A Borrajongó

Roaring Meg: Riesling 2008.

2011. július 14. 00:42 - pardi norbi

Nem ezt a bort terveztem kóstolni az elmúlt két napban, de Philadelphiában is beköszöntött a 35 ºC-os kánikula, és nem fűlött a fogam a testes borokhoz. Nomeg nem ittam még új-zélandi rieslinget, úgyhogy kíváncsi lettem rá hirtelen. Tudtommal nagy becsben tartják a fajtát arrafelé. A bor Central Otago-ból származik, amely vidék a déli sziget déli részén helyezkedik el, a szőlőtermesztés déli határán. Úgyhogy állítólag arrafelé nincsenek nagy melegek, a klíma valamelyest hasonló a Mosel-vidékihez. Mindenesetre Új-Zéland sokkal közelebb van Ausztráliához, mint Németországhoz, úgyhogy önkéntelenül is az ausztrál riesling kóstolónk tanulságos, de nem kifejezetten pozitív emlékei ugrottak be. Szerencsére itt nem volt csalódás.

Világos citromszínű. Visszafogott illat: grapefruit, lime, zöldalma, pici petrol. A trópusi gyümölcsök sehol nincsenek, pedig 2 napon át kerestem őket. A korty alig közepesen telt, kifejezetten gyümölcsös (grapefruit, lime, éretlen őszibarack), mellette finom petrolosság és a végén kellemes kesernyésség. Kellemes, zamatos bor, de nem mondanám semmiképp sem mélynek. Savai frissítőek, érettek és éppen nem mennek túl azon a határon, amely borítaná az egyensúlyt. Utóíze közepesen hosszú. A nagy melegben csúszott rendesen. Vakon európai bornak mondanám, de hamarabb tippeltem volna egy wachau-ira, mint egy moseli-re, vagy rheingaui-ra. Erős 5 pontot kap, de hat pontnyira is ízlett a nagy melegben kortyolgatva.    

 

Szólj hozzá!

Terra Australis 2011

2011. július 13. 06:00 - drbarta

Halász Attila, alias európai, az Ausztráliában élő borral foglalkozó szakember idén is megtartotta Terra Australis névre hallgató nagyszabású kóstolóját.

Ezúttal is Ausztrália legszebb tételei közül szemezgetett a résztvevők nagy örömére, szintén a koncepcióhoz tartozott, hogy elismert magyar borok is helyet kapjanak a sorban. Ez utóbbiakat mi vakon kaptuk, de lelőve a poént előre, a Gróf Buttler 05-ös Syrah tételei lettek az idei kiválasztottak. Előre nem látható meglepetésként a szintén Gróf Buttler 2006-os Nagy-Eged Bikavére is bekerült a sorba, afféle referencia tételként. A Buttler borokat a kóstolón szintén résztvevő Herczeg Ágnes biztosította számunkra, köszönet érte.

A sor ismét nagyon erős lett, akárcsak tavaly. Íme a jegyzeteim:

Tovább
19 komment

Aegidius bormanufaktúra (Lóska Zoltán) Cellarius-cuvée

2011. július 11. 06:00 - drbarta

Soha nem hallottam korábban erről a termelőről. A Filoxéra Bortékában viszont a minap oly nagy szeretettel ajánlották a tételt, hogy győzött a kíváncsiság. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, menoire cuvée. Az alapanyag egy része a Nagy-Egedről származik. Érdekesség még, hogy több évjáratból házasított tétel.

Vonzó illat. Feketeribizli, áfonya, meggy, leheletnyi csokoládé,némi  ibolya, melegedve egy érintésnyi avaros-szárított gombás beütés. Közepesen telt korty.  Friss hangulatú piros és feketebogyós gyümölcsösség, egyáltalán nem túlérett, vagy lekváros, de abszolút érett.  A szerkezetet maradéktalanul kitöltik az ízek, bárminemű lehengerlési szándék nélkül. Közepes mennyiségű nagyon remek tannin, érett, de egyáltalán nem tapadós , struktúrát ad, nem pihe-puha, de semmi fiatalos keménykedés, vagy belehúzás.  Jól együttműködnek az élénk, de a szerkezetbe épp passzoló enyhén zsibogó savakkal. A bor lehetne mélyebb, lehetne hosszabb, lehetne komplexebb. De így is nagyon megfogott. Ideális a gyümölcsösség jellege, ideális a sav-tannin szerkezet, a hordóhasználat is abszolút okosnak tűnik. A bor tényleg elegáns és a magyar mezőnyben szerintem határozottan fineszes. Abszolút az a stílus, amiből nagyon szép dolgok tudnának kinőni. Erős 6 pont, nem sok hiányzik a 7-eshez (88-89)
4 komment
süti beállítások módosítása