A Borrajongó

A Furmint Február szerintünk

2012. február 13. 06:00 - akov

furmintfeb.jpgA Vinoport lelkes csapatának, és persze a számtalan borosgazdának köszönhetően idén harmadszor került sor a Furmint Február rendezvénysorozat nagykóstolójára. Egyik legérdekesebb hazai boros móka ez, hiszen pontosan arról szól, ami mellett Magyarországon már nem lehet némán elballagni: a furmintról. A sokarcú és bizonyítottan nagy száraz borra (is) képes fajta mögött idén közel 60 borászat sorakozott fel Tokaj-Hegyaljától Somlón és Egeren át a Balaton-Felvidékig. Nem nehéz kitalálni, hogy a rendezvényen a termelők kizárólag csak furmintból készült száraz, illetve édes borokkal jelenhettek meg. Első hallásra talán unalmas lehet, de egy ilyen kóstolón mindennél jobb alkalom kínálkozik a fajta és a borászati stílusok összehasonlítására. Kifejezetten üdítő volt, hogy ezúttal nem kellett az aszús kadarkáktól a barrikkolt cabernet sauvignonig mindenfélére figyelni. Csak a FURMINT, ledobott ruhákkal!

Mivel a sok-sok termelő és a termelőnként kiállított 1-3 bor összességében igen nagy számra duzzadt, így csak benyomásainkat rögzíthettük, ezúttal a pontozástól eltekintettünk. Két szerzőnk is járt a rendezvényen, Drbarta képes volt részletesebb jegyzeteket készíteni, én idő hiányában csak a slendrián megközelítésig jutottam. Vannak kisebb-nagyobb eltérések, de reméljük tájékozódásként használható.

Tokaj-Hegyalja

AZ Nektár Vióka 2008 (félszáraz)

(akov) 6 hónap hordóban. Nem túl intenzív, almás és reszelt almás, szőlős. Oxidációs iskola, de még tetszetős.

(drbarta) Őt jól ismerem és szeretem, már többször írtam róla a blogon. Még mindig frissebbnek ható gyümölcsöket kínál, agyagos-gyurmás ásványossággal, mentás díszítésekkel. Szájban tömör, koncentrált anyag, tekintélyes középpel, de mégsem a súly jut róla eszembe, arányos-gördülékenysége miatt könnyen csúszik. Letisztultsága mellett erős, saját, mással összetéveszthetetlen karaktere van. Továbbra is kiemelkedően jónak találom.

AZ Nektár Vióka2 2008

(akov) Ugyanaz az alapanyag, de kb. másfél éves hordós érleléssel. Vastag, jelentősen oxidált, sherry-s/aldehides beütéssel, mézzel. A furmint fajtakarakterét itt teljesen eltűntették, nehéz inni.

(drbarta) Erőteljes pörkölt aromák, mellette a jellegzetes intenzív kajszis-mentás jegyek. Szájban telt korty. Sok a gyümölcs, sok a hordó, szemrevaló a közép. Felszínen tapintható a jelentős cseresség, de összességében mégis jobban integrálja már a bor, mint egy éve. Tényleg érdekes dolog, bár nem annyira könnyű inni, az előzőt továbbra is jobban szeretem.

AZ Nektár Kácsárd 2008 (félédes)

(drbarta) Nagyon szép illat, mélyről jövő, barackos, mentás-borókás, fűszeres-ásványos. Közepesnél teltebb korty, talán nem annyira intenzíven indít, mint az illat ígérte, mélységét inkább adja a kortyközép hosszú kibontakozása, a lecsengésben is csak lassan halványulnak az ízek. Koncentrált barackíz, mentával, sok férfias ásvánnyal. Ez az a cukormennyiség, amit nehezen tudok értelmezni, semmiféle „desszert” hangulatot nem nyújt, a bor markáns, ugyanakkor a kerekítő tényezőtől sokkal több. Ez persze nem kritika, hiszen félédest ír a címke, a bor tényleg izgalmas és nagyon tetszett.

Árvay János 2010

(akov) Friss, élettel teli, citrusokkal, maradékcukorral, élvezet fogyasztani, könnyed, enyhe petrolossággal.

Árvay János 2009

(akov) Zárt illat, kóstolásra nem túl intenzív, szép bor, elsősorban citrusos, kis petrollal.

Babits Pincészet Poklos 2009

(akov) Sok sav, jelentős oxidált karakter, a reszelt alma nem áll jól a furmintnak!

Balassa István Mézes-Mály 2009

(akov) Huha! Nagyon mély zamatokkal, kifogástalan tisztaság, egy kevéske cukor, komoly mélységek, vibrálás, szép hosszú utóíz. A kóstoló egyik legje.

(drbarta) Mézes-virágos illat, tiszta és tömény (vakon lehet hársra asszociálnék). Telt korty és igazán mély zamatok. Tömör közép, hosszan kibontakozó ízek, hömpölygő savak. Tekintélyes szerkezet, kedves ízek, és egyáltalán nagyon finom. Lehet ő tetszett ma a legjobban.

Bardon Borászat Alfa 2009

(akov) Ide jutott 20% hárslevelű is. Jó érett alapanyag, rusztikus bor, intenzív, vérbő. A saját stílusában jól elkészített.

Bardon Borászat 102 Éves 2009

(akov) Hasonló stílus, mint előbbi, de szikárabb verzióban, öreg tőkékről.

(drbarta) Nagyon a végén került sorra, nem tudtam már összeszedetten figyelni rá. Komoly mélységű, tömör kortyközép, jó hosszú lecsengés. Szívesen megnézném újra.

Barta Pince 2011

(akov) Szőlős, szappanos és reszelt almás illat. Sok sav, de már látszik az egyensúly, szájban is a szőlő vezet.

(drbarta) Friss gyümölcsösség, sütőtök. Ízeiben is telt. Nagyon primer hangulat mellett is szembetűnő a koncentráció. Ígéretes.

Barta Pince Édes Szamorodni Öreg-Király dűlő 2008

(drbarta) Jaj, de jól esett. :) Érett és aszalt kajszi, töppedt szőlő, citrusok, finom botritisz, méz. Remek arányok, nem túlzó édesség, élénk, integrált savak. Mély zamatok, letisztult világ, sima felszínek. Kiemelkedő szamorodni.

Béres Szőlőbirtok és Pincészet Omlás 2008

(akov) Sűrű, intenzív, kandírozott gyümölcsök, kevés méz, mégis friss, szép savval, hosszú utóízzel, enyhe cserességgel. Az oxidatívabb iskola, de a legszebbek között.

Béres Szőlőbirtok és Pincészet Lőcse 2008

(akov) Szikárabb, mint az Omlás, jó struktúra, tartalmas, szép lecsengés, de hasonló stílus. Remek bor ez is.

Bodrog Borműhely Lapis 2011 (hordóminta)

(akov) Intenzív, citrusos, szőlős, szép fahasználattal, nyári almával. Tiszta. Erre a borra is figyeljünk és persze a pincére is!

(drbarta) Tetszetős illat, sok virággal, barackkal, zsírkrétás-gyurmás felhővel. Szájban közepesen telt zamatos korty, de egy egész kicsit visszafogottabb, mint azt az illat ígérte. Arányos felépítés, közepes lecsengés, egy picivel nagyobb mélysége lehetne, de szerettem.

Bott Csontos 2011 (hordóminta)

(akov) Friss, citrusos, eleganciával vezetett zöldes vonal, zamatos, citrusos, tiszta, szép savak, kevéske cukor. Remek bor. Botték ismét jól muzsikálnak!

(drbarta) Bájos, finom illat, roppanósan friss körte, citrusok, sok fehér virág. Közel olyan telt, mint a 2009-es volt anno, de mégis arányosabb. Nem ül rá a maradékcukor, ugyanakkor közel csontszárazsága mellett sem szikár vagy kemény (mint a 2008-asok). Zamatosság, egyensúly, cizelláltság, könnyed elegancia. Nagyon szeretem az ilyesmit.

Bott Csontos 2008

(akov) Korábban is tetszett, most is. Szépen érik, citrus, alma, jó savak, tisztaság és erő. Remek bor.

(drbarta) Rég volt már hozzá szerencsém. Érett furmint-illat, aszaltabb körtével, birsalmasajttal, mézességgel, jellegzetes palackbukéval. Közepesnél teltebb korty. Izmos fajsúlyos savak, tömör közép, közepesnél hosszabb lecsengés. Tartalmasan szikár bor, de nekem mindig hiányzott belőle valamiféle kerekség, hogy igazán szeressem, most sem éreztem a savakat tökéletesen besimultnak.

Breitenbach Nagy-Palánt 2009

(akov) Oxidált karakter, a reszelt alma meghatározó. Kései szüretes jellegű, jelentősen oxidált, magas savval, keserű, cseres lecsengéssel.

(drbarta) Aszalt sárgahúsú gyümölcsök, kajszi, sütőtök, karamell. Nagy test, de mégis viszonylag lazább szerkezet. Szokatlanabb, rusztikusabb „száraz szamorodnis” ízek.

Breitenbach Halas 2009

(drbarta) Hasonló világú, száraz szamorodnisabb jellegű kajszis-sütőtökös-égetett cukros-gombás-avaros, de mindenképp mélyebb illat. Szájban szintén nagytestű, teltebb ízekkel, tömörebb szerkezettel, hosszabb lecsengéssel bír. A stílus ugyanaz, megkockáztatom, hogy elég megosztó is lehet, de azon belül ez a bor volt a jobb.

Demeter Zoltán Kakas 2011

(drbarta) Az első gondolatom, hogy inkább sauvignon blanc, mint akármelyik eddigi Kikelet-tétel. :) Citrusos és vegetális jegyek, egres. Szájban közepes test mellett is könnyednek hat. Tiszta, áttetsző. Pici CO2-s csipkedés, tiszta hűs gyümölcsösség, közepesnél picit hosszabb lecsengés. Szerethető és jól iható tétel, bár kétségtelenül nem pont ilyet vártam. Úgy is mondhatjuk, hogy DZ ismét meglepett. :)

Dereszla Dorombor 2011

(drbarta) Illatos, tiszta, könnyed, ropogós. Sokat nem kell beszélni róla, itatja magát.

Dereszla Lapis 2011 (hordóminta)

(akov) Komoly, koncentrált, zamatos bor, nagyon tiszta. Almás, citrusos, enyhén petrolos. Nagyon szép savak, gazdagság és nincs túlérés. Hamarosan letöltik. A kóstoló egyik legszebb bora, figyeljünk oda rá!

(drbarta) Érett, ropogós, intenzív gyümölcsösség. Tisztasága, könnyedsége, könnyen érthetősége mellett koncentrált ízű, szemrevaló anyag. Sajnos már erősen fáradva kevésbé tudtam rá figyelni, de tetszett, feltétlen újra szeretném nézni.

Disznókő Szőlőbirtok 2010

(akov) Sok sav, sok zöldesség, nyári alma. Nem valami nagy dobás.

Dorogi István Előhegy 2008

(drbarta) Érett illat, aszaltabb körte, mézesség, ásványosság, palackbuké. Közepes-plusz test, érett ízek. Élénk, de integrált savak, tiszta utóíz. Jó volt!

Dorogi Kövérszőlő 2011

(drbarta) Egy kis pult alóli kedveskedő kakukktojás. :) Eper, málna, barack, sok-sok primer gyümölcs. Nem egy bonyolult felépítés, de nem is érdekelt. Az arányok igazán jók, nagyon jól esett, mintha hájjal kenegetnének.

Dorogi Kabar-Tarcal7 2011

(drbarta) Nem írtam jegyzetet. Szintén nem bonyolult darabot kell elképzelni, de egészen feldobta a kissé fáradó nyálkahártyát.

Ferdinánd Pincészet Padi-hegy 2009

(akov) Cseres, nem tiszta, jelentős mellékízekkel (Talán rossz palack? Ld. Drbarta értékelését).

(drbarta) Soha nem hallottam még a pincéről azelőtt. Jellegzetes „jobbféle” furmint. Körte, citrusok, zsírkréta. Közepesnél teltebb korty, szemrevaló ásványos mag. Nem rossz!

Ferdinánd Pincészet Szent Tamás Late Harvest 2009

(drbarta) Édeskés, semlegesebb ízű gyümölcsöket kínál. Jó arányokkal bír, de hiányzik a megragadás.

Füleky Pince 2009

(akov) Nem túl izgalmas, egyszerű bor.

Füleky Pince 2011 (hordóminta)

(akov) Tisztára sauvignon blanc-os, macskapisivel, fűvel és más zöldességgel. Szájban korrekt, jó savakkal, jó szerkezettel, nem túl intenzív.

Gizella Pincészet Szil-Völgy 2009

(akov) Egyik kedvencem 2009-ből, most sem volt vele semmi gond. Friss, elegáns, vibráló savakkal, hosszú utóízzel, egy kosár alma és szőlő.

(drbarta) Fehérhúsú gyümölcsök, finom fűszeresség. Közepesnél teltebb korty. Arányosan tömör szerkezet, csiszolt részletek. Nagyon rendben van így ahogy van, de egy picivel több kraftot, mélységet igényelnék, ahhoz, hogy igazán klasszisnak mondjam. Tetszett!

Hétszőlő 2010

(akov) Könnyed, nincsen sok aroma, de tiszta, alapbornak megfelelő.

Hímesudvar Nyulas 2009

(akov) Illós karakter, harapós, jelentős cserességgel.

Kikelet Birtok 2011 (Váti és Lestár dűlők)

(drbarta) Tiszta, zamatos gyümölcsbomba. Roppanós, harapnivaló. Könnyű nem elég komolyan venni, csak vissza-visszajárni újabb kóstolóért. :) Ha jobban megfigyeljük, azért nehéz ilyen koncentráltságú gyümölcsösséggel bíró borra bukkanni idehaza. Mellette megvan a kellően tömör váz is. Nagyon jó volt, a 2009-es Vátinak méltó utóda lesz.

Kikelet Farkas 2011

(drbarta) Hasonló világú bor. Édesebb, kevésbé ropogós, lágyabb, kevésbé tömör. (ekkor ébred rá az ember, hogy az előző bor szerkezetileg is mennyire ott van). Telt ízek, gyógynövényes jegyek is felbukkannak a sok gyümölcs között. Persze tetszett, és szívesen innám bármikor, de nem éri el az előző szintjét.

Királyudvar Sec 2009

(drbarta) Citrusok, banán, körte, sütőtök. Szájban zamatos, intenzív ízek. A gyümölcsösség, a maradékcukor és savasság jó egyensúlyban, de egységük még kissé rakoncátlanul fiatalos. Tetszett.

Királyudvar Demi Sec 2009

(drbarta) Kajszis-körtés-gyurmásabb jegyeivel tipikusabb tokaji (a 2008-as nekem „Huet-esebb” volt). Egyébként itt is hasonlókat tudok írni, mint az előbb, zamatos, finom bor, alapvetően jó arányokkal, elegendő intenzitással, de kevésbé kidolgozott részletekkel, mint esetleg vártam, és mint amennyire a 08-asra emlékszem.

Királyudva Lapis 2009 (édes)

(drbarta) A tipikusabb furmint-jegyek mellett trópusibb színezetek is tetten érhetőek (banán, ananász, mangó). Könnyebb édes bor műfaj, 60g körüli maradékcukor. Telt, intenzív ízek, élénk savak, jó arányok. A 2008-astól kicsivel nagyobb súly, és kissé kevesebb csiszoltság jellemzi, legalábbis emlékeim szerint. De kétségtelenül egy harapnivalóan finom darab.

Majoros Deák 2010

(drbarta) Sütőtök, barack, trópusi színezet. Közepesnél teltebb, arányos felépítés. Élénk savak, savanyúcukorkásak, de nem rontják a fogyaszthatóságot.

Orosz Gábor Betsek 2009

(akov) Óriási alapanyag, de valami félrecsúszott. Csípős, komoly mellékízekkel. Rossz hordó? Kár érte!

(drbarta) Jellegzetes nagy furmint, körtével, citrusokkal, mélyebb zsírkrétás-gyurmás ásványossággal. Közepesnél teltebb korty. Mély ízek, vastag gyümölcsösség és jellegzetes fűszeres-ásványos díszítések. Tömören elnyúló közép, közepesnél hosszabb lecsengés. Nagyon jónak találtam.

Royal Tokaji 2009

(akov) Kissé lusta, édeskés-populáris, de van tartalma. A lecsengése nem túl szép, a cukor marad, kissé döglött aromatikával tapad. Persze jól árazva szerethető.

Patricius Borház 2010

(akov) Nem teljesen tiszta az illat, sok ízt nem lelni.

(drbarta) Körte, citrusok, mézesség. Közepes test, a mérethez képest kellemesen telt ízek. Nem túl komplex, de rendben van.

Patricius Katinka 2008

(drbarta) Tiszta, korrekt, de nem különösebben mély. Tisztességes bevezető szintű édes tokaji.

Pendits Krakkó 2009

(drbarta) Karamellás-fahéjas-pörkölt-poros illat. Szokatlan. Könnyednek ható, laza szerkezetű korty, kevésbe szokványos rusztikusabb ízek.

Pendits Holdvölgy 2006

(drbarta) Még inkább poros-rusztikus hangulatú illat. Szájban koncentráltabb, tömörebb szerkezet, érzékelhető ásványosabb mag. Igen szokatlan világú öreges-tercier hangulatú ízek, ugyanakkor a szerkezet frissebbnek érintetlenebbnek hat.

Piarista Megyer-hegy 2011 

(drbarta) Hetven éves, bakművelésű tőkék, számomra teljesen ismeretlen termelő. Nagyon mélyről jövő illat, izgalmasan szokatlan világ. Gyógynövények, földesség, menta. Telt korty, érzetre jó félszáraznyi édesség. Igen komoly mélység, tömör mag, elég hosszú lecsengés. Kerekség, erő. Nem gondolom, hogy letisztult világú lenne, mintha még kissé mozogna is, de mégis az est egyik legnagyobb felfedezése.  Nagyon érdekes bor, nehéz ilyeneket megmondani, de szerintem sokra hivatott az ültetvény.

Szent Benedek Pincészet Birtokbor 2008

(akov) Jó arányok, tisztaság, citrus, alma, már mélységekkel, szép lecsengés. Nagyon korrekt birtokbornak.

Szent Benedek Pincészet Szent Tamás 2008

(akov) 22 hónap hordós érlelés a 2008-as savak tompítására. Szép bor, tiszta, citrusokkal, enyhe reszelt almás illattal, a sav jelentős, kevéske cukor érezhető, szép lecsengés. Komoly egység. Meglepetés számomra a pince, hajrá!

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2010

(akov) Tiszta, sok savval mégis jó egyensúllyal, elsősorban citrusos, de nem a gyümölcsről szól. Az évjárathoz képest szép munka.

(drbarta) Fülledt felhő mögül jellegzetesebb gyümölcsök és ásványok is előbújnak. Közepesnél nagyobb test, telt ízek. Sok ásvány, tömör kortyközép, de így is kilógó savérzet. Komoly anyag, de még jelen formájában rendezetlennek hat.

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2009

(akov) Nagyon szép bor, zamatos, almás, körtés, hosszú utóízzel és jelentős ásványossággal. Nagyon tetszett.

(drbarta) Pörkölt aromák, gyógynövények, ásványok, kortalan gyümölcsök. Telt korty, mély ízek, kerekség. Tippeltem volna érzetre egy félszárazságnyi cukortartalmat, de mindössze 5g található benne. Lehet a 15%-os alkohol és a puha érzetű (de mellette korrekt tartású) savak teszik.

Szepsy Birtok 2009

(drbarta) Kortalan gyümölcsösség, gyógynövények, fülledtség, ásványosság. Mindenképp van benne mélység. Telt korty, szájat kitöltő ízek. Kerekebb érzetű, mint szokott lenni korábbi évjáratokban. Izmos savak, tömör, sűrű szerkezet. Szép.

Vissy László 2009

(drbarta) Letisztult, jellegzetes illat. Körtés almás gyümölcsösség, leheletnyi méz, zsírkrétás-gyurmás ásványosság. Telt, kerek korty. Száraz, de mégse szikár. Tömör mag, sima felszínek, egység, egyensúly. Gömbölyű szerkezetű bor, és érzetre legalábbis nem a maradékcukor végett. Kiemelkedőnek találtam.

Somló

Dénes Sághegyi 2009

(drbarta) Érett illat. Körte, alma, vanília, palackbuké, sósság. Ízében gyümölcsösebb, szép koncentrált anyag.

Dénes Édes furmint 2009 (aszú technológiával készült)

(drbarta) Virágok, aszalt kajszi, sok ásvány. Férfias, szinte szigorú bor az édesség mellett is. Lehetne mélyebb, megragadóbb.

Fekete Béla 2006

(akov) Letagadhatatlanul somlai, citrusos, sok savval, kis maradékcukorral és erővel. Jó kis bor, akár érlelésre.

(drbarta) Fülledt, földes, sós, tüzes, mézes. Koncentrált, mély, élettel teli, virgonc. Nem egy csiszolt, kifinomult bor, de van benne erő, karakter, jó értelemben vett rusztikusság.

Fekete Béla 2007

(akov) Mézes, túlérett karakterrel, nagyon magas és durva savtartalommal, jelentős cserrel és kesernyével, sok a savanya is.

(drbarta) Hasonló világ, hasonló élmény. Kicsit talán darabosabb.

Györgykovács Imre 2010

(akov) Nem túl izgalmas, jó adag savval. Jól iható, de enni kellene hozzá.

(drbarta) Fülledt illat, részben sós-földes, részben talán kén? Szájban jobban teljesít, alig közepesnek tűnő test, mégis elég telt ízek. A szerkezet kerek, túlzásoktól mentes, olyan „arany középút”.

Kolonics Károly 2009

(akov) Akáchordós érleléssel. Vastag, testes, gazdag, kemény savakkal, mézes, enyhén túlérett jellegű, citrusos, nyári almás, jó lecsengéssel. Érdemes lesz rá odafigyelni!

Stefan Spiegelberg 2010

(akov) Almás, zöldalmás, savhangsúlyos, de van mellette koncentráció is. Jó kis bor.

Stefan Spiegelberg 2009

(akov) Jó savú, nagyon tiszta, nincsen túlérett jegy, szépen jön a furmint körtés-almás aromavilága, szép fahatással, jó utóízzel. Remek bor, a somlai szekcióból a kedvencem ma este!

Szent Ilona (Kreinbacher Birtok) 2010

(akov) Csavarzár, szimpatikus. Egészfürtös préseléssel készült. Nem túl mély, nincs sok izgalom, ámbár tiszta, jól iható.

Szent Ilona 2009

(akov) Tiszta, friss, jó egyensúllyal, már mélységekkel, vibrálással, lassan besimuló fahatással. Remek kis bor. Nagyon-nagyon ésszerű árazással!

Tornai Classic 2010

(akov) Sajnos illatában nem tiszta, mellékíz is felfedezhető.

Tornai Apátsági 2009

(akov) Kemény bor, nagyon durva savtartalommal, egyelőre nem túl intenzív.

Egyéb borvidékeink

Kerkaborum Vörcsöki 2009

(akov) Nem túl zamatos, de tiszta, jól elkészített bor, nagyon jó áron. Szeretni fogjuk, mint elődjeit.

Kovács Nimród Winery Eger Nagyeged 2010

(akov) Tiszta, de nagyon magas savval, nem túl sok aromával. Kevéssé értem a bor árazását és a körülötte lévő felhajtást.

(drbarta) Barack, körte, citrusok, sütőtök. Közepes test, élénk sav, közepesen tömör szerkezet. Rendben van, bár nem lepett meg (hacsak azzal nem, hogy mennyire beleolvad a sok tokaji közé).

Losonci Bálint Mátrai 2011

(drbarta) Citrusos-almás gyümölcsösség, tisztaság, acélosság. Könnyű, egyszerű felépítés, gyors lecsengés, kis kortyvégi kesernye. Korrekt indítás.

Pálffy Pince Köveskál 2011 (hordóminta)

(akov) Szőlős, édeskés, friss, kevés izgalom, de komolyodhat még a hordóban.

(drbarta) Selyemcukor, virágok, neutrális gyümölcsök. Könnyednek ható, pezsgős, jól iható korty, sok primer gyümölccsel. Van benne anyag. Tetszett.

Pálffy Pince Szűz 2009 (édes)

(drbarta) Licsi, főtt kukorica. Közepesen telt, arányos, nem túlzó édesség, de hiányzik a mélység.

(Ha elolvastad, nálam jelentkezhetsz egy pohár furmintra!)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr54097719

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felébredt a boros sajtó 2012.02.13. 15:58:01

Három nappal a Furmint Február után felébredtek az internetes boros médiumok, és most nagyjából mindenki a csütörtök esti kóstolóval foglalkozik Alkonyi Lászlótól több blogon át Ripka Gergelyig. Gyors szemle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.02.13. 10:18:13

"Fekete Béla 2006

(akov) Letagadhatatlanul somlai, citrusos, sok savval, kis maradékcukorral és erővel. Jó kis bor, akár érlelésre."

Igen, ebből lecsúszott 2 palack a nyáron!

európai 2012.02.13. 10:19:44

Kérném ezeket nyárra beszerezni!
Köszönettel.

"Kikelet Birtok 2011 (Váti és Lestár dűlők)

(drbarta) Tiszta, zamatos gyümölcsbomba. Roppanós, harapnivaló. Könnyű nem elég komolyan venni, csak vissza-visszajárni újabb kóstolóért. :) Ha jobban megfigyeljük, azért nehéz ilyen koncentráltságú gyümölcsösséggel bíró borra bukkanni idehaza. Mellette megvan a kellően tömör váz is. Nagyon jó volt, a 2009-es Vátinak méltó utóda lesz."

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 10:22:14

@európai: így lesz, megtesszük mit hazafiságunk megkövetel. :)

európai 2012.02.13. 10:27:04

"Györgykovács Imre 2010

(akov) Nem túl izgalmas, jó adag savval. Jól iható, de enni kellene hozzá.

(drbarta) Fülledt illat, részben sós-földes, részben talán kén? Szájban jobban teljesít, alig közepesnek tűnő test, mégis elég telt ízek. A szerkezet kerek, túlzásoktól mentes, olyan „arany középút”."

Igen, a nyáron kóstoltam, az évjárathoz képest egész jó. Sós-földesre azonban nem emlékszem.

európai 2012.02.13. 10:28:39

"Tornai Classic 2010

(akov) Sajnos illatában nem tiszta, mellékíz is felfedezhető.
"
Pontosan. Hogy mi ebben a classic?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 10:30:10

@európai: A classic az alapsorozat, amit talán a solymás nevű termékvonal vált fel. 800-1000Ft körüli borok ezek, néha nagyon megérik az árukat, szoktam szeretni őket a hétfő-kedd esti vacsorához.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.13. 10:59:42

Érdekes ez az Orosz Gábor Betsekes kettősség. Nekem is a nap egyik legjobbja volt, de volt szakember, aki homlokegyenest az ellenkezőjét érezte. Királyudvarok nálam se tűnek ki annyira nagyon. Mondjuk én a Bottokat éreztem aznap a legszebbeknek, s a Balassát, AZ Nektár Viókát én is nagyon szerettem megint! (Továbbá izgalmas volt együtt kóstolni a Szent Tamás és a Szepsy Furmintokat is.)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 11:07:20

@demisec: Nekem az Orosz bor kellemetlen élmény volt, csípett, fájt. Másnak is volt ilyen élménye. Hogy ennek mi az oka, nem tudom. Gyógyszeres keserű ízt rossz hordó szokott okozni, én erre gyanakodtam... de nem tudom. Az egész cucc meg a háttérben egy óriási bor érzetét sugalja.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.13. 12:58:27

@akov: hát, nekem egyáltalán nem csípett és nem is fájt, épp ellenkezőleg(: Amiből egyértelműnek tűnik, hogy palackvariációkkal állunk szemben. Az a baj, hogy nem is tudom, hol lehet kapni (bár mintha ott fél füllel elcsíptem volna valami olyasmit, hogy nem is került forgalomba).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 13:02:09

@demisec: A bajom ezzel az, hogy egy fesztiválon, ahol ott a borász NINCS palackvariáció. Megkóstolja és ha nem olyan, amilyennek kell lennie, akkor nem tölti ki. Ennyi. Szeretném én is megkóstolni később.

shiraz 2012.02.13. 17:05:00

a viókák is elég különböző tetszési indexet kaptaak :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.13. 17:09:33

@shiraz: ja:), mit mondjak erre? Nekem begyütt

shiraz 2012.02.13. 17:12:06

@drbarta: semmit :) így szép a világ :) én inkább András véleménye felé hajlok, talán még kevésbé is szerettem a két bort mint ő.

evernever 2012.02.13. 21:01:39

Ami kihagytatok és nekem tetszett még:
Árpád-hegyi Pince 2010 Furmint, Orsolyák Attila, Dobogó 2010, Mandolás 2010.
Az est legjobbjai:
Szent Benedek Pincészet Szent Tamás 2008
Balassa István Mézes-Mály 2009
Majoros Deák 2010
és a jövő reménységei 2011-ből:
Losonci, Kikelet, Bodrog Borműhely

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.14. 08:31:06

@demisec: Összességében, ha jól megnézzük, nem is áll olyan messze egymástól a szánk íze :)

@shiraz: Ennek ellenére én kitartok az mellett, hogy a Vióka egy remek bor. De ezek szerint éppúgy megosztó, mint valószínűleg mindegyik bor a világon.:) (kellően nagy számú fogyasztó véleményét alapul véve)

@evernever: Köszönjük a véleményeket. Árpádhegyet kóstoltam a legvégén, de nem volt már energiám jegyzetet csinálni :)

shiraz 2012.02.14. 13:51:53

@drbarta:
szíved joga, ettől még nem elég érett a sava és ezt már nehezen lehet megváltoztatni. a nem megfelelő fahasználat meg általános gond Tokajban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.14. 14:06:25

@shiraz: ez alatt a domináns újhordós jegyeket érted vagy pedig a hosszas oxidálást? Sok esetben ez borkezelési kérdés is, pl. a Szent Benedek pincénél láttam azt, hogy a 2008-as évjárat savai miatt a borra kényszerített vagy 1.5 éves hordós érlésnél ők legalább úgy kezelték/kénezték/fejtették a bort, hogy nagyon visszafogottan lehetett érezni az oxidációs jegyeket.

shiraz 2012.02.14. 14:25:36

@akov: mindkettő felmerül, más más pincéknél. nem látom sok esetben a tudatos döntéseket. a szent benedek birtokbora nekem is tetszett.

117 2012.08.07. 20:33:02

A Barta 2008-as szamorodnija alapján Tokajban ez lehetne a fő irány! Kiváló
süti beállítások módosítása