A Borrajongó

Szegedi borfesztivál 2012- három és fél

2012. május 28. 08:00 - drbarta

 Tegnap este ismét a kis üvegcsés módszerhez fordultam segítségért, hogy fesztiválozzak még egy utolsót, de mégis élvezhessem a családi kört otthon egyidejűleg.

Megint négy tételből vittem haza.

 

Pálffy: Pinot Noir 2008

Először visszafogott, de idővel szépen nyíló illat. Ribizli, hecsedli, leheletnyi sós-földes-érces díszítés. Minél többet illatozzuk, annál inkább érződik benne a tényleg fajtajelleges pinot. Könnyednek ható korty, alig közepes test, érintésnyi tannin, korrekt savkészlet. Jó egyensúly, simaság. Piros bogyós gyümölcsös, diszkréten fűszeres ízei kissé szellősen töltik ki, de kellemes és nem fa-orientált világú. Egyszerűbb, egyenes vonalú, különösebb mélységek nélküli szerkezet, közepes lecsengés.  Korrekt, belépő szintű pinot. Eléri az 5 pontot.

 

Vida Péter: Öreg tőkék Kadarkája 2009

Ánizsos, komplexen fűszeres illat. Kicsit zárkózott, de mégis ígér némi mélységet. Alig közepesen telt korty, kevés tannin, viszonylag feszesebb sav. Kicsit zárkózott ízben is, viszont a szerkezet nem olyan laza, mint a fajta esetében legtöbbször tapasztaljuk. A kortyközép is mutat némi kitartó extrakt-érzetet. Ha erre a struktúrára egy kicsit intenzívebb, teltebb ízvilág fűződne…persze így is szép, tetszetős, mindenképp átlagon fölüli kadarka. 5 és fél, 6 pont határán, talán közelebb az utóbbihoz.

 

Heimann: Franciscus 2008

Buja, mediterrán fűszerek csapják meg az orrunkat, a fekete gyümölcsök háttérben, valamint van egy kis savas-tintás illatjegy, amit nem annyira szoktam szeretni, mert gyakorlatilag borítékolja, hogy nagy mennyiségű integrálatlan tanninnal fogunk találkozni.  Be is váltja ezt az ígéretet, mindenből sok van neki, nagy test, temérdek tannin, vastag sav, csak egységből kevés, ami elvonja a figyelmet a gazdagságáról. A melegedés mindenesetre feltétlen előnyére válik. Az ízek mélysége sokkal kifejezettebb lesz, buján  fűszeres egyedisége messze túlmutat a hordón. A savak ekkor tapasztalható lágyabb, kerekebb érzete is mindenképp jól áll neki, a felnőtt adag tannin viszont még mindig rendesen beletapad a szájba, nem is hiszem, hogy valaha be tudna teljesen épülni. Mindenesetre ideális hőmérsékleten, ha  a pozitívumok is ki tudnak domborodni, szerethető tud lenni  az összkép, pláne ha valaki jobban bírja a tannint,mint én.  Első nekifutásra nem volt kedvem pontokat kompenzálni,  később már reálisnak tűnt egy hatos.

 

Günzer Tamás: Syrah 2009

Mély, simább illat, de kapucsínós-pörkölt kávés-vaníliás világa semmiképp nem a meglepő típusú komplexitások közé tartozik. Némi aszalt szilva is megbújik a direkt hordó árnyékában. Itt is nagy testű a korty. Sok tannin, érett, tapadós, nem igazán integrált még, de az előzőhöz képest mégis jobban besimult, vagy legalábbis jobban elhihető, hogy idővel be tud. Mély ízek, sok hordóval, de azért egyéb fűszerek és fekete gyümölcsök is képben vannak. Szép koncentráció még a kortyközépen is, kerek, de kellően feszes savak is részei a struktúrának. Az előző bortól kevesebb egyediséget, de jobb felépítést mutat. 6 pont ő is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr984550181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása