A Borrajongó

Dom. de Villaine: Bouzéron 2009

2011. szeptember 29. 06:10 - drbarta

A múltkori megnyerő bemtatkozás után kíváncsi lettem Dom. de Villaine egyéb tételeire is. Számos alkalommal megfigyeltem már magamon, hogy sokszor fordítva, mintegy felülről közelítek az ismerkedés során. Ha tetszik egy birtok csúcsbora, akkor kíváncsi leszek az alapborukra is.  :) Most is így történt.

Burgundia, Cote Chalonnaise, Bouzéron körzet. A környék apellációival ellentétben itt nem chardonnay vagy pinot noir az engedélyezett fajta, hanem a Burgundiában ugyan régóta jelenlevő, de általánosságban a laposba száműzött alligoté.

Tiszta, de nem túl bonyolult illat. Visszafogott citrusok, semlegesebb alma, fehér virágok, krétaporosság. (emlékeztet eddig egy olaszrizlingre). Szájban alig közepesen telt. Semlegesebb citrusos-almás ízek, enyhe krémességgel, vajassággal. Különösebb mélységérzetről nem beszélnék, de elég kitöltött a korty ahhoz, hogy lyuk-jelenségről biztosan ne lehessen szó. Tiszta, könnyű szövésű konzisztencia, de hosszabban kóstolva azért megfigyelhető, hogy a kortyközépre is van még tisztességes lenyomata a textúrának. Vékonyabb, de kellő magasságú savak, megadják a korty tartását, de nem lógnak ki, a helyükön vannak végig, talán csak lenyelés után, az emlékük tűnik némileg meghatározóbbnak a többi alkotónál.  Eleinte elég egyszerű lefutásúnak éreztem őket, de ahogy egyre inkább anyaggal kitöltöttebbnek éreztem a kortyközepet, úgy tűntek a savak is egyre cizelláltabbnak.  Összességében nem kifejezetten izgalmas világú, de profi felépítésű, eldolgozott részletekkel bíró hibátlan tétel, kiváló gasztro-bor. Első nekifutásra 5 pontnál többet nem láttam benne, de több napon át faggatva  egyre inkább megnyerőnek tűnt fiatalság melletti egysége, illetve egyre többnek tűnt szerkezeti tartalma is. 6 pont.
Szólj hozzá!

Bott-rytis 2005

2011. szeptember 28. 06:00 - drbarta

Örvendetes kezdeményezése a Terroir Clubnak, hogy kis mennyiségben újra elérhetővé tesz néhány már jó ideje kifutott tételt. Nekem legalábbis mindenképp jó hír, hogy olyan borokhoz sikerült így hozzájutni, melyekről azt hittem, már végleg lecsúsztam.

A bor:

Nagyon szép, komplex illat. Aszalt kajszi, sült alma, méz, sütőtök, erdei gomba, kókusz, pici menta. Mélyről jövő, sokáig szálazható. Szájban kifejezetten telt, mély zamatú korty. Mézes-kajszis-töppedtszőlős-egzotikus gyümölcsös-botritiszes ízek, a kortyközépre tömör, gyurmás mineralitás is csatlakozik.  Harapnivaló mélységgel beterítik a szájüreget, hosszan kitartanak. A savak kifogástalan magasságúak, élénkek, átjárják a szerkezetet, de abba szépen integráltak, kiemelik a zamatokat. Nagyon szép, tartalmas tétel, szépen fejlődő komplexitással, még rengeteg tartalékkal. Vastag 7 pont minimum, olykor megvillantva még magasabb tartományokat is. (91-92)
2 komment
Címkék: tokaj bott kései

Sauvignon blanc- fajtakóstoló

2011. szeptember 26. 06:00 - drbarta

Régóta szerveződött már ez a kóstoló. Ha jól emlékszem még februárban pattant ki akov-kolléga fejéből. Ko-operatív beszerzési munkálatok után júniusra összeállt a sor, azóta viszont számtalanszor elhalasztódott, majd végül múlt héten sikerült rá sort keríteni.

A sor nagyon különböző árkategóriájú borokból állt, egyszerűbb, olcsóbb reduktív tételektől kezdve, a méregdrága presztizs-borokig sokféle stílusú tételt vonultatott fel.

Ennek megfelelően sokféle benyomás is keletkezett, bár azt kell, hogy mondjam, hogy igazán mély lelkesedést nem váltott ki nálam a sor, annak ellenére, hogy születtek klasszis-értékelések.

Octopus bejegyzése az eseményről, kiegészítve dagadtos és palack pontjaival itt olvasható.

Vakon kóstoltunk, az alábbi sorrendben következtek a borok:

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása