A Borrajongó

Loire-völgyi fehérborok

2012. március 23. 00:10 - pardi norbi

A Loire-völgy egyike kedvenc fehérboros vidékeimnek. Ezúttal innen válogattam össze hat bort. Nem volt nagyon komoly a merítés, a borok sokkal inkább az ismerkedést, mint a komolyabb elmerülést szolgálták. A hangsúly -az ezúttal kissé csalódást keltő- vouvray-i chenin blanc borokon volt, de kóstoltunk 1-1 bort Sancerre, Pouilly-Fumé és Savennières vidékéről is. Az alábbi nedűket vettük górcső alá:

Domaine Gerard Fiou: Sancerre 2009. Viszonylag ismert kézműves birtok, érdekes módon a sauvignon blanc mellett némi pinot noir szőlőjük is van. Borunk világos citromszínű. Nagyon vonzó édes trópusi gyümölcsök (főként talán mangó) vezette illat, mellette csak éppen bevillanó sauvignon-os füvesség. Viszonylag koncentrált, de kellően gördülékeny korty, trópusi gyümölcsös, finoman mentás aromákkal, leheletnyi kövességgel. Jó szerkezetű, feszes bor, jelentős mennyiségű finom savval és megfelelő mélységgel. Tetszett, persze bőven lehet még cizellálni a műfajt.  Szinte bármikor szívesen fogyasztanám magában és étel mellé is. Erős 6 pont, $25.  

Michel Redde et fils: Pouilly-Fumé La Moynerie 2009. Több száz éve alapított birtok, jelenleg összesen 42 hektár szőlőterülettel Sancerre-ben és Pouilly Fumé-ben. A La Moynerie a nemrég épített kóstoltató pincéjük neve. A kóstolt bor világos citromszínű. Kifejezetten visszafogott illat finom mineralitással és vegetális jegyekkel. A korty ismét meglepően koncentrált, krémes érzetű, vágott fű, zöld egres és kövesség érződik. Savai jelentős mennyiségűek, érettek, kulturáltan teszik a dolgukat, semmi citromos savanya nem érződik.  Ismét tetszetős, feszes szerkezet, hosszasan elhúzódó lecsengés. Kicsivel talán elmarad az előző bortól. 6 pont. $27. 

Château de Valmer: Vouvray 2009. 29 hektár szőlőterülettel rendelkező pincészet, kastéllyal, meg minden földi jóval, ahogy kell. Számos boruk van, közte loire-i rosé is. A kóstolt tétel viszont chenin blanc természetesen. Világos citromszínű. Közepesen intenzív illat fehérvirágokkal, édes almával és ásványossággal. Közepesen telt korty édes citrusokkal (narancs, mandarin), érett almával és minerális jegyekkel. Sajnos a korty egyáltalán nem mondható dinamikusnak, kissé lustának és édeskésnek hat. Érettek a savak, de nem képesek lépést tartani a többi komponenssel, kár érte. Kétségtelenül gazdag bor, de nagyon hiányoznak a tartást adó savak. Erős 5 pont. $17.   

Champalou: Vouvray 2009. Mindössze 30 éves múltra visszatekintő, 21 hektáros birtok, kizárólag chenin blanc-nal foglalkoznak. Valamit jól csinálhatnak, mert a nagyjából 120000 palackos éves termelésüket több, mint 20 országban értékesítik. A kóstolt bor világos citromszínű. Az előző tételhez meglepően hasonló felépítés és aromakészlet. Csábító, édes citrusos illat. Aromagazdag, elsősorban gyümölcsös-ásványos, de sajnos kissé lusta korty. Savai érettek, de túlontúl kevesen vannak a megfelelő szerkezet kialakításához. Nagy kár érte. Erős 5 pont. $21.       

Domaine Huët: Vouvray Sec Le Haut-Lieu 2010. A kevés Magyarországon is kapható vouvray-i borok egyike. A birtok 35 hektár kiterjedésű, tulajdonosa a Királyudvart is vezető Anthony Hwang. Az Huët borok az USA-ban is fellelhetőek, és mivel a 2010-es nedűket még nem kóstoltam a birtoktól, ezt is beválogattam a sorba. Világos citromszín. Kissé visszafogott, de nagyon elegáns illat fehérhúsú őszibarackra, mandarinra, érett almára emlékeztető jegyekkel, finom ásványosság is észrevehető. Közepesen telt korty, kifejezetten magas savval. Vannak itt gyümölcsös-ásványos jegyek bőven, de nem lehet sajnos eltekinteni a mindenképpen túlzott savtartalomtól. És hiába érettek az acidok, billentik az egyensúlyt, a hosszúnak tűnő utóízt is ők dominálják. Ételhez jó választás lehet, és bár elvitathatatlanul vannak értékei, a nagyon szeretett 2008-as testvérétől messze elmarad. 6 pont. $32.       

Domaine des Baumard: Savennières 2008. Nagyjából 40 hektáros birtok számos különálló szőlőterülettel, fehér és vörösborokkal egyaránt. A kóstolt chenin világos aranyszínű. Egész intenzív, kissé fura illat, főtt kukorica, túlérett trópusi gyümölcsök, édesfűszerek (fahéj, szegfűszeg). Gazdag, de nem áll össze igazán. Közepesnél teltebb korty, az illathoz hasonlóan igen szokatlan aromakészlettel (túlérett mangó, ananász, kukorica, vanília). A viszonylag koncentrált anyagban érett savak is vannak, nem izgalmasak és elegánsak ugyan, de viszonylag egyensúlyossá teszik a bort. Az aromakészlettel nem bírok mit kezdeni, két palackkal is bontottam ebből a borból, mindkettő ugyanolyan fura volt. Nem kifejezetten mély, de kellően gazdag bor. Legyen erős 5 pont. $25.           

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr784334182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.23. 06:32:44

Ezek közül csak az Huet 2010-est kóstoltam, ott hasonlóak voltak a tapasztalatok. Nagyon dominánsak azok a savak...
süti beállítások módosítása