A Borrajongó

Szepsy István: Úrágya furmint 2006.

2012. február 24. 03:29 - pardi norbi

 

Néhány érdekesnek tűnő borral ajándékoztam meg szülinapom alkalmából borkedvelő ázsiai barátaimat és persze jómagam is. Az egyik a címszereplő nedű volt, amelynek pályáját évről-évre tudtam követni, tulajdonképpen mindig szerettem. Két óra szellőzés után fogyasztottuk el.

Aranysárga színű, ránézésre is meglehetősen sűrű bor benyomását kelti. Intenzív, érett, kifejezetten gazdag illat elsősorban aszalt sárgabarackkal és trópusi gyümölcsökkel, mézzel és egy jelentős minerális tónussal. Kifejezetten súlyos, gyümölcsös-ásványos jegyeket hordozó korty, mély és gazdag. Minden pontján sima felszínű, gömbölyű, csiszolt. Nem érzek benne további gazdagodási lehetőséget, legalábbis a remek struktúra megbomlása nélkül szinte biztosan nem. A szépen érett savak egyelőre tartják a szerkezetet, a duzzadó erőt azonban már nélkülözi. Nagyon szép bor, hosszú-hosszú utóízzel. Magabiztos 7 pont.

Az én palackom címkéje már nem volt tökéletes állapotban, ezért innen kellett elemelnem a képét.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr994179488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.24. 06:22:04

Szepsy bort nyitni mindig élmény. nálam is lapul még egy-két kincs tőle, várják az idejüket :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.26. 11:43:54

Hogy tetszett az ázsiaiaknak? Részletesen, ha szabad... :)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.26. 16:15:22

@akov: A társaság jelentős része kezdő, de igen érdeklődő borfogyasztó. Azért túlvannak már pár érdekes boron, és mindig igyekszem hangsúlyozni és persze demonstrálni is számukra, hogy a borok sokfélék, sokszor direktebb, néha egészen meghökkentő aromakészlettel, ehhez pedig érdemes kellő nyitottsággal hozzáállni, nem pedig a "ha nem ismerős az aroma, akkor hibás a bor" szemléletet követni, amivel sajnos gyakran találkozni. Na most ez a Szepsy tétel sem egy mindenki számára könnyen értelmezhető, primer gyümölcsaromákban dúskáló bor. Ezért aztán beszélni kell róla...Általában véve tetszett nekik a bor egyensúlya, koncentráltsága, a kifejezett mineralitást már nem mindenki találta vonzónak. Viszont a minőséget senki nem vonta kétségbe (csak merte volna valamelyik:).
süti beállítások módosítása