A Borrajongó

A Mondovino legjobbjai

2011. november 18. 06:00 - akov

konzerthaus.jpgMíg elmaradásaink pótlásával igyekeztünk előre lépni, addig nálunk fürgébb ujjak meg is írták a Mondovino 2011-ről szóló beszámolójukat. Természetesen mi is tiszteletünket tettük a császár városában, hogy a legjelentősebb Közép-európai borkiállításon ihletet merítsünk további iszákosságunkhoz. Nem írjuk le újra, hogy az ezúttal a bécsi Konzerthausban megrendezett, óriási érdeklődés kísérte esemény ezúttal nem kapott túl sok helyet. Lökdösődni és fulladni bizony lehetett eleget. Mindent feledtetett azonban a mintegy 200 kiállító portékája, akik úgy látszik kollektívan eldöntötték, hogy gyenge bort ide nem hoznak. A lélegzetelállító átlagminőség kérem 7 pont környékén (90 pont és felette a százas skálán) mozgott, alig-alig találkozhattunk gyengébb tételekkel. Az osztrákok – még mindig – tömött pénztárcájának köszönhetően olyan nevek előtt lehetett „áldozni”, amelyekkel itthon az ember nem vagy csak véletlenül találkozik.

Tovább
3 komment

Wachau rovat- Knoll smaragdok

2011. november 15. 06:00 - drbarta

 Weingut Knoll: Loibner Riesling Smaragd 2009

Élénk, gyümölcsökkel telt illat, grapefruit, narancs, őszibarack, enyhe poros ásványosság. Közepesen telt, arányos és tiszta korty. Telt ízek, illatban ismertetett gyümölcsökkel, de különösebb mélység nélkül, közepes lecsengés. Játékos, zizegő savak, remek egyensúly. Nem valami hosszú, lehetne cizelláltabb és acélosabb is, de így is kiváló, bevezető szintű smaragd riesling. Eléri a 6 pontot.(86)
Weingut Knoll: Loibner Grüner Veltliner Smaragd Ried Schütt 2009
Régóta vágytam már egy igazán jó grünerre. Már az illatból felsejlik a hiánypótlás. Ideális érettségű gyümölcsök, citrusok, barack, sárgadinnye, trópusibb színezet, mangó, papaya, valamint jellegzetes édes fűszerek, és idővel egyre kifejezettebbé és mélyebbé váló füstös-kőporos ásványosság. Direkt és színes az illat, de mégse tolakodó, inkább csak meglibbenti értékeit. Szájban közepesen telt. A pince boraira jellemző módon tiszta, letisztult és abszolút elegáns. Csontszárazsága mellett zamatos,  de túlzásoktól mentes. Sárga gyümölcsös-fűszeres-markánsan ásványos ízvilág, fókuszált, sűrű, elég hosszan kitartó kortyközép, közepesnél hosszabb lecsengés. Cizellált,a fajtához képest kiválóan feszes savak kísérik a tartalmat, az alkotók egységben és egyensúlyban. Nincsennek világrengető mélységek, komplexitásánál is van feljebb, de a maga nemében perfekt. Sima 7 pont. (91)
3 komment

Campania: Következzenek a borok!

2011. november 14. 06:00 - drbarta

caggiano1999.jpgAkov kolléga remek sorral tért haza campaniai kirándulásukról. Az élményekről, illetve a kóstolt tételek hátteréről, termelőiről olvasmányos és kimerítő beszámolóját itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatjuk. A sor egyszerűbb, reduktív fehérborokkal indul, majd némiképp komolyabb, hordót is megjárt tételekkel folytatódik, míg eljutunk a ritkaság-számba menő presztizs-fehér tételig. Ezután váltunk az aglianico fajtára, ahol kezdünk egy fiatalabb tétellel, majd némiképp érettebbel folytatjuk, míg eljutunk a három kilencvenkilences csemegéig.

Következzen tehát a sor:

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása