A Borrajongó

Csodás szamorodnik

2011. április 29. 05:37 - pardi norbi

Néhány hónapja dédelgetett álmom volt, hogy két korábban már megízlelt, remekbeszabott szamorodnit együtt kóstoljak meg, ezáltal lehetővé téve az összehasonlítást. A két eltérő stílusú, kimagasló bor a Tokaj Kikelet 2008-as Lónyai szamorodnija és a Tokaj Nobilis 2007-es Ahogy termett névre keresztelt nedűje, amely ugyan hivatalosan nem szamorodni, de szamorodni technológiával készült, így akár annak is nevezhető. A pillanat hétvégén jött el, egy kisebb családi ünneplés alkalmával. A pláne a dologban, hogy kedves szerzőtársam is kedvet kapott ahhoz, hogy együtt kóstolja meg ezt a két bort, ezért ő is bontott belőlük. A kóstolási jegyzetek tehát négykezes formában kerülnek bemutatásra.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy kiváló alap-riesling

2011. április 27. 06:00 - drbarta

Weinbau Ludwig Breiling: Mertesdorfer Herrenberg Riesling Spatlese 2007

A Ruwer-parti kis borászat önmagában nem annyira ismert. Ludwig Breiling viszont valójában a környék egyik meghatározó termelőjének, a Karthauserhof-nak is a borásza, ami feltehetőleg előrevetíti, hogy nem kell tartanunk bizonytalanságtól a minőséget tekintve.
Jellegzetes moseli riesling illat.  Intenzív gyümölcsösség, illatos szőlő, citrom, lime, grapefruit, zöldalma, palás ásványosság. Szájban könnyű súlyú,  légies, és zamatos. Szőlőgyümölcs, citrusok, méz, feketeribiszkehéj, egres, fűszerek. Kellemes mélységben töltik ki a szájüreg pontjait, viszont viszonylag gyorsabban távoznak. Élénk, vibráló, ropogós, bár nem  annyira szofisztikált savak kísérik a kortyot és emelik ki a bor zamatosságát. Nagyon tipikus, „iskolapélda” moseli alap-riesling. Már benne van az áttetsző tisztaság, a pazar-játékos sav-cukor egyensúlly, pezsgős könnyedség mellett megvalósuló  intenzív zamatosság, ami a varázsát adja a borvidék borainak. A magasabb szintűek is alapvetően ilyenek/hasonlóak, csak természetesen  még mélyebbek, hosszabbak, komplexebbek, ásványosabbak, rétegzettebbek, precízebb és cizelláltabb savúak.  Abszolút elérhető árfekvés,(3 ezer körül itt) , bárkinek ajánlom aki ismerkedik a stílussal, meg annak is aki csak szereti inni ezeket. 6 pont.
1 komment

Hozam-szelekciók

2011. április 25. 06:00 - drbarta

Ostoroson Orsolyáék érdekes kísérletet valósítottak meg. A Nagygalagonyás dűlőben található kékfrankos egyik részénél 80 dkg/tőke, a másik résznél 40 dkg/tőke terhelést alkalmaztak, és az így nyert borokat külön palackozták. Tehát fajta, évjárat, terroir megegyezik, így az összehasonlítás árnyalása egyedül a terhelés függvényében történik. (érdekes volna még tudni, hogy szüreti időpontban volt -e különbség)

A terhelés-szelektált tételek csak hármas válogatás formájában érhetőek el a pincénél, rendszeres kóstolótársunk, a pincével remek kapcsolatot ápoló ironman-szíves közvetítésének hála hozzájuthattam én is egy ilyen összeállításhoz.
Íme:

Tovább
13 komment
süti beállítások módosítása