókuszált közép, gördülékenyen lefolyó korty. Meglepően jó volt. 7

 

Prager GV Federspiel Hinter der Burg 2011-Kellemes itóka, laza, friss.

Prager GV Achleiten 2011- Citrusos-vegetális-fanyaran gyümölcsös-ásványos világ. Kicsit emlékeztet sauvignon blanc-ra. Arányos felépítésű korty,cizellált savak, gördülékenyen illeszkedő részletek. Elegáns. 6+

Prager GV Wachstum Bodenstein 2011- Itt is tettenérhető némi sauvignonos friss citrusos-fanyar gyümölcsösség, de komplexebb fűszeres jegyek is csatlakoznak. Közepes test, mégis könnyednek hat. Mély ízek,  tömör közép, hosszú kibontakozés és igen hosszú lecsengés. Mindeközben végig légies és lezser marad. Igen elegáns ő is. 7+

Prager GV Stockkultur Ach. 2011- Gyönyörű illat, bódítóan mély és színes fűszeresség. Szájban közepes test, kifejezetten mély és komplex fűszer-kavalkád, sűrű ásványos mag a középen. Valószínűtlenül hosszan bontakozik ki és cseng le. A hihetetlen tartalom mellett pedig fantasztikusan elegáns borral van ismét dolgunk. 8+

Prager Riesling Steinriegl 2011- Hálátlán helyre került. Citrusok, kövek, rigiditás. Szájban is szikár, sok ásvánnyal, acélos savakkal. Bár struktúráltsága, precizitása nyilvánvaló, az előző után mégis sokkal kevesebb mélységet kínál. 7-

Prager Riesling Klaus 2011- Zárkózott illat, szunnyadó erő ígérete. Szájban elképesztő. Akárcsak a 09-es , az aromakomplexitása nem nyilvánvalóan színes, semlegesebb citrusok mellett inkább az ásványosság ami nagyon összetett. A szerkezet viszont valami félelmetes. Szédítő mélységek, precíz, de fajsúlyos savak, elképesztőan hosszú és mély közép.  A szó szoros értelmében nem akar véget érni, újabb és újabb impulzusok érkeznek, kitágul a horizont. Az egység még fiatalos, de a 09-est ismerve minden esélye megvan a harmóniára is. 8/9

Prager Riesling Wachsteum Bodenstein 2011- Citrusok, kövek, hűvösség, szikárság. Precíz savak, fókuszált közép, acélosság. Kiemelkedően jó bor, de az előző bor után mégis komoly visszalépés. 7

Prager Riesling Steinriegl 1997-Citrusos, krémes-mézes, petrolos illat. Kifejezetten vitális bort ígér. Nagyon szép szerkezet még mindig, tömör test, koncentrált közép, szép, besimult savak, nagyon hosszú lecsengés. Még a gyümölcsök se koptak ki, de nyilván inkább a palackérettség komplexitása dominál. Igazán szép bor! 8-

 

Nikolaihof GV Weingebirge Federspiel 2011- Kortalan gyümölcsösség, érlelt aromák. Szerkezetileg jóval több, mint egy átlag federspiel.

Nikolaihof GV Weingebirge Smaragd 2010- Ez is hasonlóképp kortalan, méretben egy kicsit teltebb.

Nikolaihof Riesling Klauseberg 2007- Kicsit másak az aromák, de a hangulat itt is érlelt, kortalan. Telt ízek, széles savak, gömbölyűség.

Nikolaihof Riesling Steiner Hund 2008- Ismét ugyanaz a világ, mélyebb ízek, több struktúra, élesebb savak.

Nikolaihof Riesling Vinothek 1995-17 évet töltött nagy fahordókban. Sok változás nincs. Az eddig megismert arc, belőhetetlen számomra mind a fajta, mind a termőhely, mind a bor körülbelüli kora. De természetesen abszolút vitális és egyedi a bor.

Nikolaihof Riesling Steinriesler 1998- Mézes érettség, kortalanság. Abszolút talpon ő is, kétségtelen energiával.

Nikolaihof Smaragd 1990-Még mézesebb, még krémesebb, talán picit mélyebb is.

Nikolaihof Smaragd 1988-A kortalan világ itt is stimmel, de szerkezetileg már jóval üresebb, a savak is lelágyulva. Jócskán túl lehet a csúcson.

Nikolaihof TBA 2005-Mézes-rusztikus-tercier világ. Mélység, simaság, egyensúly.

 

Knoll GV Schütt 2011- Fűszeres, trópusias jegyek, mégse annyira direkt, mint leírva látszik. Közepes test, telt ízek, szépen bontakozó közép. Közepesnél hosszabb utóíz. Klasszikus elegancia, talán nem a legszerencsésebben jön ki egy ilyen napon a visszafogottabb világa. 6+

Knoll GV Loibenberg 2011- Érdemben nem éreztem különbséget. Elegáns, mint mindig, mindent tud, de mégse indít be. 6+

Knoll Riesling Loibenberg 2011-Citrusos-barackos aromák. Közepes test, szép cizellált savak, finoman tartalmas közép. Túlkapások nélküli elegancia, lehetne mondjuk kicsit mélyebb. 6+

Knoll Riesling Schütt 2011-  Nem tudtam érdemben hozzátenni. Itt és most nagyjából ugyanazt érzem. 6+

 

Hirtzberger GV Axpoint 2011- Érett gyümölcsű, vastag bort ígérő illat. Telt korty, elég mély zamatokkal, kerek savakkal. Jobban megmozgatja fáradt érzékeinket , mint az előzőek. 6/7

Hirtzberger GV Honivogl 2011-Kissé túlérett, de mégis nagyon komoly anyag. Mély korty, tömör, sűrű közép, jelentős alkohol, hálistennek a savak is most rendben vannak. Igen hosszú. 7+

Hirtzberger Riesling Hochrain 2011- Citrusok, barack,kövek. Közepes test, telt, kedves ízek. Szép savak. Nem világmegváltó, de azért ez már igen jó. 7-

Hirtzberger Riesling Singerriedel 2011-Nagyon koncentrált gyümölcsösséget kínál mind illatban, mind ízben. Komoly mélységek, intenzitások a középen is, szépen vibráló savkészlet, nagyon hosszú. 7/8, talán meg is van az utóbbi.

 

Graben Gritsch GV Schön 2011-Mély illat, sokféle fűszerrel, lágy krémesség ígéretével. Közepesen telt, mély ízű korty. Arányosan kitöltött, gömbölyű, jó egyensúlyú, és persze finom. 6/7

Graben Gritsch Riesling Setzberg 2011-Barack, trópusiak, citrusok. Édes, lédús gyümölcsökkel telt ízek, egyenletesen eloszló koncentráció, vibráló savak. Örömbor. 7-

Graben Gritsch Riesling Urgestein Brück 2010-Még mélyebb illat, sok gyümölcs, de komolyabb ásványok is. Közepesnél teltebb korty, vastag ízrétegek, sűrűség, erő. Hosszú lecsengés. 7

Graben Gritsch Riesling Setzberg 2007-Érett, kortalanabb illat. Kerek korty, mély ízek, sok gyümölcsösséggel a szájban. Szép, de a frissek élvezetesebbek. 6+

 

Schmelz Riesling Dürnsteiner Freiheit 2011- Színes aromakészlet, citrusok, kövek, egzotikus gyümölcsök. Szép arányos szerkezet, telt ízekkel, szép savakkal, de lehetne mélyebb a közép. 6+

 

Alzinger Riesling Steinertal 2011-Elegáns illatok, citrusok, fehérhúsú őszibarack, finom kőporos mineralitás. Közepes test, arányos kitöltöttség. Nincsennek extrém mélységek, de cizelláltsága, részletgazdagsága, egyensúlya egy szép elegáns tételt eredményznek. 7-

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr854565133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2012.06.05. 08:11:15

a nikolaihofnál nem lett volna elég a 10-es skála? :)))

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.05. 08:57:55

Jó poszt köszi, de legközelebb írhatnátok előtte egy beharangozót vagy ajánlót. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.05. 09:57:46

@shiraz: Nem írtam ott pontokat, de a legjobbakra max. 7 pontot gondolnék, az átlagra inkább 6-ot, 88-asra kevesebbet. Múltkor is mondtam, hogy nem annyira tudok velük mit kezdeni. Nem érzékelem azokat a jegyeket, melyeket a többi tapasztalat alapján fajta és terroir jellegzetességnek szoktam betudni. Mindegyik boruk egy saját, a többitől gyökeresen eltérő stílust képvisel. Félretéve persze azt, hogy ez ízlik -e vagy sem, úgy érzem a top boraik sem képviselnek akkora alapanyagokat, mint modjuk a Prager vagy F.X Pichler jobb tételei. Remélem ez nem szentségtörés, ha ezt mondom ..:)

@rszabi: Köszi! Tényleg az jófejség lett volna tőlem :) Sajnos kimaradt...

@akov: Hát igen...élni kell az adódott lehetőséggel.
A múltkori "vita" margójára: Nem tudom figyelted-e fenn az F.X. Pichler Grüner Kellerberg 1996-ot. Vastag, koncentrált, kerek savú, és 16 évesen gyakorlatilag ugyanolyan szerkezetet mutat, mint a múlkori 2009-es. Meg sem moccant, abszolút platón, még jónéhány év előre....számomra nincsenek kételyek, hogy a megfelelő ültetvényről, megfelelő pincéből származó grüner a rieslingtől eltérő arányok, kevesebb sav mellett is komoly értéket tud képviselni potenciál tekintetében is.Ergo, nem "másodrendű" fajta, amire fölösleges ráeröltetni a koncentrált stílust...
Persze szerintem.. :)

shiraz 2012.06.05. 10:27:31

@drbarta:
120 bort pontozni egy nap alatt profiknak való feladat.
Nhof nem véletlen más, ők csinálnak szinte egyedül biodinamikus művelést Wachauban. A többiek a Vinea Wachau kodexet vallják magukénak, ami ugye nem egy óriáskifli (persze több a semminél). pl élesztők enzimek használata nincs megtiltva, ettől (is) lesz sok wachaui bor kiugróan aromatikus.
azért arra a 2008-as rizlingre asszem még Schildknecht is 93 pontot adott, ha bárkinek is lényegesek a pontok :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.05. 10:58:05

@shiraz: Jeleztem a kóstolás és pontozás körülményeit, innentől az olvasó dolga azt helyén kezelni. Én a magam részéről általában hasznát szoktam venni ezeknek az alkalmaknak, legalábbis sokszor tapasztalom, hogy későbbi találkozásokkor is hasonlóak a tapasztalataim.
Azt is korrektnek érzem a magam részéről, hogy amikor gondban vagyok a villám-értékeléssel, akkor egyszerűen nem írok pontot.

Nem akarok én rosszat mondani a Nikolaihof-ról, mert tényleg érdekes színfolt, értékes, hosszú életű borokkal. De úgy érzem, hogy a stílustól függetlenül is voltak nagyobb borok a rendezvényen.

Schildnecht pontjai számomra durván nem informatívak. Számodra igen?

A szabályokkal sajnos nem vagyok tisztában. De például a wagrami Bernhard Ott is elvileg biodinamikus szemlélettel dolgozik, de az Ő grünerei mégis fajtajellegesek, tipikusabb stílusúak. (Mondjuk van neki egy földbe ásott amforákban készített válogatása is, ami már közelebb van a Nikolaihof stílushoz..)
Összességében nekem azért nehéz lenne elhinni, hogy a Nikolaihof borok kizárólag a biodinamika miatt olyanok, míg a többieké meg azért tipikus, mert ronggyá cuccozzák a borokat :)

shiraz 2012.06.05. 11:39:44

@drbarta:
teljesen korrekt voltál a pontozást illetően. elismerésnek szántam amit írtam. én nem örülnék, ha 120 bort kellene pontoznom olyan körülmények között ami egy álló-sétálós kóstolót jellemez.

számomra általában nem szoktak a pontok informatívak lenni. nincs szükségem rájuk.

mi a gruner fajtajellege, az egy jó kérdés. attól mert valaki elvileg biodinamikus még használhat hozzáadott élesztőt. ez a Demeter certifikációba már nem fér bele.
cuccozásról pedig nem írtam.
süti beállítások módosítása