A Borrajongó

Bankert Hegyszentmártoni Szőlőbirtok: Siklósi Zöldveltelini 2010

2011. március 04. 06:27 - drbarta

Erről a pincéről még nemigen hallottam. Kedvelt szegedi beszerzési helyemen ajánlották a bort jószívvel a figyelmembe, ha szeretnék valami nagyon gyümölcsös, ropogós, könnyen csúszó tételt.

Intenzív, buja illatok. Hűvös citrusok, lime, egres, bodza, zöldnövények. Jólesően direkt. Szájban könnyű, légies, áttetsző korty. Azt lehet mondani, hogy intenzívebb aromákkal indít, mint amire számítottam. Egészen harapnivaló, valószínűleg némi maradékcukor is közrejátszik. Karakterében épp az illatnak megfelelő jegyekkel, őszintén szólva inkább „univerzális reduktív sauvignon blanc”-ra emlékeztet. A savak egyszerűek, gyors lefutásúak, a co2-ös pezsgés jótékonyan fokozza az élénkséget.  A savakkal együtt az aromák is viszonylag gyorsan távoznak. Korrekt tétel, nagyon csúszik. A bor nagysága, felépítése, univerzális mivolta  4 pontot feltételez. Fogyasztási élvezete viszont inkább 5 ponthoz közelíti.
7 komment

Borleírás III. - A bor tapintata

2011. március 03. 06:00 - drbarta

 Eddig tehát ott tartunk, hogy a különböző érzetek megfigyelése révén megállapítottuk a bor intenzitásait, valamint árnyalva a képet tanulmányoztuk szerkezetének és aromavilágának összetettségét.

Mindezek meghatározzák egy bor méretét, tartalmasságát, gazdagságát. Ezeken felül jönnek viszont azok a jellemzők, melyek talán először nem annyira szembetűnőek, de mégis talán leginkább rajtuk múlik, vagy bukik az, hogy mennyire lesz egy egyébként tartalmas bor valóban klasszis. Álláspontom szerint ezek az olykor nehezen megragadható fogalmak lesznek felelősek a fineszért és az eleganciáért.
Tovább
23 komment
Címkék: borleírás

Borleírás II. - A komplexitás

2011. március 02. 06:00 - drbarta

Folytatván az általam használt borleírási kifejezéseknek boncolgatását, következzen egy igen gyakran használt jellemző, a komplexitás.

A komplexitás összetettséget jelent. Az a képessége a bornak , hogy újabb és újabb értékeket fedezhetünk fel benne. Úgy is fogalmazhatunk, hogy minél komplexebb egy bor, annál nagyobb "szellemi" munka a megfejtése és a leírása. Az összetettség érzete, a tuljadonképpeni komplexitás, érintheti a bor felépítését és a díszítőízeit is.
Tovább
11 komment
Címkék: borleírás

Borleírás I. - A szerkezet dimenziói

2011. március 01. 06:00 - drbarta

Egy borleírás megszületését sok kóstolás és sok olvasás előzi meg. Tanulmányozni  célszerű a hazai és külföldi leírások terminológiáját, bővíteni a repertoárt, hogy minél inkább papírra vethetőek legyenek a kóstolások élményei. Sok kifejezés van, amelyik könnyen érthető és alkalmazható és van sok melyek megértéséhez fantázia is kell, nyílt alkalmazásához meg bátorság. :) Nehezen lehet olyan forrásokat találni, ahol a borleírás minden "fortélyát" szájbarágósan megmagyaráznák, így marad az, hogy a begyűjtött információkat mindenki úgy értelmezi, ahogy logikusnak tűnik.

Nem állítom, hogy én mindent helyesen értelmezek és használok, de úgy érzem az eddigi tapasztalatok alapján összeállt valamiféle rendszer a fejemben, mely alapján igyekszek végigmenni a kóstolt borokon. Ezt szeretném most megosztani.

Igyekszem az "elvontabb" részt boncolgatni, nem pedig azokat a kifejezéseket , melyeket feltehetőleg mindenki tud. Ha valaki valamivel nem ért egyet, máshogy gondolja, szeretné korrekcióra felhívni a figyelmemet, akkor azt szívesen várom.
Tovább
25 komment
Címkék: borleírás

Belekóstolás Chablis-ba

2011. február 28. 06:00 - drbarta

Az a nagy helyzet, hogy mostanság kóstoltam előszőr Chablis-t.  Egy „borbloggertől” ez biztos égő, de valahogy mindig elmaradt. :)

Rászánva némi időt és anyagiakat, rögtön kettőt is megnéztem, egy alap –Chablis-t és egy némileg magasabb szintű premier cru-t.
Mindkét tétel kapható itthon, a Fevre itt, a Chablisienne itt. (egyik sem horrorisztikus áron)
Íme a jegyzetek:

Tovább
2 komment
süti beállítások módosítása