A Borrajongó

Riesling-rovat II.

2011. augusztus 17. 06:00 - drbarta

A nagy up to date-elés közepette persze riesling is fogy olykor. :)

Mostanában a következő kettőt fogyasztatottam, mindkettő kapható itthon.

Íme:

Tovább
Szólj hozzá!

Érettebb somlói borok V.

2011. augusztus 16. 06:45 - drbarta

....avagy, Hollóvár Hárslevelű 2005- Up to date

Mostanában úgy néz ki felülvizsgálat-lázban égek. Fontosnak érzem az egykori nagy referenciák újra-kalibrálását.
Most következik újkori (2008 utáni) borfogyasztásom első igazán meghatározó tétele. Voltak persze akkoriban más tételek is, melyeket szenzációsan jónak, sőt mérföldkőnek találtam, de ettől egyszerűen lezuhant az állam. Ez volt az új origó, ez testesítette meg az új ízlésemet. Hosszú ideig vissza-vissza tértem hozzá, és úgy éreztem az ízlés változhat, de ennek a bornak a nagyszerűsége mindig állandó lesz.
Most több, mint egy év szünet után bontottam meg utolsó palackomat. Következzen a legfrissebb írás, kiegészítve a régebben készült kóstolási jegyzetekkel:
Tovább
2 komment

Moric: Blaufrankisch Burgenland 2007

2011. augusztus 15. 06:00 - drbarta

A magasan jegyzett burgenlandi borászat alap tétele. A múltkori kékfrankos-sorunkba került termőhely-szelektált tétellel egyszerre vásároltam, mivel akkor az nem nyújtott túl emlékezeteset, nem láttam értelmét ezt a másikat sokáig tartogatni.

Nagyon zárkózottan induló illat. Eleinte szinte semmi nem érzik, majd lassan piros bogyós gyümölcsök, főleg cseresznye, illetve diszkrét fűszeresség jelenik meg. Szájban alig közepesen telt. A múltkori Moric-tételhez képest sokkal kevesebb a tannin, a textúra sima, könnyeden selymes. A savak is igen kulturáltak, simák, finom tapintatúak, a szerkezetbe kiválóan és mintegy észrevétlenül belesimulnak, de a bor szükséges tartását megadják. Az alkohol is szépen integrált a kortyba. Ízeit elsősorban már nem annyira friss, inkább kortalanabb hangulatú cseresznyés gyümölcsösség adja, kiegészítve nagyon diszkrét fűszerekkel, érintésnyi földességgel, fa nem érződik. Nem túl komplex, nem is túl hosszú, intenzitásuk, mélységük is csak kielégítő, a struktúrát elég szellősen töltik ki, de legalább lyuk nem marad benne. Összességében nagyon jól iható bor, nagyon ideális ételek mellé. Nem egy nagy alapanyag, de profi szerkezete, finom tapintata, kiegyensúlyozottsága értő munkáról tanúskodik. Jelen pillanatában egy kicsit nagyobb élmény, mint a múltkori Sankt Georgener, legyen 5 és 6 pont között.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása