A Borrajongó

Riesling-rovat VII.

2012. május 23. 06:00 - drbarta

Ismét egy gyűjtő-poszt következik a közelmúlt rieslingjeiből, mert volt néhány említésre méltó. :)

Szokás szerint csak a fajta közös, lesz szó édesről, szárazról, illtve pfalzi, rheingaui, moseli, illetve egy kamptali tételről is.

Íme, ha esetleg bárkit érdekelne :)

 

A képen a Schloss Johannisberg, lsd. a cikkben, innen csentem.

 

Ökonomierat Rebholz: Birkweiler Kastanienbusch Riesling tr.GG 2008

Ökológiai gazdálkodást folytató pince, Pfalz délebbi területein működnek 14 hektáron, távolabb a vidék híresebb központját jelentő Forst és Deidesheim környékétől. Igen elismert termelő, forrástól függően 4, illetve 5 csillagos besorolással bír. A riesling mellett burgundi fajtákkal is komolyan és sikerrel foglalkoznak.  Itt már szerepelt egy boruk a blogon. A jelenleg asztalra kerülő tétel már egy jóval magasabb szintet ígér, a Wein-Plus 94 pontra, az International Wine Cellar 93-ra tette, a Cellartracker-en 92.8 átlagponttal bír 6 vélemény alapján.

Mély illat, alma, ringlószilva, édes fűszerek, némi petrol, érintésnyi karamell, krétaporosság. Közepesen telt korty. Mély ízek, fehér és sárgahúsú gyümölcsösség, fűszerek, és átható meszes ásványosság. Érzetre úgy tűnik, hogy nincs maradékcukros segítség az attack teltebbé tétele érdekében.  A kortyközép meglepően hosszan bontakozik ki, a savak pedig játékosan vibrálva kísérnek. Ez utóbbiak valami fantasztikusak. Átszövik a bor szerkezetét, minden porozitásba bebújva főszerepet kapnak, de mégis tökéletesen integráltak. Az állaguk a lehető legfinomabb, miközben kiváló magasságot, feszességet adnak. Ilyen savak, és ilyen mélység mellett tényleg nincs szükség maradékcukorra ahhoz, hogy élmentes és gömbölyű legyen a bor. Hosszú lecsengés. Első nekifutásra kevesebb színt és kedvességet kínál, mint a moseli/rheingaui rieslingek, de a struktúra bámulatos. Erő és finesz, mélység és légiesség egyidejűleg. Erős 7 pontról indulva később nem láttam be, hogy bármi is hibádzna a 8 ponthoz. (92-93)

 

Fred Loimer: Riesling Kamptal Reserve Steinmassl 2009

Alsó-Ausztria, Kamptal. A vidék egyok legmeghatározóbb termelője, bio-dinamikus szemlélet, nagy fahordók használata. A Steinmassl a szortiment egyik zászlóshajója. Cellartracker 91.3 átlagpont 3 jegyzet alapján, Int. Wine Cellar 91 pont.

Élénk, de kortalan illat. Citrusok, fehérhúsú gyümölcsök, félúton a friss és a megállapodott között, petrolos fűszeresség, kövek. Koncentrált, de szikár bort ígér. Szájban közepes, vagy attól kicsit nagyobb test. Az ízek betöltik a szájüreget. Citrusok, fűszerek, illetve mintha egy 5 g körüli maradékcukor is igyekezné kerekebbé tenni a kortyot, mint azt az illat sejtette.  Kellően magas, de széles, érett savak, cizelláltan követik a tartalmasan kibontakozó, ásványosabb kortyközepet. Közepesnél hosszabb lecsengés. Remek egyensúly összesítésben, de a savak a végén egy icipicit önállósulnak.  Szép riesling. 7 pont alja. (89-90)

  

 

Schloss Johannisberg Riesling Spatlese Grünlack 2010

Rendkívül patinás birtok több, mint 900 éves gazdag történelemmel. Goethe és Heine is magasztalják műveikben. A Napoleoni háborúk után kerül a Habsburgok tulajdonába, majd ajándékozzák Metternich-hercegnek az európai békéért tett szolgálataiért. 35 hektáros birtok, pontosan keresztülszeli az 50-es szélességi kör, mely a szőlőtermesztés északi határát jelzi, a kiváló fekvés és mikro-klíma mellett viszont szépen be szokott érni a szőlő. Változatos talajösszetétel, pala, kvarc, lösz. A címke színe jelzi a bor besorolását is, a zöld jelenti a késői szüretet. Jancis Robinson 17, a Wein-Plus 86+ pontra adta, a Cellartracker 89.8-es átlag 6 vélemény alapján.

Klasszikus riesling-illat. Hűs citrusok, lime, harsogó csemegeszőlő, fehérhúsú barack, kőporos fűszeresség. Szájban  könnyed, légies, kristálytisztán áttetsző korty,  intenzív, szinte robbanó ízek, ropogós gyümölcsök garmadájával. A kortyközép szépen kitart, nagy mélységeket, újabb rétegeket ugyan nem produkál, de elegendő intenzitást tart még fenn ahhoz, hogy precíz, sistergő, de egy leheletnyi élt is mutató savak ne maradjanak magukra. A maradékcukor szépen integrált, egyáltalán nem túlzó, ezek a savak nagyon igénylik is a jótékony ellensúlyozó hatásukat. Közepesnél hosszabb lecsengés és utóíz. Minden porcikája a palán termett német rieslingek tipicitását mutatja. El tudom képzelni, hogy melegebb évekből nagyobb mélységet, csiszoltabb savakat felvonultatva simán 7 pont szokott lenni esetleg ez a bor, ez itt most ezt éppen nem éri el. 6+ (88-89)

 

Leitz: Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling trocken Alte Reben 2008

A jól ismert Rheingau-i pince több bora is szerepelt már nálunk, tulajdonképpen mindig szerettük. A szortiment egy részét, köztük ezt a bort is árulja a riesling.hu . Több generáción átívelő tapasztalat, remek dűlőportfólió. A Berg Schlossberg Rheingau egyik legjobb, de mindenképp a legmeredekebb dűlője. A csúcs száraz borok természetes élesztővel erjednek, fahordós érlelést is kapnak.  Wein-plus 89, Cellartracker 91 (1 vélemény alapján)

Nagyon finom illat, friss, hűs citrusok, lime, grapefruit, mellette érettebb mézesség, érintésnyi petrol, palás ásványosság. Az egészt áthatja egy élénk, de mégis édesen lágy hangulat. Igen megnyerő. Szájban alig közepesnek tűnik a test, könnyed légies a korty, a konzisztenciában van már egy lehelet-finom krémesség. Intenzív ízek töltik be a szájüreget, de nagyon szépen, egyenletesen, semmiféle hivalkodás, vagy tűzijáték-érzet nem jut eszünkbe. Élénk citrusok, édes fűszerek, méz, pikáns ásványok. A kortyközépen is folytatódnak az eddigiek, a tartalmak dráma nélkül, gördülékenyen bontakoznak ki, a savak élénkek, cizelláltak, csiszoltak, kiválóan integrálva kísérik az eseményeket. Elég hosszú lecsengés. Ami igazán kiemelkedővé teszi ezt a bort, az a tökéletesen szép egység. Az egyensúly a korty minden pillanatában pazar, sehol egy él, minden részlet igényes, kimunkált és besimult. Tetszik, hogy van az egészben egy jó értelembe vett lágyság. A konzisztenciája érzik omlósan puhának, miközben a tartásához, lendületéhez nem férhet kétség. Mélységben, komplexitásban van persze feljebb, de nagyon elegáns, fineszes riesling. 7+ (91+) 

 

Heymann-Löwenstein Riesling Erste Lage Röttgen 2009

A bio-dinamikus terrassenmoseli top pince már sokszor szerepelt nálunk. Konkrétan ez a bor is. A fent említett riesling.hu -nál megvásárolható a szortiment jelentős része. Wein-plus 90, Wine Advocate 91.

Kicsit fülledten nyit, mögötte azért egyre jobban előtörnek az érett gyümölcsök,  grapefruit, narancs, őszibarack, mango, kőporos felhő, mézes, fűszeresség. Közepes testű korty. Mély ízek, a szájat kifogástalanul beterítik. Az „átlag” rieslingekhez képest érettebb, melegebb hangulatú sárga gyümölcsök, mézes-fűszeres díszítésekkel, valamint jó adag maradékcukorral is megtámogatva teszik vastag érzetűvé az attackot. A kortyközépen is érződik még anyag, öregtőkés ásványos mag igyekszik megnyújtani a lecsengést. A savak szélesek, fajsúlyosak, nem annyira vibrálóak, de az egyensúlyhoz pont elegen vannak. Szép bor ez, erőben viszont nem ad annyit, mint emlékeztem, lehetne még kifejezettebb a fókusz. 6 és fél, 7 pont határán. (89) Itthon is kapható.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr644531066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása