A Borrajongó

Heimann: Syrah 2008.

2011. április 22. 05:12 - pardi norbi

 

Tegnap került a poharamba ez a bor. Nem rendelkezek szerteágazó tapasztalatokkal a fajtáról, de az eddigi kóstolások alapján (főleg a rhone-i és újvilági borokra visszaemlékezve) ez nem egy kifejezetten fajtajelleges bor. Annyi baj legyen, viszont nagyon finom, ezért is írok róla. Közepes rubin színű. Közepesen intenzív illata fűszeres (nem bors, inkább fűszerpaprika), gazdagon gyümölcsös (meggy, fekete áfonya) és épp a kellő mértékben érződik rajta a hordós érlelés. Szájban kifejezetten kerek, közepesen telt kortyot kapunk, intenzív gyümölcsös-fűszeres zamatokkal, finom hordós krémességgel. Minden részlete nagyon szépen összecsiszolódott. Azon nem túl nagyszámú délpannon vörösborok egyike, ahol érett és selymes a tannin, nem szárít abszolút. Az alkohol nem fűt, a savak éppen annyian vannak, hogy se lapos, se savdomináns ne legyen a bor. Nem kifejezetten bonyolult, de nagyon szeretni (és inni) való nedű. Stabil 6 pont
2 komment

Fantasztikus édes tokaji

2011. április 21. 06:00 - drbarta

Már hallattom előzetesen hírét, hogy ez a bor igen nagyot szól. Árgus szemmel figyeltem mikor jelenik végre meg, és amint ez megtörtént rögtön lecsaptam egy palackra. 

Egy családon belüli ünnepelendő esemény megfelelő alkalomnak tűnt megnyitni. Annál is inkább, mert életem első saját készítésű libamáj-terrinéjével készültem még az alkalomra, és ezen fogás épp valami ilyesmi bort kívánt.
A terrine első próbálkozásként igazán remek lett, de a bor "sajnos" toronymagasan győzött :)  
Következzen a Királyudvar Ilona-cuvée-je 2008-ból:

Tovább
7 komment

Érettebb somlói borok IV.

2011. április 19. 18:00 - drbarta

 A most következő bor nem feltétlen illik ebbe a sorozatba. Bár hazai értelemben a négy éves borok már leggyakrabban igen érettnek tekinthetőek, ez a bor legfrissebb kóstolás alapján viszont még nem sokat mozdult meg.

2009 végén több alkalommal volt hozzá szerencsém, különböző sikerrel, majd másfél év "szünet" után pedig a napokban. 
Következzen a Hollóvár pince 2007-es sauvignon blanc-ja, most és egykoron:
Tovább
4 komment

Pezsgőzés III.

2011. április 18. 06:00 - drbarta

A pezsgőzés következő állomasaként a más sokszor körülrajongott Loire-menti birtok, az Huet aktuálisan piacon levő évjaratos pezsgőjéhez volt szerencsém.

Domaine Huet: Vouvray Petillant Brut 2005

Lassan kibontakozó, de komplex és megragadó illat. Élénk, de érlelt hangulatú, kenyérhajas, kekszes, gombás, mogyorós aromajegyek, mellette visszafogott citromos gyümölcsösség.  Szájban könnyed, légies és zamatos. A nem-évjáratos változathoz képest kevésbé gyümölcs-centrikus, de attól komplexebb, karakterében az illatban is megfigyelt „pezsgős” aromakészlet érhető tetten, toast, pörköltmagvak, kenyérhajas élesztősség, plussz krétás ásványosság. Szénsavassága végre egyáltalán nem bántó nyomású, könnyű fogyasztást tesz lehetővé, de mégis sűrű, ugyanakkor finom buborékokkal gyöngyözik. (végre nincs szükség „bussayzásra":)) Csontszáraz, frissítően fanyar, hosszú lecsengésű tétel, szikársága mellett sima, csiszolt és élmentes. "Kortalanul fiatalos". 7 pont.
2 komment
süti beállítások módosítása